Ce doreste natiunea secuiasca ?
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17

CapitanuPICARD
QUOTE(Naga @ Mar 8 2006, 21:06) *
Prin ce le tin partea? huh.gif Prin faptul ca incerc sa ii conving pe romani sa nu mai creada toate provocarile si intoxicarile aruncate in presa, indiferent de limba in care sunt facute? Exact cu niste articole de genul asta publicate in presa au inceput si belelele de la Targu MURES in 1990. Numai ca atunci s-a inceput cu articole in ziarul "Adevarul".
Tu crezi ca ar fi mai bine ca romanii sa creada ca e adevarat ce scria in gazeta aia si sa plece toti, cu catel si cu purcel, la Odorhei sa le ia gatul ungurilor? nono.gif Nu vedeti ca astia din CNS neaga in mod categoric ca ce scrie in ziarul ala ar reprezenta ceea ce va fi prezentat in realitate pe 15 martie? Pana si ziaristii de la Gardianul (care nu sunt chiar cei mai buni din breasla lor) si-au dat seama ca e vorba de o diversiune.
Tu chiar vrei sa se repete fazele din 1990? nono.gif

1) De ce nu incerci sa-i convingi pe cetatenii romani de nationalitate maghiara ca isi dau singuri foc la valiza, lasandu-se manipulati de o mana de imbecili cu pretentii revizioniste? De ce nu le explici ca, din punct de vedere economic, ei nu au cum sa reziste singuri nici macar o saptamana? De ce nu le explici LOR ca sunt pe cale sa incalce Constitutia statului ai carui cetateni sunt? De ce nu le explici toate acestea si multe altele?

2) Ce faze sa se repete nene? Au mai amenintat si altii cu miscari violente... Te asigur eu ca nu vor fi nici un fel de miscari violente. Pe ce facem pariu? smile.gif

Tu ce parere ai nene Benedict? rolleyes.gif Domnul cu tine fiule... laugh.gif
Naga
Intrati un pic pe site-ul BBC, pe pagina in limba romana. Veti constata faptul ca acolo "problema secuiasca" este practic inexistenta. Presa romana urla din rarunchi despre "pericolul secuiesc", dar britanicii de la BBC tac malc. Iar respectivii nu sunt deloc genul care sa ignore lucrurile cu adevarat importante legate de tarile europene. BBC-ul nu i-a iertat nici pe Bush & co. atunci cand s-au dat in stamba in povestea de la Abu Ghraib, in povestile cu armele de distrugere in masa. Dar uite ca BBC-ul e mutulica rau atunci cand vine vorba de "legiunea secuiasca". nono.gif De ce oare? Ia puneti-va si voi intrebarea asta. M-am tot uitat si zilele trecute pe BBC si secuii ia-i de unde nu-s. huh.gif
P.S. Uite ca englezoii totusi nu ignora alt subiect: acordarea de puteri sporite SRI-ului prin noile acte legislative. Sa stie ei britanicii oare ceva ce romanii ignora sau aleg in mod voit sa ignore? wink.gif

http://www.bbc.co.uk/romanian/

QUOTE(CapitanuPICARD @ Mar 9 2006, 09:22) *
De ce nu le explici ca, din punct de vedere economic, ei nu au cum sa reziste singuri nici macar o saptamana?

Ba am tot sustinut ideea asta de mai mult timp, de cand inca nu se zvonise inca nimic despre 15 martie. Ai uitat deja? nono.gif
CapitanuPICARD
mai naga, da' vad ca iti tremura rau de tot bufantii de frica securistilor... sa stii tu ceva ce noi nu stim? sau, altfel spus, te simti cumva cu vreo musca pe caciulita? rolleyes.gif

later edit:
cine are interes, vorba lui cornelus, sa atraga atentia asupra unei probleme inexistente? cine e in stare sa faca ce a facut in Timisoara acum cativa ani? cumva o organizatie paramilitara? cine si de ce? cumva pentru ca Romania sa nu intre in Uniune in 2007?

oricum, nu prea conteaza. inca o tara (portugalia) a ratificat aderarea noastra. iar faptul ca bbc nu baga in seama pretentiile revizioniste ale unor imbecili ca tokes & co. inseamna ca britanicii nu pun botu' la vrajelile revizioniste. eventual i-ar putea ajuta pe tokes & co. cu niste distonocalm smile.gif si pe vadim &co. la fel.

repet: naga, nu vor fi probleme. pentru ca: varianta 1 - baietii care puteau sa le provoace sunt pusi la pastrare wink.gif sau varianta 2 - cineva sta cu oq pe ei si la primul gest, pana sa apuce sa provoace scandalul, sunt trimisi la pastrare. smile.gif
dupa cum am mai spus... alegerea este a lor...
Naga
QUOTE(CornelB @ Mar 9 2006, 09:21) *
si ultima, favorita mea: diversiunea secuiască = pusă la cale de SRI! ha!
hai să fiu scurt: puneţi-vă o singură întrebare, întrebarea ajutătoare clasică: cui prodest? - cine ar trage foloasele de pe urma unor tensiuni create artificial? După părerea mea [hâc! :-)] in nici un caz statul român, preaocupat cu făcutul temelor şi al bagajelor de 1 ianuarie 2007!

Problema este ca nici ungurii sau secuii din Ardeal si nici statul maghiar nu au de castigat din chestia asta. Nu mai pomenesc si eu despre statul roman, pentru ca este evident ca el ar iesi cel mai afectat din toata povestea asta.
Dar, totusi, cum de este toata mass-media noastra sus pe baricade, imprastiind intoxicari si diversiuni in stanga si in dreapta, in timp ce mass-media occidentala ignora sau se face ca ignora problema? huh.gif Deja fazele astea put urat de tot. nono.gif
Intr-adevar trebuie pusa intrebare "cine are de castigat?". Cine ar iesi in avantaj din ratarea integrarii Romaniei in 2007? Cine ii atata in halul asta pe jurnalistii si politicienii romani in timp ce UDMR-ul adopta o atitudine rezervata, iar CNS-ul da destul de clar inapoi?
Nu imi plac nici UDMR-ul, nici CNS-ul, dar din cate se vede nu sunt ei aia care vor conflict si agita spiritele, pentru ca e destul de clar ca sovaie, dezmint,dau inapoi etc. Cine impinge din spate bulgarele destinat sa creeze avalansa? huh.gif

QUOTE(CapitanuPICARD @ Mar 9 2006, 09:28) *
iar faptul ca bbc nu baga in seama pretentiile revizioniste ale unor imbecili ca tokes & co. inseamna ca britanicii nu pun botu' la vrajelile revizioniste.

Ai dreptate in ce ai spus in fraza asta. Dar de ce toata presa romaneasca nu numai ca pune botu', dar mai si amplifica scandalul? nono.gif Avem doar jurnalisti prosti sau sunt impulsionati din spate de altcineva ca sa bage panica in populatie?
MrMxyzptlk
Naga: CNS nu agita spiritele? nu numai ca agita spiritele intre romani si maghiari, dar mai si agita spiritele intre maghiari si maghiari. CNS este o adunatura de corcituri. Nici eu nu sunt pro UDMR insa despre CNS nici nu merita sa vorbesti. Sunt niste idioti care habar nu au ce inseamna constitutie si ce inseamna legalitate. Au bagat in capul lor ca vor autonomie si se compoarta ca un copil de 2 ani care vrea cea mai nou masinuta Matchbox sau robotel Transformes, si care face galagie, chiar daca acel robotel este pentru moment inaccesibil pentru el ...

