ginag
31st July 2008, 21:22
Tre' sa ma trezesc devreme pt un bon de ordine............evident, schimbarea cetateniei. Total impresionata de ospitalitatea, buna dispozitie si placerea lor de a-ti impacheta souvenirurile de parca le-ar expedia "fragile" peste mari si tari.... f. f. dragut, admirabil.
Ma felicit continuu pt alegere: INSULA ESTE SUPERBA
Am fost cu masina, traversat Bulgaria noaptea, dormit 3 ore dupa ce am trecut in Grecia (in parcarea de langa vama),un singur sofer. Am avut rezervari la ferry la Anek Lines Sofoklis (4 persoane si masina 85 E, dus intors). Am prins si un apus de soare superb pe ferry (cel spre Corfu a fost la ora 21.30)
Tot pe net am rezervat un apartament in Villa Alekos Golf, Vatos, Ermones, 55 E per apt. Vila superba, multa verdeata, palmieri, portocali si piersici. Apa fierbinte non stop, frigider, AC. Am ajuns la 23 si ia proprietarul daca ai de unde....sunam si ni se comunica linistit ca avem cheia sub pres, vom vorbi cand ne vom vedea, nu ne-au retinut nici un buletin, nika nika tot sejurul.
Vatos-ul intr-o zona superba, linistita, Ropa Valley, situat excelent, ne-am foit in toate partile. A fost oaza noastra de liniste si priveliste dupa fiecare zi de colindat plaje, munti.. (600-700 km per total).
Nu am reusit sa vedem tot, si nici n-am vrut, deh...sa avem de ce ne intoarce. In primul rand mie personal mi-au placut ca plaje (in fiecare zi mergeam pe alta plaja):
1. Mirtiotissa (era si cea mai aproape de noi 1,5 km) mi s-a parut ceva de vis, micuta, si destul de izolata, nisip f fin, apa limpede, peisaj mirific
2. Pelekas, asemanator cu Paleo, golf, nisip fin, apa limpede
3. Agios Gordios, plaja intinsa, peisaj super, nisip fin (aici am prins niste valuri LOL, dupa o zi de ploaie pe insula; un localnic ne-a recomandat sa mergem in astfel de zile pe partea estica, si intr-adevar in Dasia, Ipsos, marea era linistita)
4. Glyfada, plaja intinsa, nisip fin
La Sidari am gasit cea mai calda apa, dar calda de-a binelea, insa nu f limpede. Pe mine Paleokastritsa (de fapt aici am cautat cazare) nu m-a fascinat, sa zic asa.....plaja nu se compara cu celelalte, desi sotu era innebunit dupa pietrele alea (si pe plajele estice, Barbati, Dasia, etc) ca-i masau talpile, noroc, sau ghinion ca nu stia de aricii cu pricina, nici eu, ce-i drept. Apa este cumplit de rece, poate asa am prins-o noi, insa are o culoare........oau! verde de verde.
Mie mi-a parut rau ca am luat Glass Bottom ( 7E) in loc de un taxi boat, ca fiind micuta se strecura in grote si aveau acelasi traseu ca si Glass Bottom Boat.
S-a meritat Achilleion, am vizitat Old Perithia, f interesant (dupa ce ne-am ametit cu masina, ca noi intrebam de Perithia, si sunt, evident, 2), apusul de soare de pe Pelekas (Kaiser Throne), manastirea Mirtiotissa e ok, pt Moastele Sf Spiridon trebuie mers in Kerkyra intre 10-11, caci seara nu mai deschid sicriul, Pantokratorul super iar calugarul de la manastire a fost fooarte fericit sa ne vada, ca e tot galatean - simpatic rau, ne-a povestit o gramada, noi sa fi avut mai mult timp..., Vlacherna si Pontikonissi ok, nu m-au impresionat in mod deosebit.
