Ce doreste natiunea secuiasca ?
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17

CapitanuPICARD
corect. desi subiectul este on topic doar prin prizma afirmatiei facute de mine acum o vreme (aceea ca ungurii nu au vocatie creatoare), azi se implinesc 100 de ani de cand un roman a facut extraordinarea inventie.

tapas, puiule, spuneai despre cei 8 unguri care au luat premiul nobel. care sunt aia? si ce legatura au ei cu VOCATIA CREATOARE? iar la treaba aia de-i zice calculator, esti putin pe langa. datorita unui ROMAN, Odolbeja. stii ce a descoperit omuletul asta? smile.gif
cat despre treaba aia cu clonele... esti absolut patetic. dupa data de 15 martie 2006, incepand cu macabro bellu si terminand cu ultimul propagandist separatist de pe forum sau de aiurea, toti aveti comportamentul de care am amintit. va roade neputinta. smile.gif asa ca dati din gura si... atat.

benedictule, dar autoritatile au avut o pozitie foarte clara fata de autonomie. a exprimat-o chiar presedintele: "veti avea autonomie cat are si craiova!" laugh.gif

un mic later edit wink.gif
nene tapas, userul acesta, elena din troia, a avut fatza de mine o reactie de-a dreptul patetica, imediat dupa ce am postat aici o anume poezie. ca sa ma exprim asa, i-a sarit mustarul. a cedat nervos. combinatia asta prin care, ulterior, brusc, a devenit mare aparatoare a romanilor, este atat de stravezie incat ma face sa rad. si, absolut intamplator, i-a sarit mustarul exact cand rakoczy, existent pe forum cu o noua clona (nono2222), imi trimitea pm-uri din minut in minut. si nono2222 si elena din troia aveau o fixatie pentru rromi.

asta asa, ca idee. sa nu cumva sa crezi ca nu m-am prins cine e nono2222. sau elena din troia. tot aia tongue.gif . daca nu ai inteles spilul, zi-mi. ca ti-l descriu cu lux de amanunte. sunteti cam frustrati fiilor daca va apucati de astfel de combinatii si suficient de naivi incat sa credeti ca acste combinatii mai si tin. rolleyes.gif
Elena_Din_Troia
capitanul di pi gard este un putinii maghiari sau secui rămași în viață ! naughty.gif
Elena_Din_Troia
Reactia mea relativ la poezia ta a fost generata de continutul "subversiv" al acesteia. Daca matale esti român atunci îmi pare rău pentru tine pentru că și deoarece ești în cel mai bun caz o tentativă de poet dacă nu unul ratat biggrin.gif . Sunt sigur că și tu ești conștient de asta.

Mica hungarie va deveni și mai mică și în final va dispare.
Kukker
Mai Helena de Ceauseasca si tablagiul de Bastard!

Aveti niste idei mai mult vise ,ca omul normal nu se poate oprii din ras.
No sa asteptati voi disparitia Ungariei!!! Cand va dispera Ungaria va dispera si Romania . Si toata Europa .
Romania poate mai repede si se va numi Rommmanistan....fara sa am ceva cu etnia respectiva

Mai Bastarde ...ce crezi suntem asa de prosti ca am asteptat ca vine Basescu la Odorheiul Secuiesc si o sa spuna ..."No mői drágő székőlyők v-am adus autonomia " Si asa a fost un gest foarte frumos din partea lui ca pe 16 martie a venit la Odorhei.
Calea spre autonomie e lunga si trebuie multe "lupta "...dar o sa fie ..peste 5 ani ..10 ani...dar o sa fie.
Nici cei din Tirol sau Catalunia nu a obtinut in 3 ani....
Si in final ce sti tu ce sa discutat in spatele usiilor inchise...una e televiziunea si alta e realitatea. biggrin.gif
Asa ca bucura-te ca un copil....ca in final vom bucura si noi ! smile.gif

Apoi eu nu intru in discutii de gen care natiune a facut mai mult pt omenire...dar un lucru e cert nu am de ce sa-mi fie rusine ca sunt maghiar ca de banalul chibrit pana la fuziunea nucleara peste tot gasesti si nume maghiare.
romaximusro
kukker, ce pot sa zic.. visati tata smile.gif visati.. cine nu va da voie? Dar totusi in mandria aia a voastra , aveti totusi nume de oameni care sa fi facut ceva real pentru omenire? Ca vad ca cineva se lauda cu gulasul ca fiind ceva de extrema importanta pentru omenire. Ia zi tu kukker , cine sunt cei de care esti mandru tu?
Kukker
QUOTE(romaximusro @ Mar 18 2006, 23:38) *
kukker, ce pot sa zic.. visati tata smile.gif visati.. cine nu va da voie? Dar totusi in mandria aia a voastra , aveti totusi nume de oameni care sa fi facut ceva real pentru omenire? Ca vad ca cineva se lauda cu gulasul ca fiind ceva de extrema importanta pentru omenire. Ia zi tu kukker , cine sunt cei de care esti mandru tu?

Cine a vorbit aici de gulas???...Eu ? .....in fiecare colti a lumii gasesti mincaruri traditionale , si la romani si la unguri...etc ..ala nu e o inventie. Si te asiguri ca in afara de gulasi mai sunt multe sute de delicatese unguresti....

De exemplu de cine sunt mandru eu personal ?....nu incep cu premiatii Nobel..etc

de un profesor de al meu de la ATF Budapesta se numeste SZABÓ ISTVÁN -regizorul cel care a primit premiul Oscar pt filmul Mephisto . Si nu pentru ca are premiul Oscar ..etc...pt ca e om . Era o plecere sa stai la orele lui de istoria filmului .
Si ce mandrie ? Eu asa sunt mandru de natiunea mea ca nu subapreciezi alte natii sau popoare ..si nu zic ca romanii sunt asa si asa...etc Si printre romani am gasit foarte multi oameni cumsecade , si am foarte multi prieteni indiferent ca stau intr-o zona majoritar maghiara . Cati au fost la mine toti au plecat foarte multumiti ..si au fost serviti in magazine si cu paine . smile.gif
Altceva ca nu accept ca numai unii detini adevarul complet ...
Nicanor
...tocmai ma uit la tv, emisiunea Profesionistii a doamne Voda , pe TVR1. este un doctor care a pierdut in 1940 patru rude intr-o singura zi, ucise de un pluton hortist la dorinta unui grof care vroia padurea preotului (unul dintre ei) ca sa vaneze. barbatii impuscati sau ucisi cu baioneta, o fetita cu patul pustii, femeile terfelite toata noaptea (sotie de preot) si ucise in zori. si mai sunt sate din Mures aproape exterminate...
din fericire sunt vremuri apuse.
romaximusro
QUOTE(Kukker @ Mar 19 2006, 00:53) *
Cine a vorbit aici de gulas???...Eu ? .....in fiecare colti a lumii gasesti mincaruri traditionale , si la romani si la unguri...etc ..ala nu e o inventie. Si te asiguri ca in afara de gulasi mai sunt multe sute de delicatese unguresti....

De exemplu de cine sunt mandru eu personal ?....nu incep cu premiatii Nobel..etc

de un profesor de al meu de la ATF Budapesta se numeste SZABÓ ISTVÁN -regizorul cel care a primit premiul Oscar pt filmul Mephisto . Si nu pentru ca are premiul Oscar ..etc...pt ca e om . Era o plecere sa stai la orele lui de istoria filmului .
Si ce mandrie ? Eu asa sunt mandru de natiunea mea ca nu subapreciezi alte natii sau popoare ..si nu zic ca romanii sunt asa si asa...etc Si printre romani am gasit foarte multi oameni cumsecade , si am foarte multi prieteni indiferent ca stau intr-o zona majoritar maghiara . Cati au fost la mine toti au plecat foarte multumiti ..si au fost serviti in magazine si cu paine . smile.gif

TAPAS era cu gulasul lol.gif . Cat despre exemple de oameni gasesti si la romani exemple la fel de multe. Si nu e musai sa cauti prin universitati sau ceva de genul asta. Oricum chiar is curios sa aud de mari unguri care s-au remarcat prin progresele pe care le-au daruit umanitatii.
sorin mok
No, Kukker are aici dreptate.
Minoritarii (asta e realitatea, totuși) se bucură și au de ce.
Separarea și apoi unirea cu patria mumă e o chestiune de "șansă" politică. Se așteptă doar un moment prielnic. Până atunci, totul trebuie să fie pregătit iar agitația trebuie să fie permanentă. Iar mișcarea lor e ușor de detectat. Fac orice, numai să fie în atenția tuturor, se agită, se plâng de discriminare și genocid cultural, într-un cuvânt, întind coarda cât se poate. Apoi se liniștesc câteva luni, după care o întind din nou, cu alte exagerări și minciuni (a se observa că majoritatea politicienilor maghiari din România sunt avocați, oameni care știu să convingă credulii că albul e negru) dar din punctul în care au rămas. E o politică foarte coerentă, bazată pe pașii mărunți. De aceea, din 1990 încoace, oricât de mult scandal a creat Udmr - ul, niciodată nu s-a întâmplat nimic cu politicienii săi; a fost 11 ani la guvernare, sunt trimiși și la Parlamentul Europei unde mai fac și "prostioare" etc. Dar sunt aceeași de 14 ani.
Tokes e băgat la vedere, face un "pas" gigantic, mass media se agită, apoi vine Bela care se laudă că tempereaze extremiștii, face figură de european și reduce "pasul". Dar s-a mai cucerit puțin.

De data asta l-au adus pe președinte la Odorhei. Nu contează ce a spus el acolo - glumița cu Craiova putea s-o spună și de la București - , contează că a trebuit să vină acolo, semn că sunt lucrurii importante acestea, lucruri care ar trebui să îngrijoreze observatorii străini - că doar s-a deplast ditamai președintele jucător pentru o demonstrație de 5000 de oameni.

Așa-i Kukker că aveți motive de bucurie și că a ieșit mai bine așa decât dacă erau 50.000 de demonstranți cu steaguri păziți de jandarmi?
Și eu sunt mândru că sunt român, mai ales că nu m-a costat nimic întrucât m-am născut așa!
Dar totuși, noi am zburat primii și am avut și flotă maritimă, nu bărcuțe pe Balaton să se bucure un amiral.
Nicanor
..in ce priveste autonomia, mi-a scris fratele din spania ca mai sta un an si cer si ei autonomie, deja sunt mai mult de juma in zona (Valadolid...) . :-)

...trezi-ti-va fratilor, sunteti in E U R O P A , haideti sa nu il mai asteptam pe Horty sau Sima ci sa punem osu la treaba ca ne mananca americanu pe paine...
Kukker
QUOTE(Nicanor @ Mar 18 2006, 23:53) *
...tocmai ma uit la tv, emisiunea Profesionistii a doamne Voda , pe TVR1. este un doctor care a pierdut in 1940 patru rude intr-o singura zi, ucise de un pluton hortist la dorinta unui grof care vroia padurea preotului (unul dintre ei) ca sa vaneze. barbatii impuscati sau ucisi cu baioneta, o fetita cu patul pustii, femeile terfelite toata noaptea (sotie de preot) si ucise in zori. si mai sunt sate din Mures aproape exterminate...
din fericire sunt vremuri apuse.

