Benedict
Mar 11 2006, 13:15
Iata cum escaladeaza violenta in limbaj. Sar toti sa puna la punct pe cine nu e de acord cu majoritatea. Asa ceva nu se face. Am frunzarit forumul asta in amanuntime. Mereu se repeta acelasi scenariu de incitari reciproce si apoi se trece la injuraturi. In fond, Kukker a gresit si trebuie sa-si ceara scuze. Insa si reactia lui cartman e complet deplasata la adresa colegei noastre. Adica pentru o afirmatie simpla si de bun simt , trebuie sa fie suspendat cineva? Asa se procedeaza cu cei care nu sunt de acord cu majoritatea, am constatat ca a devenit o regula pe acest forum. Pacat, asa ceva nu duce la dialog.
Ce a spus colega noastra , de fapt?
QUOTE(Ayame @ Mar 11 2006, 04:06)
cine nu respecta si drepturile minoritatilor, nu e OM...
Este perfect adevarat si sunt si eu de acord cu aceasta afirmatie.
Inainte de a fi romani, unguri, tigani, turci sau sa avem diferite religii, suntem OAMENI si ne suntem datori cu respect unul altuia.
Iata cazul nefericit al romanilor din Ucraina. Le sunt respectate drepturile? Nu prea cred. De ce? Cei care se grabesc sa dea cu piatra intr-un coleg pentru o afirmatie complet adevarata, sa se uite putin si in ograda Ucrainei.
Daca romanii nostri din Ucraina sau din alte parti ar lupta cum lupta ungurii din Romania pentru drepturile lor, soarta romanilor ar fi mai buna si poate ca Romania Mare si Unita ar fi din nou posibl sa se infaptuiasca in viitorul apropiat.
Daca acum cand situatia este calma si presedintele Basescu a discutat cu primarul din Odorhei si cu Vadim pentru a se face clar inteles ca nu va tolera anarhia, daca acum, apar totusi certuri si amenintari cu suspendarea... atunci, daca din cauza a cativa iresponsabili se vor produce incidente, la ce fel de exprimari se va ajunge in discutia noastra?
Fac un apel la toti colegii: sa pastram respectul si bunavointa in discutie.
radumiki
Mar 11 2006, 13:24
Benedict , acelasi lucru l-am spus si eu mai sus . Nimeni nu este suspendat ca asa vrea unul sau altul daca nu exista un motiv temeinic pentru asta .
Modul cum a actionat Basescu...preventiv...invitand la el partile cele mai implicate in asa zisa actiune din 15 martie dovedeste nu numai ca avem un presedinte jucator ci si ca acesta uneori acesta joaca cartea potrivita . Oamenii au fost preveniti la ce poate duce o eventuala actiune iresponsabila din partea lor , iar acestia din cate se pare au priceput . Poate mai putin vadim , care nu poate castiga capital electoral daca e liniste in tara din punct de vedere etnic . Daca insa greseste continuind actiunea lui extremista , probabil va deveni coleg de celula cu Miron Cosma...la Timisoara !
Benedict
Mar 11 2006, 13:35
QUOTE(radumiki @ Mar 11 2006, 13:24)

Benedict , acelasi lucru l-am spus si eu mai sus . Nimeni nu este suspendat ca asa vrea unul sau altul daca nu exista un motiv temeinic pentru asta .
Modul cum a actionat Basescu...preventiv...invitand la el partile cele mai implicate in asa zisa actiune din 15 martie dovedeste nu numai ca avem un presedinte jucator ci si ca acesta uneori acesta joaca cartea potrivita . Oamenii au fost preveniti la ce poate duce o eventuala actiune iresponsabila din partea lor , iar acestia din cate se pare au priceput . Poate mai putin vadim , care nu poate castiga capital electoral daca e liniste in tara din punct de vedere etnic . Daca insa greseste continuind actiunea lui extremista , probabil va deveni coleg de celula cu Miron Cosma...la Timisoara !

