Ce doreste natiunea secuiasca ?
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33

CapitanuPICARD

corect. desi subiectul este on topic doar prin prizma afirmatiei facute de mine acum o vreme (aceea ca ungurii nu au vocatie creatoare), azi se implinesc 100 de ani de cand un roman a facut extraordinarea inventie.

tapas, puiule, spuneai despre cei 8 unguri care au luat premiul nobel. care sunt aia? si ce legatura au ei cu VOCATIA CREATOARE? iar la treaba aia de-i zice calculator, esti putin pe langa. datorita unui ROMAN, Odolbeja. stii ce a descoperit omuletul asta? smile.gif
cat despre treaba aia cu clonele... esti absolut patetic. dupa data de 15 martie 2006, incepand cu macabro bellu si terminand cu ultimul propagandist separatist de pe forum sau de aiurea, toti aveti comportamentul de care am amintit. va roade neputinta. smile.gif asa ca dati din gura si... atat.

benedictule, dar autoritatile au avut o pozitie foarte clara fata de autonomie. a exprimat-o chiar presedintele: "veti avea autonomie cat are si craiova!" laugh.gif

un mic later edit wink.gif
nene tapas, userul acesta, elena din troia, a avut fatza de mine o reactie de-a dreptul patetica, imediat dupa ce am postat aici o anume poezie. ca sa ma exprim asa, i-a sarit mustarul. a cedat nervos. combinatia asta prin care, ulterior, brusc, a devenit mare aparatoare a romanilor, este atat de stravezie incat ma face sa rad. si, absolut intamplator, i-a sarit mustarul exact cand rakoczy, existent pe forum cu o noua clona (nono2222), imi trimitea pm-uri din minut in minut. si nono2222 si elena din troia aveau o fixatie pentru rromi.

asta asa, ca idee. sa nu cumva sa crezi ca nu m-am prins cine e nono2222. sau elena din troia. tot aia tongue.gif . daca nu ai inteles spilul, zi-mi. ca ti-l descriu cu lux de amanunte. sunteti cam frustrati fiilor daca va apucati de astfel de combinatii si suficient de naivi incat sa credeti ca acste combinatii mai si tin. rolleyes.gif
Elena_Din_Troia
capitanul di pi gard este un putinii maghiari sau secui rămași în viață ! naughty.gif

Elena_Din_Troia
Reactia mea relativ la poezia ta a fost generata de continutul "subversiv" al acesteia. Daca matale esti român atunci îmi pare rău pentru tine pentru că și deoarece ești în cel mai bun caz o tentativă de poet dacă nu unul ratat biggrin.gif . Sunt sigur că și tu ești conștient de asta.

Mica hungarie va deveni și mai mică și în final va dispare.
Kukker
Mai Helena de Ceauseasca si tablagiul de Bastard!

Aveti niste idei mai mult vise ,ca omul normal nu se poate oprii din ras.
No sa asteptati voi disparitia Ungariei!!! Cand va dispera Ungaria va dispera si Romania . Si toata Europa .
Romania poate mai repede si se va numi Rommmanistan....fara sa am ceva cu etnia respectiva

Mai Bastarde ...ce crezi suntem asa de prosti ca am asteptat ca vine Basescu la Odorheiul Secuiesc si o sa spuna ..."No mői drágő székőlyők v-am adus autonomia " Si asa a fost un gest foarte frumos din partea lui ca pe 16 martie a venit la Odorhei.
Calea spre autonomie e lunga si trebuie multe "lupta "...dar o sa fie ..peste 5 ani ..10 ani...dar o sa fie.
Nici cei din Tirol sau Catalunia nu a obtinut in 3 ani....
Si in final ce sti tu ce sa discutat in spatele usiilor inchise...una e televiziunea si alta e realitatea. biggrin.gif
Asa ca bucura-te ca un copil....ca in final vom bucura si noi ! smile.gif

