vom avea avertizor de tsunami
Pagini: 1, 2, 3

olteanul

Dispozitiv de avertizare pentru tsunami la Mangalia, din 2007
30 martie 2006 Realitatea Romaneasca

Un sistem de avertizare pentru tsunami va fi montat in 2007 pe plaja din Mangalia, din cauza ca un cutremur de peste 7,2 grade pe scara Richter ar putea genera in zona valuri uriase, cu efecte devastatoare.

"La granita cu Bulgaria, la 15-30 de kilometri in interiorul Marii Negre, exista o falie puternica numita Shabla, unde au loc cu-tremure. Putini stiu ca la 31 martie 1901 la Mangalia a avut loc un cutremur care a produs pe plaja valuri de trei-patru metri", a declarat directorul Institutului de Fizica Pamantului, Gheor-ghe Marmureanu. Sistemul de avertizare a unui tsunami este mult mai simplu decat cel de avertizare a cutremurului. De la momentul in care se produce cutremurul si pana la aparitia valului seismic, exista un timp su-ficient (de la 60 de secunde pana la doua minute) pentru ca autoritatile sa poata lua masuri pentru a evacua populatia de pe plaja, este de parere Marmureanu.

Montarea acestui avertizor pentru tsunami face parte dintr-un sistem integrat ce urmeaza sa fie amplasat in Dobrogea. Astfel de aparate de avertizare au fost deja montate la Chitila si Vama Veche. (M.D.)
------------------
primul gând al celor care au auzit această știre a fost că iar s-ai dat niște șpăgi pentru o chestie inutilă.
Voi ce credeți?
H725
Nu era un articol de 1 aprilie?

olteanul
QUOTE(H725 @ Apr 4 2006, 19:13) *
Nu era un articol de 1 aprilie?

Nu cred.
Chiar pare adevărată știrea!
aolex
tsunami in marea neagra? mi se pare de necrezut!
H725
Chiar daca e adevarat, o sa fie un cutremur in marea neagra, o sa ii avertizeze ca vine un tsunami, pina sa faca autoritatile ceva, o sa vina valul si o sa inece vilele de pe malul marii.

Iar daca o sa fie alarma noaptea sau in weekend, nu o sa aibe cine sa dea avertizarea...
olteanul
QUOTE(aolex @ Apr 4 2006, 19:31) *
tsunami in marea neagra? mi se pare de necrezut!

E și explicația: că dacă vine un cutremur de peste 7,2 grade... bla bla bla
zuppy
probabil ca asa au zis si indonezienii inainte sa dea valul peste ei.
cine naiba are nevoie de asa ceva, asta li se intampla doar altora, noi suntem invulnerabili.

daca

H725
Sa nu fie facut din bani publici... Ca TM e la 900km de marea neagra...

Alt pericol cica ar fi o acumulare de hidrogen sulfurat pe fundul marii negre. Ar trebui si o avertizare de acest fel...
olteanul
QUOTE(H725 @ Apr 4 2006, 19:40) *
Alt pericol cica ar fi o acumulare de hidrogen sulfurat pe fundul marii negre. Ar trebui si o avertizare de acest fel...

Să punem noi la cale de un asemenea avertizor, și îl vindem apoi statului cu un milion de euro! naughty.gif
zuppy

QUOTE(H725 @ Apr 4 2006, 19:40) *
Sa nu fie facut din bani publici... Ca TM e la 900km de marea neagra...

nu stiu de unde ai auzit tu de timisoara.
cred ca incurci cu celalalt sistem de avertyizare in timp real asupra cutremurelor, care iara nu este o prostie.
H725
QUOTE(zuppy @ Apr 4 2006, 22:14) *
nu stiu de unde ai auzit tu de timisoara.
cred ca incurci cu celalalt sistem de avertyizare in timp real asupra cutremurelor, care iara nu este o prostie.