Inclin sa cred ca presedintele este un jucator adevarat. Numai ca pokerul cu natiunea nu este prea indicat. L-am suspectat de implicare ascunsa in aceste evenimente, tinand cont ca doreste sa-si intareasca si mai mult puterea cu ajutorul serviciilor secrete. Nu putem sa uitam de dezbaterea starnita de legea privind aceste servicii.
Bun, aici sunt multe de comentat. Sa studiem cu atentie cursul evenimentelor si sa incercam sa deslusim cate ceva, daca putem sa facem asta.
talkative
Mar 11 2006, 13:38
QUOTE(Ayame @ Mar 10 2006, 20:43)

asa ati facut si cu bitch, asa ati facut si cu arty, poate de aceea nici unul din romanii care traiesc in afara romaniei nu mai posteaza..
Bine ca nu mai posteaza. La o tara de rahat, avem o diaspora pe masura.
cartman_sp99
Mar 11 2006, 15:02
QUOTE(Benedict @ Mar 11 2006, 13:15)

Iata cum escaladeaza violenta in limbaj. Sar toti sa puna la punct pe cine nu e de acord cu majoritatea. Asa ceva nu se face. Am frunzarit forumul asta in amanuntime. Mereu se repeta acelasi scenariu de incitari reciproce si apoi se trece la injuraturi. In fond, Kukker a gresit si trebuie sa-si ceara scuze. Insa si reactia lui cartman e complet deplasata la adresa colegei noastre. Adica pentru o afirmatie simpla si de bun simt , trebuie sa fie suspendat cineva? Asa se procedeaza cu cei care nu sunt de acord cu majoritatea, am constatat ca a devenit o regula pe acest forum. Pacat, asa ceva nu duce la dialog.
Ce a spus colega noastra , de fapt?
QUOTE(Ayame @ Mar 11 2006, 04:06)
cine nu respecta si drepturile minoritatilor, nu e OM...
Este perfect adevarat si sunt si eu de acord cu aceasta afirmatie.
Inainte de a fi romani, unguri, tigani, turci sau sa avem diferite religii, suntem OAMENI si ne suntem datori cu respect unul altuia.
Iata cazul nefericit al romanilor din Ucraina. Le sunt respectate drepturile? Nu prea cred. De ce? Cei care se grabesc sa dea cu piatra intr-un coleg pentru o afirmatie complet adevarata, sa se uite putin si in ograda Ucrainei.
Daca romanii nostri din Ucraina sau din alte parti ar lupta cum lupta ungurii din Romania pentru drepturile lor, soarta romanilor ar fi mai buna si poate ca Romania Mare si Unita ar fi din nou posibl sa se infaptuiasca in viitorul apropiat.
Daca acum cand situatia este calma si presedintele Basescu a discutat cu primarul din Odorhei si cu Vadim pentru a se face clar inteles ca nu va tolera anarhia, daca acum, apar totusi certuri si amenintari cu suspendarea... atunci, daca din cauza a cativa iresponsabili se vor produce incidente, la ce fel de exprimari se va ajunge in discutia noastra?
Fac un apel la toti colegii: sa pastram respectul si bunavointa in discutie.
Exact acelasi lucru il spunea si Rakoczy dar exact "de ce nu lupta romanii din Ucraina cum lupta ungurii din Romania' si e ciudat faptul cum de a disparut Rakoczy apoi fiind inlocuit pentru o scurta vreme de pooly care avea o treaba cu "sumanele negre" la fel ca Rakoczy si acum tu
.Nu consider deloc deplasat comentariul meu la adresa lui Ayame mai ales daca se referea la ungurii din Romania si tind sa cred ca asta a fost aluzia !!
Tuliman
Mar 11 2006, 15:58
http://www.ziua.net/display.php?id=195511&data=2006-03-11
Europa respinge autonomia teritoriala pe criterii etnice
Promotorii autonomiei teritoriale pe criterii etnice sustin - in mod fals - in sprijinul pretentiilor lor faptul ca Uniunea Europeana si Consiliul Europei sprijina aceasta forma de organizare administrativa.
Structurile europene se feresc de obicei sa emita recomandari asupra modalitatilor de organizare - fiecare stat membru al Uniunii Europene incercand sa-si conserve identitatea. Ceea ce sustin intr-adevar structurile europene sunt anumite standarde in diferite domenii - standarde in administrare, standarde in privinta drepturilor omului standarde economice - dupa cum se arata intr-un amplu studiu alcatuit de Bogdan Aurescu, expert in probleme juridice internationale al Ministerului Afacerilor Externe de la Bucuresti.
.........................
Benedict
Mar 11 2006, 17:01
QUOTE(cartman_sp99 @ Mar 11 2006, 15:02)

