fmfmfmfm
10th April 2006, 09:15
Nu stiu daca am postat bine, insa ma intereseaza daca stie careva, care este maximul de putere care se poate instala pe un bransament monofazic? Cum limiteaza efectiv Electrica puterea absorbita din retea?
Dj Shock
10th April 2006, 09:37
Puterea aparenta = U * I. Puterea este de obicei limitata la 3,5 Kw/apartament din cate stiu. Limitarea puterii se face prin sigurante, care se ard la depasirea curentului de 16 A.
Daca te referi la bransament direct, si nu la apartament , ar fi bine sa consulti un angajat Electrica, sau sa te uiti pe valoarea sigurantelor si la grosimea firului de curent
fmfmfmfm
10th April 2006, 09:52
Ma intereseaza la o casa (la curte). Am vorbit cu un electrician, care mi-a zis ca puterea maxima care poate fi instalata pe monofazic ar fi de 8,7 KVa (sper ca am scris bine unitatea de masura). Nu am ajuns la Electrica ca nu am avut timp de pierdut pe acolo. Am pus intrebarea ca imi par cam ciudati cei 8,7. O sa ma uit si pe siguranta pusa de ei la bransament ca sa ma orientez. Inteleg ca aceasta siguranta imi poate da ceva informatii cu privire la puterea maxima disponibila?
sebulbus
10th April 2006, 14:12
daca siguranta e facuta sa se topeasca la X amperi atunci ea se va topi daca incerci sa absorbi din retea un curent mai mare de atat.
cum bine se zice mai sus P=I*U, in cazul de fata Pmax = Imax*U, adica Pmax = 16*220. asta inseamna 3520W ~= 3.5KW .
daca totusi siguranta ta n-are 16A refaci calculele de mai sus.
mc_h
10th April 2006, 16:22
N-ar trebui sa ma bag (pentru ca nu sunt tocmai un as in fizica) dar puterea = rezistenta? Pentru ca eu la scoala am invatat ca I*U = R si se masoara in ohmi (sau volt-amperi)
Africanul
10th April 2006, 16:47
QUOTE(mc_h @ Apr 10 2006, 17:22)

N-ar trebui sa ma bag (pentru ca nu sunt tocmai un as in fizica) dar puterea = rezistenta? Pentru ca eu la scoala am invatat ca I*U = R si se masoara in ohmi (sau volt-amperi)

Aproape ca ai nimerit-o, doar ca este vorba de o impartire:
I = U / R (legea lui Ohm) => R = U / I => U = I * R, unde R - rezistenta
R = L / A, L - lungimea conductorului, A - aria sectiunii (parca mai era si in functie de o constanta proprie fiecarui metal/aliaj, dar cam asta este formula)
sile52
10th April 2006, 18:04
tot ce stiu e valoarea maxima a curentului suportat de contoarele monofazice 40 A .... scrie pe el !
fmfmfmfm
10th April 2006, 18:13
Parca intensitatea nu e tot una cu puterea
.
gec
10th April 2006, 18:34
Puterea nu este limitata intr-un mod anume. La bloc siguranta este de 16A in mod normal dar nu depaseste 25A. Puterea este limitata indirect de catre Electrica, fie prin sigurante, fie prin cablare. Un utilizator normal nu are nevoie de mai mult de 16A iar 20A ete mai mult decat necesar. Pentru puteri ce depasesc 5KW se fac cereri separate
remuss
10th April 2006, 19:05
QUOTE(fmfmfmfm @ Apr 10 2006, 10:15)