Si tu crezi ca noi ungurii nu putem venii cu exemple de acest gen....hai ca-ti dau chiar din familia mea...bunicul meu a fost omorit de un roman in toamna anului 1944 ...bunicul meu era civil nu militar si nu se ocupa cu politica ...pur si simplu a fost impuscat....maica mea avea 3 luni ....acuma eu ar trebui sa am ura fata de romanii care traiesc astazi ???? Nu ...asta e parerea mea. Cum nici in familia mea niciodata nu a fost o atmosfera antiromaneasca sau o ura fata de romani.
Si asta nu e singurul exemplu...sti in razboaie altfel se petrec lucrurile .
Si pe seama romanilor se poate scrie multe chestii urite ca si pe seama ungurilor , germanilor , francezilor , americanilor....etc.
Numai ca la noi si din asta se face propaganda...uitinduse ca nici "noi " nu am fost mai buni atunci cu nimic...si aicia nu vreau sa generalizez...ca chestia respectiva depindea de primul rand de omul care tine pusca...
romaximusro
pai daca e istorie si trecut de ce se tot aduce aminte de trianon, ca fiind o mare nedreptate facuta ungariei si unii mai vor si aliprea cu ungaria pe acest considerent? istoria e istorie, e trecut. A fost, acolo trebuie sa ramana. Iar prezentul e prezent. Nu poti cere ceva pe baza a ceva ce cred unii ca a fost nedrept acu foarte multi ani
Nicanor
imi pare rau sincer pentru bunicul tau.
asta doream sa spun, vremuri urate si neintelepte. purificare etnica, teribil, romanii sa se purifice de unguri si ungurii sa se purifice de romani. dar ce-au frate, ce nu le ajunge ca e loc pentru toti...
Basarab
Totusi 500 de ani au subjugat ungurii pe romani. Le-au luat pamanturile lor natale, i-au inrobit.
Kukker
QUOTE(sorin mok @ Mar 19 2006, 00:02) *
No, Kukker are aici dreptate.
Minoritarii (asta e realitatea, totuși) se bucură și au de ce.
Separarea și apoi unirea cu patria mumă e o chestiune de "șansă" politică. Se așteptă doar un moment prielnic. Până atunci, totul trebuie să fie pregătit iar agitația trebuie să fie permanentă. Iar mișcarea lor e ușor de detectat. Fac orice, numai să fie în atenția tuturor, se agită, se plâng de discriminare și genocid cultural, într-un cuvânt, întind coarda cât se poate. Apoi se liniștesc câteva luni, după care o întind din nou, cu alte exagerări și minciuni (a se observa că majoritatea politicienilor maghiari din România sunt avocați, oameni care știu să convingă credulii că albul e negru) dar din punctul în care au rămas. E o politică foarte coerentă, bazată pe pașii mărunți. De aceea, din 1990 încoace, oricât de mult scandal a creat Udmr - ul, niciodată nu s-a întâmplat nimic cu politicienii săi; a fost 11 ani la guvernare, sunt trimiși și la Parlamentul Europei unde mai fac și "prostioare" etc. Dar sunt aceeași de 14 ani.
Tokes e băgat la vedere, face un "pas" gigantic, mass media se agită, apoi vine Bela care se laudă că tempereaze extremiștii, face figură de european și reduce "pasul". Dar s-a mai cucerit puțin.
De data asta l-au adus pe președinte la Odorhei. Nu contează ce a spus el acolo - glumița cu Craiova putea s-o spună și de la București - , contează că a trebuit să vină acolo, semn că sunt lucrurii importante acestea, lucruri care ar trebui să îngrijoreze observatorii străini - că doar s-a deplast ditamai președintele jucător pentru o demonstrație de 5000 de oameni.

Așa-i Kukker că aveți motive de bucurie și că a ieșit mai bine așa decât dacă erau 50.000 de demonstranți cu steaguri păziți de jandarmi?
Și eu sunt mândru că sunt român, mai ales că nu m-a costat nimic întrucât m-am născut așa!
Dar totuși, noi am zburat primii și am avut și flotă maritimă, nu bărcuțe pe Balaton să se bucure un amiral.

Eu ma bucur ca tu esti mandru ca esti roman ! Nici pe mine nu ma costat nimic ca si eu m-am nascut maghiar , ungur sau secui (ca am vazut ca multi incearca sa faca diferente...eu sunt toate trei deodata)
Ma bucur ca voi ati zburat primul....dar ti-am zis fiecare natiune are particica lui la cultura si la dezvoltarea generala a omenirii. Si asa e si firesc . Cum voi aveti un Enescu sau Brancusi ..noi avem un Bartok Béla sau Munkácsi Mihály.
...si cu barcutele de pe Balaton....ala aduce mai multi bani in turism decat turismul din intreaga Romanie ....asta ca o informatie ....si noi am avut o flota dar dupa Trianon ...Dar cu asta nu sa intimpla nimic...mai sunt tari in Europa care nu au mare si traiesc destul de bine ...Cehia ,Slovacia , Elvetia....
Noi degeaba ne mandrim ca "vai ce tara avem "daca nu suntem in stare sa folosim de ea.

QUOTE(Basarab @ Mar 19 2006, 00:19) *
Totusi 500 de ani au subjugat ungurii pe romani. Le-au luat pamanturile lor natale, i-au inrobit.

Mai Basarabe tu ocupa-te de moldovenii tai ca tu nu sti nimic din istoria adevarata a Transilvaniei .
Si mai lasa cu chestii din asta de istoriografie comunista ca ungurii le-au luat paminturile "ca normali ei erau expolatatorii si taranii romanii erau cei expoloatati ....sti lupta de clasa..".. biggrin.gif
Si daca vrei sa stii despre realitatiile Transilvaniei unde multe sau intimplat in decurs de 1000 de ani ia frumos niste carti si mai citeste . Ca lucrurile nu sunt chiar asa de simple...ca toti ungurii grofi si nemesi si romanii tarani ..... smile.gif

Am plecat ca e tarziu
Noapte buna pt toti !

QUOTE(Nicanor @ Mar 19 2006, 00:14) *
imi pare rau sincer pentru bunicul tau.
asta doream sa spun, vremuri urate si neintelepte. purificare etnica, teribil, romanii sa se purifice de unguri si ungurii sa se purifice de romani. dar ce-au frate, ce nu le ajunge ca e loc pentru toti...

asa e e loc pt toti sub soare..si ne putem intelege si la discutii nu numai la cutite si la pistoale ...
Eu sper ca a trecut aceasta vreme pt. todeaunea. smile.gif
Elena_Din_Troia
Tu zici că vei continua pe linia aceasta a luptei prostești ?!
Dar vă întreb și eu ce vă lipsește dpdv cultural aici, în România naughty.gif ?

QUOTE(Kukker @ Mar 19 2006, 00:33) *
....si noi am avut o flota dar dupa Trianon ...

Iarăși tratatul de la Trianon ?! Același tratat care impunea Germaniei sa nu se echipeze cu armament greu și ... ?! Tratatul acesta a reușit să facă dreptate PARȚIAL după secole întregi în care prietenii țiganilor (țigani și ei în esență) veniți din stepele asiei au asuprit oamenii pe care i-a găsit în zona aceasta : în câmpia panoniei și transilvania. Spun parțial deoarece prin tratatul acesta trebuia desființată și ungaria ca stat , iar câmpia panoniei trebuia să revină României.

După ce ați asuprit vă mirați de ce s-a făcut dreptate în final la Trianon ? Să ziceți mulțam' că ați scăpat așa de ieftin la Trianon ! Trianon-ul a fost rezultatul politicii dezastruoase duse de politicienii voștri în primul rând ! Repet, la câte tâmpenii ați făcut hungaria trebuia desființată puke.gif !
Nicanor
adevaru e ca romanii au fost cam chinuiti in ardeal , buni de sapa si de ciomageala si asta cam cateva secole, sunt totusi niste chestii de care natiunea maghiara nu are de ce sa fie mandra, o politica de ocupatie mai rea decat a turcilor. asta in timp ce prostii de la dunare se jucau de-a hotii si vardistii cu turcii stand ca buffer pentru viana si buda. dar toate au trecut , acum suntem impreuna si nu cred ca cineva se poate plange de ceva, tine de bun simt. mie imi place sa stau cu oricine ii place sa stea cu mine dar daca nu vrea , sa plece, problema e ca buda nu prea da cetatenie (inca o chestie de doi lei din partea lor, ca politica, pentru ca eu cred ca e o dovada de egoism, nu vor sa le incarce somajul, ma bucur ca noi le-am dat verde la moldoveni).
noapte buna!
sarkizian
QUOTE(Elena_Din_Troia @ Mar 18 2006, 22:52) *
capitanul di pi gard este un putinii maghiari sau secui rămași în viață ! naughty.gif

Daca regret ceva in viata mea,regret ca nu mi-am luat o sotie Moldoveanca. Cei mai patrioti Romani !
Cred ca nu m-am inselat ca esti Moldoveanca,vad dupa cum scri.
Am zis de multe ori:
-Daca Romania , inloc de 22 milioane, avea doar 15 si aia toti moldoveni,azi se vorbea doar romaneste,de la NISTRU pa`n la TISA !

In Ardeal, ar trebui sa se faca o noua impartire a pamanturilor. Nici un ungur sa nu detina mai mult de 5 ha de pamant. Asta tocmai pentru faptul ca aceste pamanturi le-au luat cu arma `n mana, de la stramosii nostri.
Si ca sa nu fie cu suparare, a-si lua de la ungurii care au mai mult de 5 ha,a-si da tot la unguri,la cei care au mai putin de 5 ha, iar restul la romani.
Basarab
"Unio trium natio" PACTUL PRIN CARE UNGURII, SECUII si sasii asupreau poporul roman.

Nu uitati niciodata. PUTEM DE 10 ORI MAI MULT.
Irishman
Treziti-va la realitate ... Trianon, Horthy, diverse pacturi ... sunt subiecte demult apuse.
Nu trebuiesc uitate, dar nici nu trebuiesc rascolite. Pana una alta vrem sa ne integram in UE. Ne vom integra ... si atunci nu vor mai exista granite intre noi si UE, implicit noi si Ungaria ... sper sa se integreze si Republica Moldova la un moment dat, si uite asa se va realiza si uniunea Romaniei cu Moldova, si a Romaniei cu Ungaria ... tongue.gif
TAPAS
QUOTE(sorin mok @ Mar 18 2006, 19:47) *
Tocmai am aniversat 100 de ani de la zborul lui Vuia.
Nu stiu daca primul zbor cu un aparat mai greu decat aerul e la fel de important precum gulasul, dar eu nu vreau decat sa-l amintesc.
Scriu din "cocina de handicapat dpdv national" (e totusi o sintagma absolut fara nico o noima sau logica wallbash.gif ) mea, multumesc!

Cu placere ! am spus doar adevarul.

Consider ca toti cei care nu sunt in stare sa-si traiasca patriotismul, credinta, etc fara sa badjocoreasca sau sa incerce sa minimalizeze sau sa desconsidere alte convingeri sunt niste handicapati dpdv national, afectiv, psihic si, de ce nu, intelectual.