Exact acelasi lucru il spunea si Rakoczy dar exact "de ce nu lupta romanii din Ucraina cum lupta ungurii din Romania' si e ciudat faptul cum de a disparut Rakoczy apoi fiind inlocuit pentru o scurta vreme de pooly care avea o treaba cu "sumanele negre" la fel ca Rakoczy si acum tu

.Nu consider deloc deplasat comentariul meu la adresa lui Ayame mai ales daca se referea la ungurii din Romania si tind sa cred ca asta a fost aluzia !!

Imi pare rau ca incercati astfel de atacuri. Am luat pozitie in favoarea colegei noastre Ayame si sunt acuzat de diverse complicitati cu un forumist care a fost exclus definitiv de pe forum din motiv de incitare la xenofobie. Altii au mers mai departe acuzand ca eu sunt acea persoana.
Am studiat cateva dintre mesajele postate de Rakoczi, ele se afla pe Softpedia si nu prea am gasit apeluri la ura intre unguri si romani, dimpotriva. Insa am gasit o pozitie clara in favoarea autonomiei, iar asta a deranjat pe multi de pe forum.
Vad ca toti partizanii autonomiei au fost indepartati , cu exceptia lui Kukker.
Am luat apararea lui Ayame , dar l-am criticat si pe Kukker pentru cuvintele sale complet nepotrivite. Este posibil ca si acesta sa fie exclus de pe forum, ca urmare a expresiilor sale.
Daca vi se pare ca sunt unul si acelasi cu Rakoczy, ori ca am aceleasi idei, este parerea voastra. Eu nu voi da curs polemicilor inutile si in afara subiectului discutiei noastre.
Exista persoane care supervizeaza forumul si cred ca au mijloacele necesare pentru a face verificari.
Fac apel la aceste persoane sa isi spuna opinia.
In rest, nu pot decat sa va rog sa fiti mai ponderati pentru ca este in interesul tuturor sa existe un dialog real asupra problemelor acestea importante si sensibile.
Tuliman
Mar 11 2006, 17:36
Si pana la urma, care e pozitia ta? Vizavi de autonomie, regionalizare? Mi se pare mie, sau nu ai expus nici o opinie pana acum? Concret si detaliat.
Mosotti
Mar 11 2006, 17:44
reveniti la subiect
fanariotul
Mar 11 2006, 18:41
QUOTE(radumiki @ Mar 11 2006, 13:24)

Serios acum, chiar crezi ca e Benedict ?
radumiki
Mar 11 2006, 18:49
QUOTE(fanariotul @ Mar 11 2006, 18:41)

Serios acum, chiar crezi ca e Benedict ?

Mai baieti , sa terminam discutia asta o data !
Stiti ceva sigur privind identitatea lui Benedict , daca este in afara legii ( regulamentului...) vom lua masuri imediate . Pana atunci , nu mai reveniti cu chestii de genul asta , off-topic si jigniri la adresa altui user , pentru ca sunt la randul lor lucruri pedepsite de regulament !
Kukker
Mar 12 2006, 00:51
QUOTE(fanariotul @ Mar 11 2006, 11:16)

Tu esti ala care se dadea "jmecher" pe
disputa, nu-i asa ? Unul din ei...
Stati si o frecati pe limba voastra, crezand ca sunteti "superiori", avand mentalitate de arieni, si visati non-stop la scaune, autonomii, si regionalizari pe criterii etnice.
Mai mult de atat, NEM TUDOM ! NICIODATA !
P.S. Iti spun sigur ca nu ai vrea o intrecere in scarba; sigur iesiti invinsi si din asa ceva.