Ca toata lumea intreaba de preturi, noi am preferat Vergina in Gouvia, ca pret si calitate. Citisem despre taverna, si stiam ca trebuie rezervare, asa ca in prima seara am fost pe la 23 ...destul de lejer, patronul nota 20, angajatii la fel, (mi-au adus o haina ca se racise afara si vedeau ca stau zgribulita), decor fain. A doua oara am fost mai devreme, pe la 20.30, nu mai aveai unde sa arunci un ac, insa ei faceau loc pt toti, mai aduceau mese, mai asezau provizoriu la bar... Am servit cam asa: Garlic bread 1.5 E, tzatziki 2,5 E, Vergina Salad 4,5 E (super tare, cu ton), Lamb spezial 8-8,5 E (de fiecare data altfel), stifado 6 E, yogurt with honey 4 E, baclava 2.4 E, fruit salad 4 E (f mare), bauturile 1,5-2 E. La sfarsit un Ouzo (care nu ne-a placut deloc, o prietena a incercat sa bea ceva mai mult, ca sa nu fim nepoliticosi, insa chiar ma gandeam ca o sa vomite), sau choco...nu mai stiu cum, din partea casei.
Merita sa mergi macar o data!
La Sidari pe plaja spre partea dreapta, opusa Canalului D' Amour, o terasa cu mobilier ratan, am mancat cel mai bine cu f putini bani, Lamb chops 6 E, Lamb Kleftiko 7 E, Greek Salad 4 E, sucurile 1 E, tzatziki 2.5 E, berea 1,5-2 E).
Dasia, seara era oferta (afisata la vedere) tzatziki, gyros portion, chips and salad 7 E, butter and bread free, am vazut la 2 restaurante, insa era doar pt seara. La unul dintre ele am mancat 2 gyros cu 2 sucuri la 1 noaptea, cu 6 E. Noi pregatisem 50 E ca greu am priceput ce inseamna gyros pita si gyros portion, primul e 1,7 E, al doilea 7 E.
Spre Pantokrator pe traseu, este o taverna minunata, priveliste, decor, meniu, pret, curatenie. Am votat-o cu totii cea mai buna mancare.
De la plaja Mirtiotissa spre manastire este o taverna Bella vista (n-are nici o legatura cu Paleo), preturi mici, insa n-am mai calcat pe acolo din cauza curateniei precare.
Tavernele situate sus la Vlaherna f scumpe, noi ne uitam la tzatziki si la bauturi. Daca tzatziki-le depasea 3 E si bauturile 2, era clar ca si celelalte erau pe masura. De exemplu baclava la o taverna normala luai cu 2.5 E; greek coffee mica 2 E, mare 3 E, iaurtul cu miere 4 E, gyros pita 1.5 E, garlic bread 1.5 E, iar musaka, lamb, stifado, sofrito, etc erau 6-8 E.
Cand tzatzikile o lua razna, adica era 3.5 - 4 E, garlic bread 3 E, baclava aproape 5 E, evident ca musaka, lamb etc erau de la 9-12 E. Atunci luam o cafea, un suc si o stergeam (sunt f multi turisti care servesc un suc sau o bere pe terasa si atat)
Paleokastritsa si Barbati noua ni s-au parut cel mai scumpe, ne uitam la meniul afisat afara, ne minunam si plecam.
Souveniruri ieftine la Acharavi, Ag Gordios. Excursiile Paxos Antipaxos Blue Caves erau in Sidari 18-20 E, iar in Kerkyra Ionian Cruises 30 E.
Am avut 1000 E pt cazare, benzina (3300 km in total), taverna (dimineata mancam in camera, sau luam pe plaja cereale,etc ce mai cumparam de la Carrefourul de la aeroport - aici gasesti cel mai ieftin Kum Kuat), souveniruri, niste hainute, plus masline, ulei de masline pt acasa, bacsis bulgari vreo 60 E, taxe, vignete. Si ne-au mai ramas 100 si ceva E.
Daca faci mereu conversia in lei n-o sa mearga....e deprimant - in primele 2 zile n-am luat mai nimic - vai cum? 10 lei o cafea, 7 lei o paine? Noi am fost acum la mare 3 zile si faceam invers: o masa 15 Ron, adica 4 E? doar atat?
In genere: la dus - serpentinele - am zis ca nu-i adevarat, 3 ore continuu, la intors pe la Meteore ni s-a parut joaca de copil, tot intrebam cand vin serpentinele si ele deja trecusera ; Bulgaria un cosmar, sunt inversunata deja; litoralul nostru mi s-a parut penibil din multe puncte de vedere, mai ales ca l-am vizitat la o zi dupa Corfu si inca sunt in " shock"; deci, Corfu voi reveni curand!
Scuze pt foileton, inca sunt infuzata de simturi...diverse!