Iar despre ceea ce apare pe Ziua: este o intoxicatie rau de tot. Este o gluma proasta. Habar nu am cine a scris ce este acolo si ce surse de informatii are el, insa logic nu este in ordine: cica vine din ungaria legiunea, cu arme cu tot, vin 10000 ... chiar daca ar fii asa: n-o sa observe nimeni ca trec frontiera? probabil ca nu ... 10000 de oameni este o grupare mica fata de cele 6 miliarde de pe glob, aproape de nesesizati. OMG ... Trist este ca, cum am mai precizat in postul anterior: cine nu stie realitatea cotidiana de aici, acele va crede, pentru ca asa scrie ziarul Ziua, care este intotdeauna bine informat ... Eu n-as fii surprins daca sursa lor ar fii Vadim Tudor ...
Mosotti
QUOTE(Naga @ Mar 9 2006, 09:38) *
Dar, totusi, cum de este toata mass-media noastra sus pe baricade, imprastiind intoxicari si diversiuni in stanga si in dreapta, in timp ce mass-media occidentala ignora sau se face ca ignora problema? huh.gif Deja fazele astea put urat de tot. nono.gif

nu put deloc. pur si simplu ziaristii aia sint niste timpiti care fug dupa senzational. si ce este mai senzational, o baba violata sau niste secui paramilitari. deja e inflatie de babe violate, my friends, avem nevoie de ceva nou. singurii secui paramilitari is aia care joaca paintball cool.gif
radumiki
QUOTE(Naga @ Mar 9 2006, 09:38) *
Avem doar jurnalisti prosti sau sunt impulsionati din spate de altcineva ca sa bage panica in populatie?

Oare cine are interesul de a destabiliza situatia din Romania si sa abata atentia opiniei publice de la alte lucruri cel putin la fel de interesante ca marea coruptie ? naughty.gif
Oare cine castiga capital electoral prin sloganuri ieftine nationaliste si este in pierdere mare de popularitate intrand intr-un con de umbra momentan ? naughty.gif
Naga
QUOTE(MrMxyzptlk @ Mar 9 2006, 09:53) *
Naga: CNS nu agita spiritele? nu numai ca agita spiritele intre romani si maghiari, dar mai si agita spiritele intre maghiari si maghiari.

Ai dreptate, dar CNS-ul a inceput sa dea inapoi de cand a inceput agitatia din mass-media. Au dezmintit in mod categoric idioteniile publicate in ziarul ala din Targu Mures, au tot declarat ca nu vor independenta, ca nu vor proclama autonomia teritoriala ci doar o vor cere etc. etc. etc. Dar cei care pun in prezent paie pe foc sunt tocmai romanii. Iar daca ar fi vorba doar de Vadim Tudor nu as fi deloc surprins, dar vad ca intra cu el in hora si Sorin Rosca Stanescu si CTP & Dinescu etc. Deja chestia asta capata o amploare mult prea mare. Asa cum am mai spus, ceva pute rau in toata povestea asta. nono.gif
shimen_musashi
Poate cineva are de castigat din chestia asta!
Poate cineva sta si citeste tot ce scriem noi si "culege" ideile si apoi le pune pe hartie;
Poate cineva are chef sa se distreze nitel (cam nasol modul de distractie)
Poate e doar o mica mare diversiune ca sa ne indreptam privirea de la o chestie care se intampla acum.
Poate ..................

peacefingers.gif
Naga
QUOTE(shimen_musashi @ Mar 9 2006, 10:07) *
Poate e doar o mica mare diversiune ca sa ne indreptam privirea de la o chestie care se intampla acum.

In momentul de fata sunt doua chestii care se afla in derulare si incep sa fie un pic puse in umbra de scandalul "15 martie":
1. Problemele cu Parchetul ale lui Nastase, Patriciu & co.
2. Acordarea de puteri sporite serviciilor de informatii.
Care dintre cele doua categorii de evenimente ti se pare ca are mai multe sanse de a motiva pe unii ziaristi sa foloseasca povestea cu secuii pe post pe "perdea de fum"?
AcidMan
Offtopic:
Presedintele Scaunului Mures e maniaco-depresiv

Presedintele Scaunului Secuiesc Mures, parte a Consiliului National al Secuilor, Fodor Imre, a fost internat in spital cu diagnostig de boala mintala. Fost primar si apoi viceprimar in Targu Mures, in perioada 1996-2000, Fodor a avut serioase probleme psihice cu ani in urma, fiind internat intr-un spital de psihiatrie. Documentele doveditoare in acest sens sunt un bilet de internare, o foaie de observatie clinica generala si o scrisoare catre medical de familie. Aceste documente au fost parafate de doctoral Kun Imre Zoltan, medic primar endocrinolog, care atesta faptul ca Fodor a avut probleme psihice. Astfel, in luna iulie a anului 2003, in timp ce era viceprimar, Fodor a fost internat timp de zece zile, in perioada 4-14 iulie, la Clinica de Endocrinologie din Targu Mures, cu diagnosticul "sindrom nevrotic reactiv cu agitatie psihomotorie". Anterior internarii, Fodor a fost consultat de medicul primar psihiatru Szatmari Maria, care a stabilit ca pacientul a trecut printr-un "episod maniacal reactiv". In timpul internarii, pacientul a fost tratat cu sedative, neuroleptice si saruri de litiu si a raspuns bine. Imediat dupa externare, in scrisoarea catre medicul de familie, se recomanda, pe langa un regim sarac in grasimi, evitarea starilor conflictuale, continuarea tratamentului cu carbonat de litiu, romparkin si carbamazepin, medicamante utilizate pentru tratarea starilor depresive si a psihozelor maniaco-depresive (vezi facsimile, pe care le publicam prin amabilitatea Ziarului de Mures).

Astfel, carbonatul de litiu, cu actiune antidepresiva, actioneaza asupra sferei psihomotorii si afective si se utilizeaza in cazul profilaxiei si in terapeutica recidivelor unor faze ale psihozei maniaco-depresive. Romparkinul este indicat pentru boala Parkinson si toate formele de parkinsonism, psihoze ateroscerotice, prevenirea si controlul fenomenelor extrapiramidale generate de preparate de rezerpina si fenotiazina. Ultimul medicament, Carbamazepin, este folosit pentru tratarea epilepsiei si a psihozelor, in special afectiuni maniaco-depresive, depresii anxioase cu agitatie, ca si stari de excitatie catatonica. Maniacul depresiv Fodor Imre este unul dintre cei mai activi militanti pentru declararea autonomiei Tinutului Secuiesc.

