cum citim?

mobifone
Am citit o carte despre citire rapida, am incercat sa aplic, insa am impresia ca, desi citesc mai repede, pricep mai putin. Daca revin la viteza normala..e ok.
Cat este mit in aceste tehnologii si cat este realitate ?Exista "scurtaturi" in cititul unei carti, sau e mai bine sa nu fortam nota?
sandossu
cred ca e real ce ai zis. citesti repede -> pricepi putin
evilone
Din cāte ştiu eu ideea este că dacă citeşti mult mai īncet decāt gāndeşti, īncepi să te gāndeşti aiurea, īn paralel. Poţi citi mult mai rapid dacă pui degeţelul pe hārtie. Arată stupid, dar funcţionează.
Viezure-1000
evilone are dreptate. Cind citesti rapid, intri in modul "gindire rapida". Practic esti mult mai atent la ceea ce citesti. Cel putin mie asa mi se intimpla, insa eu am peste 20 de ani. Sub nu stiu, poate nu e la fel de usor. Oricum, trebuie exercitiu pentru ca sa poti citi rapid si sa fii concentrat.
sebulbus
eu procedez in feluri diferite in functie de ce citesc.

atunci cand vreau sa inteleg ideea generala intr-un paragraf scanez rapid textul, nu chiar pe sarite, dar in mare viteza, si apoi imi acord cateva sec in care reiau mental ce tocmai citisem si trag concluzia.

daca totusi vreau sa citesc ceva in amanunt urmez cu degetul si eventual revin din cand in cand pe pasajul anterior, si uite asa reusesc sa prind din prima ce e acolo. de obicei aplic treaba asta la chestiile complicate.

inca o intrebare: voi cum procedati cand cautati o fraza/un cuvant intr-un bloc de text? ma intereseaza cei fara memorie fotografica, in special, pentru ca eu sunt genul opus.
Viezure-1000
Eu folosesc memoria fotografica smile.gif

Sau functia Search smile.gif
sebulbus
si eu.. dar cine n-are?
v3lsatis
QUOTE(mobifone @ Mar 23 2006, 23:51) *
Am citit o carte despre citire rapida, am incercat sa aplic, insa am impresia ca, desi citesc mai repede, pricep mai putin. Daca revin la viteza normala..e ok.
Cat este mit in aceste tehnologii si cat este realitate ?Exista "scurtaturi" in cititul unei carti, sau e mai bine sa nu fortam nota?

Eu citesc incet ca sa pricep si ceea ce citesc, pot si repede, da e altfel.
Sunt din Iasi si cand am terminat clasa a 9-a , la mine la scoala terminase clasa a 12-a unu "Eminescu".
Fara gluma, asta participa la concursuri de citit in viteza.
Citea o pagina dracu' in 5 secunde cam asa.A fost si reportaj in ziar despre el.
L-au testat astfel: I-au dat 5 carti la intamplare din magazinul ala mare de pe str. Stefan cel Mare.(nu zic numele).L-au lasat o ora sa citeasca toate cartile.La sfarsit i s-au pus intrebari din toate cartile si ala o demonstrat ca stia cu amanunt despre ce era vorba in fiecare carte.
Puteti spune ca sunt nebun si mint, daca o sa mai rascoliti despre el prin Iasi o sa vedeti ca nu spun prostii.
Just a genius.
necromanc
Sunt carti, studii, persoane care sustin ca pot citi 1 pagina pe secunda, sau 2 secunde, totul este sa cauti.Sunt persoane care pentru o anumita suma de bani fac antrenamente de citire rapida si fotografica.Eu am incercat, din carti, dar nu prea mi-a iesit.
Andrei221
e o emisiune pe discovery..cum au trait,etc..chestii paranormale..si era una care citea cu 700cuv pe sec..parca.
veverita
oamenii care citesc foarte rapid citesc in diagonala o pagina. cel putin asa sustinea nu's ce documentar. oricum, daca esti cititor inrait, ajungi sa intuiesti continutul unei fraze citind din x in x cuvinte. in plus, se pare ca s-a demonstrat ca oamenii normali (nu genii) au nevoie doar de inceputul si sfarsitul unui cuvant scris pentru a intui cuvantul si a putea trece mai departe. asta mareste viteza de parcurgere a unui text. iar cu "antrenament" ajungi sa sari pur si simplu cuvinte de legatura, si revii asupra textului citind cuvant cu cuvant (scuzati cacofonia) doar daca rezultatul nu are sens. adica pe parcurs ai facut niste substitutii gresite.

edit: la capitolul cautat un cuvant in pagina ai doua situatii, cea in care iti este familiara pagina respectiva (ai citit-o macar o data), si cea in care este pagina la prima vedere.

eu cand caut un cuvant anume in prima situatie, caut contextul in care se potriveste cuvantul. mai greu este cand acel cuvant l-am sarit la citit, considerandu-l oarecum de legatura. asa ca citesc primele doua randuri si ultimele, si incerc sa aproximez unde este fraza/propozitia care ar putea contine cuvantul, fiindca eu deja stiu in mare ce se intampla intre inceputul si sfarsitul paginii.

in a doua situatie ... injur ca n-am buton de find in page. deh, m-au prostit calculatoarele. asa ca ma pun pe citit.
Crossover
Eu citesc tot timpul repede, uneori am tendinta chiar sa citesc putin si cu voce tare. Asta se intampla cand ma plictiseste un pasaj din carte si totusi este important pentru subiectul cartii.
asifilip
Am facut si eu rost de niste materiale de citire rapida dar n-am incercat inca. Ma gandesc insa sa incep.
Din cat am rasfoit o metoda ar fi de citire grupata a cuvintelor.
In mod obisnuit noi citim cuvant dupa cuvant, dar dupa metodele avute se sugereaza citirea unui grup de 3, 4 cuvinte, sa le vizualizezi ca pe un cuvant.

Ex:
In mod obisnuit noi citim cuvant dupa cuvant

Cu siguranta voi reusi sa citesc mai repede astfel, dar intrebarea cheie ramane: voi intelege si ramane cu ceea ce citesc?
m3gistus
A incercat cineva adresa http://www.citirerapida.ro si/sau softul aferent?
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.