Asa cum banii din TM se duc pt soselele din moldova, nu vreau ca din impozitele mele sa se faca avertizoare de tsunami. Asta era ideea, nu am fost eu suficient de clar... peacefingers.gif
crz
QUOTE(H725 @ Apr 4 2006, 23:59) *
Asa cum banii din TM se duc pt soselele din moldova, nu vreau ca din impozitele mele sa se faca avertizoare de tsunami. Asta era ideea, nu am fost eu suficient de clar... peacefingers.gif

Inteleg ca in afara locuitorilor din asezarile de pe malul marii nu merge nimeni la mare? huh.gif
(sau ca nici un timisorean nu merge pe drumurile din moldova si invers?!)
Mr. Black
Ni se pregateste ceva? naughty.gif
adialex
QUOTE(olteanul @ Apr 4 2006, 18:39) *
Dispozitiv de avertizare pentru tsunami la Mangalia, din 2007

Un sistem de avertizare pentru tsunami va fi montat in 2007 pe plaja din Mangalia, din cauza ca un cutremur de peste 7,2 grade pe scara Richter ar putea genera in zona valuri uriase, cu efecte devastatoare.

"La granita cu Bulgaria, la 15-30 de kilometri in interiorul Marii Negre, exista o falie puternica numita Shabla, unde au loc cu-tremure. Putini stiu ca la 31 martie 1901 la Mangalia a avut loc un cutremur care a produs pe plaja valuri de trei-patru metri"[blabla...] Astfel de aparate de avertizare au fost deja montate la Chitila si Vama Veche. (M.D.)
------------------
primul gând al celor care au auzit această știre a fost că iar s-ai dat niște șpăgi pentru o chestie inutilă.
Voi ce credeți?

eu spun felicitari domnului primar si cu ocazia salut si munca lui Mazare. Baiat destept, european nu ca altii..
k33
QUOTE(Mr. Black @ Apr 5 2006, 17:01) *
Ni se pregateste ceva? naughty.gif

Nuuuu .... , da' Marea Neagra ramasese ultimul loc in care nu se experimentaseră "armele ecologice" !

http://www.expres.ro/article.php?artid=175761
H725
QUOTE(adialex @ Apr 5 2006, 17:29) *
eu spun felicitari domnului primar si cu ocazia salut si munca lui Mazare. Baiat destept, european nu ca altii..

Mazare: cum sa dam banii publici firmelor familiei si prietenilor!

Cine devil.gif mai are avertizoare de tsunami inafara de japonezi? Americanii? Englezii? Italienii?

QUOTE(crz @ Apr 5 2006, 03:38) *
Inteleg ca in afara locuitorilor din asezarile de pe malul marii nu merge nimeni la mare? huh.gif
(sau ca nici un timisorean nu merge pe drumurile din moldova si invers?!)

De TM e mai aproape o mare mai curata, cu conditii de cazare mai bune, tarife mai ieftine. Putin peste jumatate din distanta pina la marea neagra...

Iar cu moldova ideea era ca fiecare regiune sa isi faca drumuri pe banii ei (si pt cite masini are)...
MAHMURU
QUOTE(H725 @ Apr 5 2006, 22:57) *
Mazare: cum sa dam banii publici firmelor familiei si prietenilor!

Cine devil.gif mai are avertizoare de tsunami inafara de japonezi? Americanii? Englezii? Italienii?
De TM e mai aproape o mare mai curata, cu conditii de cazare mai bune, tarife mai ieftine. Putin peste jumatate din distanta pina la marea neagra...

Iar cu moldova ideea era ca fiecare regiune sa isi faca drumuri pe banii ei (si pt cite masini are)...

Topicul cu 'independenta Banatultui" e in alta parte.
Ai frustrari???
H725
QUOTE(MAHMURU @ Apr 6 2006, 01:54) *
Topicul cu 'independenta Banatultui" e in alta parte.
Ai frustrari???

Este o piata libera in turism si nimeni nu ma poata obliga sa dau banii mei manelistilor de pe litoral sau valea prahovei...
olteanul
QUOTE(adialex @ Apr 5 2006, 17:29) *

De cand e Mazare primar la Mangalia?
CataPro
haha... cu uh din a
sunt o gramada de aberatii tehnice in articol biggrin.gif
asta arata ori una, ori alta (no space left on device)

de ex. sistemul de avertizare, care e unul global, de fapt
phidias
Ce zici coane ?
Bai nea' Mitica, s-a revarsat marea.
Ai nu mai spune ...
Da bre !
In Constanta se circula pe strazi cu barca.
Altii cu albii si ligheane.
In loc de tramvai, iei vaporul.
...
Piesa de Caragiale, sau Tudor Musatescu ?
Poate si-aduce aminte cineva.
olteanul
QUOTE(phidias @ Apr 7 2006, 13:03) *
Ce zici coane ?
Bai nea' Mitica, s-a revarsat marea.
Ai nu mai spune ...
Da bre !
In Constanta se circula pe strazi cu barca.
Altii cu albii si ligheane.
In loc de tramvai, iei vaporul.
...
Piesa de Caragiale, sau Tudor Musatescu ?
Poate si-aduce aminte cineva.

