Intrerupator Ciudat

fishbone

Am un intrerupator care in pozitia deschis are o rezistenta interna de 12 KOhmi si pe care trebuie sa-l folosesc neaparat intr-un montaj. Problema este ca in montajul la care il folosesc ar trebui sa aiba o rezistenta mult mai mare in pozitia deschis. Cum as putea sa-i maresc aceasta rezistenta folosind un tranzistor, rezistente sau condensatoare?? In pozitia inchis rezistenta sa este bineinteles 0. Montajul la care il folosesc lucreaza la 5 V CC.
Multam fain
srv_pub
poti mari rezistenta intrerupatorului doar distrugand acea rezistenta si sa pui alta rezistenta in exterior.

adynis
nu am inteles prea clar ... dar ... nu merge sa pui o rezistenta in serie ? :-?
fishbone
QUOTE(adynis @ May 27 2006, 18:20) *
nu am inteles prea clar ... dar ... nu merge sa pui o rezistenta in serie ? :-?

pai nu prea pot sa-ipun o rezistenta in serie pt ca atunci cind o sa-l inchid intrerupatorul nu va avea rezistenta 0 ci va avea valoarea rezistentei in serie
fishbone
QUOTE(fishbone @ May 27 2006, 18:44) *
pai nu prea pot sa-ipun o rezistenta in serie pt ca atunci cind o sa-l inchid intrerupatorul nu va avea rezistenta 0 ci va avea valoarea rezistentei in serie

ma gindeam la ceva cum e in poza alaturata..dar nu prea stiu cum sa le pun si ce tranzistor sa folosesc... poate totusi se plictiseste vreun electronist pe aici si isi ia 5 minute din viata sa-mi explice si mie cum sa fac... recompensa: o bere in mamaia smile.gif))
traianpop
de ce nu pui un intrerupator simplu,fara rezistenta interna?
Serv_Electronics
nu poti schimba rezistenta din interiorul intrerupatorului?? sau trebuie facut neaparat cu tranzistoare?

mister_rf
Click pentru a vizualiza atașamentul
QUOTE(fishbone @ May 27 2006, 21:32) *
ma gindeam la ceva cum e in poza alaturata..dar nu prea stiu cum sa le pun si ce tranzistor sa folosesc...

Da, ideea este corecta, dar mai ai nevoie de un releu care sa functioneze la o tensiune mica 5-6V.
Si tranzistorul poate fi considerat un comutator ideal in anumite aplicatii, deci se poate folosi si singur dar tu nu ai precizat cum se va folosi acest intrerupator.
SuperDuper
QUOTE(mister_rf @ May 27 2006, 18:01) *
Da, ideea este corecta, dar mai ai nevoie de un releu care sa functioneze la o tensiune mica 5-6V.
Si tranzistorul poate fi considerat un comutator ideal in anumite aplicatii, deci se poate folosi si singur dar tu nu ai precizat cum se va folosi acest intrerupator.

Schema este pe calea cea buna, dar esti sigur ca o rezistenta de 12k la masa va bloca tranzistorul ala tras in "sus" de 1k (sau chiar 4.7K)?
Personal as prefera ceva... sa duca la stari on-off clare. De exemplu releul legat direct in serie cu intrerupatorul ala. Cand este deschis, aia 12k nu vor atrage releul, dar la zero ohmi, se fac contactele...
Paul_l

QUOTE(SuperDuper @ May 28 2006, 04:05) *
Schema este pe calea cea buna, dar esti sigur ca o rezistenta de 12k la masa va bloca tranzistorul ala tras in "sus" de 1k (sau chiar 4.7K)?
Personal as prefera ceva... sa duca la stari on-off clare. De exemplu releul legat direct in serie cu intrerupatorul ala. Cand este deschis, aia 12k nu vor atrage releul, dar la zero ohmi, se fac contactele...