Ontopic: nea basescu s-a declarat proamerican convins si ca orice fan copiaza tot inclusiv diversiunile cu bomba & shit ale americanilor cand vir sa mureasca puterile si bugetul agentiilor de securitate.
Asa ca: presa tzipa din gura de sarpe ca secuii vor autonomie si ca or sa ne cotropeasca iar nea basica spune ca are nevoie de mai multa libertate a sri sa poata deslusi ce se intampla acolo.
Din pacate insa e un sambure de adevar in toata combinatia cu secuii. Drept dovada cand au desmintit zvonurile, secuii au zis ca nu o sa proclame autonomia, or sa ceara.
Vreau si eu Romania de la tisa la nistru + cadrilaterul. Chiar daca asta inseamna ca calcam in picioare ungaria sa le luam 100 si ceva de km din teritoriu, apoi sa intram peste bulgari sa le luam cadrilaterul si la urma sa ne unim cu moldova ( cu fortza daca e cazul) si un pic din Ucraina, ca doar acum 1000 si ceva de ani au fost ale noastre. Pc ce carora istoria mai veche de 1000 de ani li se pare un lucru ascuns, va sfatuiesc sa cititi si o carte de istorie nu numai rahaturile in ungara pe care vi le servesc la spalatoria de creier numita scoala in limba minoritatilor
fanariotul
QUOTE(radumiki @ Mar 9 2006, 09:56) *
Oare cine are interesul de a destabiliza situatia din Romania si sa abata atentia opiniei publice de la alte lucruri cel putin la fel de interesante ca marea coruptie ? naughty.gif
Oare cine castiga capital electoral prin sloganuri ieftine nationaliste si este in pierdere mare de popularitate intrand intr-un con de umbra momentan ? naughty.gif

Marea coruptie de la tv exemplificata de termopane. biggrin.gif

Stiu eu: PSD-ul si Nastase sunt de vina. tongue.gif

Si Patriciu, dar mai putin. wink.gif
radumiki
QUOTE(fanariotul @ Mar 9 2006, 11:18) *
Stiu eu: PSD-ul si Nastase sunt de vina.

Si Patriciu, dar mai putin.

Esti sigur ? huh.gif
Oau , eu nu puteam aduce asfel de acuzatii , dar probabil tu sti mai multe din interior.. wink.gif
fanariotul
QUOTE(radumiki @ Mar 9 2006, 11:23) *
Esti sigur ? huh.gif
Oau , eu nu puteam aduce asfel de acuzatii , dar probabil tu sti mai multe din interior.. wink.gif

Nu stiu, dar avand in vedere ca stii tu sigur ca exista unii interesati "sa abata atentia opiniei publice de la alte lucruri cel putin la fel de interesante ca marea coruptie"... wink.gif

A ajuns marea coruptie cu termopane sa fie privita ca un meci de fotbal; ne luam o bere, ne trantim in fotoliu, si ne uitam la marea coruptie. tongue.gif

Si cand astia nu respecta programul tv, bagand si ceva despre secui, avem o explicatie imediat. wink.gif
Naga
Uite inca o chestie la care nu ma gandisem inainte, dar pe care am vazut-o expusa de alticineva pe alt forum: in momentul de fata SUA pot ataca orice stat vor fara sa anunte Romania inainte, dar daca Romania devine stat membru al UE, atunci s-ar putea ca lucrurile sa se cam schimbe. wink.gif Uite si un amestec demn de "teoria conspiratiei": Baselu+Axa+Serviciile. wink.gif Ce ziceti, paranoia curata, nu? naughty.gif
radumiki
QUOTE(fanariotul @ Mar 9 2006, 11:36) *
Nu stiu, dar avand in vedere ca stii tu sigur ca exista unii interesati "sa abata atentia opiniei publice de la alte lucruri cel putin la fel de interesante ca marea coruptie"... wink.gif

A ajuns marea coruptie cu termopane sa fie privita ca un meci de fotbal; ne luam o bere, ne trantim in fotoliu, si ne uitam la marea coruptie. tongue.gif

Si cand astia nu respecta programul tv, bagand si ceva despre secui, avem o explicatie imediat. wink.gif

Oare ? lol.gif

Eu nu am facut afirmatii categorice in postul meu anterior , dar da , ma gandeam la marile scandaluri de coruptie ( nu sunt cercetati numai PSDei ...) si la partidul lui WC Tudor care doar prin chestii propagandistice aiuritoare resuseste sa adune voturi ...
De coruptie vad ca se ocupa PDul acum ( cel putin la modul declarativ le-a luat fata...) , au pierdut din obiectul muncii asa ca le-au mai ramas ungurii . Stii ca prima data teoria cu declaratia de indepandenta a secuilor a aparut in revista lor de kkt .

QUOTE(Naga @ Mar 9 2006, 11:41) *
Uite inca o chestie la care nu ma gandisem inainte, dar pe care am vazut-o expusa de alticineva pe alt forum: in momentul de fata SUA pot ataca orice stat vor fara sa anunte Romania inainte, dar daca Romania devine stat membru al UE, atunci s-ar putea ca lucrurile sa se cam schimbe. wink.gif Uite si un amestec demn de "teoria conspiratiei": Baselu+Axa+Serviciile. wink.gif Ce ziceti, paranoia curata, nu? naughty.gif

Ca sunt implicate ,, agenturile straine '' in diversiunea creata e posibil . Nu cred insa ca americanii vor sa ne impiedice sa intram in UE . Puteau sa vorbeasca direct si sa ne ofere ceva in schimb , mai mult decat securitate . Mai sunt agenturi care lucreaza pe teritoriul Romaniei care au racolat pentru munca de pe teren fosti securisti .
Este o simpla teorie...
fanariotul
QUOTE(radumiki @ Mar 9 2006, 11:55) *
Oare ? lol.gif

Eu nu am facut afirmatii categorice in postul meu anterior , dar da , ma gandeam la marile scandaluri de coruptie ( nu sunt cercetati numai PSDei ...) si la partidul lui WC Tudor care doar prin chestii propagandistice aiuritoare resuseste sa adune voturi ...

Te citez:
"Oare cine are interesul de a destabiliza situatia din Romania si sa abata atentia opiniei publice de la alte lucruri cel putin la fel de interesante ca marea coruptie ?"

Acum nu-mi spune despre diferenta dintre semnul intrebarii si semnul exclamarii, te rog. smile.gif

Afirmatia categorica este ca se abate atentia de la marea coruptie. wink.gif
Interogatia se refera la cine este interesat de asta. wink.gif
CapitanuPICARD
radule, treaba poate fi privita si in sens invers. profitand de faptul ca show-ul anticoruptie este in plina desfasurare, niste minti dereglate incearca marea cu degetul. nici un om cu scaun la cap nu-si imagineaza ca vor reusi, dar pot produce mult rau celor din zonele respective.

desigur, nimeni nu are cum sa tina cont nici de parerile lui vadim, care vadim azi il declara pe iliescu nush ce titan din oltenita si peste cateva luni il declara limbric sau mai stiu eu cum. omul asta, vadim, este instabil psihic. nu discut intentiile lui bune sau rele dar nu e suficient sa ai intentii... iar chestia cu securistii care ii dau lui tot felul de informatii este o prostie mai mare ca el. pai ce securist se poate baga cu vadim, stiind ca e posibil ca maine sa fie injurat de nebun in fel si chip? poate ca in trecut, omuletul a avut intentii bune dar s-a bagat intr-un razboi pentru care nu era pregatit. si si-a luat-o. si el si alti extremisti, indiferent de nationalitate. wink.gif
eyer
QUOTE(Dana_H @ Mar 8 2006, 16:10) *
Uite linkul Naga... huh.gif
Europai Ido
Székely Köztársaságot = Republica Secuiasca
Független = Liber, separat.
Care doriti sa va faceti traducerea singuri, aveti un link catre un dictionar maghiar-englez:
http://dict.sztaki.hu/english-hungarian
dar traducerea romaneasca mi se pare corecta.