Oare nu ai văzut nimic din ceea ce a fost în Thailanda în 2004?
AI uitat căte persoane au murit?
E drept că acolo se face turism......
phidias
QUOTE(olteanul @ Apr 8 2006, 00:02) *
Oare nu ai văzut nimic din ceea ce a fost în Thailanda în 2004?
AI uitat căte persoane au murit?
E drept că acolo se face turism......

Cate tsunami au fost pe coasta Marii Negre in decursul a miliarde de ani ?
Nici unul.
De ce, ... asa pentru prosti, pentru ca pe fundul ei nu trece nici o falie tectonica.
Ori tsunami se produce in urma unui cutremur submarin, sau a unei eruptii vulcanice cu baza submarina.
In cazul cutremurelor produse de dislocarea faliilor continentale, posibilitatea producerii unui val seismic este foarte mica.
Si pe urma, s-ar vedea urme. Probabil ca au fost consultati si geologii .... ????
...
Daca insa ne mutam mai la sud, in Mediterana, tsunami e la el acasa. Vezi Santorini ... Creta.

Asa ca, amplasarea unui avertizor de tsunami la Constanta nu e altceva decat o afacere a mafiei locale.
SeaScarf

"La granita cu Bulgaria, la 15-30 de kilometri in interiorul Marii Negre, exista o falie puternica numita Shabla, unde au loc cutremure. Putini stiu ca la 31 martie 1901 la Mangalia a avut loc un cutremur care a produs pe plaja valuri de trei-patru metri", a declarat directorul Institutului de Fizica Pamantului, Gheorghe Marmureanu. Sistemul de avertizare a unui tsunami este mult mai simplu decat cel de avertizare a cutremurului. De la momentul in care se produce cutremurul si pana la aparitia valului seismic, exista un timp suficient (de la 60 de secunde pana la doua minute) pentru ca autoritatile sa poata lua masuri pentru a evacua populatia de pe plaja, este de parere Marmureanu.

Montarea acestui avertizor pentru tsunami face parte dintr-un sistem integrat ce urmeaza sa fie amplasat in Dobrogea. Astfel de aparate de avertizare au fost deja montate la Chitila si Vama Veche. (M.D.)
------------------
Voi ce credeți?

Cred ca intr-adevar este posibil sa ne trezim cu tsunami la Mangalia dar peste vreo 300 de ani.
Cititi http://www.socant.ro/fotografii-socante/tsunami/52/ si cautati subtitlul "Romania in pericol de tsunami !"
Nu cred ca este necesar un sistem de avertizare. Cutremurul este suficient. Regula trebuie sa fie: "In caz de cutremur parasiti imediat malul marii, departati-va 500 de metri sau urcati mai sus de 10 metri si asteptati 15 minute". Si daca e sa fie de Vrancea, mare deranj nu e.
Nu trebuie sa ignoram insa latura comerciala / turistica a investitiei.

Ce ati zice de un Tsunami Pool, ceva artificial destinat sa atraga turistii? Eu m-as duce sa vad asa ceva!

P.S. Unii se intreaba de ce tsunami la Mangalia si nu la Constanta. Daca tsunami are 5 metri la Mangalia, de la epicentru la Mangalia sunt cam 30 km si de la Mangalia la Constanta sunt cam 50 km, atunci de la epicentru la Constanta sunt cam 60 km adica dublu ceea ce conteaza. Daca epicentrul este la 15 km de Mangalia, atunci raportul dintre distante este si mai mare, de 3-4 ori. Asa ca la Constanta apreciez ca tsunami ar avea cam 1 metru ceea ce este destul de puternic si periculos dar nu catastrofal
talkative
Voi ce credeți?

Aleluia, in sfarsit, m-am linistit! Pot sa ma duc si eu linistit pe minunatul litoral al Marii Negre, fara sa mai stau cu frica-n san ca ma ia valu'.
Reclama
In curand... autoevolution.ro

Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Pagini: 1, 2, 3
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.