Apoi eu nu intru in discutii de gen care natiune a facut mai mult pt omenire...dar un lucru e cert nu am de ce sa-mi fie rusine ca sunt maghiar ca de banalul chibrit pana la fuziunea nucleara peste tot gasesti si nume maghiare.
romaximusro
kukker, ce pot sa zic.. visati tata smile.gif visati.. cine nu va da voie? Dar totusi in mandria aia a voastra , aveti totusi nume de oameni care sa fi facut ceva real pentru omenire? Ca vad ca cineva se lauda cu gulasul ca fiind ceva de extrema importanta pentru omenire. Ia zi tu kukker , cine sunt cei de care esti mandru tu?
Kukker
QUOTE(romaximusro @ Mar 18 2006, 23:38) *
kukker, ce pot sa zic.. visati tata smile.gif visati.. cine nu va da voie? Dar totusi in mandria aia a voastra , aveti totusi nume de oameni care sa fi facut ceva real pentru omenire? Ca vad ca cineva se lauda cu gulasul ca fiind ceva de extrema importanta pentru omenire. Ia zi tu kukker , cine sunt cei de care esti mandru tu?

Cine a vorbit aici de gulas???...Eu ? .....in fiecare colti a lumii gasesti mincaruri traditionale , si la romani si la unguri...etc ..ala nu e o inventie. Si te asiguri ca in afara de gulasi mai sunt multe sute de delicatese unguresti....

De exemplu de cine sunt mandru eu personal ?....nu incep cu premiatii Nobel..etc

de un profesor de al meu de la ATF Budapesta se numeste SZABÓ ISTVÁN -regizorul cel care a primit premiul Oscar pt filmul Mephisto . Si nu pentru ca are premiul Oscar ..etc...pt ca e om . Era o plecere sa stai la orele lui de istoria filmului .
Si ce mandrie ? Eu asa sunt mandru de natiunea mea ca nu subapreciezi alte natii sau popoare ..si nu zic ca romanii sunt asa si asa...etc Si printre romani am gasit foarte multi oameni cumsecade , si am foarte multi prieteni indiferent ca stau intr-o zona majoritar maghiara . Cati au fost la mine toti au plecat foarte multumiti ..si au fost serviti in magazine si cu paine . smile.gif
Altceva ca nu accept ca numai unii detini adevarul complet ...
Nicanor
...tocmai ma uit la tv, emisiunea Profesionistii a doamne Voda , pe TVR1. este un doctor care a pierdut in 1940 patru rude intr-o singura zi, ucise de un pluton hortist la dorinta unui grof care vroia padurea preotului (unul dintre ei) ca sa vaneze. barbatii impuscati sau ucisi cu baioneta, o fetita cu patul pustii, femeile terfelite toata noaptea (sotie de preot) si ucise in zori. si mai sunt sate din Mures aproape exterminate...
din fericire sunt vremuri apuse.

romaximusro
QUOTE(Kukker @ Mar 19 2006, 00:53) *
Cine a vorbit aici de gulas???...Eu ? .....in fiecare colti a lumii gasesti mincaruri traditionale , si la romani si la unguri...etc ..ala nu e o inventie. Si te asiguri ca in afara de gulasi mai sunt multe sute de delicatese unguresti....

De exemplu de cine sunt mandru eu personal ?....nu incep cu premiatii Nobel..etc

de un profesor de al meu de la ATF Budapesta se numeste SZABÓ ISTVÁN -regizorul cel care a primit premiul Oscar pt filmul Mephisto . Si nu pentru ca are premiul Oscar ..etc...pt ca e om . Era o plecere sa stai la orele lui de istoria filmului .
Si ce mandrie ? Eu asa sunt mandru de natiunea mea ca nu subapreciezi alte natii sau popoare ..si nu zic ca romanii sunt asa si asa...etc Si printre romani am gasit foarte multi oameni cumsecade , si am foarte multi prieteni indiferent ca stau intr-o zona majoritar maghiara . Cati au fost la mine toti au plecat foarte multumiti ..si au fost serviti in magazine si cu paine . smile.gif
Altceva ca nu accept ca numai unii detini adevarul complet ...

