Primisem de la cineva de la mediu un mail cu documentele necesare pentru autorizarea spalatoriei. Promit sa revin si sa le pun pe forum dupa ce le gasesc. In fuga, doar niste chestii pe care le-am retinut in urma discutiei cu tipul respectiv :
- formalitatile sunt mult simplificate pentru spalatoria manuala fata de cea automata- se eliminna AUTORIZATIA DE MEDIU;
- acel separator de produse petroliere poate fi cumparat ca atare (va recomand sa vorbiti cu inspectorii de mediu din judetz, cu sigurantza au ei contactele lor);
- pentru a se lua in calcul o cantitate mai mica de apa care se deverseaza in canalizare trecand prin acel separator, eliminand apa pluviala, constructia trebuie sa aiba un acoperis (macar formal de tabla si niste stalpi) - influenteaza substantial costurile la contractul cu firma de canalizare a orasului ...
Cam atat pentru moment. Revin cu celelalte informatzii ...
Plan de afacere:
am gasit dupa indelungate cautari si rascautari un spatiu, stradal cu potential.
Chirie 1500 euroi - marime spatiu 250 mp (platita pe 3 luni in avans)
Acum urmeaza "nasolia":
autorizatie constructie probabil cateva sute de lei sa zicem 1000 lei, sa nu mai punem si timpul pierdut pana ies actele,
autorizatie mediu.... sa punem tot 1000 lei (aproximez si eu groso modo)
*** hornetb: timp nu pierzi prea mult...in functie de ...ai relatii sau nu:) oricum, e o mare porcarie...voi explica daca vrei/vreti altadata mai pe larg...
constructia propriuzisa zic 3000 euroi (aici intra si decantoarele de apa, amenajarea interioara si asfaltarea)(poate fi plus sau minus ceva)
*** hornetb: 3000 de euro ?

glumesti... in primul rand vei lua oameni sa-ti faca asta sau firma...in ambele cazuri te va costa cel putin 50 de milioane, cel putin cel putin...mie mi-au cerut pentru a mea 400 de mp patrati de beton + 2 cladiri (una wc, cabina de schimb si cabina de dush si alta un fel de minibar) ...deci ziceam ca au cerut initial 150 de mil, apoi a zis 120 de mil, apoi ca am turnat mai mult beton decat era planificat + minibarul, a vrut 220 de mil, din care a vrut sa ma arda cu 90 de mil, ca betonul intins (doar intins, ca i l-am adus cu cifa) de el facea 110, dar eu i-am dat doar 20 pentru asta...
deci total eu i-am dat 110 si acum zice ca ma da in judecata, dar ma va s*** original, scuzati vulgaritatea:) n-avem contract, nimic.
deci eu i-am dat 110....pentru toate astea si asta fiind DOAR MANOPERA
daca locul e betonat...e ok, daca nu tre` sa-l betonezi... 1 metru cub de beton e cel putin 2 mil lei...eu pentru 400 de mp am bagat 55 metri cubi....adevarat ca mi-a turnat ala acolo beton gros de 15 cm cred, in loc sa bage umplutura:)
n-am fost atent...deci n-ai asfaltat...la 250 de mp sa-i asfaltezi...iti trebuie sigur vreo 15 metri cubi x 2 mil...30 de mil cel putin
deci pana acum 50 la muncitori sau firma de constructie + 30 doar betonul....80 de mil...cel putin, minim
gandeste-te ca daca mai faci si-o cladire ceva....indiferent din ce o faci (din boltzari sau baraca de tabla...cel putin 20...30 de mil...
deci deja 110 mil....aproximativ
si materialele sunt scumpe, iti zic eu:)
racordarea la apa si canal 1000 euroi
*** hornetb: la apa si canal n-ai de ce sa dai atat zic eu....
aparatura necesara spalarii propriuzise zicem 5000 euroi (plus ceva ... ma gandesc la 4-5 boxe de lucru) daca nu ne incadram in banii astia le achizitionez in leasing
total investitie primara: 14100 euroi
Am terminat investitia initiala care, daca planul de afacere e bun o recuperez in maxim 2 ani
*** hornetb: aparatura ma cam deprima si pe mine...n-am cumparat inca, dar un jet bun e 2000, 2500 de euro am auzit...
aspiratorul e mai ieftin...compresorul la fel...si butelia de spuma...
Acum sa calculam cheltuielile lunare:
5 boxe 10 oameni asta inseamna la 500 lei de caciula 5000 lei
cheltuieli cu apa, gunoi, electrica, solutii, etc le luam din exemplu de mai sus de la acvariul 5000 lei
mai punem un fond de nevoi de 2500 (ca nu se stie nicodata)
acoperire investitie primara 2500 lei pe luna (sa acopere cei doi ani calculati initial)
sa zicem ca suntem in perioada de plata a chiriei adica mai adaugam 5550 lei pe luna
Total cheltuieli lunare: 20550
Acum calculul cu masinile:
20550 lei la 23 lei un spalat exterior-interior inseamna cam 30 masini pe zi
*** hornetb: daca faci spalatoria in buc, speli sigur cel putin 30 de masini pe zi...
mai vorbim, success
pare afacere? sau nu, oricum astept comentariile voastre sa vedem cat de bine am calculat sau cat de rau am calculat.
Orice comentariu e binevenit.