Salutare la toti.
Tocmai am fost in Grecia in concediu.
Am avut cu mine pasapoartele, asigurari medicale, cartea verde si procura in engleza pt ca masina e pe firma.
Niciunde nu mi-a cerut nimeni procura sau actele masinii, ce i-a interesat pe toti a fost pasaportul si cartea verde, la intrarea in tara respectiva...la iesire, doar pasaportul. Am inteles ca politia din Macedonia daca te opreste, iti cere procura, in caz ca masina e pe alt nume...
La macedoneni se sta mai mult, pt ca le place lor sa ii purice pe sarbi. In rest iti scaneaza pasapoartele, cartea verde, iti dau si un fluturas sa il completezi, cica daca te opreste politia sa i-l arati.
La macedoneni am mers mai cu nodul in gat ca stiam de povesti cu politisti care abia asteapta sa te arda pt viteza ca sa le dai spaga, dar pt ca am mers noapte (si la dus si la intors) n-am vazut decat un echipaj care controla niste italieni...deci cred ca ar fi bine sa respectati cat de cat indicatoarele de viteza, ca nu se stie cand te opreste vreunu. Un amic de-al meu a fost oprit anul trcut si politistii i-au cerut spaga 50 de euro sau sa astepte pana dimineata sa plateasca amenda la ghiseul din prima localitate. Omu a scapat cu 20 de euro.
In Serbia n-am vazut picior de politist si i-am dat blana pe autostrada.
Ruta: Am iesit pe la Moravita (eu stau in Timisoara), la Pancevo am facut stanga spre Kovin, apoi spre Smederevo, unde am intrat pe autostrada, evitand astfel Belgradul, cu toate ca as fi vrut sa vad Belgradul noaptea, ca am auzit ca e super....data viitoare poate.
In Serbia am platit autobandu in 2 puncte de plata, odata 6,5 EURO si odata 2,5 E....bineinteles, pe tichet era trecuta valoarea corecta, in Euro...la intoarcere, la fel...deci sarbii sint corecti si profi...
In Macedonia sint 4 puncte de plata...bineinteles ca la vama n-am intrebat cat e paritatea EURO-Tenar (moneda macedoniei) si la primul punct m-a intepat ala ca mi-a cerut 3 euro....pe tichet scria 50 de tenari. Asa ca la primul Peco m-am oprit si l-am intebat pe casier cat e exchange-ul, si cand mi-a zis ca 1 EURO = 60 tenari, m-am simtit ca un loser
Asa ca la urmatoarele puncte n-am mai stat la discutii, mai ales ca am vazut ca erau afisate preturile in tenari, 50 tenari pt masini mici...le-am intins cate 1 Euro si totul a fost OK... deci retineti, TARIFUL LA FIECARE PUNCT DE TAXARE ESTE DE 1 EURO.
In Grecia nu este taxa, cel putin pana in Halkidiki, nu e nici un punct de taxare pe autoband.
Cam asta e, daca aveti intrebari, va stau la dispozitie.
Eu unu nu as da cardul din mana in Macedonia si Serbia. Stiu un caz in care unei cunostinte de-a mele i-a luat 150 de euro la o alimentare in Serbia, ca desteptul nu s-a uitat pe bon decat acasa, unde a vazut ca il incaltasera aia din statie cum ca alimentase de vreo 14.000 de dinari...
Mai bine cash, bani marunti schimbati din timp, pt evita orice problema...