Ai insa o sansa sa nu se mai elibereze releul . In functie de consumul releului s-ar putea sa se mentina atras prin rezistenta se 12K
mister_rf
QUOTE(SuperDuper @ May 28 2006, 04:05) *

Si de ce nu faci rationamentul pana la capat... cool.gif
Tranzistorul se blocheaza atunci cand apesi pe intrerupator, deci cand se scurtcircuiteaza jonctiunea BE.
Si contactele la releu se vor folosi in functie de cum trebuie sa fie starea contactului NI sau ND.
Nu este nimic gresit acolo. Daca nu se gaseste un releu cu doua contacte atunci se poate inversa starea folosind un alt tranzistor.
SuperDuper
QUOTE(mister_rf @ May 28 2006, 03:59) *
Si de ce nu faci rationamentul pana la capat... cool.gif
Tranzistorul se blocheaza atunci cand apesi pe intrerupator, deci cand se scurtcircuiteaza jonctiunea BE.
Si contactele la releu se vor folosi in functie de cum trebuie sa fie starea contactului NI sau ND.
Nu este nimic gresit acolo. Daca nu se gaseste un releu cu doua contacte atunci se poate inversa starea folosind un alt tranzistor.

Da, ai dreptate... cred ca prea multa bere strica smile.gif
Oricum, daca are un releu cu rezistenta sub 1kohm, sigur nu va ramane atras cu rezistenta de 12K in serie. Dar ca o problema teoretica, tranzistorul rezolva orice situatie.
fishbone
Multumesc mult pentru raspunsuri. Greseala mea este ca in ideea de a simplifica cerinta mea nu am explicat clar la ce vreau sa-l folosesc intrerupatorul (care este un banal buton de fapt). Butonul este folosit intr-un montaj, si eu vreau sa folosesc acelasi buton in montajul meu; deci practic acelasi buton este folosit in ambele montaje in acelasi timp. Rezistenta lui interna e practic "rezistenta" celuilalt montaj. Ma gindisem ca folosind doar un tranzistor si ceva rezistente ar fi usor de facut treaba, dar faptul ca schema s-ar complica prea mult cu relee ma face sa inclin spre o alta abordare a problemei.
Deci, credeti ca s-ar putea realiza doar cu tranzistor si rezistente?? fara relee sau alte complicatii prea mari?
Nu ar putea fi inseriata cu butonul o dioda prin care sa treaca curentul doar cind este apasat butonul (deci cind este anulata rezistenta)?
Multumesc inca o data si astept PM pt bere..wink.gif

QUOTE(mister_rf @ May 28 2006, 01:01) *
mister_rf
QUOTE(fishbone @ May 29 2006, 17:26) *
Butonul este folosit intr-un montaj, si eu vreau sa folosesc acelasi buton in montajul meu; deci practic acelasi buton este folosit in ambele montaje in acelasi timp. Rezistenta lui interna e practic "rezistenta" celuilalt montaj.

Pai asta este cu totul alta poveste...
Problema ar fi daca cele doua montaje se vor influenta prin acest intrerupator...
Conteaza si modul cum este conectata polaritatea montajelor la acel intrerupator.
Cel mai corect ar fi sa dai detalii exacte despre cele doua montaje.
Uite de exemplu o solutie care se poate folosi daca intrerupatorul pune la masa un circuit:
fishbone
sincer sper ca nu se vor influenta reciproc.. problema e ca montajul secundar "vede" butonul apasat in momentul cind este conectat si montajul principal...de aici ideea sa-i maresc "rezistenta", sau sa le "separ" cumva cu un tranzistor...

QUOTE(mister_rf @ May 29 2006, 21:04) *
Pai asta este cu totul alta poveste...
Problema ar fi daca cele doua montaje se vor influenta prin acest intrerupator...
Conteaza si modul cum este conectata polaritatea montajelor la acel intrerupator.
Cel mai corect ar fi sa dai detalii exacte despre cele doua montaje.
Uite de exemplu o solutie care se poate folosi daca intrerupatorul pune la masa un circuit:
cspot
N-ar fi mai practic si mai economic sa folosesti un intrerupator cu dubla comanda ?
fishbone
Iti dai sema ca ar fi fost mai practic si mai economic si mai usor si mai frumos ...si asa mai departe..dar din pacate trebuie sa folosesc MUSAI acelasi buton...

QUOTE(cspot @ May 30 2006, 11:57) *
N-ar fi mai practic si mai economic sa folosesti un intrerupator cu dubla comanda ?
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.