Pana acum n-a fost un singur topic despre romani sau chiar daci unde, la un moment dat, sa nu fie ungurii "barbari asiatici", "migratori" amestecati.

Nu stiu daca stiti, dar romanii trasilvaneni (inclusiv eu) avem poate mai multe in comun cu ungurii decat cu ilfovenii sau teleormanenii. Eu cel putin m-am simtit in Buucuresti ca in alta tara, cand am ajuns sa-l vizitez, la 18 ani. Insa nu acelasi lucru as putea sa-l spun despre Cluj, Alba, Arad, sau Sibiu.

Si daca pt tine un aparat mai greu decat aerul si o farfuriei de gulas sunt la acelasi nivel ontologic si pot fi comparate ....... console.gif

Si chiar si asa, cred ca o farfurie de hrana a salvat mai multe vieti decat un avion. naughty.gif Dar este o comparatie stupida, pe care n-are sens s-o urmez.

QUOTE(sarkizian @ Mar 19 2006, 08:05) *
[...]
In Ardeal, ar trebui sa se faca o noua impartire a pamanturilor. Nici un ungur sa nu detina mai mult de 5 ha de pamant. Asta tocmai pentru faptul ca aceste pamanturi le-au luat cu arma `n mana, de la stramosii nostri.
Si ca sa nu fie cu suparare, a-si lua de la ungurii care au mai mult de 5 ha,a-si da tot la unguri,la cei care au mai putin de 5 ha, iar restul la romani.

clapping.gif cheers.gif
uite un patriot adevarat. bravo, tine-o tot asa. esti o cinste pt poporul roman (armean ? )

QUOTE(Basarab @ Mar 19 2006, 08:09) *
"Unio trium natio" PACTUL PRIN CARE UNGURII, SECUII si sasii asupreau poporul roman.

Nu uitati niciodata. PUTEM DE 10 ORI MAI MULT.

Ce propui ? Ai o solutiei ? Si daca esti asa mare patriot ce ar fi sa cauti un pic proclamatia aia de unire de la 1 decembrie 1918, data in prezenta si cu acordul unanim al celor 100 000 de romani transilvaneni prezenti acolo ? Citeste-o si apoi mai vorbim.
CapitanuPICARD
smile.gif
ce-i tapas? te oftici? tongue.gif
cand vad spumele unora ca tine sau ca elena din troia, nu pot decat sa ma bucur. smile.gif
asa ca dati-i inainte.
auzi tapas, vezi ca in afara de text bold si subliniat, poti sa scrii si italic, si mai mare, si cu majuscule si eventual si colorat. tongue.gif

iar cand kukkeru ii da inainte ca in 10 ani o sa obtina el autonomie laugh.gif treaba devine extrem de amuzanta.

PS
ieri am fost pe la muzeul aviatiei. foarte frumos eveniment.
TAPAS
QUOTE(CapitanuPICARD @ Mar 19 2006, 08:46) *
PS
ieri am fost pe la muzeul aviatiei. foarte frumos eveniment.

intr-avedar. peacefingers.gif

Facem un topic despre istoria aviatiei romane ? Eu sunt pregatit. Tu ?

Consider o seama de persoane de aici handicapate (vezi mai sus) nu pt ca se opun ideei de autonomie smd ci pt alte motive, cu mult mai simple si mai evidente.
TAPAS
Stiu ca este Off topic insa, pt toti patriotii "guristi" sau, mai elegant, "vocali" de aici, intru luare aminte:

Mandria de a fi roman (Andrei Plesu)

Nu poti fi mandru (sau rusinat) de o calitate pe care n-ai obtinut-o prin merit sau prin optiune.

Nu te-a intrebat nimeni daca vrei sa te nasti roman si n-ai fost declarat roman de un juriu care ti-a evaluat, in prealabil, virtutile. Te-ai trezit roman, asa cum te-ai trezit barbat sau femeie, brunet sau blond, inalt sau scund. A spune, asadar, “sunt mandru ca sunt roman” e totuna cu a spune “sunt mandru ca am nasul carn”, sau “sunt mandru ca am ochi albastri”. Intrucat a fi roman nu e o alegere personala si nici un premiu acordat prin concurs, ci o determinare innascuta, nici mandria, nici jena, nici recunostiinta, nici insatisfactia n-au ce cauta aici. Mai departe: nu poti fi mandru de a apartine unei categorii atat de largi, incat ea contine, inevitabil, elemente contradictorii.

Nu poti spune “sunt mandru ca sunt om”. Exista oameni care justifica, eventual, mandria de a fi om, dar exista si cazaturi, ticalosi, rebuturi, care fac specia de ras. La fel, exista romani de a caror concetatenie poti fi flatat, si exista altii care ne strica firma. Poti fi mandru de Eminescu, dar nu poti fi mandru de Alexandru Draghici sau de Ramaru. In cel mai bun caz, ai putea fi deci indreptatit sa fii mandru ca esti om cumsecade (nu om in general), sau roman de isprava (nu roman in general), desi a fi “mandru” de o calitate proprie, chiar reala, e oricum un comportament discutabil. Pe de alta parte, e cu totul nedrept ca romanii nereusiti sa se simta mandri ca fac parte din aceeasi categorie cu romanii reusiti.

E scandalos ca Mischie sa fie mandru ca e din neamul lui Stefan cel Mare. Daca romanii sunt P.P.Carp, Bratienii, Maniu, Elisabeta Rizea, Enescu si Brancusi, ma bucur sa fac parte din aceeasi comunitate cu ei. Dar daca romanii sunt Ionescu-Caion, Horia Sima, Emil Bobu, Aurelian Bondrea si altii ca ei, nu sunt prea incantat de vecinatate. Romanii de anvergura, romanii de buna calitate slujesc frecvent de paravan, sau de instanta legitimatoare pentru tot soiul de derbedei, grabiti sa-si asume merite cu care n-au nimic in comun. Unii se comporta ca si cum meciul castigat de o echipa romaneasca e o victorie personala, o isparava a muschilor proprii. Copiii care se disting la olimpiade, gimnastele, campionii, muzicienii, scriitorii care ajung la o notorietate transnationala sunt resimtiti ca alibiuri ale valorii proprii.

Chibitul e mandru de talentul celui din teren si ajunge sa se identifice cu el. Au castigat “ai nostri”, i-au batut “romanii nostri”, “suntem cei mai buni” sunt expresiile candide, dincolo de care se ascunde convingerea absurda ca cel care le profereaza e el insusi subiectul succesului. Nea Ghita il aplauda pe Ilie Nastase, ca pe un delegat al competentei proprii. Ilie nu e decat prelungirea pe teren a lui nea Ghita, instrumentul lui de lupta, mana lui dreapta. Romanul e cand Hagi, cand Nadia Comaneci, cand Tiriac, cand Brancusi, cand Mircea Eliade. Epuizat de atatea performante, el adoarme, in cele din urma, obosit, dar mandru. A invins pe toate fronturile. In dimineata urmatoare, lucrurile reintra, pentru o vreme, in normal: mici chiuluri si triserii cotidiene, stazi cu gropi, preturi mari, politicieni mincinosi etc. (“Treaba romaneasca...”) Intrebat, in particular, ce mai face, romanul raspunde cu obida: “Fac pe dracu! Nu vezi in ce hal suntem? Ce tara e asta?”. Dar intrebat de un reporter, in fata camerei de luat vederi, el se recompune, isi aduce aminte de stramosi si zice, fara sa clipeasca: “Sunt mandru ca sunt roman!”.

Cata vreme vom trai de pe urma meritelor altor romani, ale marilor romani, nu vom face din Romania o tara de care sa fim mandri. Fiecare roman ar trebui, dimpotriva, sa-si puna problema meritelor sale personale, a succeselor lui, a efortului lui. Mandria de a fi roman e ceva care trebuie luat nu ca punct de plecare, ci ca scop de atins. Altfel, in loc sa fie un combustibil energizant, ea va ramane ceea ce este de multa vreme: un drog si un somnifer.

sursa
Benedict
QUOTE(Irishman @ Mar 19 2006, 08:20) *
Treziti-va la realitate ... Trianon, Horthy, diverse pacturi ... sunt subiecte demult apuse.
Nu trebuiesc uitate, dar nici nu trebuiesc rascolite. Pana una alta vrem sa ne integram in UE. Ne vom integra ... si atunci nu vor mai exista granite intre noi si UE, implicit noi si Ungaria ... sper sa se integreze si Republica Moldova la un moment dat, si uite asa se va realiza si uniunea Romaniei cu Moldova, si a Romaniei cu Ungaria ... tongue.gif

Aceasta este o pozitie corecta si ma bucur ca sunt multi dintre noi care gandesc astfel si nu se lasa antrenati in diverse dispute sterile despre gulas, sarmale, mititei si altele asemenea. Daca ungurii au cateva premii Nobel, ce relevanta are asta in discutia noastra?
Imi permit sa completez pozitia colegului nostru Irishman cu un mesaj pe care l-am mai postat:
Doresc sa revenim la tema topicului si va propun o abordare a conceptului de minoritate, dintr-un punct de vedere ceva mai larg. Ma voi referi la poporul roman, privit ca minoritate dintr-o perspectiva europeana.
Existenta statului se justifica prin apararea demnitatii fiintei umane a tuturor cetatenilor ei indiferent de sex, religie sau nationalitate. La fel, existenta Uniunii Europene se justifica in acelasi mod, dar la o scara mai mare si in contextul in care si colectivitatile diverse, fie etnice, fie religioase isi au locul si drepturile lor.
Intrebarea este cum e aparata intr-un stat demnitatea cetatenilor de alte nationalitati decat cea majoritara cand vedem atata lipsa de intelegere ( chiar si pe un forum de discutii) indreptata impotriva celor care constituie minoritati?
Ar trebui sa intelegem cu totii ca intoleranta este imorala si condamnata in Europa in care si noi dorim sa ne integram, nu ca majoritari ci ca minoritari. Iata un exemplu confesional foarte sugestiv :
Romanii sunt in proportie de aproape 90% crestini ortodocsi, insa vor fi minoritari din acest punct de vedere intr-o Europa preponderent catolica si protestanta.
Apoi cei 19 milioane de romani de etnie romana vor fi minoritari intr-o Europa care numara 500 milioane de cetateni dintre care germani peste 80 milioane, francezi de etnie franceza peste 50 milioane, etc.
Va mai dau un exemplu interesant: Numarul musulmanilor, minoritari in Europa crestina, este totusi de 23 milioane(5% din populatie). Viitorul nostru in Europa va fi unul bun, sunt convins de asta.
Insa cu ajutorul lui Dumnezeu trebuie sa intelegem ca vom fi si noi minoritari intr-o Europa care devine patria comuna a minoritatilor etnice si religioase si unde conceptul de majoritate isi pierde din intelesurile cu care suntem obisnuiti.
Si un link despre evolutia viitoare a populatiei Romaniei:
http://www.hotnews.ro/articol_43826-Romani...e-locuitori.htm
CapitanuPICARD
facem topice despre ce vrei tu tapas. smile.gif si cate topice vrei tu.
evident cand nu ne ocupam, unii dintre noi, despre chestii mai interesante.
de exemplu, ia intreaba-l tu pe bitubv, cum se obtine in mod legal pamant in transilvania. si cum se trimit tinerii maghiari la munca in strainatate. smile.gif de tot.
smile.gif

dar e ok. facem topice despre aviatie. despre inventatorul stiloului. despre descoperitorul insulinei. sau despre cel al ciberneticii wink.gif

gud lac. eu tre' sa dau o fuga pana la o pepiniera. ca uite, da caldura si e timpul de semanat, de plantat pomi... deh, activitati de oameni sedentari wink.gif nu de desperados de stepa tongue.gif

later edit:
vaz acum la stiri ca pe niste idioti din partidul conservator ii mananca rau de tot in kur si au pus de-o contra manifestatie la alba iulia. cica romaneasca, in contra celei de la 15 martie.