Unde ai citit tu asa ceva ? Ca noi ne credem "superiori" ? Inseamna ca ne spionezi pe disputa !
Dar cred ca mari descoperiri nu ai gasit ca acolo mai mult se discute problemele maghiaro-maghiara. Nu sunteti asa de importanti ca in mare parte sa ne ocupam de voi nationalisti ! Mai e cate o fraza ..dar nu asta e important..ci viitorul.
Probabil esti obligat sa dai rapoarte zilnice despre disputa ! Daca vrei i-ti mai dau sute de adrese unde se discute despre Transilvania despre autonomie ....sa mai ai de lucru ..de traducere
Kukker
Mar 12 2006, 01:04
QUOTE(Tuliman @ Mar 11 2006, 15:58)

http://www.ziua.net/display.php?id=195511&data=2006-03-11Europa respinge autonomia teritoriala pe criterii etnice
.......
Daca mai citesti putini si nu numai ziarul nationalist antimaghiar Ziua condus de un fost informator al Securitatii (....a trebuit sa.si ia talpasita de al Romania Libera dupa ce sa aflat cu ce sa ocupat distinsul domn inainte de 1989....) ...vei afla ca in EUROPA SUNT MULTE TERITORII AUTONOMA PE CRITERII ETNICE.
De la Tirolul de Sud din Italia ....pana la Catalunia din Spania. Si ca un bonus ..in Tirolul de Sud in politia italiana nu sunt primiti cei care nu cunosc LB. GERMANA ....limba majoritatii de acolo indiferent ca este Italia . Asta e un exemplu....ca daca mai scriu ca au si parlament separat care are drept de veto asupra legilor adoptate de Roma....
Asa ca mai informeaza-te despre realitatiile pozitive din Europa ca sunt multe . Cum sunt si negative ..ex Franta care nu va reusii mult timp sa ramana asa cum e acuma ca si acolo miscariile pt autonomie sunt foarte puternice ...binenteles presa de la noi "nu stie nimic de aceste miscari " ...dar acolo mai intervine o problema ...a imigrantiilor ...asta e o alta poveste.
Si de a nu confunda un imigrant cu o populatie bastinasa care a ajuns intr-o alta tara fara voia lui. ...
Sunt sigur ca sunt IMPLICATE servicii secrete din statele unite ale americii F.B.I. ( Fabrica de Blide si Ibrice )
fanariotul
Mar 12 2006, 09:22
QUOTE(radumiki @ Mar 11 2006, 18:49)

Mai baieti , sa terminam discutia asta o data !
Stiti ceva sigur privind identitatea lui Benedict , daca este in afara legii ( regulamentului...) vom lua masuri imediate . Pana atunci , nu mai reveniti cu chestii de genul asta , off-topic si jigniri la adresa altui user , pentru ca sunt la randul lor lucruri pedepsite de regulament !
Daca stiam sigur nu intrebam, afirmam.
Ca un cititor atent al forumului, chiar si tu trebuie sa recunosti ca stilul de scris a celor doi se suprapune, pana la o asemanare totala.
Nu-i o questie la fel de concreta precum amprentele, dar ce sanse sunt sa existe aceasta asemanare tocmai pe Softpedia ?
Intreb, nu afirm.
fanariotul
Mar 12 2006, 09:39
QUOTE(Kukker @ Mar 12 2006, 00:51)

Unde ai citit tu asa ceva ? Ca noi ne credem "superiori" ? Inseamna ca ne spionezi pe disputa !