TAPAS era cu gulasul lol.gif . Cat despre exemple de oameni gasesti si la romani exemple la fel de multe. Si nu e musai sa cauti prin universitati sau ceva de genul asta. Oricum chiar is curios sa aud de mari unguri care s-au remarcat prin progresele pe care le-au daruit umanitatii.
sorin mok
No, Kukker are aici dreptate.
Minoritarii (asta e realitatea, totuși) se bucură și au de ce.
Separarea și apoi unirea cu patria mumă e o chestiune de "șansă" politică. Se așteptă doar un moment prielnic. Până atunci, totul trebuie să fie pregătit iar agitația trebuie să fie permanentă. Iar mișcarea lor e ușor de detectat. Fac orice, numai să fie în atenția tuturor, se agită, se plâng de discriminare și genocid cultural, într-un cuvânt, întind coarda cât se poate. Apoi se liniștesc câteva luni, după care o întind din nou, cu alte exagerări și minciuni (a se observa că majoritatea politicienilor maghiari din România sunt avocați, oameni care știu să convingă credulii că albul e negru) dar din punctul în care au rămas. E o politică foarte coerentă, bazată pe pașii mărunți. De aceea, din 1990 încoace, oricât de mult scandal a creat Udmr - ul, niciodată nu s-a întâmplat nimic cu politicienii săi; a fost 11 ani la guvernare, sunt trimiși și la Parlamentul Europei unde mai fac și "prostioare" etc. Dar sunt aceeași de 14 ani.
Tokes e băgat la vedere, face un "pas" gigantic, mass media se agită, apoi vine Bela care se laudă că tempereaze extremiștii, face figură de european și reduce "pasul". Dar s-a mai cucerit puțin.

De data asta l-au adus pe președinte la Odorhei. Nu contează ce a spus el acolo - glumița cu Craiova putea s-o spună și de la București - , contează că a trebuit să vină acolo, semn că sunt lucrurii importante acestea, lucruri care ar trebui să îngrijoreze observatorii străini - că doar s-a deplast ditamai președintele jucător pentru o demonstrație de 5000 de oameni.

Așa-i Kukker că aveți motive de bucurie și că a ieșit mai bine așa decât dacă erau 50.000 de demonstranți cu steaguri păziți de jandarmi?
Și eu sunt mândru că sunt român, mai ales că nu m-a costat nimic întrucât m-am născut așa!
Dar totuși, noi am zburat primii și am avut și flotă maritimă, nu bărcuțe pe Balaton să se bucure un amiral.
Nicanor

..in ce priveste autonomia, mi-a scris fratele din spania ca mai sta un an si cer si ei autonomie, deja sunt mai mult de juma in zona (Valadolid...) . :-)

...trezi-ti-va fratilor, sunteti in E U R O P A , haideti sa nu il mai asteptam pe Horty sau Sima ci sa punem osu la treaba ca ne mananca americanu pe paine...
Kukker
QUOTE(Nicanor @ Mar 18 2006, 23:53) *
...tocmai ma uit la tv, emisiunea Profesionistii a doamne Voda , pe TVR1. este un doctor care a pierdut in 1940 patru rude intr-o singura zi, ucise de un pluton hortist la dorinta unui grof care vroia padurea preotului (unul dintre ei) ca sa vaneze. barbatii impuscati sau ucisi cu baioneta, o fetita cu patul pustii, femeile terfelite toata noaptea (sotie de preot) si ucise in zori. si mai sunt sate din Mures aproape exterminate...
din fericire sunt vremuri apuse.

