circuit de numarare si memorare frecvente radio

balteicristian

Buna ziua!!
Am si eu o problema! Am facut un aparat de radio cu scanare automata a gamei de frecvente cu TDA7088T.
Acum as vrea sa-i fac si un circuit in care sa se numere posturile de radio gasite, sa le memoreze ca sa pot alege ce post doresc. nu trebuie neaparat sa afiseze frecventele gasite ci trebuie sa afiseze numarul posturilor si numarul postului selectionat. Am atasat si schema pe care am facut-o!
Multumesc anticipat tuturor celor ce ma vor ajuta!!
Gurban_Dan
Eu nu inteleg cum ai facut tu aparatul asta radio ca daca il cumperi e mai ieftin decat piesele luate separat.

Si ceea ce vrei sa faci e destul de scump, poate depasi pretul unui radio cu memorie+ afisaj.

balteicristian
Stiu ca e mai scump asa, dar e pentru proiectul meu de licenta!
Nu-l fac de placere sau ca ma plictisesc acasa! smile.gif
De aia ma tot chinui cu chestiile astea.
Bye bye
Gurban_Dan
a )
Pe pinul 6 poti citi frecventa cu un frecventzmetru.
C14 si D1 formeza de fapt un cond variabil in paralel cu L2.

El este "angajat" intr-un oscilator local.

b ) Poti scoate L2 si D1 si injecta pe pinul 6 direct frecventza de receptie.

Poti folosi o sinteza.

Cat timp tensiunea pe pinul 16 creste (cel legat la RESET) trebuie ca sinteza sa-si cresca frecventa. Daca tensiunea devine ct. inseamna ca s-a receptionat un post. si deci "se opreste".

Sinteza iti da frecventa o memorezi si apoi o "pui" din nou.
Mai iti trebuie ceva integrate logice...

Cel mai simplu ar fi ca in loc de pinul 16 sa pui 10 divizore rezistive (semireglabili) si dintr-un comutator schimbi pe ce post vrei.
Mai clar, tu schimband tensiunea data de pinul 16 scimbi frecv. de receptie.

Baftos delo delo !
Gurban_Dan
Daca vrei nume TSA5511 e un sintetizator de frecventa caruia ii spui xxxMHz si ai frecv aia. Deci cunosti frecv si o poti si afisa.
E controlat serial sincron (parca) deci iti mai trebuie un PIC16F84 sau un calculator fie el si I486.

Dar eu zica ca nu are rost sa pui integr. asta la unradio asa de prost.

Apoi un circuit derivator cum ar fi si un trasformator care iti arata daca o tens creste sau e constanta.
Paul_l
QUOTE(Gurban_Dan @ Apr 17 2006, 19:16) *
Apoi un circuit derivator cum ar fi si un trasformator care iti arata daca o tens creste sau e constanta.

Poate vrei sa detaliezi putin cu transformatorul derivator.

Acum ca i-ai dat o gramada de sfaturi bune ......

Pe bune acum:

Circuitul pe care il ai face acordul generind o rampa de tensiune pentru scanare si blocind-o la gasirea unui post.

Ca sa faci treaba cu numarat posturi si memorat trebuie sa renunti la generarea interna a rampei . Poti genera extern rampa cu un microcontroler cu iesire PWM si filtrele adecvate si asa poti numara si memora posturile receptionate.
Gurban_Dan
<< Poate vrei sa detaliezi putin cu transformatorul derivator. >>

A fost doar parerea mea.

Ideia propusa de tine e buna si poate fi un un micro controller cu DAC.

<< Ca sa faci treaba cu numarat posturi si memorat trebuie sa renunti la generarea interna a rampei >>
OK

Si de unde stii cand ai prins un post ?
Ca tu continui sa cresti tensiunea pe DZ ?

balteicristian
Multumesc mult de sfaturi.
Eu m-am gandit la o baterie de condensatoare in care sa incarc capacitatile de pe varicap in momentul in care gasesc un post printr-unnumarator si un mux MMC4051.
Credeti ca ar merge?
Paul_l
QUOTE(balteicristian @ Apr 18 2006, 12:22) *
Multumesc mult de sfaturi.
Eu m-am gandit la o baterie de condensatoare in care sa incarc capacitatile de pe varicap in momentul in care gasesc un post printr-unnumarator si un mux MMC4051.
Credeti ca ar merge?

Vrei sa memorezi tensiunile de acord la diverse posturi pe condensatori? Nu cred ca vei mai gasi postul dupa un timp. N-as baga mina in foc pentru o astfel de solutie. Trebuie sa pui condensator de capacitate mare pe care trebuie sa-l incarci printr-ul repetor cu impedanta mica de iesire si sa-l izolezi apoi cu un comutator cu curent de fuga foarte mic. Chiar si asa tot se descarca singur condensatorul.
balteicristian

de asta imi era si mie frica! smile.gif
am gasit cum sa afisez frecventele. printr-un integrat UTS6610. e destul de simplu de facut.
dar cu memoria e mai complicat dupa cum observ.
mersi de raspuns!
o zi buna!
Gurban_Dan
Paul I , nu mi-ai raspuns la intrebare !

Pana la urma am si eu de invatat.
Paul_l
QUOTE(Gurban_Dan @ Apr 18 2006, 13:24) *
Paul I , nu mi-ai raspuns la intrebare !

Pana la urma am si eu de invatat.

Ala e l mic adica Paul_L .

De obicei ai un semnal pe un pin care iti indica ca demodulatorul demoduleaza ceva in afara de zgomot. Dupa respectivul semnal opresti scanarea. Asa cum face si integratul intern. In cazul de fata poti folosi semnalul de MUTE de pe pinul 1.

Daca asta a fost intrebarea confusedsmiley.png
Gurban_Dan
Da. El opreste scanarea cand tensiunea pe pinul 6 nu mai creste si atunci trebuie sa o opresti si tu.

Tu trebuie sa sesizezi cumva cand cresterea tens de pe cond care "alimenteza DZul" nu mai variaza.

E doar parerea mea.
Paul_l
QUOTE(Gurban_Dan @ Apr 19 2006, 15:52) *
Da. El opreste scanarea cand tensiunea pe pinul 6 nu mai creste si atunci trebuie sa o opresti si tu.

Tu trebuie sa sesizezi cumva cand cresterea tens de pe cond care "alimenteza DZul" nu mai variaza.

E doar parerea mea.

Te-ai uitat prin scheme ce e pe pinul 6? E reactia pe frecventa intermediara. Cum citesti tu tensiuni pe acolo ? Solutia mea e mult mai clara. Cind integratul ajunge pe un post logica interna decupleaza mute si modifica tensiunea pe pinul 1. Cind cauta pune Mute. Eu zic ca e mult mai bine asa.

E doar parerea mea. naughty.gif
Gurban_Dan
Am vrut sa spun pinul 16 smile.gif
Paul_l
QUOTE(Gurban_Dan @ Apr 20 2006, 13:00) *
Am vrut sa spun pinul 16 smile.gif

Nici acolo nu prea e bine. Cresterea tensiunii e lenta si e greu de facut un derivator analogic sa sesizeze cresterea lenta.
szabi
Datasheet-ul pt TDA7088T.
Reclama
Am verificat si e pe bune! La job.ro se dau super premii: 8 Sony Vaio, 8 HTC-uri cu Windows si GPS si 16 iPod-uri Nano de 8Gb.
Si culmea, daca le spui si prietenilor tai ai sanse mai mari de castig
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.