Dar cred ca mari descoperiri nu ai gasit ca acolo mai mult se discute problemele maghiaro-maghiara. Nu sunteti asa de importanti ca in mare parte sa ne ocupam de voi nationalisti ! Mai e cate o fraza ..dar nu asta e important..ci viitorul.
Probabil esti obligat sa dai rapoarte zilnice despre disputa ! Daca vrei i-ti mai dau sute de adrese unde se discute despre Transilvania despre autonomie ....sa mai ai de lucru ..de traducere

Va spionez...Jeez, habar n-aveam de locul ala, si nici nu ma intereseaza, dar a venit unul de-al vostru, pe numele lui tara secuilor, si a bolmojit ceva pe aici.
Am facuit referire la el aici: http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=108465
Asta pentru ca thread-ul lui "destept", ceva cu nem & soha specific voua tocmai fusese inchis.
Nu esti tu asta ?
"eredetileg hozzászólt Milán :
Kukker , háromszor kitiltottak a Softpediáról? Hogy csináltad?"
Si niste colegi de-ai tai:
"apöj csé szö máj szpun, pé minyé mö frápjázö tümpitul ösztá dé 'Racotzi de Savoia'. máj álész númélé luj, káré probábil vrjá szö fijé un númé ungurészk :-) szingurá problémö jé, kö Jéudszéniu ösztá dé Szávólyá á foszt fráncúz száu csé drákú, káré á luptát szub sztéág áuszriák ümpotrívá turcsilor si káré dé fápt njá kotropit si pé noj, ungurí, ékszákt kum áu fökut rúsí, dupö csé njáu élibérát dé szub zsúgul hitlériszt. kréd kö o szö fák un nikk la fórumul vláhílor östyá idiócc, o szö mö kjámö 'Jánkú Ábrámovics' ká szö lé fák dé csjúdö, kö fák din krájul mócilor un rusz ümpucit :-)))"
Altul:
"Ideje buno KidA. Me duk shi io in kurand po akolo ka szej daju la muje la ostia, bo!"
Stii cum e....veniti cu ideile voastre, si plecati cu ale noastre. Cam asa se termina fraza de mai sus.
In rest, relaxeaza-te. Are cine sa dea rapoarte despre autonomi ca voi.
Eu am alta treaba acum...cu un scaun...nu stiu daca e secuiesc ori ba.
Benedict
Mar 12 2006, 09:56
QUOTE(fanariotul @ Mar 12 2006, 09:22)

Daca stiam sigur nu intrebam, afirmam.
Ca un cititor atent al forumului, chiar si tu trebuie sa recunosti ca stilul de scris a celor doi se suprapune, pana la o asemanare totala.
Nu-i o questie la fel de concreta precum amprentele, dar ce sanse sunt sa existe aceasta asemanare tocmai pe Softpedia ?
Intreb, nu afirm.
Si eu cred ca esti un coleg carcotas si care doreste sa creeze dispute inutile. Si am impresia ca stilul tau este foarte asemanator cu al altui forumist, dar pantru ca nu am datele necesare raman la stadiul de banuiala.
Ca sa revenim la tema, ce spui despre faptul ca UDMR a dat publicitatii urmatoarele
"Referitor la mitingul organizat de Consiliul Național Secuiesc, Marko Bela a precizat că nici el și nici UDMR nu au fost și nu sunt de acord cu desfășurarea acestuia. Marko Bela a arătat că nimeni din conducerea Uniunii nu va participa la mitingul organizat de CNS la Odorheiu Secuiesc, deși ceea ce se va cere acolo se regăsește și în programul UDMR.
Liderul unional consideră că este un fapt deosebit de periculos ca, în anul 2006, să recurgi la amenințări cu aducerea de trupe sau a maselor de oameni pentru a organiza o contra-manifestație. Marko Bela a mai anunțat că la manifestările din acest an nu a invitat politicieni din Ungaria, pentru a nu influența campania electorală și a pune în pericol alegerile din aprilie.
Pe 15 martie, Consiliul National Secuiesc a anunțat că va lansa o proclamație pentru înființarea ținutului Secuiesc ca regiune autonomă, la nivelul județelor Covasna, Harghita și Mureș."
Mie mi se pare ca este o pozitie lucida si responsabila.
La TV am urmarit si diverse declaratii facute de Corneliu Vadim Tudor, care nu au fost la fel de calme si pasnice. Dimpotriva, liderul PRM afirma in continuare pe un ton vehement ca se va duce acolo impreuna cu sustinatorii sai, in ciuda apelurilor facute de presedintele Traian Basescu.
Ce parere ai despre cele doua pozitii?
fanariotul
Mar 12 2006, 10:08
QUOTE(Benedict @ Mar 12 2006, 09:56)