hm... din pacate nu s-a descoperit nici un medicament impotriva prostiei omenesti...

inca un later edit: tongue.gif
studiul biroului de statistica al UE este doar un ... scenariu mai benedict... voi reveni cu rezultate stistice legate de evolutia nr. de locuitori ai Romaniei. oricum avusesem de gand sa fac asta inca de acum cateva zile cand niste imbecili au facut un "studiu" intins pe 16 ani desi ei stiu bine ca de vreo 2-3 ani, trendul este crescator.
zircon
QUOTE(Benedict @ Mar 19 2006, 09:16) *
Aceasta este o pozitie corecta si ma bucur ca sunt multi dintre noi care gandesc astfel si nu se lasa antrenati in diverse dispute sterile despre gulas, sarmale, mititei si altele asemenea. Daca ungurii au cateva premii Nobel, ce relevanta are asta in discutia noastra?
Imi permit sa completez pozitia colegului nostru Irishman cu un mesaj pe care l-am mai postat:
Doresc sa revenim la tema topicului si va propun o abordare a conceptului de minoritate, dintr-un punct de vedere ceva mai larg. Ma voi referi la poporul roman, privit ca minoritate dintr-o perspectiva europeana.
Existenta statului se justifica prin apararea demnitatii fiintei umane a tuturor cetatenilor ei indiferent de sex, religie sau nationalitate. La fel, existenta Uniunii Europene se justifica in acelasi mod, dar la o scara mai mare si in contextul in care si colectivitatile diverse, fie etnice, fie religioase isi au locul si drepturile lor.
Intrebarea este cum e aparata intr-un stat demnitatea cetatenilor de alte nationalitati decat cea majoritara cand vedem atata lipsa de intelegere ( chiar si pe un forum de discutii) indreptata impotriva celor care constituie minoritati?
Ar trebui sa intelegem cu totii ca intoleranta este imorala si condamnata in Europa in care si noi dorim sa ne integram, nu ca majoritari ci ca minoritari. Iata un exemplu confesional foarte sugestiv :
Romanii sunt in proportie de aproape 90% crestini ortodocsi, insa vor fi minoritari din acest punct de vedere intr-o Europa preponderent catolica si protestanta.
Apoi cei 19 milioane de romani de etnie romana vor fi minoritari intr-o Europa care numara 500 milioane de cetateni dintre care germani peste 80 milioane, francezi de etnie franceza peste 50 milioane, etc.
Va mai dau un exemplu interesant: Numarul musulmanilor, minoritari in Europa crestina, este totusi de 23 milioane(5% din populatie). Viitorul nostru in Europa va fi unul bun, sunt convins de asta.
Insa cu ajutorul lui Dumnezeu trebuie sa intelegem ca vom fi si noi minoritari intr-o Europa care devine patria comuna a minoritatilor etnice si religioase si unde conceptul de majoritate isi pierde din intelesurile cu care suntem obisnuiti.
Si un link despre evolutia viitoare a populatiei Romaniei:
http://www.hotnews.ro/articol_43826-Romani...e-locuitori.htm

Ard de nerabdare, nu vad clipa cand voi fi minoritar (dpdv religios) intr-o Europa unita cand privesc lucrurile prin prisma nenumaratelor privilegii pe care le au acestia acum (in special in Romania).
Naga
QUOTE(Nicanor @ Mar 19 2006, 02:55) *
asta in timp ce prostii de la dunare se jucau de-a hotii si vardistii cu turcii stand ca buffer pentru viana si buda.

Esti absolut sigur? wink.gif nono.gif Cu exceptia perioadelor in care au condus cativa domnitori intr-adevar remarcabili ca Vlad Tepes, Stefan cel Mare, Mihai Viteazu, Dimitrie Cantemir etc., in majoritatea timpului romanii au fost in tabara turcilor. Ia listele cu domnitori din Tara Romaneasca si Moldova din perioada medievala si cauta apoi informatii privind politica dusa de fiecare. Cred ca o sa ai mari surprize.

Picard, romaximusro, stati prost cu memoria de tot intrebati de inventiile ungurilor? huh.gif Doar am mai discutat lucrurile astea acum vreo doua luni pe topicul despre autonomia culturala. Chiar asa de repede uitati? wink.gif nono.gif Ia spuneti, carburatorul, holografia, transformatorul electric, discurile de vinil, trenul electric nu sunt inventii intr-adevar utile pentru omenire?

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_famous_Hungarians

Maths and Sciences

* Bánhidi Antal (1903 - 1994), Hungarian aviator
* Asbóth Oszkár (1852 - 1920), one of the early developers of the helicopter
* Bánki Donát (1859 - 1922), inventor of the carburetor
* Békésy György (1899 - 1972) (Georg von Békésy), Nobel-prize winning biophysicist for research on the ear
* Bláthy Ottó Titusz (1860 - 1939), engineer, co-inventor of transformer.
* Bolyai János (1802 - 1860), mathematician, dicoverer of non-Euclidean geometry
* Bíró László József (1899 - 1986), inventor of ballpoint pen.
* Déri Miksa (1854 - 1938), engineer, co-inventor of transformer
* Erdős Pál (Paul Erdös) (1913 - 1996), mathematician*
* Frankl Péter (Peter Frankl) (1953 - ), mathematician and street performer.*
* Gábor Dénes (Dennis Gabor) (1900 - 1979), Nobel-prize winner physicist, inventor of holography*
* József Galamb (1881 - 1955) engineer, constructor of the Ford T-model
* Joseph Goldberger (1874 - 1929), cure for pellagra in dogs*
* Peter Carl Goldmark (1906 - 1977), inventor of the vinyl record*
* Gyarmati István (1929 - 2002), physicist
* Alfréd Haar (1885 - 1933), mathematician*
* Paul Halmos (1916 - ), mathematician*
* Hernád István (Stevan Harnad) (1945 - ), cognitive scientist and academic publishing reformer
* Avram Hershko (1937 - ), biologist, ubiquitin; Nobel Prize (2004)*
* George de Hevesy (1885 - 1966), chemist, radioactive tracers; Nobel Prize (1943)*
* Hollán Ernő (1824 - 1900), engineer.
* Irinyi János (1817 - 1895), inventor of the noiseless match
* Kandó Kálmán (1869 - 1931), engineer, father of the electric train.
* Moritz Kaposi (1837 - 1902), dermatologist, Kaposi's sarcoma*
* Kármán Tódor (Theodore von Kármán) (1881 - 1963), aeronautical engineer.*
* Kemény János (John Kemeny) (1926 - 1992) , co-constructor of BASIC*
* Nicholas Kurti (1908 - 1998), physicist*
* Cornelius Lanczos (1893 - 1974), mathematician & physicist*
* Lakatos Imre (1922-1974), philosopher of mathematics and of science*
* Ernő László, dermatologist, cosmetic businessman, the founder of The Erno Laszlo Institute
* Lovász László (1948 - ), Wolf-prize-winning mathematician, now collaborant of Microsoft Research Center
* Mérő László (1949 - ), mathematician, research psychologist, game-theorist
* Peter Lax (1926 - ), mathematician*
* Moll Károly (1889 - 1982), balneologist
* Neumann János (John von Neumann) (1903 - 1957), mathematician.*
* George Olah (1927 - ), chemist; Nobel Prize (1994) (unconfirmed)*
* Polányi Mihály (Michael Polanyi) (1891 - 1976) polymath.*
* Rózsa Péter (1905 - 1977), mathematician*
* Alfréd Rényi (1921 - 1970), mathematician*
* Frigyes (1880 - 1956) & Marcel Riesz (1886 - 1969), mathematicians*
* Rubik Ernő (1944 - ), inventor of Rubik's cube.
* Schick Béla (1877 - 1967), pediatrician, diphtheria test*
* Semmelweis Ignác (1818 - 1865), physician.
* Charles Simonyi (1948 - ), computer scientist; father of Hungarian notation
* Szegő Gábor (Gábor Szegö) (1895 - 1985), mathematician*
* Szent-Györgyi Albert (1893 - 1986), medical biochemist, research on ascorbic acid (Vitamin C), Nobel Prize winner in 1937.
* Szilárd Leó (1898 - 1964), physicist.*
* Teller Ede (1908 - 2003), physicist, "father of the hydrogen bomb".*
* Puskás Tivadar (1844 - 1893), inventor of the telephone exchange.
* Paul Turán (1910 - 1976), mathematician*
* Abraham Wald (1902 - 1950), statistician*
* Wank Roland (1898- 1970), architect.
* Wigner Jenő (Eugene Wigner) (1902 - 1995), physicist, mathematician.*
* Zipernowsky Károly (1853 - 1942), engineer, co-inventor of transformer
* Puber Zoltan (1974), Software Engineer, International Man of Mystery.*

[edit]

Arts, Entertainment and Literature

See also List of Hungarian writers, List of Hungarian painters, List of Hungarian sculptors, List of Hungarian architects.