Traducerea integrala in lb.romana a "posibilei proclamatii a Marii Adunari Secuiesti din 15 martie 2006, de la Odorheiu Secuiesc" intitulata "Ce doreste Natiunea Secuiasca?" si publicata in "Europai-Ido" nr.5/2006 este aici:

http://www.rgnpress.ro/content/view/12538/
Naga
QUOTE(radumiki @ Mar 9 2006, 11:55) *
Ca sunt implicate ,, agenturile straine '' in diversiunea creata e posibil .

Situatia incepe sa semene cu povestea cu caricaturile. Un prost (a.k.a. Szasz Jeno) arunca o piatra in balta si apar imediat dupa aia zece baieti cu ochi albastri (de apartenenta nationala diversa) care incep sa agite apa pentru a face valurile cat mai mari. Iar efectele negative ale "inundatiei" le suporta cetatenii romani obisnuiti din ambele etnii implicate. Partea proasta e ca nimeni nu ii vede pe "baieti", ci doar pe prostul care cauta disperat sa scoata piatra de pe fundul baltii dupa ce tot el a aruncat-o la inceput.
fanariotul
QUOTE(CapitanuPICARD @ Mar 9 2006, 12:01) *
iar chestia cu securistii care ii dau lui tot felul de informatii este o prostie mai mare ca el.

Aia sunt securistii de la Adevaratul Serviciu Roman de Informatii, care isi fac veacul prin piata Cotroceni. biggrin.gif
Naga
QUOTE(eyer @ Mar 9 2006, 12:05) *
Traducerea integrala in lb.romana a "posibilei proclamatii a Marii Adunari Secuiesti din 15 martie 2006, de la Odorheiu Secuiesc" intitulata "Ce doreste Natiunea Secuiasca?" si publicata in "Europai-Ido" nr.5/2006 este aici:

http://www.rgnpress.ro/content/view/12538/

Nu dai si un link catre dezmintirile CNS-ului? nono.gif
Iar in "Gandul" a aparut alta varianta a ipoteticelor (!) revendicari de la 15 martie. Iar in varianta din "Gandul" dispare orice mentionare a "independentei" in favoarea "autoguvernarii" si "autonomiei".Eu sunt curios cate alte variante or sa mai apara pana pe 15 martie. Si sunt curios si cine se afla in spatele celor de la Europai Ido, pentru ca e foarte vizibil ca nu e vorba de CNS.

http://www.gandul.info/2006-03-09/politic/secuii_cer
eyer
Foaarte interesant puctul 9 din proclamatie:
9. Facem apel la ONU, Consiliul Europei si Uniunea Europeana, sa recunoasca dreptul la autodeterminare al secuilor, exprimat in mod pasnicsimilar dreptului la autodeterminare al albanezilor din Kosovo dobandit prin arme!

Atinge corzi (deosebit de) sensibile!
AcidMan
eu zic sa facem o excursie pana acolo, asa, 50-100 de mii ... sa le bagam mintile in cap, sa nu se mai gandeasca la kosovo.
TAPAS
QUOTE(AcidMan @ Mar 9 2006, 12:35) *
eu zic sa facem o excursie pana acolo, asa, 50-100 de mii ... sa le bagam mintile in cap, sa nu se mai gandeasca la kosovo.

console.gif ce-ai baut azi dimineata ?
fanariotul
offtopic
@cornel & naga

N-am mai apucat sa va raspund acolo, dar o fac aici.

QUOTE(CornelB @ Mar 9 2006, 12:10) *
În limita decenței și a bunului simț, fiecare trebuie - ca și până acuma, mostly - să fie liber să-și exprime punctul de vedere. În spiritul dreptății, trebuiesc ascultate ambele părți, chiar dacă mai răzbat adevăruri care ne mai supără câteodată, pentru a-ți putea face o opinie în [mai]bună-cunoștiință de situație.
Desigur, ca în orice societate democratică, și pe Softpedia cine greșește va suporta consecințele [exemplu practic de studiat la disecția de laborator: mariuspetru]. Însă folosirea metodelor coercitive trebuie făcută cu imparțialitate de moderatori si mai ales de către super-moderatori & stuff. [Pot detalia, dar nu am chef acuma].

Eu nu sunt de acord cu tine !

Pentru ca:
1. Decenta si bunul simt nu au legatura cu crescatoria de clone.

Clonele sunt dupa parerea mea o frauda morala

2. Libertatea exprimarii punctelor de vedere nu are legatura cu crescatoria de clone.

3. Chiar daca (sa zicem) razbat adevaruri care ma supara pe mine personal, astea nu razbat prin crescatoria de clone. Fiecare de pe aici are adevarul lui, si acest adevar nu devine "mai adevarat" daca este este sustinut de clone unguresti, portocalii sau pesediste.

4. Eu chiar nu inteleg de ce se plang unii de masuri coercitive. Eu am warn-ul marit, (pe teme de unguri si PSD/ADA) si n-am comentat niciodata, n-am reclamat pe nimeni(cu toate ca altii m-au reclamat), si mi se pare de prost gust si total nebarbatesc sa ma duc sa plang pentru ca raman fara argumente.

Daca incepi o discutie, du-o pana la capat, raspunde cu aceeasi moneda daca este cazul, dar nu adopta amintiri din copilarie(uite mama ce-mi face ala) pentru ca n-ai argumente.

Despre impartialitate...indirect eu am "nascut" un thread pe tema asta.
Consider ca atata vreme cat moderatorii nu incurajeaza anumite optiuni, este ok.

Si n-am vazut moderator care sa spuna "ungurii sucks" de exemplu. Poate s-a intamplat asta cu PSD sau cu ADA aici pe Poiana. Poate s-a intamplat sa spuna in alta parte "antivirusul X sucks", sau "carnatii Y sucks".

Asa ca avand in vedere la cine faci tu referire, consider ca nu are de ce sa se planga.
AcidMan
QUOTE(TAPAS @ Mar 9 2006, 12:41) *
console.gif ce-ai baut azi dimineata ?

sunt la munca si n-am banut... poate de aia. dar astept sa bata rapid sa am motive s-o fac smile.gif
DAca ei instiga la violenta eu de ce n-as face-o?
Sau de eu sunt viinovat si ei nu?
Stii ca rist o amenda penala sau chiar puscarie daca instig la astfel de gesturi? dar daca unul din ei o face si statul incearca sa ia aceleasi masuri ca in cazul meu, el o sa fie numit martir si statul roman va fi judecat la haga?
de ce atata discriminare? n-am voie sa trag o basina in tara mea?
CornelB
QUOTE(fanariotul @ Mar 9 2006, 12:47) *
offtopic
@cornel & naga

N-am mai apucat sa va raspund acolo, dar o fac aici.
Eu nu sunt de acord cu tine !

Pentru ca:
1. Decenta si bunul simt nu au legatura cu crescatoria de clone.