Si tu crezi ca noi ungurii nu putem venii cu exemple de acest gen....hai ca-ti dau chiar din familia mea...bunicul meu a fost omorit de un roman in toamna anului 1944 ...bunicul meu era civil nu militar si nu se ocupa cu politica ...pur si simplu a fost impuscat....maica mea avea 3 luni ....acuma eu ar trebui sa am ura fata de romanii care traiesc astazi ???? Nu ...asta e parerea mea. Cum nici in familia mea niciodata nu a fost o atmosfera antiromaneasca sau o ura fata de romani.
Si asta nu e singurul exemplu...sti in razboaie altfel se petrec lucrurile .
Si pe seama romanilor se poate scrie multe chestii urite ca si pe seama ungurilor , germanilor , francezilor , americanilor....etc.
Numai ca la noi si din asta se face propaganda...uitinduse ca nici "noi " nu am fost mai buni atunci cu nimic...si aicia nu vreau sa generalizez...ca chestia respectiva depindea de primul rand de omul care tine pusca...
romaximusro
pai daca e istorie si trecut de ce se tot aduce aminte de trianon, ca fiind o mare nedreptate facuta ungariei si unii mai vor si aliprea cu ungaria pe acest considerent? istoria e istorie, e trecut. A fost, acolo trebuie sa ramana. Iar prezentul e prezent. Nu poti cere ceva pe baza a ceva ce cred unii ca a fost nedrept acu foarte multi ani
Nicanor
imi pare rau sincer pentru bunicul tau.
asta doream sa spun, vremuri urate si neintelepte. purificare etnica, teribil, romanii sa se purifice de unguri si ungurii sa se purifice de romani. dar ce-au frate, ce nu le ajunge ca e loc pentru toti...
Basarab
Totusi 500 de ani au subjugat ungurii pe romani. Le-au luat pamanturile lor natale, i-au inrobit.
Kukker
QUOTE(sorin mok @ Mar 19 2006, 00:02) *
No, Kukker are aici dreptate.
Minoritarii (asta e realitatea, totuși) se bucură și au de ce.
Separarea și apoi unirea cu patria mumă e o chestiune de "șansă" politică. Se așteptă doar un moment prielnic. Până atunci, totul trebuie să fie pregătit iar agitația trebuie să fie permanentă. Iar mișcarea lor e ușor de detectat. Fac orice, numai să fie în atenția tuturor, se agită, se plâng de discriminare și genocid cultural, într-un cuvânt, întind coarda cât se poate. Apoi se liniștesc câteva luni, după care o întind din nou, cu alte exagerări și minciuni (a se observa că majoritatea politicienilor maghiari din România sunt avocați, oameni care știu să convingă credulii că albul e negru) dar din punctul în care au rămas. E o politică foarte coerentă, bazată pe pașii mărunți. De aceea, din 1990 încoace, oricât de mult scandal a creat Udmr - ul, niciodată nu s-a întâmplat nimic cu politicienii săi; a fost 11 ani la guvernare, sunt trimiși și la Parlamentul Europei unde mai fac și "prostioare" etc. Dar sunt aceeași de 14 ani.
Tokes e băgat la vedere, face un "pas" gigantic, mass media se agită, apoi vine Bela care se laudă că tempereaze extremiștii, face figură de european și reduce "pasul". Dar s-a mai cucerit puțin.
De data asta l-au adus pe președinte la Odorhei. Nu contează ce a spus el acolo - glumița cu Craiova putea s-o spună și de la București - , contează că a trebuit să vină acolo, semn că sunt lucrurii importante acestea, lucruri care ar trebui să îngrijoreze observatorii străini - că doar s-a deplast ditamai președintele jucător pentru o demonstrație de 5000 de oameni.

Așa-i Kukker că aveți motive de bucurie și că a ieșit mai bine așa decât dacă erau 50.000 de demonstranți cu steaguri păziți de jandarmi?
Și eu sunt mândru că sunt român, mai ales că nu m-a costat nimic întrucât m-am născut așa!
Dar totuși, noi am zburat primii și am avut și flotă maritimă, nu bărcuțe pe Balaton să se bucure un amiral.

Eu ma bucur ca tu esti mandru ca esti roman ! Nici pe mine nu ma costat nimic ca si eu m-am nascut maghiar , ungur sau secui (ca am vazut ca multi incearca sa faca diferente...eu sunt toate trei deodata)
Ma bucur ca voi ati zburat primul....dar ti-am zis fiecare natiune are particica lui la cultura si la dezvoltarea generala a omenirii. Si asa e si firesc . Cum voi aveti un Enescu sau Brancusi ..noi avem un Bartok Béla sau Munkácsi Mihály.
...si cu barcutele de pe Balaton....ala aduce mai multi bani in turism decat turismul din intreaga Romanie ....asta ca o informatie ....si noi am avut o flota dar dupa Trianon ...Dar cu asta nu sa intimpla nimic...mai sunt tari in Europa care nu au mare si traiesc destul de bine ...Cehia ,Slovacia , Elvetia....
Noi degeaba ne mandrim ca "vai ce tara avem "daca nu suntem in stare sa folosim de ea.

QUOTE(Basarab @ Mar 19 2006, 00:19) *
Totusi 500 de ani au subjugat ungurii pe romani. Le-au luat pamanturile lor natale, i-au inrobit.