* Alton John (born Altmann Johann) (1901 - 1996), cinematographer who helped define the film noir look.
* Arany Janos (1817 - 1882), poet
* Maurice Ascalon (1913 - 2003), sculptor and industrial designer
* Gregg Asch (1962 - ), American Comedian, Humanitarian
* Bajza József (1804 - 1858) poet and critic
* Bartók Béla (1881 - 1945), composer
* Batsányi János (1763 - 1845), poet
* Benedek László (1905 - 1992), film director
* Csontváry Kosztka Tivadar (1853 – 1919), painter
* Curtis, Tony (1925 - ), American actor, son of a Hungarian immigrant*
* Curtiz, Michael (1886 - 1962), Academy Award winning director of Casablanca.
* Darvas Gábor (1911 - 1985), composer
* Eötvös József (1813 - 1871), writer and statesman
* Elmyr (1906 - 1976), most renowned art reproducer in modern history.
* Erkel Ferenc (1810 - 1893), composer, father of Hungarian grand opera and the national anthem of Hungary
* Fox, William (1879 - 1952), founder of Fox studios
* Gábor Éva (1919 - 1995), actress*
* Gábor Magda (1914 - 1997), actress*
* Timea Vagvoelgyi, actress
* Gabor, Zsa Zsa (1917 - ), actress*
* Mariska Magdolna Hargitay (1964- ), actress, star of Law and Order, Special Victims Unit on NBC

* Houdini, Harry (born Weiss Erik) (1874 - 1926), magician*
* Jandó Jenő (1952 - ), pianist
* József Attila (1905–1937), poet
* Kalocsay Kálmán (1891–1976) is one of the foremost figures in the history Esperanto literature
* Károly György (1953 - ), poet and writer
* Kertész Imre (1929 - ), writer, Nobel Prize winner in 2002
* Kishon, Ephraim (born Hoffmann Ferenc) (1924 - 2005), writer*
* Kocsis Zoltán (1952 - ), pianist and conductor
* Kodály Zoltán (1882 - 1967), composer
* Korda, Alexander (born Korda Sándor) (1893 - 1956), producer*
* Korda, Zoltán (1895 - 1961), screenwriter, director and producer
* Kovacs, Ernie (1919 - 1962), actor and innovative television producer
* Kovács László (1933 - ), cinematographer
* Laszlo, Paul (1900 - 1993), architect and furniture designer
* Lehár Franz (born Lehár Ferenc) (1870 - 1948), composer
* Ligeti György (1923–) composer
* Liszt, Franz (born Liszt Ferenc) (1811 - 1886), composer (also known as Franz Liszt).
* Lomb Kató (1909–2003) interpreter, translator, language genius
* Lorre, Peter (born Löwenstein László) (1904 - 1964), actor*
* Lugosi Bela (1882–1956, born Blaskó Béla Ferenc Dezső), actor
* Mikes, George (born Mikes György) (1912–1987), writer
* Pál, George (1908 - 1980), producer, inventor of stop-motion animation and Academy Award winner
* Petőfi Sándor (1823–1849), poet
* Pulitzer, Joseph (born Pulitzer József) (1847–1911), publisher and founder of Pulitzer Prize
* Sebestyén Márta (1957 - ), singer
* Seiber Mátyás (1905 - 1960), composer
* Starker János (1924 - ), cellist
* Szabó István (1938 - ), film director*
* Szell George (1897 - 1970), orchestral director and pianist; musical director of the Cleveland Orchestra, 1946-1970

* Szerb Antal (1901–1945), scholar and writer
* Tabori, George (1914–), writer and theatre director
* Tot Amerigo (born Tóth Imre) sculptor
* Vajna, Andrew (1944–), producer, Hollywood legend; president of Cinergi Productions, co-founder of Carolco Pictures
* Vasarely, Victor (born Vásárhelyi Viktor) (1908 - 1997), graphic artist
* Wiesel, Elie (1928 - ), author and Nobel Peace Prize Winner*
* Zsigmond Vilmos (1930 - ), cinematographer and Academy Award winner
* Zukor, Adolph (1873 - 1976), founder of Paramount Pictures; produced first full-length motion picture
Elena_Din_Troia
QUOTE(Benedict @ Mar 19 2006, 10:16) *
...Ma voi referi la poporul roman...

Tanti benedicte și voi ceilanți care doriți autonomia - atavisme naughty.gif ale acestei societăți - nu ați răspuns la întrebarea : ce dracu vă lipsește acuma ?

Tanti naga pot să garantez că mulți dintre ungurii cu care te lauzi matale sunt evrei, evrei care au emigrat din hungaria , și asta nu cred de fericire !

QUOTE(Kukker @ Mar 18 2006, 23:35) *
Mai Helena de Ceauseasca ...

lol.gif roll2.gif Ce să ma zic măi baiețas: @kukur ? Că mai făcut să zâmbesc ?
sorin mok
Gábor Éva (1919 - 1995), actress*
* Gábor Magda (1914 - 1997), actress*
* Timea Vagvoelgyi, actress
* Gabor, Zsa Zsa (1917 - ), actress*
* Mariska Magdolna Hargitay (1964- ), actress, star of Law and Order, Special Victims Unit on NBC

Ce rost are lista asta? Care e relevanta ei? Sau acestea sunt personalitatile maghiarea de referinta? Actori care au parasit Ungaria? O multime de ingineri!! Si marele aviator Banhidi Antal nascut in 1903, anul in care fratii Wright faceau primul zbor. Si altii....
Ai uitat de Cicciolina! Sau ea nu a reusit in viata?

Aaa, si Elie Wiesel ce- a descoperit? scratchchin.gif

Sa nu uit:
Curtis, Tony (1925 - ), American actor, son of a Hungarian immigrant*
roll2.gif
Eu zic ca daca maresti aria de cautare ai sa descoperi ca toti oamenii importanti sunt unguri.
József Galamb (1881 - 1955) engineer, constructor of the Ford T-model

L-a construit singur? Sau doar apare si el pe statele de plata ale uzinelor Ford! lol.gif
data
QUOTE(Kukker @ Mar 18 2006, 23:53) *

nu ar fi frumos ca mesajele pe care le schimbam intre noi sa fie ca acesta?
sa nu mai ne incrancenam pe ce a fost? macar pentru o perioada, pana resentimentele reciproce se atenueaza, sa avem alte subiecte de discutie decat autonomia?

numai asta isi doreste minoritatea maghiara din Romania? acesta este singurul subiect de discutie?
trebuie sa existe si teme mai putin sensibile, care sa nu ne polarizeze in asemenea masura.

ps kukker, nu te supara, dar si mie mi s-a intamplat "sa nu fiu inteles" cand am vrut sa cumpar ceva intr-un magazin; nu generalizez, dar cand mergi de 3 ori in acea regiune si esti refuzat de 2 ori, acesta imagine este proiectata, poate inconstient dar mai ales incorect asupra intregii minoritati;

poate am avut eu ghinion, asa ca sa sarim peste aceste intamplari si sa incercam sa vorbim normal smile.gif
sorin mok
QUOTE(TAPAS @ Mar 19 2006, 08:35) *
Cu placere ! am spus doar adevarul.
Consider ca toti cei care nu sunt in stare sa-si traiasca patriotismul, credinta, etc fara sa badjocoreasca sau sa incerce sa minimalizeze sau sa desconsidere alte convingeri sunt niste handicapati dpdv national, afectiv, psihic si, de ce nu, intelectual.
.

sa fiti sanatosi in cocina voastra de handicapati dpdv national.

Bravo, ai dreptate!

Dar nu cumva mandria cu care tu si altii exhibati valorile culturale si de civilizatie maghiara in opozitia cu "lipsa" lor din partea romana / cine se lauda cu premii Nobel?/ , participarea maghiarilor la descoperirtea tuturor elementelor de civilizatie: gulas, chibrit, calculator, bomba, vitamina C, studiouri Fox, pix samd NU INSEAMNA TOT NATIONALISM? LOcul acelora care afirma superioritatea de cultura si de civilizatie a maghiarilor nu e tot in COCINA aceea in care, atit de elegantn ne-ai bagat? nu sunt si ei HANDICAPATI?

Sau nationalismul e negativ numai cand este afirmat de romani?

nationalism

n 1: love of country and willingness to sacrifice for it [syn: patriotism] 2: the doctrine that your national culture and interests are superior to any other [ant: multiculturalism, internationalism] 3: the aspiration for national independence felt by people under foreign domination 4: the doctrine that nations should act independently (rather than collectively) to attain their goals [ant: internationalism

chauvinism ( P ) Pronunciation Key (shv-nzm)
n.
1Militant devotion to and glorification of one's country; fanatical patriotism.
2Prejudiced belief in the superiority of one's own gender, group, or kind: “the chauvinism... of making extraterrestrial life in our own image” (Henry S.F. Cooper, Jr.).

Asa ca, daca exista cocine nationaliste, exista macar doua: una romaneasca si una ungureasca. La fel si handicapatii: vin din 2 tari!
cartman_sp99
Off dragii mosului ,cred ca programa nationala de vaccinari ar trebui sa cuprinda in judetele Covasna-Harghita-Mures ( ce credeati ca o sa zic Tinutul Secuiesc ? biggrin.gif) pilula care face minuni , "the red pill" poate asa multi se vor trezi la realitate si vor scapa de matrix-ul autonom si independent.
Cat despre cei care cred ca va fi autonomie peste 10 ani le recomand butonul reset. Kukker pe cine aburesti tu mai baiete ?5-10 ani biggrin.gif pai asa ati zis si in '90 si uite ca tot nu o aveti !
De unde atata mandrie ca v-a vizitat Basescu ? ce ati obtinut ? unde au fost cavalerii in armura stralucitoare care militau pentru autonomie in acea zi ??? de ce nu a mai pomenit nici un oficial de autonomie in acea zi ??? de ce tot staful vorbea intr-o romana perfecta ? unde au disparut steagurile Ungariei pe 16 martie !
Vreti sa va zic de ce v-a vizitat nea' Basescu ? presedintele v-a vizitat pentru ca in felul asta loveste indirect in UDMR si sustine UCM/CNS in mintea voastra ati spune ca e perfect ... nu e dragii mei nu e, pentru voi cel putin, sustinand CNS/UCM deposedeaza de electorat pe UDMR!
Si uite cum sta treaba 6 : 2 = 3 si cu 3% nu intra nici dracu' in parlament succes dragilor succes biggrin.gif
Tuliman
Scenarii, referitor la obtinerea autonomiei:

1. Presiune din partea UE - exclus. Politica UE in privinta asta e clara, nu se baga in treburile de natura asta; organizarea politico-administrativa e o decizie strict interna. Pica.
2. Prin forta - exclus.
3. Politic - aici ar avea cele mai multe sanse. Doar ca, o chestie pe care cel putin minoritarii de pe forum nu o inteleg. Ca sa obtii autonomia pe cale politica, e nevoie de acordul a cel putin 51% din populatia Ro - iar asta nu se va intampla, iar din lobby-ul pe care il faceti pe aici, lasati impresia ca mai degraba faceti un deserviciu "cauzei", mai mult provocati decat convingeti. In nici un caz in felul asta veti obtine autonomia pe cale politica. Ati reusit sa obtineti exact reactia opusa a ceea ce aveti nevoie. Oricate iluzii v-ati face voi, aveti nevoie de acordul nostru pt autonomie, iar la vot, spre deosebire de forum, poti vota o singura data.

Dovediti ca sunteti realisti si pragmatici si propuneti voi un scenariu concret prin care estimati ca veti obtine autonomia. Altfel, nu facem/faceti altceva decat sa ne/va certam/certati pe marginea santului si consumam aiurea timp si energie si-i dam lui Moso de lucru la inchis topic-uri in care nu se ajunge nicaieri.
Kukker
QUOTE(cartman_sp99 @ Mar 19 2006, 12:48) *
.....Cat despre cei care cred ca va fi autonomie peste 10 ani le recomand butonul reset. Kukker pe cine aburesti tu mai baiete ?5-10 ani biggrin.gif pai asa ati zis si in '90 si uite ca tot nu o aveti !
De unde atata mandrie ca v-a vizitat Basescu ? ce ati obtinut ? unde au fost cavalerii in armura stralucitoare care militau pentru autonomie in acea zi ??? de ce nu a mai pomenit nici un oficial de autonomie in acea zi ??? de ce tot staful vorbea intr-o romana perfecta ? unde au disparut steagurile Ungariei pe 16 martie !
Vreti sa va zic de ce v-a vizitat nea' Basescu ? presedintele v-a vizitat pentru ca in felul asta loveste indirect in UDMR si sustine UCM/CNS in mintea voastra ati spune ca e perfect ... nu e dragii mei nu e, pentru voi cel putin, sustinand CNS/UCM deposedeaza de electorat pe UDMR!
Si uite cum sta treaba 6 : 2 = 3 si cu 3% nu intra nici dracu' in parlament succes dragilor succes biggrin.gif

Am mai scris autonomia nu a fost obtinut a in nici o tara in 3 zile. Asta e un proces care dureaza...
Romania va fii obligata daca vrea in UE sa faca dezcentarlizarile ...care implicit va conduce la autonomie . Asta e valabila pt toata tara . Dar aceasta dezcentralizare va avea si elmentul etnic in zonele majoritar maghiara .