Clonele sunt dupa parerea mea o frauda morala

[...samd]

deh, tot offtopic, [death.gif moso mad.gif]
nu-mi place să fac pe avocatul diavolului, ]mă rog, câteodată îmi place, da nu la...diavolu ăsta smile.gif], însă bun, mă rog, ai gresit, primești - io știu - 90 de zile? 125? - ptr asta.
Dar - dacă vrei, ca crestin, de exmplu, cum am mai zis - nu sunt de acord să omorâm [definitiv, lol] pe nimenea.
eyer
QUOTE(Naga @ Mar 9 2006, 09:26) *
Intrati un pic pe site-ul BBC, pe pagina in limba romana. Veti constata faptul ca acolo "problema secuiasca" este practic inexistenta. Presa romana urla din rarunchi despre "pericolul secuiesc", dar britanicii de la BBC tac malc [...]

Oh, nu, nu tac malc deloc. Okay, nu au (inca!) nimic pe "problema secuiasca" (ca sa nu puna paie pe foc, desigur), dar iata cateva teme... hmm... conexe tratate in sectiunea BBC Romanian:
- Macedonia: descentralizarea sub sabia referendumului
- Dincolo de Prut - comunitatea bulgarilor
- Coliba unchiului Rom
Iar pe site-ul principal in lb. engleza gasim:
Europe's autonomy solutions, un material amplu datat 21.01.2006 care, la subtitlu, spune:
Hungary has welcomed the Romanian government's plans for decentralisation which would grant greater powers to local authorities - including those in areas where ethnic Hungarians form a majority.

Sooo...
MrMxyzptlk
QUOTE(AcidMan @ Mar 9 2006, 12:52) *
sunt la munca si n-am banut... poate de aia. dar astept sa bata rapid sa am motive s-o fac smile.gif
DAca ei instiga la violenta eu de ce n-as face-o?
Sau de eu sunt viinovat si ei nu?
Stii ca rist o amenda penala sau chiar puscarie daca instig la astfel de gesturi? dar daca unul din ei o face si statul incearca sa ia aceleasi masuri ca in cazul meu, el o sa fie numit martir si statul roman va fi judecat la haga?
de ce atata discriminare? n-am voie sa trag o basina in tara mea?

Foarte bine. Lasa-l sa faca puscarie. Eu personal zic, lasa-l sa proclame independenta. ce draq pot sa faca? La violenta n-o sa se ajunge daca sunt lasati in pace "intelectualii" de la CNS. In cel mai rau caz vor "rpoclama" si porma se vor duce acasa, se vor culca, dupa o zii se vor trezii, va venii justitia, o sa comunice cu ei ca ceea ce au facut nu este constitutional si legal si vor fii bagati la puscarie. Insa daca cineva raspunde la provocari atunci vom avea chiar un mini Kosovo ... Lasa-l sa zica ce vor, pentru ca oricum nu au nici o baza legala ca sa faca asa ceva, si nu ei vor fii care vor decide. Ei sunt numai o adunare care au gura mare cum este PRM ... Asta este.
eyer
QUOTE(MrMxyzptlk @ Mar 9 2006, 13:48) *
Ei sunt numai o adunare care au gura mare [...].

Ohooo, au si altceva (decat curajul sa se adune si sa ceara (pasnic!) autonomie/autodeterminare): au lobby international! (vezi mai sus materialul de pe BBC). Ca sa nu mai vorbim de (cercurile din) SUA. Apropo, ai auzit vreo luare de pozitie din partea ambasadei lor la Bucuresti (acum ca le-am oferit si "cazare" militara) in care sa-si exprime ingrijorarea, sau macar preocuparea, fata de aspiratiile/pretentiile ungurilor/secuilor la auto...whatever?

Da', asa cum zici: A'ta e! smile.gif
romaximusro
sunt de aceeasi parere cu MrMxyzptlk. Adica sa-i lasam pe aia sa vedem ce chestii nelegale si anticonstitutionale vor face si sa asteptam reactia statului (bineinteles in limitele legii ). Si abia dupa aia , daca statul nu si-a facut datoria si nu i-a chemat si condamnat pe aia (daca are de ce) sa facem presiuni asupra lui ca sa impuna legea si constitutia.In consecinta ar fi bine sa-l ignoram pe vadim si sa lasam statul sa rezolve situatia.
Naga
QUOTE(romaximusro @ Mar 9 2006, 14:07) *
sunt de aceeasi parere cu MrMxyzptlk. Adica sa-i lasam pe aia sa vedem ce chestii nelegale si anticonstitutionale vor face si sa asteptam reactia statului (bineinteles in limitele legii ). Si abia dupa aia , daca statul nu si-a facut datoria si nu i-a chemat si condamnat pe aia (daca are de ce) sa facem presiuni asupra lui ca sa impuna legea si constitutia.In consecinta ar fi bine sa-l ignoram pe vadim si sa lasam statul sa rezolve situatia.

De acord cu tine. Cu o completare: statul ar trebui sa ii ia la intrebari si pe jurnalistii romani sau maghiari care imprastie povesti ba despre ipotetice declaratii de independenta ba despre ipotetice "legiuni secuiesti" (apropo, cum vi se pare alegerea termenului "legiune", care are o anumita rezonanta doar pentru romani? wink.gif ).

QUOTE(eyer @ Mar 9 2006, 14:07) *
Ohooo, au si altceva (decat curajul sa se adune si sa ceara (pasnic!) autonomie/autodeterminare): au lobby international! (vezi mai sus materialul de pe BBC). Ca sa nu mai vorbim de (cercurile din) SUA.

Corect, foarte corect punctat. Dar multi romani nu sunt constienti de faptul ca daca incep ei un conflict violent (eventual printr-un mars asupra Odorheiului), atunci pozitia romanilor este grav compromisa pe plan international si ca maghiarii vor avea un avantaj evident si sprijin puternic din partea UE si SUA.
sorin mok
Există o națiune secuiască??? Au și instituții specifice???? De când asta??
Sunt doar o etnie. Minoritară, și atât. Cu drepturi și obligații față de națiunea română (care-i include și pe ei, alături de celelate 12 minorități etnice) și statul român (și instituțiile sale) - (dacă pot să facă stagiu militar în armata romană, dacă sunt căsătoriți sub legea română, pot să facă și pușcărie română pentru incitare la violență. Există o Constituție, în ciuda dorințelor unora sau altora (mă includ și eu , evident), care TREBUIE respectată.
fanariotul
QUOTE(Naga @ Mar 9 2006, 14:29) *
(apropo, cum vi se pare alegerea termenului "legiune", care are o anumita rezonanta doar pentru romani? wink.gif ).

La fel cum mi se pare folosirea latinei si cu alte ocazii; terra siculorum, etc. wink.gif
Naga
QUOTE(eyer @ Mar 9 2006, 13:46) *
Europe's autonomy solutions, un material amplu

Multumesc pentru link si hai sa vedem totusi textul integral. Pozitia BBC-ului de multe ori (dar nu intotdeauna) exprima opinia publica majoritara din UE, asa ca este foarte util de citit acest text.

Europe's autonomy solutions
Hungary has welcomed the Romanian government's plans for decentralisation which would grant greater powers to local authorities - including those in areas where ethnic Hungarians form a majority.

The BBC's Central and South-East Europe analyst, Gabriel Partos, examines how various forms of self-government are used to accommodate ethnic minorities in Europe.

--------------------------------------------------------------------------------

Across Europe there is a huge array of mechanisms that are used to improve the lot of ethnic minorities.