Nu stiu daca am postat bine, insa ma intereseaza daca stie careva, care este maximul de putere care se poate instala pe un bransament monofazic? Cum limiteaza efectiv Electrica puterea absorbita din retea?
Puterea maxima simultan absorbita este cea din Avizul tehnic de racordare, document pe care il obtii prima oara cand soliciti racordarea. Aceasta putere este solicitata de tine. Evident ca pentru puteri mai mari vei solicita chiar tu o racordare trifazata (presupuncxa la puteri mai mari vei avea consumatori/receptori trifazati). Ca un caz practic, esti limitat la curentul nominal al intreruptorului automat din blocul de masura si protectie. Dac acesta este de In=16 A monofazat, rezulta o putere de P=230V*16A*cos(fi). La cos(fi)=1 rezulta o pueter de 3680W adica 3.68 kW. Daca, in schimb ai in casa si aparatura care nu are natura rezistiva (ex. iluminat fluorescent fara condensatoare de compensare), cos (fi) se reduce. Sa zicem ca un cos(fi) global ar fi 0,85. Ar rezulta atuci o putere limitata de interruptorul automat de 230*16*0.85=3128 (3.128 kW)
fmfmfmfm
10th April 2006, 20:24
M-am uitat in actele de la Electrica si am gasit si avizul de racordare. Scrie la situatia pe viitorii 5 ani, puterea aproximativa KW/KVa: 8/8,7.
Acum o intrebare buna, s-ar putea pune, avand in vedere ca nu am pe strada trifazic si transformatorul e prea departe ca sa imi permit, s-ar putea oare cere la Electrica sa am doua bransamente monofazice la putere maxima? Bineinteles sa platesc si 2 abonamente/2 contracte.
Paul_l
10th April 2006, 20:43
QUOTE(fmfmfmfm @ Apr 10 2006, 21:24)

avand in vedere ca nu am pe strada trifazic si transformatorul e prea departe ca sa imi permit,
Se mai face distributie pe strada monofazic ? Esti sigur ?
BTW eu am fuzibil in firida de 25 A .
sile52
10th April 2006, 21:24
pana la urma vad ca mi-ai dat dreptate .... I max = cca 40 A !!!
fmfmfmfm
10th April 2006, 22:37
QUOTE(Paul_l @ Apr 10 2006, 21:43)

Se mai face distributie pe strada monofazic ? Esti sigur ?
Chiar numai monofazic.
bandi
10th April 2006, 22:47
QUOTE(fmfmfmfm @ Apr 10 2006, 10:15)

sunt doua lucruri dupa mine: puterea contorului (valoarea curentului maxim trecut pe el) si nu in ultimul rand puterea maxima consumabila este stipulat in general in contractul cu Electrica.In curentul alternativ puterea
P=U*I*cos(fi)
ada80ro
10th April 2006, 22:55
QUOTE(fmfmfmfm @ Apr 10 2006, 23:37)

Chiar numai monofazic.
Eu stiu ca din trasformator cablul iese trifazat, la consumator se imparte pe faze.
Nu stiu cum e in zona de case, dar la bloc de exemplu intra trifazat in firida si se imparte pe faze.
Iar la LEA 0.4 parca e torsadat si se imparte in cutia de distributie pe faze, nu sunt sigura, nu am facut proiectare.
Pentru putere conteaza sectiunea conductorului. Sectiunea conductorului este stabilita la faza de proiectare in functie de consumul estimat pe zona respectiva.
Nu ai ce sa faci, nu iti limiteaza tie aiurea SC.Electrica puterea, atata duce conductorul si asta se trece in contract. Deci cat e acolo atata poti.
gec
10th April 2006, 23:33
Problema se imparte pe doua categorii:
1) cei dela bloc, in mod normal, au in apartament sigurante de 16A, si la firida de 25A iar la panoul general sunt 2 sigurante probabil de 150A (valabil in blocuri cu 4 etaje). La blocuri intra curent trifazat si locatarii sunt impartiti in doua pe cate o ramura. Deci nu poti consuma mai mult decat poate suporta siguranta de pe ramura, fiindca este STAS si nu o chestie improvizata ca siguranta din apartament.
2) la case, alimentarea pe stalpi este trifazata, bransamentul dela stalp la casa este monofazat. Aici practic esti limitat fie la curentul suportat de bransament fie la cel suportat de contor. Poate exista exceptie doar in cazul in care dela stalpii principali se trage o ramura monofazata pentru noii abonati care sunt putini la numar.
In general se urmareste echilibrarea consumatorilor pe ambele ramuri ale tensiunii trifazate.
sile52
11th April 2006, 01:22
corect ! .... ambele TREI faze !!!
dumitress
11th April 2006, 07:31
apropos. depinde de unde este punctul de alimentare (trafo). daca e LES sau LEA. sunt contori de energie electrica monofazati de 60 A. si sigurante automate cu ovp, de la 6-60A. sunt montate in bmp. totusi bransamentul se dimensioneaza intotdeauna de potentialul instalatiei existente pe tronsonul respectiv. pt. suplimentare de putere, sunt solutii trifazice, posturi de transformare, etc. 2 bransamente monofazice costa mai mult decat unul trifazic, nu se aproba decat daca vin din posturi trafo separate. totusi, mergi la electrica si vezi ce solutii iti ofera in functie configuratia liniilor de alimentare. se poate solicita spor de putere, si tot ce implica acest lucru e pe chelt. clientului.
QUOTE(fmfmfmfm @ Apr 10 2006, 23:37)

