Nu vreau autonomie pentru ca:
1. invatamantul pentru minoritati este asigurat in limba materna
2. inscriptii bilingve in locaitatile cu peste 20% minoritari sunt
3. in consiliile locale, primarii, prefecturi, politie, spitale, invatamant (profesori) se vorbeste in limba minoritatilor si as putea sa jur ca si documentele sunt tot asa.
4. libera circulatie in interiorul tarii le este asigurata (adica daca ei stiu o boaba romaneste se descurca oriunde in tara - repet se descurca - in schimb eu daca nu stiu ungureste si stimabilul nu vrea sa-mi raspunda in romaneste sau nu stie ramana flamand)
5. nu consider ca este corect ca 19 - 20 mil de romani sa trebuiasca sa invete ungureste "preventiv" (adica merg cu masina din Cluj la mare, trec prin Covasna, am un accident si io tre sa completez actele oficiale scrise in ungureste)
6. sa nu mai pomenim de actul de justitie - adica judecatori si avocati si altii din acest sistem care sunt
majoritatea unguri
7. in prezent sunt firme care fac angajari numai pe considerente etnice (aici nu ma refer la cele aflate in harghita si covasna unde, si daca vor nu ar putea sa aleaga sa fie si ceva romanasi printre ei) - e vorba de firme din transilvania
8. toti platim aceleasi taxe la stat si la fel ne sunt redistribuite diversele sume - adica daca economia nu merge bine pentru ei nu merge nici pentru noi si invers
9. nu cred ca statul obliga agentii economici din harghita si covasna sa aiba relatii economnice cu anumiti ag. economici. daca secuii din acea regiune doresc sa le mearga mai bine (pentru ca numai de bunastare mai poate fi vorba) n-au decat sa interactioneze economic intre ei si cu ag economici din ungaria sau mai stiu eu de unde - daca lor le va fi bine cu siguranta ca incet incet si regiunilor de langa ei le va fi bine.
consider ca autonomia asta e o aberatie a catorva persoane care ar trage ceva foloase materiale, consider ca marea majoritate a ungurilor din romania nu doreste chestia asta si mai consider ca putem sa traim impreuna foarte bine.
uite na ca eu am inceput!
astept si din cealalta "tabara" ceva asemanator, nu de alta, dar am avea un subiect de discutie concret