But broadly speaking, there are three main approaches. These are:

Territorial or regional autonomy

Parallel institutions for minority groups

Specific rights, together with the resources that are required to put these rights into practice, for certain ethnic groups.

How and where these different institutional arrangements are employed depends on the individual circumstances of the ethnic minorities and their homelands.

Professor Stefan Wolff of the University of Bath says their success often depends on local conditions and those involved in implementing them:

"The bottom line... is that autonomy regimes, in the end, are meant to strengthen the effectiveness of democratic political processes," he says.

"And, above all, they can contribute to preventing the kind of violent ethnic conflict that we've seen so much of over the past decade and a half across Europe."

Devolution

Territorial autonomy is usually the standard practice in cases where there is a sizeable national group living in a clearly defined national homeland or in a compact region. [/b]

Some of the best-known examples are Britain and Spain.

In Britain, Scotland and Wales have benefited since the late 1990s from a policy of devolution, giving them their elected assemblies and governments.

In Spain, Catalonia and the Basque country have enjoyed a considerable degree of self-government since the Franco dictatorship ended.

" There's relatively little evidence that autonomy necessarily leads to secession of the autonomous area in the short or medium term"
Professor Stefan Wolff

In South-East Europe, the old Yugoslavia was the best-known example of such an ethno-federal state.

And the decentralisation of power was taken further with the establishment of the autonomous provinces of Vojvodina and Kosovo within one of the federal entities, Serbia.

In Kosovo, however, the majority Albanian population have been demanding outright independence since the late 1980s.

So is there not a danger for states, that by granting autonomy they might be encouraging secession?

Granting rights

The Chief Executive of the Congress of Local and Regional Authorities of the Council of Europe, Ulrich Bohner says there could be a danger but he is, on the whole, sceptical.

"When you give certain rights, people will feel at ease in their language, in their culture and then why should they leave a country where they feel at ease?" he says.

"Even in the case of the Basque country, or let's take Corsica in France, if there were a referendum, it's by no means certain that people would be in favour of independence.

"So sometimes you have to face the reality that there are very small but very militant groups who are trying to gain independence through violence and that is obviously not something we would support from the Council or Europe - no way."

Mr Bohner believes that it was not the granting of autonomy that marked the beginning of Kosovo's quest for independence but rather, the revoking of that autonomy in 1989 by President Slobodan Milosevic's Serbian administration.

EU role

Now that Kosovo remains under UN administration while it awaits talks on its long-term status, a greater degree of decentralisation within Kosovo may help allay the fears of Kosovo's Serb minority for their security and human rights.

"We believe that there's a solution in granting a little bit more autonomy at the local level, and this is a programme that the Council of Europe has been developing for Kosovo," Mr Bohner says.

"Similar things have happened actually in Macedonia with the Ohrid agreement that put an end to the armed conflict there."

The prospect of membership of the European Union has, over recent years, helped alleviate some of the problems faced by national minorities - not least by ethnic Magyars who live in Slovakia, now an EU member, and Romania, an accession state.

Yet neither of these two countries has any system of territorial autonomy. So what role can autonomy arrangements play in an expanding Europe?

Professor Wolff says the European Union itself has no specific minority rights policy for its own member-states, but it has relied primarily on non-discrimination legislation to address minority issues.

"This, however, does not mean that autonomy as a conflict-resolution and conflict-prevention mechanism has no place in the EU," he says.

"It is in the end up to political leaders on the ground in specific situations to make the most of what the EU's institutions and funds can offer in support of autonomy arrangements, both in new member-states and aspiring member-states."

Incentives

The EU is often viewed as a collection of states that are pursuing a twin-track approach: an increasing sense of European unity is matched by institutions designed to devolve power to the local and regional levels.

It is a practice enshrined in the principle of subsidiarity - that decisions should be taken at the closest possible level to the people whose lives are affected.

As the EU takes in more new members, perhaps the prospect of accession may provide the incentive for some kind of deal on some of the most serious ethno-national disputes - including the future of Kosovo.

In the meantime, its expanding number of member-states provide a growing range of different practices when it comes to tackling the problems faced by ethnic minorities.

One of the less common approaches was adopted in Hungary in the mid-1990s - and more recently in Croatia - where minorities have their own parallel assemblies.

In spite of funding shortfalls, that can be a particularly useful mechanism for an ethnic group, such as Hungary's Roma, or Gypsy, community who do not live in just one compact region of the country.

But it is only one possible solution among many. And it is probably safe to assume that in the coming years there is likely to be an increasing number of different approaches adopted across Europe.
eyer
"legiune" sau... "regiune"? smile.gif

Regiunea (Mures) Autonoma Maghiara, eh? Mai tine cineva minte harta RPR?

Ring any bell?
shimen_musashi
eu zic sa lasam sa treaca data de 15 si sa vedem ce fac - ce proclama sau ce nu proclama si ate chestii de-astea. Ce o sa fie dupa 15........... 'om trai si 'om vedea. peacefingers.gif
Naga
QUOTE(eyer @ Mar 9 2006, 14:41) *
"legiune" sau... "regiune"? smile.gif

Regiunea (Mures) Autonoma Maghiara, eh? Mai tine cineva minte harta RPR?

Ring any bell?

Regiunea aia a existat timp de 16 ani, intre 1952 si 1968, iar statul roman nu a suferit nici o pierdere teritoriala din cauza asta. Respectiva regiune tot parte din Romania era, chiar daca din punct de vedere oficial era autonoma.

QUOTE(shimen_musashi @ Mar 9 2006, 14:42) *
eu zic sa lasam sa treaca data de 15 si sa vedem ce fac - ce proclama sau ce nu proclama si ate chestii de-astea. Ce o sa fie dupa 15........... 'om trai si 'om vedea. peacefingers.gif

Daca cumva, doamne fereste, se va intampla ceva neplacut pe 15 martie, eu zic sa fiti foarte atenti care vor fi reactiile in UE si SUA. Parerea mea este ca majoritatea statelor UE si chiar SUA ar fi de partea maghiarilor in cazul in care Vadim si Jeno reusesc sa provoace un conflict. Ultimele recomandari ale UE, precum si multe articole publicate de presa occidentala (cum e cel de pe BBC, dar respectivul nu este un caz singular) arata faptul ca UE in ansamblul sau sprijina, chiar daca nu extrem de fatis in momentul de fata, cererile de autonomie ale maghiarilor si secuilor. Stiu ca nu e o realitate placuta pentru majoritatea romanilor, dar a aplica tactica strutului nu este deloc o solutie.
Orice mars romanesc spre Odorhei (daca nu este oprit de autoritati) poate constitui un pretext perfect pentru ca CNS & co. sa inceapa sa strige pe la portile Occidentului si eu sunt 99% sigur ca in cazul unui conflict violent, maghiarii or sa fie aia favorizati de UE (poate doar cu exceptia Greciei si Frantei). Sunt destule semnale oficiale din partea UE (inclusiv povestea cu recomandarea lui Frunda) ca asa ar putea sta cazul.
eyer
Pai vezi? Deci acuma, eventual, nu facem decat sa ne intoarcem inapoi in timp. Yeah... good ol' times! wink.gif

Se prefigureaza (re)aparitia "(mega)judetului Tinutul Secuiesc"!