Apoi despre udmr ..pe mine nu ma intereseaza ..asta si vrem multi sa nu mai intra in parlament. Ca pe astia nu-l mai intereseaza nimic in afara de "ciolan " . Si ce daca nu vom avea 4 ani reprezentare in parlament ? Nu se va intimpla nimic , ci va aduce la crestera in putere a UCM. Si peste 4 ani vom avea o reprezentare puternica si din oameni care vor sa faca ceva pt maghiarii din Ro.
Asa ca nu ma sperii cu scenarii....dar din pacate crezi ca cei de la udmr nu stiu acest lucru.?..si ca sa nu cada in afara acuma, dupa 6 ani de scandaluri cu UCM o sa fie obligati sa se aseze la acelasi masa si se faca o coalitie pt alegerile viitoare ...si asta o sa fie . (Asa sa intimplat si in Slovacia unde coalitia maghiara este formata din 5 partide ..si au o reprezentare puternica in parlamentul slovac )

QUOTE(data @ Mar 19 2006, 12:03) *
...ps kukker, nu te supara, dar si mie mi s-a intamplat "sa nu fiu inteles" cand am vrut sa cumpar ceva intr-un magazin; nu generalizez, dar cand mergi de 3 ori in acea regiune si esti refuzat de 2 ori, acesta imagine este proiectata, poate inconstient dar mai ales incorect asupra intregii minoritati;

poate am avut eu ghinion, asa ca sa sarim peste aceste intamplari si sa incercam sa vorbim normal smile.gif

Data acuma te intreb unde s-a intimplat acest eveniment ? Dar sincer . Ca eu nu stiu in zona mea de nici un caz de acest gen ..si i-ti spun e o zona unde umbla foarte multi romani de la Bucuresti pina la Constanta ..si niciodata nu am auzit de la nimeni ca nu au fost serviti s-au vanzatoarea facea mofturi ... smile.gif
Nu exclud ca exista si niste cazuri de acest gen ...dar cred ca in proportii foarte mici . puke.gif
Tuliman
QUOTE(Kukker @ Mar 19 2006, 14:35) *
Romania va fii obligata daca vrea in UE sa faca dezcentarlizarile ...care implicit va conduce la autonomie . Asta e valabila pt toata tara . Dar aceasta dezcentralizare va avea si elmentul etnic in zonele majoritar maghiara .

Tie iti place sa insisti aiurea pe tema asta, ai o singura idee si aia fixa, fara insa sa o sustii in vreun fel cu o sursa credibila. Pe ce iti bazezi ce spui mai sus? Ai vreo decizie a UE in sensul asta? Daca mai postezi o singura data "pe langa", iti promit ca voi posta de fiecare data imediat dupa tine, daca nu-ti argumentezi afirmatiile. Daca te ajuta, postez si a 3-a oara link-urile de pe pagina MAE in care sunt citate decizii UE care contrazic ce spui tu.

In ceea ce priveste regionalizarea, s-ar putea sa obtineti ce vreti doar ca in cu totul alt sens, ce va faceti daca se face regionalizarea la modul la care cele doua judete in care sunteti majoritari vor fi incluse fie in zone diferite, fie intr-o zona mai mare (Ardeal), astfel incat nu veti reprezenta nici macar 50% din populatie? De ce esti asa sigur ca se va face regionalizarea asa cum vreti voi?

PS: parca "mentalitatea balcanica retrograda" a userilor de pe acest forum te determinase sa pleci pe alte forumuri.....nu prea esti consecvent.

Edit: Aberam de dragul de a ne baga in seama atunci cand nu avem argumente:

Citat din mine (poate a 3-a oara il citesti si tu si nu te mai faci ca ploua):

http://www.mae.ro/index.php?unde=doc&id=7283

Asta intelege UE prin regionalizare (ca si politica la nivelul UE), STRICT pe criterii ECONOMICE, si NU regionalizarea unei tari, ci zone transfrontaliere. Pica deci sustinerea UE pt regionalizarea asa cum o vor cetatenii romani de etnie maghiara si anume administrativa (chiar teritoriala, separatism) si pe criterii etnice.

http://www.mae.ro/index.php?unde=doc&id=28224

Asta in legatura cu subiectul Regionalizare pe criterii etnice.

"În 2002, s-a decis să nu se dea curs Recomandării 43 (1998), având în vedere faptul că dreptul internaţional nu consacră conceptul de autonomie teritorială pe baze etnice, care este chiar interzis expres în unele constituţii europene.
.....
In ceea ce priveşte Recomandarea 70 (1999), Comitetul Miniştrilor a decis că organizarea teritorială a unui stat trebuie să corespundă constituţiei şi legislaţiei interne, la nivel european fiind acceptate diferite opţiuni. În consecinţă, această recomandare nu poate fi invocată pentru susţinerea introducerii subdiviziunilor administrativ-teritoriale pe criterii etnice, în baza unui statut special.

Prin Recomandarea 1735, se solicită Comitetului de Miniştri să prevină şi să combată eventuale încercări de promovare a purităţii etnice sau de organizare administrativă a statelor membre pe baze etnice, fiind susţinute în schimb măsurile afirmative de protecţie a persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale."

Dupa cum si mie mi-au fost sterse posturi pe motiv de off-topic, propun care orice afirmatie de genul: UE recomanda regionalizarea etnica/teritoriala a unei tari si alte aberatii de genul, sa fie sterse pe motiv de off-topic, dezinformare, instigare si minciuni.
data
...
Data acuma te intreb unde s-a intimplat acest eveniment ? Dar sincer . Ca eu nu stiu in zona mea de nici un caz de acest gen ..si i-ti spun e o zona unde umbla foarte multi romani de la Bucuresti pina la Constanta ..si niciodata nu am auzit de la nimeni ca nu au fost serviti s-au vanzatoarea facea mofturi ... smile.gif
Nu exclud ca exista si niste cazuri de acest gen ...dar cred ca in proportii foarte mici . puke.gif

prima data la Miercurea-Ciuc, la un magazin, a doua oara la Tg-Mures, intr-un parc peste drum de facultatea de medicina, era si un lac cu barcute (daca are importanta pentru tine era inainte de '89)
cartman_sp99
Apoi despre udmr ..pe mine nu ma intereseaza ..asta si vrem multi sa nu mai intra in parlament. Ca pe astia nu-l mai intereseaza nimic in afara de "ciolan " . Si ce daca nu vom avea 4 ani reprezentare in parlament ? Nu se va intimpla nimic , ci va aduce la crestera in putere a UCM. Si peste 4 ani vom avea o reprezentare puternica si din oameni care vor sa faca ceva pt maghiarii din Ro.
Asa ca nu ma sperii cu scenarii....dar din pacate crezi ca cei de la udmr nu stiu acest lucru.?..si ca sa nu cada in afara acuma, dupa 6 ani de scandaluri cu UCM o sa fie obligati sa se aseze la acelasi masa si se faca o coalitie pt alegerile viitoare ...si asta o sa fie . (Asa sa intimplat si in Slovacia unde coalitia maghiara este formata din 5 partide ..si au o reprezentare puternica in parlamentul slovac )

biggrin.gif Pai voi credeti ca UDMR o sa imparta cu vreo cineva ciolanul chiar si maghiari de-or fi ?Dupa 4 ani de lupte interne nu o sa mai existati ca forta politica.
Tu tot nu intelegi mai ,UDMR e partea democrata si europeana (sau asa se considera) CNS/UCM (e partea radicala) e ca o sabie cu doua taisuri daca UDMR nu se aliaza isi pastreaza electoratul sa zicem 3 % si UCM/CNS 3% in cazurile astea nu intra nici unul in parlament, daca vor face o coalitie cei care vor dori sa voteze cu UDMR nu vor mai vota pentru ca votand cu UDMR ar trage in sus si pe UCM/CNS cei care vor dori sa voteze numai cu UCM/CNS nu vor vota pentru ca vor trage in sus pe UDMR in cazul asta se va produce absenteism si liderii acestor partide nu isi pot permite abesenteism la urne pentru ca cei 5 % sunt cruciali.Sa presupunem ca ajung la o intelegere si intra in parlament o coalitie formata din UDMR/CNS/UCM ce guvern roman crezi ca ar sta la masa tratativelor cu Tokes ? si apoi stii cum se voteaza in coalitie, fiecare cum il duce capul wink.gif Ca sa nu mai vorbim de eventualitatea introducerii votului uninominal care ar mai arunca o lopata de pamant peste reprezentarea voastra in parlament .Ca sa nu mai zic ca va imbatati cu apa rece de izvor biggrin.gif la alegerile din 2004 UDMR a fost tras in sus de PSD la urmatoarele alegeri nu va mai fi asa pentru ca PSD nu isi va mai permite sa va ajute atata timp cat el insusi are probleme si tinand cont de faptul ca UDMR a mai tradat odata wink.gif Poate sunt scenarii vom vedea la urmatoarele alegeri ,dar tare ma bucur ca o sa imi dai dreptate mai tarziu rolleyes.gif
Naga
QUOTE(sorin mok @ Mar 19 2006, 12:36) *
Bravo, ai dreptate!
Dar nu cumva mandria cu care tu si altii exhibati valorile culturale si de civilizatie maghiara in opozitia cu "lipsa" lor din partea romana / cine se lauda cu premii Nobel?/ , participarea maghiarilor la descoperirtea tuturor elementelor de civilizatie: gulas, chibrit, calculator, bomba, vitamina C, studiouri Fox, pix samd NU INSEAMNA TOT NATIONALISM? LOcul acelora care afirma superioritatea de cultura si de civilizatie a maghiarilor nu e tot in COCINA aceea in care, atit de elegantn ne-ai bagat? nu sunt si ei HANDICAPATI?

Sau nationalismul e negativ numai cand este afirmat de romani?
Asa ca, daca exista cocine nationaliste, exista macar doua: una romaneasca si una ungureasca. La fel si handicapatii: vin din 2 tari!

