dbulugiu
7th August 2009, 15:41
Nu inteleg de ce de la Pitesti la Salonic trebuie sa o iei prin Serbia? Prin Bechet,Orijahovo, Vrata, Sofia , Kulata cu siguranta ai scuti cel putin 250 km.
andc
14th August 2009, 07:44
Plec luni 31 august din Cluj spre Trani Ammouda - Sithonia. Trebuie sa ajung acolo marti 1 septembrie. Am fost plecat in iunie si traseul pe care l-am ales atunci si am sa il aleg si acum este urmatorul:
Plecare din Cluj-Napoca la ora 9 dimineata
- 10.30 centura Alba Iulia: drumul este ok, doar pe centura sunt ceva gropi
- 11 Sebes: pana in Sebes drumul este acceptabil, apoi este proaspat turnat, impecabil, din Simeria Veche in Hateg sunt gropi pe marginea drumului dar nefiind aglomerat se poate circula pe mijloc
- 12 Hateg
- 13 Sarmisegetuza, drumul este bun, dar trece prin sate si nu se poate pastra constant o viteza mare
- 14 Otelul Rosu
- 15 Caransebes, aici intre Caransebes si Orsova se lucreaza la drum si sunt 5-6 semafoare unde nu se asteapta mai mult de 5 minute, in rest drumul este practicabil, nu este exagerat de rau, doar ca portiunea asta i-a ceva timp datorita semafoarelor.
- 17 Orsova - Gura Vaii, aici e rau drumul si aglomerat, e plin de gropi sunt si cateva tuneluri si se circula bara la bara, noroc ca e doar o portiune de vreo 15 km. Atentie, trebuie bagata benzina in zona Orsova, dupa Orsova este pe dreapta un Luk Oil apoi nu mai e nimic pana la sarbi.
Trecerea la sarbi e peste podul de Portile de Fier, nu se plateste nimic la pod si se trece repede. La romani sa uitat in pasaport si m-au intrebat pe ce nume e masina, le-am pus ca e pe firma si am imputernicire, dar nu au cerut sa o vada. La sarbi, pasapoartele si cartea verde si m-au intrebat unde merg.
Dupa ce se trece la sarbi o portiune buna drumul merge in paralel cu Dunarea si este bun. Am coborat spre Nis drum bun de aproximaiv 200km si 2 ore 30.
Chiar inainte de Nis cu vreo 50km este o portiune muntoasa cu serpentine care cere ceva timp...
Se ajunge pe centura Nis ului si se intra pe autostrada care vine dinspre Sofia.
In Nis am ajuns pe la ora 21 si am dormit la hotel Ambasador. Am gasit usor hotelul cu GPS ul, dar hotelul este chiar in centrul Nis ului langa cetatea Nis ului si raul Nisava, este cea mai mare cladire din ora vreo 15 etaje, se vede din orice punct al orasului.
Rezervarea la hotel am facut-o de casa pe visitserbia.org fara sa platesc nimic in avans. Mi-am listat confirmarea venita pe mail si m-am dus cu ea la receptie.
Am platit cu cardul VISA aprox 42 euro camera de 2 persoane cu mic dejun. Copiii pana pe la 9 ani nu platesc daca sunt cazati cu parintii in camera dubla.
Micul dejun se serveste de la 7 dimineata si e bufet, foarte bun, excelent: salamuri uscate, sunca oua, iaurturi, gemu, cozonaci... se mananca foarte bine, cafeaua e buna. Atentie, sarbii sunt cu 1 ora in urma noastra... greci sunt la aceeasi ora cu noi.
Bun, din Nis se intra pe autostrada, care tine pana la vreo 60km inainte de vama cu Macedonia si se plateste la iesire de pe autostrada 2.5 euro. Atentie, sa aveti euro marunt si la sarbi si la macedonieni - nu se prea da rest.
La maceonieni in vama se sta aprox 30 minute, se verifica pasapoartele si carte a verde, nu sunt probleme.
Sarbii sunt oameni excelenti si foarte amabili, macedonienii sunt mai kkciosi, asa cam ca si bulgarii.
Macedonia, muntoasa, arida, cam 70% autostrada, cateva tuneluri, cateva echipaje de politie cu pistol laser, dar ce am observat ca nu presc turistii... si am trecut pe langa ei cu viteza peste cea legala... Se plateste de trei ori cate un euro...
In Grecia se intra pe la Evzoni - granicer in greaca, si vama la intrarea in GR este cam aglomerata, datorita sarbilor si macedonienilor la care le verifica pasapoartele. Atentie, nu stati la coada, chiar daca sunt masini de romani puse la cada, mergeti drect in fata la bariera... eu asa merg de fiecare data. D-au pasaportul la politist, schimb cateva cuvinte in greaca cu el... si ma lasa sa trec. Dar am vazut pe multi ca prcedeaza asa si e normal, noi suntem cetateni europeni nu avem nevoie de viza...
Drumul spre Salonic e OK, patru benzi, apoi centura de la Salonic care e autostrada - atentie sa nu intrati in oras, o tineti spre Makedonia Airport, apoi spre Halkidiki si este autostrada pana in Nea Moudania.
Ca tmp am plecat pe la ora 9 din Nis si la ora 15 eram in Kalithea. Mers lejer, cu opriri la cafea...
kilets
18th August 2009, 16:35
Salut .
Am tot citit topicul . M-am lovit de o problemuta . Cartea verde .
Am RCA-ul la Carpatica , m-am dus la ei sa ma lamureasca . Le-am zis ca-mi trebuie valabila in Macedonia si Serbia ( pe cartea mea nu era taiata nicio destinatie ) .
Mi-a taiat fatuca toate mai putin SRB si mi-a zis sa merg la alta sucursala ca nu au formularele de granita .
Merg acolo aia ma loveste cu 30 de USD si nu stie daca e valabila si in Macedonia , zice numa de Serbia . Bine , dar zic eu , dar pe polita asta nu am taiat SRB , nu e valabila ?
Nu stie . La ARDAF am sunat si am intrebat - 40E pentru Macedonia si Serbia , la pachet .
A innebunit lupu ?!
SFATURI !
Mersi .
Ghostel
18th August 2009, 17:42
Daca nu e taiata nici o tara si apare pe carte SRB si MK inseamna ca e valabila si in serbia si in macedonia
sorinbradea
19th August 2009, 09:18
Am si eu cateva nelamuriri:
-e nevoie de viza pt serbia bosnia si muntenegru?
-sau de carte verde ?
-ce ruta recomandati pentru Dubrovnik , Croatia?
c#ristipedia
19th August 2009, 13:46
Slautare,
Plec din Cluj spre Grecia prin Serbia si Macedonia. As dori sa fac un popas peste noapte - in Serbia preferabil.
Aveti vreo recomandare de hotel/pensiune pe traseu ?
Merci