P.S.
Io, unul, daca ar fi dupa mine, chiar i-as lasa sa-si faca regiune/tinut autonom cu adminsitratie proprie s.a.m.d. Cre'ca se vor descurca bine, sunt oameni mandri, curati, harnici, gospodari si ambitiosi, iar minoritatea romana de acolo va fi tratata foarte bine si are s-o duca boiereste (daca respecta SI regulile si legile locale). Chestia asta, impreuna cu mult-ravnita bagare a RO in UE - nu pot decat sa ne duca (pe toti!) in sus, sa scoata tara asta din miasmele balcanismului mioritic. Conducatorii tarii din ultimii 50 de ani (si cu precadere cei din ultimii 15!) aciuiati pe malurile cu brusturi si urzici ale Dambovitei au aratat ce pot. Adica: ninik!
shimen_musashi
hai sa-i lasam sa-si faca nenorocita aia de regiune si apoi sa bagam un embargo pe ei si niste taxe de intrare in tara de sa se intoarca in genunchi si plangand inapoi naughty.gif (mama e aberez)

peacefingers.gif
CapitanuPICARD
QUOTE(eyer @ Mar 9 2006, 14:07) *
Ohooo, au si altceva (decat curajul sa se adune si sa ceara (pasnic!) autonomie/autodeterminare): au lobby international! (vezi mai sus materialul de pe BBC). Ca sa nu mai vorbim de (cercurile din) SUA. Apropo, ai auzit vreo luare de pozitie din partea ambasadei lor la Bucuresti (acum ca le-am oferit si "cazare" militara) in care sa-si exprime ingrijorarea, sau macar preocuparea, fata de aspiratiile/pretentiile ungurilor/secuilor la auto...whatever?

Da', asa cum zici: A'ta e! smile.gif

iham. noroc cu marmota. ca a terminat staniolu' si s-a dus draq in padure. sa-si faca regiunea autonoma a marmotelor. laugh.gif
tentativa ta este, recunosc, suficient de perversa incat sa aiba oarece sanse sa canalizeze parerea opiniei publice intr-un anume sens. subtilitatea celor spuse de tine ar putea duce la un gand care sa se insinueze in creierele romanilor, anume acela ca ungurii au sustinere internationala, motiv pentru care noi, romanii, nu ar avea sens sa ne opunem.

astfel de tentative de razboi psihologic au fost fumate de multa vreme si nu poate decat sa-mi fie mila de tine pentru faptul ca-ti poti imagina faptul ca postandu-le pe forum, rezolvi ceva.

as vrea sa-mi enumeri si mie, CONCRET, "lobby-ul international" de care beneficiaza ungurii din Romania. sublinez, CONCRET: cand, cine, unde si cum. smile.gif

in ceea ce priveste SUA, nu prea vad de ce si-ar baga mustatile in ciorba din Romania. e problema lor sau ce? ori tu ai mentalitate de sluga si astepti mereu sa vina cineva sa-ti rezolve problemele? daca nu-ti da cineva ordine, nu te simti bine? daca nu-ti spune cineva ce si cum sa faci, nu esti in apele tale sau cum?
ce pozitie ar trebui sa ia ambasada SUA fata de un grup de dobitoci congenitali care inflameaza atmosfera? sa-i ia in seama? nu prea cred. sa se ia dupa presa noastra de kkt? si dupa jurnalisti penibili de 2 bani?

iar oficialitatile romane ce ar trebui sa faca? sa se dea cu kuru de pamant? nici asta nu prea cred. cine trebuia sa actioneze, a actionat. si a actionat cu succes, pentru ca va fi liniste! rolleyes.gif
iar presedintele basescu, spre a pune oficial punctul pe i, a zis scurt si la obiect: "fiilor, daca va mananca in kur, va scarpinam!" nu stiu daca ai sesizat, dar nu a stat DELOC la discutii cu separatistii...

si mai e ceva nene... rasfoind putin prin trecutul posturilor din poiana, am remarcat cum diversi useri (cea mai mare parte dintre ei banati sau suspendati), isi adresau unul altuia exprimari de genul "excelent punctat" sau "foarte bine spus" sau ceva de genul acesta.
adica exact cum spune naga despre posturile tale smile.gif
ce parere ai de asta? wink.gif e o simpla coincidenta, nu?
romaximusro
dar ce e important atunci? biggrin.gif
radumiki
Uf ! huh.gif
Milan a primit un suspend... sleep.gif

Continuati va rog civilizat . Am sters cateva posturi off-topic generate de prostiile debitate de respectivul !
Benedict
Exact de e ma temeam! Am facut si fac inca un apel la colegii de forum sa renunte la intepaturi si chiar la jigniri. Ce rost au? Exista o problema secuiasca fie ca vrem , fie ca nu vrem. Jignirile nu au decat rostul de a invenina spiritele si de a deturna discutia. Am vazut cum se soldeaza asta. Am cercetat si topicele mai vechi de pe forum si am observat ca la un moment dat discutia se incinge, apar exprimarile "tari" si subiectul este inchis.
Colegul care s-a suparat ar trebui sa inteleaga ca forumistul Sorin poate nu cunoaste istoria asa de bine si nu stie ca existenta natiunii secuiesti este atestata inca din evul mediu, alaturi de cea saseasca si cea ungureasca. Daca ar fi studiat un pic si-ar fi dat seama de acest lucru. Insa pentru nestiinta sa nu merita epitetul acela grosolan. Cred ca domnul Milan ar trebui sa-si ceara scuze!
Sa citam din dex:
NAȚIÚN//E ~i f. Comunitate stabilă de oameni constituită istoricește și apărută pe baza unității de limbă, de teritoriu, de viață economică și de factură psihică, manifestate în particularitățile specifice ale culturii. [G.-D. națiunii; Sil. -ți-u-] /<lat. natio, ~onis, it. nazione, fr. nation
Trimis de siveco, 21/08/2004. Sursa: NODEX
Se vede ca secuii au, conform definitiei moderne , toate atributiile unei natiuni.
Alta:

NAȚIÚNE, națiuni, s.f. Comunitate stabilă de oameni, istoricește constituită ca stat, apărută pe baza unității de limbă, de teritoriu, de viață economică și de factură psihică, care se manifestă în particularități specifice ale culturii naționale și în conștiința originii și a sorții comune. [Pr.: -ți-u-] [Var.: (înv.) náție s.f.] – Din lat. natio, -onis, it. nazione, fr. nation, rus. națiia.
Trimis de RACAI, 21/10/2003. Sursa: DEX '98
Si aceasta se potriveste.
Putem sa adaugam si faptul ca decumentele recente atribuie definitia de natiune si popoarelor care nu au un stat constituit , de exemplu Kurzii, ori chiar Tiganii, Romii cum li se zice acum.
Sunt convins ca daca lucrurile sunt lamurite si forumistii sunt calmi si toleranti, topicul acesta va continua spre folosul nostru al tuturor.

QUOTE(radumiki @ Mar 9 2006, 17:46) *
Uf ! huh.gif
Milan a primit un suspend... sleep.gif

Continuati va rog civilizat . Am sters cateva posturi off-topic generate de prostiile debitate de respectivul !