Mai Basarabe tu ocupa-te de moldovenii tai ca tu nu sti nimic din istoria adevarata a Transilvaniei .
Si mai lasa cu chestii din asta de istoriografie comunista ca ungurii le-au luat paminturile "ca normali ei erau expolatatorii si taranii romanii erau cei expoloatati ....sti lupta de clasa..".. biggrin.gif
Si daca vrei sa stii despre realitatiile Transilvaniei unde multe sau intimplat in decurs de 1000 de ani ia frumos niste carti si mai citeste . Ca lucrurile nu sunt chiar asa de simple...ca toti ungurii grofi si nemesi si romanii tarani ..... smile.gif

Am plecat ca e tarziu
Noapte buna pt toti !

QUOTE(Nicanor @ Mar 19 2006, 00:14) *
imi pare rau sincer pentru bunicul tau.
asta doream sa spun, vremuri urate si neintelepte. purificare etnica, teribil, romanii sa se purifice de unguri si ungurii sa se purifice de romani. dar ce-au frate, ce nu le ajunge ca e loc pentru toti...

asa e e loc pt toti sub soare..si ne putem intelege si la discutii nu numai la cutite si la pistoale ...
Eu sper ca a trecut aceasta vreme pt. todeaunea. smile.gif
Elena_Din_Troia
Tu zici că vei continua pe linia aceasta a luptei prostești ?!
Dar vă întreb și eu ce vă lipsește dpdv cultural aici, în România naughty.gif ?

QUOTE(Kukker @ Mar 19 2006, 00:33) *
....si noi am avut o flota dar dupa Trianon ...

Iarăși tratatul de la Trianon ?! Același tratat care impunea Germaniei sa nu se echipeze cu armament greu și ... ?! Tratatul acesta a reușit să facă dreptate PARȚIAL după secole întregi în care prietenii țiganilor (țigani și ei în esență) veniți din stepele asiei au asuprit oamenii pe care i-a găsit în zona aceasta : în câmpia panoniei și transilvania. Spun parțial deoarece prin tratatul acesta trebuia desființată și ungaria ca stat , iar câmpia panoniei trebuia să revină României.

După ce ați asuprit vă mirați de ce s-a făcut dreptate în final la Trianon ? Să ziceți mulțam' că ați scăpat așa de ieftin la Trianon ! Trianon-ul a fost rezultatul politicii dezastruoase duse de politicienii voștri în primul rând ! Repet, la câte tâmpenii ați făcut hungaria trebuia desființată puke.gif !
Nicanor
adevaru e ca romanii au fost cam chinuiti in ardeal , buni de sapa si de ciomageala si asta cam cateva secole, sunt totusi niste chestii de care natiunea maghiara nu are de ce sa fie mandra, o politica de ocupatie mai rea decat a turcilor. asta in timp ce prostii de la dunare se jucau de-a hotii si vardistii cu turcii stand ca buffer pentru viana si buda. dar toate au trecut , acum suntem impreuna si nu cred ca cineva se poate plange de ceva, tine de bun simt. mie imi place sa stau cu oricine ii place sa stea cu mine dar daca nu vrea , sa plece, problema e ca buda nu prea da cetatenie (inca o chestie de doi lei din partea lor, ca politica, pentru ca eu cred ca e o dovada de egoism, nu vor sa le incarce somajul, ma bucur ca noi le-am dat verde la moldoveni).
noapte buna!
sarkizian
QUOTE(Elena_Din_Troia @ Mar 18 2006, 22:52) *
capitanul di pi gard este un putinii maghiari sau secui rămași în viață ! naughty.gif

Daca regret ceva in viata mea,regret ca nu mi-am luat o sotie Moldoveanca. Cei mai patrioti Romani !
Cred ca nu m-am inselat ca esti Moldoveanca,vad dupa cum scri.
Am zis de multe ori:
-Daca Romania , inloc de 22 milioane, avea doar 15 si aia toti moldoveni,azi se vorbea doar romaneste,de la NISTRU pa`n la TISA !

In Ardeal, ar trebui sa se faca o noua impartire a pamanturilor. Nici un ungur sa nu detina mai mult de 5 ha de pamant. Asta tocmai pentru faptul ca aceste pamanturi le-au luat cu arma `n mana, de la stramosii nostri.
Si ca sa nu fie cu suparare, a-si lua de la ungurii care au mai mult de 5 ha,a-si da tot la unguri,la cei care au mai putin de 5 ha, iar restul la romani.
Basarab
"Unio trium natio" PACTUL PRIN CARE UNGURII, SECUII si sasii asupreau poporul roman.

