IceSoul
Mar 29 2006, 23:00
Am si eu nevoie sa stiu care este rezolutia la care trebuie setata o poza pentru a fi printata pe o pagina de A4, format full. Daca rezolutia nu este buna si este prea mare atunci cand fac FIT TO PAGE la poza apar la printare artefacte, ca la orice poza micsorata.
As dori daca cunoaste cineva sa mi se spuna dimensiunile in pixeli pe care trebuie sa o aiba o poza pentru a se integra perfect la printare pe o pagina de A4
Va multumesc mult de tot
patratzel
Mar 29 2006, 23:29
Teoretic, un A4 trebuie printat la cel putin 200 dpi (1654 x 2339). Optim ar fi 300 dpi (2480 x 3508).
Practic, depinde de imagine. Poti imprima si la 150, de exemplu, o imagine care nu are foarte multe detalii (mai mult tranzitii de culori, etc.) sau care e privita de la departare.
Daca imaginea e mai mare si folosesti optiunea "fit to page" nu iti apar artefacte, pur si simplu programul ii spune imprimantei sa puna mai multi pixeli pe inch (v. dpi) astfel incat imaginea ta sa incapa in anumite dimensiuni (in cazul de fata A4).
Ideal in cazul asta ar fi sa redimensionezi imaginea la A4 - 300dpi si sa te joci putin cu sharpness-ul.
In viitor, cand mai ai nevoie sa aflii ce rezolutie in pixeli iti trebuie pentru un format anume la o anumita rezolutie de imprimare faci cum a zis bsorin mai sus - imparti dimensiunile formatului in cm la 2.54 ca sa obtii dimensiunile in inch si apoi inmultesti cu rezolutia de imprimare)
Ex practic: A4: 21 x 29.7 cm
latura lunga: 29.7 cm / 2.54 = 11.69 inch * 300 dpi = 3507.8 ~ 3508 pixeli
Daca vrei sa imprimi la un laborator foto, ai grija ca dimensiunile despre care iti spun ei in oferta (ex: 20x30) sunt altele. Am atasat o poza care are toate datele si care mie personal mi-a folosit.
Cheers,
Eugen
bsorin
Mar 30 2006, 10:30
hehe, eu am scris A4, am facut calculele pt un fel de A3, dar principiul ramane :
rezolutie(px) = calitate(dpi)*dimensiune(inch)