Scrisesem inainte ca sa iei aceasta masura binevenita. Am totusi o rugaminte. Cativa colegi de forum folosesc cuvinte nu tocmai potrivite intr-o discutie civilizata. Cred ca ar fi util sa li se atraga atentia si lor. De exemplu, unul dintre forumisti ( Capitanul Picard) atribuie presedintelui Romaniei expresia:
presedintele basescu, spre a pune oficial punctul pe i, a zis scurt si la obiect: "fiilor, daca va mananca in k..., va scarpinam!"
Poate ca nu e inutil sa nu se mai recurga la asemenea manipulari si diversiuni, daca dorim sa discutam in termeni civilizati.
Multumesc.
sorin mok
Cu permisiune voastră:
Națiune - formă aparte de unitate politică care se definește prin suveranitatee pe care și-o exercită, în interior, pentru a integra populațiile pe care le include, și în exterior pentru a se afirma ca subiect istoric într-o ordine mondială bazată pe existența și pe relațiile dintre națiuni - unități politice. Specificul ei însă este că integrează populațiile într-o cumunitate de cetățeni, a cărei existență legitimează acțiunea internă și externă a statului. (cf. D. Schnapper)

Etnia, în schimb, nu e orgnizată politic. O etnie cuprinde un grup de oameni care se consideră moștenitorii unei comunități ISTORICE și CULTURALE și acre împărtășesc voința de a o menține.
Etnia se definește prin factori istorici și culturali; națiunea prin factori politici. Elementul care ține la un loc cetățenii într-o națiune nu este nici etnia, nici rasa, nici limba, nici religia, ci voința politică a cetățenilor.

Eu n-am auzit de națiunea rromă, secuiască sau săsească. Am auzit de cea unguraescă, care trăiește în statul Ungaria. În afara granițelor statale nu mai există națiune întrucât individul este integrat în "cealaltă" națiiune, cea în care trăiește.

USA, exemplu pentru Benedict peacefingers.gif , este o națiune compusă din mai multe etnii, cu limbi și istorii diferite, de rase diferite, de religii diferite, dar cu un unic proiect politic. Îi unește Constituția.
cartman_sp99
QUOTE(Benedict @ Mar 9 2006, 17:53) *
par exprimarile "tari" si subiectul este inchis.
Colegul care s-a suparat ar trebui sa inteleaga ca forumistul Sorin poate nu cunoaste istoria asa de bine si nu stie ca existenta natiunii secuiesti este atestata inca din evul mediu, alaturi de cea saseasca si cea ungureasca. Daca ar fi studiat un pic si-ar fi dat seama de acest lucru. Insa pentru nestiinta sa nu merita epitetul acela grosolan. Cred ca domnul Milan ar trebui sa-si ceara scuze!
Sa citam din dex:
NAŢIÚN//E ~i f. Comunitate stabilă de oameni constituită istoriceşte şi apărută pe baza unităţii de limbă, de teritoriu, de viaţă economică şi de factură psihică, manifestate în particularităţile specifice ale culturii. [G.-D. naţiunii; Sil. -ţi-u-] /<lat. natio, ~onis, it. nazione, fr. nation
Trimis de siveco, 21/08/2004. Sursa: NODEX
Se vede ca secuii au, conform definitiei moderne , toate atributiile unei natiuni.
---

Scrisesem inainte ca sa iei aceasta masura binevenita. Am totusi o rugaminte. Cativa colegi de forum folosesc cuvinte nu tocmai potrivite intr-o discutie civilizata. Cred ca ar fi util sa li se atraga atentia si lor. De exemplu, unul dintre forumisti ( Capitanul Picard) atribuie presedintelui Romaniei expresia:
presedintele basescu, spre a pune oficial punctul pe i, a zis scurt si la obiect: "fiilor, daca va mananca in k..., va scarpinam!"
Poate ca nu e inutil sa nu se mai recurga la asemenea manipulari si diversiuni, daca dorim sa discutam in termeni civilizati.
Multumesc.

Vad ca esti nou pe aici ,dar iti zic eu ,limbajul usor vulgar este permis in poiana, asta cu acordul lui Mosotti !!! smile.gif

Ps: unde pot vedea ce a scris milan imi poate trimite cineva un pm ???
Benedict
QUOTE(cartman_sp99 @ Mar 9 2006, 18:00) *
Vad ca esti nou pe aici ,dar iti zic eu ,limbajul usor vulgar este permis in poiana, asta cu acordul lui Mosotti !!! smile.gif

Ps: unde pot vedea ce a scris milan imi poate trimite cineva un pm ???

Imi cer iertare ca postez offtopic, insa am citit cu mare atentie regulamentul atunci cand m-am inregistrat la Softpedia. Nicaieri nu scrie ca sunt permise vorbele vulgare.
Nu stiu de ce, dar am impresia ca aici unii forumisti se cunosc si din afara acestui loc de discutii virtuale. Zic asta pentru ca observ tabere si bisericute. Ma tem ca am nimerit intr-un loc cam nepotrivit, pentru ca eu nu polemizez in contradictoriu. Mai bine ma retrag, daca se incing spiritele.
Oricum, cred ca regulamentul trebuie respectat si nu trebuie admise expresiile vulgare la adresa nimanui.
Daca nu vorbim urat pe strada si la servici, de ce sa vorbim pe forum?
Mosotti
draghe domle, sezu blind, daca nu suporti expresia "a minca pe cineva in kur" atunci probabil ca nu e de dumneata poiana aista. nu se accepta injuraturi ca la usa cortului si jigniri intre useri, in rest nu va mai legati de limbajul cuiva pentru nimic. n-aveti decit sa-i dati ignore.

si acum 2 axiome:

1) NU VA OBLIGA NIMENI SA CITITI SI SA RASPUNDETI

2) EXISTA CU SIGURANTA ALTE FORUMURI, PRINTRE CARE HANU ANCUTEI. AVETI DE ALES INTRE SADOVEANU SI PREDA death.gif
Emix
QUOTE(sorin mok @ Mar 9 2006, 17:59) *
Cu permisiune voastră:
Națiune - formă aparte de unitate politică care se definește prin suveranitatee pe care și-o exercită, în interior, pentru a integra populațiile pe care le include, și în exterior pentru a se afirma ca subiect istoric într-o ordine mondială bazată pe existența și pe relațiile dintre națiuni - unități politice. Specificul ei însă este că integrează populațiile într-o cumunitate de cetățeni, a cărei existență legitimează acțiunea internă și externă a statului. (cf. D. Schnapper)

Etnia, în schimb, nu e orgnizată politic. O etnie cuprinde un grup de oameni care se consideră moștenitorii unei comunități ISTORICE și CULTURALE și acre împărtășesc voința de a o menține.
Etnia se definește prin factori istorici și culturali; națiunea prin factori politici. Elementul care ține la un loc cetățenii într-o națiune nu este nici etnia, nici rasa, nici limba, nici religia, ci voința politică a cetățenilor.

Eu n-am auzit de națiunea rromă, secuiască sau săsească. Am auzit de cea unguraescă, care trăiește în statul Ungaria. În afara granițelor statale nu mai există națiune întrucât individul este integrat în "cealaltă" națiiune, cea în care trăiește.

USA, exemplu pentru Benedict peacefingers.gif , este o națiune compusă din mai multe etnii, cu limbi și istorii diferite, de rase diferite, de religii diferite, dar cu un unic proiect politic. Îi unește Constituția.

In sfirsit,dupa cinci pagini destul de deslinate,apare si un foarte bun punct de pornire a discutiei:exista o natiune secuiasca?
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.