Nu uitati niciodata. PUTEM DE 10 ORI MAI MULT.
Irishman
Treziti-va la realitate ... Trianon, Horthy, diverse pacturi ... sunt subiecte demult apuse.
Nu trebuiesc uitate, dar nici nu trebuiesc rascolite. Pana una alta vrem sa ne integram in UE. Ne vom integra ... si atunci nu vor mai exista granite intre noi si UE, implicit noi si Ungaria ... sper sa se integreze si Republica Moldova la un moment dat, si uite asa se va realiza si uniunea Romaniei cu Moldova, si a Romaniei cu Ungaria ... tongue.gif
TAPAS
QUOTE(sorin mok @ Mar 18 2006, 19:47) *
Tocmai am aniversat 100 de ani de la zborul lui Vuia.
Nu stiu daca primul zbor cu un aparat mai greu decat aerul e la fel de important precum gulasul, dar eu nu vreau decat sa-l amintesc.
Scriu din "cocina de handicapat dpdv national" (e totusi o sintagma absolut fara nico o noima sau logica wallbash.gif ) mea, multumesc!

Cu placere ! am spus doar adevarul.

Consider ca toti cei care nu sunt in stare sa-si traiasca patriotismul, credinta, etc fara sa badjocoreasca sau sa incerce sa minimalizeze sau sa desconsidere alte convingeri sunt niste handicapati dpdv national, afectiv, psihic si, de ce nu, intelectual.

Pana acum n-a fost un singur topic despre romani sau chiar daci unde, la un moment dat, sa nu fie ungurii "barbari asiatici", "migratori" amestecati.

Nu stiu daca stiti, dar romanii trasilvaneni (inclusiv eu) avem poate mai multe in comun cu ungurii decat cu ilfovenii sau teleormanenii. Eu cel putin m-am simtit in Buucuresti ca in alta tara, cand am ajuns sa-l vizitez, la 18 ani. Insa nu acelasi lucru as putea sa-l spun despre Cluj, Alba, Arad, sau Sibiu.

Si daca pt tine un aparat mai greu decat aerul si o farfuriei de gulas sunt la acelasi nivel ontologic si pot fi comparate ....... console.gif

Si chiar si asa, cred ca o farfurie de hrana a salvat mai multe vieti decat un avion. naughty.gif Dar este o comparatie stupida, pe care n-are sens s-o urmez.

QUOTE(sarkizian @ Mar 19 2006, 08:05) *
[...]
In Ardeal, ar trebui sa se faca o noua impartire a pamanturilor. Nici un ungur sa nu detina mai mult de 5 ha de pamant. Asta tocmai pentru faptul ca aceste pamanturi le-au luat cu arma `n mana, de la stramosii nostri.
Si ca sa nu fie cu suparare, a-si lua de la ungurii care au mai mult de 5 ha,a-si da tot la unguri,la cei care au mai putin de 5 ha, iar restul la romani.

clapping.gif cheers.gif
uite un patriot adevarat. bravo, tine-o tot asa. esti o cinste pt poporul roman (armean ? )

QUOTE(Basarab @ Mar 19 2006, 08:09) *
"Unio trium natio" PACTUL PRIN CARE UNGURII, SECUII si sasii asupreau poporul roman.

Nu uitati niciodata. PUTEM DE 10 ORI MAI MULT.

Ce propui ? Ai o solutiei ? Si daca esti asa mare patriot ce ar fi sa cauti un pic proclamatia aia de unire de la 1 decembrie 1918, data in prezenta si cu acordul unanim al celor 100 000 de romani transilvaneni prezenti acolo ? Citeste-o si apoi mai vorbim.
CapitanuPICARD
smile.gif
ce-i tapas? te oftici? tongue.gif
cand vad spumele unora ca tine sau ca elena din troia, nu pot decat sa ma bucur. smile.gif
asa ca dati-i inainte.
auzi tapas, vezi ca in afara de text bold si subliniat, poti sa scrii si italic, si mai mare, si cu majuscule si eventual si colorat. tongue.gif

iar cand kukkeru ii da inainte ca in 10 ani o sa obtina el autonomie laugh.gif treaba devine extrem de amuzanta.