Sorin mok, no offense, dar se pare ca nu prea ai citit de la inceput ce s-a scris pe temele astea. Fanariotul, Picard & co. au inceput prin a acuza poporul maghiar in intregul sau ca (cica) nu ar fi capabil de creatie, ca ar fi un popor de "pigmei asiatici" (citat din fanariotul) etc. si nu noi (eu, Tapas, Benedict sau Kukker) am inceput prin a lauda realizarile poporului maghiar. Vad ca faci o confuzie in ce priveste partea care a initiat discutia asta si nu numai. Toate exemplele astea de oameni de stiinta sau artisti maghiari pe care le-am dat au avut ca scop doar contracararea declaratiilor xenofobe despre "migratorii asiatici" a la fanariotul. Eu unul nu afirm superioritatea maghiarilor (desi adevarul de necontestat este ca totusi maghiarii au mai multe premii Nobel decat romanii, iar artistii lor sunt mai cunoscuti in Occident decat ai nostri) ci afirm ca cei care imprastie idei de genul "maghiarii sunt un popor de asiatici migratori fara capacitati creatoare" sunt niste imbecili. N-are decat sa imi dea Mosotti inca un warn pentru declaratia asta dar imi mentin pozitia.
Din luarile tale de pozitie de pe alte topicuri am crezut ca esti un tip destul de rational si nu te lasi ghidat de prejudecati. Poate ar fi mai bine sa citesti si ce s-a scris in urma, ca sa vezi cum de s-a ajuns aici, ce crezi? nono.gif

QUOTE(cartman_sp99 @ Mar 19 2006, 12:48) *
Off dragii mosului ,cred ca programa nationala de vaccinari ar trebui sa cuprinda in judetele Covasna-Harghita-Mures ( ce credeati ca o sa zic Tinutul Secuiesc ? biggrin.gif) pilula care face minuni , "the red pill" poate asa multi se vor trezi la realitate si vor scapa de matrix-ul autonom si independent.
Cat despre cei care cred ca va fi autonomie peste 10 ani le recomand butonul reset. Kukker pe cine aburesti tu mai baiete ?5-10 ani biggrin.gif pai asa ati zis si in '90 si uite ca tot nu o aveti !

Cartman, imi pare rau pentru tine, dar chiar astazi pe la ora 13 a fost o emisiune interesanta la TVR1 in care un reprezentant al societatii civile si unul al clasei politice (amandoi romani, dar nu spun cine wink.gif ) au recunoscut (cam cu strangere de inima) ca dupa aderarea in UE maghiarii vor obtine o oarecare autonomie. Si nu e prima oara cand politicieni romani admit (cu noduri in gat) ca ceva-ceva autonomie culturala tot o sa fie.

QUOTE(Tuliman @ Mar 19 2006, 13:03) *
1. Presiune din partea UE - exclus. Politica UE in privinta asta e clara, nu se baga in treburile de natura asta; organizarea politico-administrativa e o decizie strict interna. Pica.

Parerea mea e ca iti cam faci iluzii. UE nu se baga in treburile interne ale unei tari ca Franta, dar cand e vorba de Romania se cam schimba foaia. Ar fi trebuit sa te uiti la TVR1 pe la orele 13-14, cand intr-o emisiune s-a vorbit in mod deschis de faptul ca UE intr-adevar face "presiuni" pentru regionalizare si autonomie locala. S-a pomenit chiar si de "autonomie culturala" pentru secui, desi cu fereala, de parca i-ar fi fript cuvintele respective pe interlocutori. smile.gif
cartman_sp99
QUOTE(Naga @ Mar 19 2006, 16:11) *
Cartman, imi pare rau pentru tine, dar chiar astazi pe la ora 13 a fost o emisiune interesanta la TVR1 in care un reprezentant al societatii civile si unul al clasei politice (amandoi romani, dar nu spun cine wink.gif ) au recunoscut (cam cu strangere de inima) ca dupa aderarea in UE maghiarii vor obtine o oarecare autonomie. Si nu e prima oara cand politicieni romani admit (cu noduri in gat) ca ceva-ceva autonomie culturala tot o sa fie.

biggrin.gif Vom vedea ,cine rade la urma rade mai bine nu te baza pe ce spun 2 politicieni pentru ca mai e si presiunea populatiei si a unor nebuni nu spun care dar se stiu ei biggrin.gif care nu vor permite asta , si da recunosc vor obtine o anumita autonomie in sensul ca vor mai obtine vreo 20 de scoli dar in nici un caz una teritoriala, tot de la Bucuresti se vor da ordinele oricat de mult viseaza unii coolspeak.gif !! Si Ue ne poate santaja pana intram in UE dupa aia bye bye pentru ca Romania o sa aiba niste voturi prin parlamentul european ! plus sustinerea Germaniei si a Frantei asa ca dragul meu vom vedea ! desi cred ca iti faci vise degeaba !Asa cum a fost si cu 15 martie cand strigau toti in gura mare ca a venit in sfarsit ziua cand ungurii nu vor mai fi oprimati ,ei a trecut si 15 martie si tot asa au ramas lucrurile !! Inca odata Ue nu poate dicta nimic poate face presiuni acum cat inca nu suntem membri , dar dupa aia se cam schimba foaia !! o sa vedeti !
Naga
Ca sa fie clare lucrurile, emisiunea de care pomeneam se numeste "Saptamana politica" si i-a avut ca invitati pe fostul deputat pesedel Iosif Boda si pe Cristian Parvulescu (cel de la "Pro-Democratia"). In cadrul emisiunii a fost abordata problema "Odorhei-15 martie". Amandoi invitatii au sustinut ideea ca UE vrea in Romania regionalizare si autonomie locala, dar Iosif Boda a fost cel care si-a luat inima-n dinti si a declarat (cu jumatate de gura) ca dupa integrare se va acorda si ceva "autonomie culturala" pentru secui.

QUOTE(cartman_sp99 @ Mar 19 2006, 16:28) *
biggrin.gif Vom vedea ,cine rade la urma rade mai bine nu te baza pe ce spun 2 politicieni pentru ca mai e si presiunea populatiei si a unor nebuni nu spun care da se stiu ei biggrin.gif care nu vor permite asta , si da recunosc vor obtine o anumita autonomie in sensul ca vor mai obtine vreo 20 de scoli dar in nici un caz una teritoriala, tot de la Bucuresti se vor da ordinele oricat de mult viseaza unii coolspeak.gif !! Si Ue ne poate santaja pana intram in UE dupa aia bye bye pentru ca Romania o sa aiba niste voturi prin parlamentul european ! plus sustinerea Germaniei si a Frantei asa ca dragul meu vom vedea ! desi cred ca iti faci vise degeaba !Asa cum a fost si cu 15 martie cand strigau toti in gura mare ca a venit insfarsit ziua cand ungurii nu vor mai fi oprimati ,ei a trecut si 15 martie si tot asa au ramas lucrurile !! Inca odata Ue nu poate dicta nimic poate face presiuni acum cat inca nu suntem membri , dar dupa aia se cam schimba foaia !! o sa vedeti !

Nu inteleg pe ce va bazati atunci cand ii tot dati cu sustinerea Germaniei in cazul asta. huh.gif Germania este stat federal (iar unele landuri au fost constituite si pe niste criterii etnico-lingvistice, nu numai pur administrative) si nu are nici un interes major sa sustina pozitia acelor romani care tin cu dintii de principiile "statului national unitar". In plus Germania este dupa SUA al doilea mare investitor strain in Ungaria si are relatii stranse cu statul maghiar (care a facut permanent lobby pentru autonomia secuilor). Iar in Romania, Germania (spre deosebire de Austria wink.gif ) nu a investit mare lucru.
Franta si Grecia au intr-adevar un interes in sustinerea nationalistilor romani, dar Germania nu prea. Germanii sunt mai inclinati sa simpatizeze cu maghiarii decat cu romanii in probleme de genul "autonomiei culturale".

http://german.about.com/library/weekly/aa051198.htm

German-learners who step off the plane in Austria, Germany, or Switzerland for the first time are in for a shock if they know nothing about German dialects. Although standard German (Hochdeutsch) is widespread and commonly used in typical business or tourist situations, there always comes a time when you suddenly can't understand a word, even if your German is pretty good.

When that happens, it usually means you have encountered one of the many dialects of German. (Estimates on the number of German dialects vary, but range from about 50 to 250. The large discrepancy has to do with the difficulty in defining the term dialect.) This is a perfectly understandable phenomenon if you realize that in the early middle ages in what is now the German-speaking part of Europe there existed ONLY the many different dialects of the various Germanic tribes. There was no common German language until much later. In fact, the first common language, Latin, was introduced by the Roman incursions into the Germanic region, and one can see the result in "German" words like Kaiser (emperor, from Caesar) and Student.
Benedict
Eu am incredere in responsabilitatea si abilitatea politicienilor care conduc Romania. Vor face in asa fel incat toate partile sa fie multumite si intr-un final Romania sa fie in castig. Dialogul si numai dialogul este cheia succesului.
Sa ne ajute Dumnezeu.
Naga
De cand am inceput sa intru pe topicurile dedicate autonomiei, am vazut ca Picard, cartman & co. ii tot dau inainte cu ideea ca Franta si Germania nu ar fi de acord din principiu cu autonomia secuilor si ca ar sprijini tabara nationalista romaneasca. In ce priveste Franta sunt de acord, dar care ar fi motivele unei astfel de pozitii a germanilor? huh.gif Germanii au de foarte mult timp un stat federal, in care si diferentele de ordin lingvistic sunt foarte mari de la land la land (pana acolo incat unele dialecte nu sunt mutual inteligibile, fapt care face foarte necesara cunoasterea germanei "literare").
Luand in considerare modul de organizare administrativ-teritorial al Germaniei si diversitatea lingvistica din statul german, mult mai logic ar fi ca germanii sa simpatizeze mai mult cu secuii decat cu nationalistii romani in problema autonomiei. In plus, Germania are si legaturi economice puternice cu Ungaria.

http://en.wikipedia.org/wiki/German_language

Dialects

The term "German" is used for the dialects of Germany, Austria, German-speaking Switzerland (that is, outside the French-, Italian-, and Romansch-speaking areas) and some areas in the surrounding countries, as well as for several colonies and other ethnic concentrations founded by German-speaking people (for example German in the United States).

The variation among the German dialects is considerable, with only the neighbouring dialects being mutually understandable. Most dialects are not understandable for someone who knows standard German. However, all German dialects belong to the dialect continuum of the continental West Germanic languages because any pair of neighbouring dialects is perfectly mutually intelligible.

The dialect continuum of the continental West Germanic languages is typically divided into Low Germanic languages and High Germanic languages.

Low Germanic is defined as the varieties that were not affected by the High German consonant shift. They consist of two subgroups, Low Franconian and Low German. Low Franconian includes Dutch and Afrikaans, spoken primarily in the Netherlands, Belgium, Surinam and South Africa; Low German includes dialects spoken primarily in the German Lowlands and in the eastern Netherlands. The Low German varieties are considered dialects of the German language by some, but a separate language by others; the Low Franconian varieties are not considered a part of the German language (see above for a discussion of the distinction between German and Dutch).

High Germanic is divided into Central German and Upper German. Central German dialects include Ripuarian, Moselle Franconian, Rhine Franconian, Hessian, Thuringian and Upper Saxon. It is spoken in the southeastern Netherlands, eastern Belgium, Luxembourg, parts of France, and in Germany approximately between the River Main and the southern edge of the Lowlands. Modern Standard German is mostly based on Central German, but it should be noted that the usual German term for modern Standard German is Hochdeutsch, that is, High German.