Chiar numai monofazic.
nu. se face mereu trifazic. acolo unde e doar monofazic, e numai pentru 1-4 consumatori, insa la inceputul ulitei (ca doar acolo e monofazic) e un stalp pe care sunt cele 3 faze. distanta de la primul stalp trifazic la ultima casa cu stalp monofazic nu depaseste in mod normal 75 metri.
stericuta
11th April 2006, 08:32
Bransament monofazat se executa pana la curenti de maxim 40A. De altfel acesta este curentul maxim pentru care se executa blocuri de masura monofazate.
Intr-adevar, 40A inseamna o putere maxim absorbita de 8kW (mai mult sau mai putin). De ce se numeste maxim absorbita? Pentru ca aceasta este maximul de putere ce il poate consuma un consumator casnic la un moment dat. Spre deosebire de puterea maxim simultan absorbita mai exista si puterea instalata ce se defineste prin suma puterilor tuturor consumatorilor existenti.
Pentru consumatorii casnici este destul de dificil si incomod de a prevedea puterea instalata. De aceea exista un ghid (PE 132) care precizeaza in mod expres puterile instalate si simultane pentru consumatorii casnici. Aceste puteri sunt pentru calculul bransamentelor. De ex. pentru o casa puterea de calcul instalata este de 12,5 kW in cazul prepararii apei calde si hranei electric (fara gaze). Pentru gospodariile cu gaze puterea instalata de calcul este de 10kW. In primul caz ( fara gaze) puterea simultana de calcul este de 2,5kW iar in al doilea caz 2kW. Asta inseamna ca la un moment dat nu functioneaza decat consumatori ale caror puteri insumate sunt de 2,5 respaectiv 2kW.
Pe baza acestor puteri si a numarului de locuinte preconizat a se construi intr-o zona se realizeaza dimensionarea coloanelor da alimentare pentru blocurile de locuinte, tipul si numarul FDCP (firide de distributie contorizare de palier) inclusiv a puterii posturilor de transformare.
Bineinteles ca orice doritor poate sa obtina un AVIZ DE RACORDARE pentru orice putere, dupa plata unei taxe de racordare absolut imposibil de prevazut. Cat despe un racord la un consumator casnic pentru puteri mai mari decat cele standard acesta se poate obtine dar numai dupa motivarea acestui fapt.
Pentru mai multe lamuriri cel mai in masura sa dea raspunsuri este furnizorul de energie.
fmfmfmfm
11th April 2006, 09:30
Multumesc mult de raspunsuri, desi multe m-au depasit d.p.d.v. tehnic. Azi o sa merg la casa sa vad ce scrie si pe siguranta generala.
Deoarece discutia m-a incitat, mi-am facut timp si m-am dus pana la Electrica. Pentru ca nu era coada, am reusit sa vorbesc la biroul de racordari pe tema asta. Discutia s-a centrat pe urmatoarele probleme:
-m-au intrebat cate fire sunt pe stalpii aerieni ->sunt trei fire. Raspunsul lor a fost ca nu se poate decat bransament monofazic, adica cum am eu, si puterea maxima pe care deja o am in acte. Mi-au zis ca trebuiau sa fie mai multe fire (5), ca sa imi poata pune trifazic.
-probabil ca in zona nu este instalata o putere mai mare deoarece straduta se infunda la mine, si toti consumatorii suntem de fapt 4.
Daca eu as insista ca vreau trifazic, nu ar trebui ca ei sa imi aduca aerian pe cheltuiala lor trifazicul pe stalpi pe toata strada, si eu sa platesc doar partea de bransare? Din ce am inteles acolo, mi-au spus ca trebuie sa platesc toata instalatia, din transformator si pana la mine, ceea ce inseamna cel putin vreo 250m.
Asa stau lucrurile sau m-au aburit astia? Va intreb deoarece nu au cautat prin acte, de parca stiau pe din-afara instalatiile din tot Ilfov-ul.
remuss
11th April 2006, 10:21
QUOTE(fmfmfmfm @ Apr 11 2006, 09:30)