PS
ieri am fost pe la muzeul aviatiei. foarte frumos eveniment.
TAPAS
QUOTE(CapitanuPICARD @ Mar 19 2006, 08:46) *
PS
ieri am fost pe la muzeul aviatiei. foarte frumos eveniment.

intr-avedar. peacefingers.gif

Facem un topic despre istoria aviatiei romane ? Eu sunt pregatit. Tu ?

Consider o seama de persoane de aici handicapate (vezi mai sus) nu pt ca se opun ideei de autonomie smd ci pt alte motive, cu mult mai simple si mai evidente.
TAPAS
Stiu ca este Off topic insa, pt toti patriotii "guristi" sau, mai elegant, "vocali" de aici, intru luare aminte:

Mandria de a fi roman (Andrei Plesu)

Nu poti fi mandru (sau rusinat) de o calitate pe care n-ai obtinut-o prin merit sau prin optiune.

Nu te-a intrebat nimeni daca vrei sa te nasti roman si n-ai fost declarat roman de un juriu care ti-a evaluat, in prealabil, virtutile. Te-ai trezit roman, asa cum te-ai trezit barbat sau femeie, brunet sau blond, inalt sau scund. A spune, asadar, “sunt mandru ca sunt roman” e totuna cu a spune “sunt mandru ca am nasul carn”, sau “sunt mandru ca am ochi albastri”. Intrucat a fi roman nu e o alegere personala si nici un premiu acordat prin concurs, ci o determinare innascuta, nici mandria, nici jena, nici recunostiinta, nici insatisfactia n-au ce cauta aici. Mai departe: nu poti fi mandru de a apartine unei categorii atat de largi, incat ea contine, inevitabil, elemente contradictorii.

Nu poti spune “sunt mandru ca sunt om”. Exista oameni care justifica, eventual, mandria de a fi om, dar exista si cazaturi, ticalosi, rebuturi, care fac specia de ras. La fel, exista romani de a caror concetatenie poti fi flatat, si exista altii care ne strica firma. Poti fi mandru de Eminescu, dar nu poti fi mandru de Alexandru Draghici sau de Ramaru. In cel mai bun caz, ai putea fi deci indreptatit sa fii mandru ca esti om cumsecade (nu om in general), sau roman de isprava (nu roman in general), desi a fi “mandru” de o calitate proprie, chiar reala, e oricum un comportament discutabil. Pe de alta parte, e cu totul nedrept ca romanii nereusiti sa se simta mandri ca fac parte din aceeasi categorie cu romanii reusiti.

E scandalos ca Mischie sa fie mandru ca e din neamul lui Stefan cel Mare. Daca romanii sunt P.P.Carp, Bratienii, Maniu, Elisabeta Rizea, Enescu si Brancusi, ma bucur sa fac parte din aceeasi comunitate cu ei. Dar daca romanii sunt Ionescu-Caion, Horia Sima, Emil Bobu, Aurelian Bondrea si altii ca ei, nu sunt prea incantat de vecinatate. Romanii de anvergura, romanii de buna calitate slujesc frecvent de paravan, sau de instanta legitimatoare pentru tot soiul de derbedei, grabiti sa-si asume merite cu care n-au nimic in comun. Unii se comporta ca si cum meciul castigat de o echipa romaneasca e o victorie personala, o isparava a muschilor proprii. Copiii care se disting la olimpiade, gimnastele, campionii, muzicienii, scriitorii care ajung la o notorietate transnationala sunt resimtiti ca alibiuri ale valorii proprii.

Chibitul e mandru de talentul celui din teren si ajunge sa se identifice cu el. Au castigat “ai nostri”, i-au batut “romanii nostri”, “suntem cei mai buni” sunt expresiile candide, dincolo de care se ascunde convingerea absurda ca cel care le profereaza e el insusi subiectul succesului. Nea Ghita il aplauda pe Ilie Nastase, ca pe un delegat al competentei proprii. Ilie nu e decat prelungirea pe teren a lui nea Ghita, instrumentul lui de lupta, mana lui dreapta. Romanul e cand Hagi, cand Nadia Comaneci, cand Tiriac, cand Brancusi, cand Mircea Eliade. Epuizat de atatea performante, el adoarme, in cele din urma, obosit, dar mandru. A invins pe toate fronturile. In dimineata urmatoare, lucrurile reintra, pentru o vreme, in normal: mici chiuluri si triserii cotidiene, stazi cu gropi, preturi mari, politicieni mincinosi etc. (“Treaba romaneasca...”) Intrebat, in particular, ce mai face, romanul raspunde cu obida: “Fac pe dracu! Nu vezi in ce hal suntem? Ce tara e asta?”. Dar intrebat de un reporter, in fata camerei de luat vederi, el se recompune, isi aduce aminte de stramosi si zice, fara sa clipeasca: “Sunt mandru ca sunt roman!”.