The Moselle Franconian varieties spoken in Luxembourg have been officially standardized and institutionalized and are therefore usually considered a separate language known as Luxembourgish.

Upper German dialects include Alemannic (for instance Swiss German), Swabian, East Franconian, and Austro-Bavarian. They are spoken in parts of the Alsace, southern Germany, Liechtenstein, Austria, and in the German-speaking parts of Switzerland and Italy.

The High German varieties spoken by Ashkenazi Jews (mostly in the former Soviet Union) have several unique features, and are usually considered as a separate language, Yiddish. It is the only Germanic language that does not use the Latin alphabet as its standard script.

The dialects of German which are or were primarily spoken in colonies founded by German speaking people resemble the dialects of the regions the founders came from. For example, Pennsylvania German resembles dialects of the Palatinate, and Hutterite German resembles dialects of Carinthia, while Venezuelan Alemán Coloniero is a Low Alemannic variant.

In Brazil the largest concentrations of German speakers (German Brazilians) are in Rio Grande do Sul, where Riograndenser Hunsrückisch was developed, especially in the areas of Santa Catarina, Paraná, and Espírito Santo.

In the United States, the teaching of the German language to latter-age students has given rise to a pidgin variant which combines the German language with the grammar and spelling rules of the English language. It is often understandable by either party. The speakers of this language often refer to it as Amerikanisch or Amerikanischdeutsch, although it is known in English as American German.

Standard German

In German linguistics, only the traditional regional varieties are called dialects, not the different varieties of standard German.

Standard German has originated not as a traditional dialect of a specific region, but as a written language. However, there are places where the traditional regional dialects have been replaced by standard German (especially in major cities of Germany, and to some extent in Vienna).

Standard German differs regionally, especially between German-speaking countries, especially in vocabulary, but also in some instances of pronunciation and even grammar. This variation must not be confused with the variation of local dialects. Even though the regional varieties of standard German are to a certain degree influenced by the local dialects, they are very distinct. German is thus considered a pluricentric language.

In most regions, the speakers use a continuum of mixtures from more dialectical varieties to more standard varieties according to situation.

In the German-speaking parts of Switzerland, mixtures of dialect and standard are very seldom used, and the use of standard German is almost entirely restricted to the written language. Therefore, this situation has been called a medial diglossia. Standard German is rarely spoken, for instance when speaking with people who do not understand the Swiss German dialects at all, and it is expected to be used in school.

http://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Hungary

Prior to the change of regime in 1989, 65% of Hungary's trade was with Comecon countries. By the end of 1997, Hungary had shifted much of its trade to the West. Trade with EU countries and the OECD now comprises over 70% and 80% of the total, respectively. Germany is Hungary's single most important trading partner. The U.S. has become Hungary's sixth-largest export market, while Hungary is ranked as the 72d largest export market for the U.S. Bilateral trade between the two countries increased 46% in 1997 to more than $1 billion. The U.S. has extended to Hungary most-favored-nation status, the Generalized System of Preferences, Overseas Private Investment Corporation insurance, and access to the Export-Import Bank.

With about $18 billion in foreign direct investment (FDI) since 1989, Hungary has attracted over one-third of all FDI in central and eastern Europe, including the former Soviet Union. Of this, about $6 billion came from American companies. Foreign capital is attracted by skilled and relatively inexpensive labor, tax incentives, modern infrastructure, and a good telecommunications system
..........................
Exports - partners: Germany 34.1%, Austria 8%, Italy 5.8%, France 5,7%, UK 4.5%, Netherlands 4,1% (2003)
...............
Imports - partners: Germany 24.5%, Italy 7.1%, China 6.9%, Austria 6.3%, Russia 6.2%, France 4,8%, Japan 4,2% (2003)

In concluzie, cartman, Picard & co., care credeti voi ca ar fi interesul Germaniei in a apara principiul "statului national unitar" roman (asa cum il inteleg nationalistii romani) atata vreme cat germanii traiesc intr-un stat federal si caracterizat de diversitate lingvistica si culturala? Si de ce credeti ca neamtul va apleca urechea mai mult catre plangerile romanului decat catre cele ale secuiului, avand in vedere ca unul dintre partenerii economici cei mai apropiati ai neamtului este maghiarul, varul secuiului? Nu credeti ca voi cam faceti confuzie intre cum ati dori sa fie realitatea si cum este ea cu adevarat? nono.gif Stiu ca unele lucruri in viata nu sunt placute si sunt greu de acceptat, dar tactica strutului nu rezolva nimic.
Tuliman
QUOTE(Naga @ Mar 19 2006, 16:40) *
Germania este stat federal (iar unele landuri au fost constituite si pe niste criterii etnico-lingvistice, nu numai pur administrative) si nu are nici un interes major sa sustina pozitia acelor romani care tin cu dintii de principiile "statului national unitar". In plus Germania este dupa SUA al doilea mare investitor strain in Ungaria si are relatii stranse cu statul maghiar (care a facut permanent lobby pentru autonomia secuilor). Iar in Romania, Germania (spre deosebire de Austria wink.gif ) nu a investit mare lucru.
Franta si Grecia au intr-adevar un interes in sustinerea nationalistilor romani, dar Germania nu prea. Germanii sunt mai inclinati sa simpatizeze cu maghiarii decat cu romanii in probleme de genul "autonomiei culturale".

http://www.uoc.es/euromosaic/web/document/...s/an/i1/i1.html

3.3. Public authorities and services

Danish is not used in official communication with the German central administration. Official documents and statements have to be translated into German. In interactions at the regional and local level it is used infrequently, only if an official happens to know Danish. The language of offical notices, public signs and directions is German.

Pana si utilizarea limbii minoritare in administratie ar da nastere unui precedent incomod, inclusiv pt Fra si Ger. Sa nu uitam ca dupa aderare, Ro va avea 22 de mil de voturi, adica peste media UE.

http://www.uoc.edu/euromosaic/web/homean/index1.html

1.3 Official legal political status

Article 7 of the Austrian treaty of 1955, concerning the protection of minorities, does not apply to the Hungarian minority of Burgenland. There are no longer any legislative actions in virtue of which the Hungarian language would exist in governmental administration. The Ethnic Group Law of 1976 subordinates the promotion of ethnic groups to their demographic status which is paradoxical, in that the strongest groups (in a particular region or locality) are most likely to profit. The Hungarians and Croats of Burgenland, with the Slovenes of Carinthia seek a revision of that Law since it does not afford any benefit to the ethnic groups. The Hungarians of Burgenland are represented on the Consultative Committee of Ethnic Groups where they have a seat and a voting right.

http://www.uoc.edu/euromosaic/web/document...s/an/i1/i1.html

1.3. Legal status and official policies

The basic principles of the Swedish Constitution state as follows: "Opportunities should be promoted for ethnic, linguistic and religious minorities to preserve and develop a cultural and social life of their own". This has meant that Finnish has been promoted, i.e. it is taught at school; its existence, then, has been recognised. However, Finnish has not been given a full official status in Sweden, except that of an immigrant language: Finnish speakers cannot deal with the Administration using their own language.

Edit: Pana acum am gasit un singur exemplu in care limba unei minoritati este utilizata (intr-o forma restransa) in administratia locala. Nu ma refer la situatii gen Spania, consider ca la ei e o cu totul alta situatie decat in cazul nostru.

2.4. Legal status and official policies
.........
Flemish is spoken in the north-west of France by an estimated population of 20,000 daily speakers and 40,000 occasional speakers.......
The Flemish language is not afforded any legal status in France, either by central or regional institutions. It enjoys no official recognition, either by the public authorities or by the education system.

Corsican has no official status within the French legal system, although it enjoys some measure of official recognition as the result of a French Government decree of 1974 on the teaching of the Corsican language in schools (application of the Deixonne Act to Corsica). In addition, the Savary circular of 1982 redefined the conditions governing the teaching of Corsican, especially in primary schools. The substance of these instruments was that the French Government sanctioned the optional use of Corsican within the education system, while the regional Government of Corsica was to support the Corsican language by helping institutions to publish educational works, to publish Corsican books in general and to train Corsican-speaking teachers.
Naga
QUOTE(Tuliman @ Mar 19 2006, 17:25) *
http://www.uoc.es/euromosaic/web/document/...s/an/i1/i1.html

3.3. Public authorities and services

Danish is not used in official communication with the German central administration. Official documents and statements have to be translated into German. In interactions at the regional and local level it is used infrequently, only if an official happens to know Danish. The language of offical notices, public signs and directions is German.

Pana si utilizarea limbii minoritare in administratie ar da nastere unui precedent incomod, inclusiv pt Fra si Ger. Sa nu uitam ca dupa aderare, Ro va avea 22 de mil de voturi, adica peste media UE.

http://www.uoc.edu/euromosaic/web/homean/index1.html

1.3 Official legal political status

Article 7 of the Austrian treaty of 1955, concerning the protection of minorities, does not apply to the Hungarian minority of Burgenland. There are no longer any legislative actions in virtue of which the Hungarian language would exist in governmental administration. The Ethnic Group Law of 1976 subordinates the promotion of ethnic groups to their demographic status which is paradoxical, in that the strongest groups (in a particular region or locality) are most likely to profit. The Hungarians and Croats of Burgenland, with the Slovenes of Carinthia seek a revision of that Law since it does not afford any benefit to the ethnic groups. The Hungarians of Burgenland are represented on the Consultative Committee of Ethnic Groups where they have a seat and a voting right.

http://www.uoc.edu/euromosaic/web/document...s/an/i1/i1.html

1.3. Legal status and official policies

The basic principles of the Swedish Constitution state as follows: "Opportunities should be promoted for ethnic, linguistic and religious minorities to preserve and develop a cultural and social life of their own". This has meant that Finnish has been promoted, i.e. it is taught at school; its existence, then, has been recognised. However, Finnish has not been given a full official status in Sweden, except that of an immigrant language: Finnish speakers cannot deal with the Administration using their own language.

Edit: Pana acum am gasit un singur exemplu in care limba unei minoritati este utilizata (intr-o forma restransa) in administratia locala. Nu ma refer la situatii gen Spania, consider ca la ei e o cu totul alta situatie decat in cazul nostru.
.........
Flemish is spoken in the north-west of France by an estimated population of 20,000 daily speakers and 40,000 occasional speakers.......
The Flemish language is not afforded any legal status in France, either by central or regional institutions. It enjoys no official recognition, either by the public authorities or by the education system.

Corsican has no official status within the French legal system, although it enjoys some measure of official recognition as the result of a French Government decree of 1974 on the teaching of the Corsican language in schools (application of the Deixonne Act to Corsica). In addition, the Savary circular of 1982 redefined the conditions governing the teaching of Corsican, especially in primary schools. The substance of these instruments was that the French Government sanctioned the optional use of Corsican within the education system, while the regional Government of Corsica was to support the Corsican language by helping institutions to publish educational works, to publish Corsican books in general and to train Cors