Multumesc mult de raspunsuri, desi multe m-au depasit d.p.d.v. tehnic. Azi o sa merg la casa sa vad ce scrie si pe siguranta generala.
Deoarece discutia m-a incitat, mi-am facut timp si m-am dus pana la Electrica. Pentru ca nu era coada, am reusit sa vorbesc la biroul de racordari pe tema asta. Discutia s-a centrat pe urmatoarele probleme:
-m-au intrebat cate fire sunt pe stalpii aerieni ->sunt trei fire. Raspunsul lor a fost ca nu se poate decat bransament monofazic, adica cum am eu, si puterea maxima pe care deja o am in acte. Mi-au zis ca trebuiau sa fie mai multe fire (5), ca sa imi poata pune trifazic.
-probabil ca in zona nu este instalata o putere mai mare deoarece straduta se infunda la mine, si toti consumatorii suntem de fapt 4.
Daca eu as insista ca vreau trifazic, nu ar trebui ca ei sa imi aduca aerian pe cheltuiala lor trifazicul pe stalpi pe toata strada, si eu sa platesc doar partea de bransare? Din ce am inteles acolo, mi-au spus ca trebuie sa platesc toata instalatia, din transformator si pana la mine, ceea ce inseamna cel putin vreo 250m.
Asa stau lucrurile sau m-au aburit astia? Va intreb deoarece nu au cautat prin acte, de parca stiau pe din-afara instalatiile din tot Ilfov-ul.
De solicitat poti sa soliciti ce doresti. Dar pe banii tai. Taxa de racordare are in compunerea sa o componenta bazata pe puterea suplimentara ceruta cat si una bazata pe elementele fizice care trebuiesc adaugate pentru a dispune de puterea solicitata.
Depoi o cerere de racordare in baza careia se va intocmi o fisa de solutie. Accepti varianta constructiva si cineva se va apuca de treaba. Bafta!
stericuta
11th April 2006, 10:48
QUOTE(remuss @ Apr 11 2006, 11:21)

De solicitat poti sa soliciti ce doresti. Dar pe banii tai. Taxa de racordare are in compunerea sa o componenta bazata pe puterea suplimentara ceruta cat si una bazata pe elementele fizice care trebuiesc adaugate pentru a dispune de puterea solicitata.

Depoi o cerere de racordare in baza careia se va intocmi o fisa de solutie. Accepti varianta constructiva si cineva se va apuca de treaba. Bafta!
Pai problema asta este. Banii. teoretic se poate face orice, depinde pe banii cui.
gec
11th April 2006, 19:22
QUOTE(sile52 @ Apr 11 2006, 01:22)

corect ! .... ambele TREI faze !!!
mersi ca m-ai corectat, nu stiu dece am ramas doar cu doua din trei
dany_lock
14th April 2006, 14:17
Am si eu o intrebare:stie cineva cat costa sa te bransezi la trifazic cand esti deja pe monofazic?
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.