Cata vreme vom trai de pe urma meritelor altor romani, ale marilor romani, nu vom face din Romania o tara de care sa fim mandri. Fiecare roman ar trebui, dimpotriva, sa-si puna problema meritelor sale personale, a succeselor lui, a efortului lui. Mandria de a fi roman e ceva care trebuie luat nu ca punct de plecare, ci ca scop de atins. Altfel, in loc sa fie un combustibil energizant, ea va ramane ceea ce este de multa vreme: un drog si un somnifer.

sursa
Benedict
QUOTE(Irishman @ Mar 19 2006, 08:20) *
Treziti-va la realitate ... Trianon, Horthy, diverse pacturi ... sunt subiecte demult apuse.
Nu trebuiesc uitate, dar nici nu trebuiesc rascolite. Pana una alta vrem sa ne integram in UE. Ne vom integra ... si atunci nu vor mai exista granite intre noi si UE, implicit noi si Ungaria ... sper sa se integreze si Republica Moldova la un moment dat, si uite asa se va realiza si uniunea Romaniei cu Moldova, si a Romaniei cu Ungaria ... tongue.gif

Aceasta este o pozitie corecta si ma bucur ca sunt multi dintre noi care gandesc astfel si nu se lasa antrenati in diverse dispute sterile despre gulas, sarmale, mititei si altele asemenea. Daca ungurii au cateva premii Nobel, ce relevanta are asta in discutia noastra?
Imi permit sa completez pozitia colegului nostru Irishman cu un mesaj pe care l-am mai postat:
Doresc sa revenim la tema topicului si va propun o abordare a conceptului de minoritate, dintr-un punct de vedere ceva mai larg. Ma voi referi la poporul roman, privit ca minoritate dintr-o perspectiva europeana.
Existenta statului se justifica prin apararea demnitatii fiintei umane a tuturor cetatenilor ei indiferent de sex, religie sau nationalitate. La fel, existenta Uniunii Europene se justifica in acelasi mod, dar la o scara mai mare si in contextul in care si colectivitatile diverse, fie etnice, fie religioase isi au locul si drepturile lor.
Intrebarea este cum e aparata intr-un stat demnitatea cetatenilor de alte nationalitati decat cea majoritara cand vedem atata lipsa de intelegere ( chiar si pe un forum de discutii) indreptata impotriva celor care constituie minoritati?
Ar trebui sa intelegem cu totii ca intoleranta este imorala si condamnata in Europa in care si noi dorim sa ne integram, nu ca majoritari ci ca minoritari. Iata un exemplu confesional foarte sugestiv :
Romanii sunt in proportie de aproape 90% crestini ortodocsi, insa vor fi minoritari din acest punct de vedere intr-o Europa preponderent catolica si protestanta.
Apoi cei 19 milioane de romani de etnie romana vor fi minoritari intr-o Europa care numara 500 milioane de cetateni dintre care germani peste 80 milioane, francezi de etnie franceza peste 50 milioane, etc.
Va mai dau un exemplu interesant: Numarul musulmanilor, minoritari in Europa crestina, este totusi de 23 milioane(5% din populatie). Viitorul nostru in Europa va fi unul bun, sunt convins de asta.
Insa cu ajutorul lui Dumnezeu trebuie sa intelegem ca vom fi si noi minoritari intr-o Europa care devine patria comuna a minoritatilor etnice si religioase si unde conceptul de majoritate isi pierde din intelesurile cu care suntem obisnuiti.
Si un link despre evolutia viitoare a populatiei Romaniei:
http://www.hotnews.ro/articol_43826-Romani...e-locuitori.htm
Pagini: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.