Bine v-am gasit la primul meu post pe acest forum
Sunt cam incepator (ca sa zic asa "debutez" pentru a doua oara in electronica dupa escapada din scoala generala) si am o intrebare legata de transformatoare.
Vreau sa fac un transformator pentru in invertor (care face parte dintr-un CDI de motocicleta).
Am scos ferita dintr-un transformator de sursa ATX, dar imi trebuie sarma destul de lunga (cam 20m) pentru secundar. Si sarma care sa tina 100mA/300V, deci putin mai "grosuta" (teoretic in specificatii e de 0.25). Transformatoarele normale fiind de cativa wati, am procedat la devalizarea unui pistol de lipit stricat, (parca de 40W), care pare sa aibe sarma care imi trebuie (de cat e exact, nu-mi stiu pentru ca nu am cu ce sa o masor).
Problema este ca transformatorul e "copt", adica am gasit izolatia carbonizata si plasticul topit. Sarma pare ok, dar izolatia e dusa (asta cred ca a fost si cauza carbonizarii, "scurtul" dintre spire).
Alta sursa de sarma nu-mi vine in cap (un transformator de putere medie e foarte scump, alte aparate electrice stricate nu mai am in casa), asadar vin cu intrebarea:
pot sa re-izolez sarma existenta, sau cumva s-o izolez dupa fiecare strat?