Eu sunt in MNE de aproape o saptamana. Ma felicit ca am ales sa stau in Golful Kotor, mai exact la o vila particulara in Muo, pe malul opus orasului Kotor. Am oscilat intre Perast, Herceg Novi si Budva. Peisajul este de tablou. Si in Budva e frumos, dar e ca Mamaia (din multe puncte de vedere).
Foarte pe scurt, confirm partile negative legate de soferii de aici care sunt dezastruosi si conduc "cazane" de mana a 14-a cu 20 la ora pe serpentine. Dar asta conteaza mai putin daca pui in balanta peisajul, apa si atmosfera in general.
Pentru informatii detaliate: www.montenegro.travel
Si eu am cautat plaje, umbland cu masina si pana la Ulcinj (vreo 80km de Kotor). Acolo este singura plaja mare cu nisip, dar e plina ochi in sezon. Pe langa Budva, ai la Sveti Stefani (inclusiv un golf ca in filme in care dai 25 eur/persoana sa stai la plaja).
Jaz este si ea una din cele mai mari. Important pentru oricine vine in MNE si/sau Croatia: cum ajungeti, cumparati papuci speciali (nu slapi, ci din aceia care imbraca toata talpa) pentru ca majoritatea plajelor sunt cu pietre in apa si riscul e mare sa te tai in ele.
Trebuie neaparat sa vezi Kotorul, care este dupa parerea mea cel mai frumos loc din MNE. Asta pe langa canionul Tara (daca vii pe lumina). Aici e mare problema cu parcarea. In Budva, langa orasul vechi e 0,8 eur/ora ziua si 1,2 eur dupa ora 22 (e in fata unui club de fite "Trocadero"). In Kotor exsita o parcare (tot cu plata) chiar vis-a-vis de intrarea in orasul vechi.
ATENTIE: se circula peste tot cu faza scurta si FARA proiectoare de ceata aprinse, ca de-abia asteapta sa te amendeze.
Pentru plaje, am atasat un .pdf de unde poti sa-ti faci o idee despre locatia lor si cum arata.
Daca tot ajungi in Budva, da o fuga si pana in Dubrovnik (~100km); crede-ma ca merita! Pentru parcare aproape de orasul vechi un pont: mergi mai intai la hotelul Hilton Imperial. Daca ai bafta sa gasesti un loc in fata hotelului, nu te costa nimic.
Si daca dupa toate plimbarile, mai ai energie de clubbing, te poti duce in Maximus. E singurul loc de distractie din Kotor. Clubul e chiar in cetate si arata excelent inauntru. E tot din caramida (cum altfel) si este extraordinar de spatios. Intrarea e 3E si preturile la bauturi sunt fix ca in terasele de pe acolo (de exemplu o bere e 1,6 E). O iesire in club te va costa mai putin decat in orice club de fite din Bucuresti.
PS: nu ma lasa sa atasez .pdf, dar brosura cu plajele este aici:
http://www.montenegro.travel/xxl/en/Brochu...Maps/index.html (e ultima din josul paginii).
Daca mai are cineva intrebari, raspund cu draga inima