Si eu cred ca esti un coleg carcotas si care doreste sa creeze dispute inutile. Si am impresia ca stilul tau este foarte asemanator cu al altui forumist, dar pantru ca nu am datele necesare raman la stadiul de banuiala.
Ca sa revenim la tema, ce spui despre faptul ca UDMR a dat publicitatii urmatoarele
Stiu si la cine te referi. A mai facut cineva referire la asta, intemplator cel cu care te asemeni atat de mult.
Numai ca n-ai dreptate din pacate.
Stiu ca esti suparat, orgoliul ti-a fost calcat in picioare, dar cine-i de vina ?
Parerea mea despre UDMR este:
1. Mergi la link-ul din semnatura mea si citeste.
2. Cand o sa spuna UDMR in documente oficiale ca nu doreste autonomie, adica acelasi lucru ca UCM, CNS & stuff, o sa-i consider baieti de treaba.
As dori sa stiu parerea ta in ceea ce priveste autonomia. Imi poti detalia putin cum vezi tu infaptuita aceasta "lucrare" ? Deasemenea, cum sa fie autonomia asta, fel, intindere, pe ce baza, etc.
Benedict
Mar 12 2006, 10:58
QUOTE(fanariotul @ Mar 12 2006, 10:08)

Stiu si la cine te referi. A mai facut cineva referire la asta, intemplator cel cu care te asemeni atat de mult.

Numai ca n-ai dreptate din pacate.
Stiu ca esti suparat, orgoliul ti-a fost calcat in picioare, dar cine-i de vina ?
Parerea mea despre UDMR este:
1. Mergi la link-ul din semnatura mea si citeste.
2. Cand o sa spuna UDMR in documente oficiale ca nu doreste autonomie, adica acelasi lucru ca UCM, CNS & stuff, o sa-i consider baieti de treaba.
As dori sa stiu parerea ta in ceea ce priveste autonomia. Imi poti detalia putin cum vezi tu infaptuita aceasta "lucrare" ? Deasemenea, cum sa fie autonomia asta, fel, intindere, pe ce baza, etc.
Eu nu sunt un om orgolios, ma confunzi. Sunt un om pasnic si de cand am intrat pe acest forum am cautat sa pastrez o pozitie de mijloc. Dezavuez orice extremism de oriunde ar veni acesta. Nu intru in polemici, mai ales ca am vazut cum se soldeaza. Am luat apararea unei colege care exprimase o parere absolut corecta si au inceput sa apara tot felul de acuzatii la adresa mea.
Te intrebasem ce parere ai cu privire la cele doua pozitii. Te-ai referit numai la pozitia UDMR. Dar despre PRM si intentia lui Corneliu Vadim Tudor de a organiza o contramanifestatie cu orice pret?
Despre autonomia teritoriala nu am nici o parere. Vom vedea cum decurg lucrurile dupa aderarea la Uniunea Europeana. Este posibil sa fie adoptate noi prevederi legale care sa adapteze legislatia Romaniei la cea Europeana. Nefiind foarte in tema cu asta, nu ma pot pronunta.
Am vazut ca a fost si un topic despre asa zisa autonomie culturala. Vad ca problema este inca in dezbaterea Parlamentului. Sunt convins ca se vor lua cele mai potrivite decizii, in asa fel incat toate partile interesate sa fie multumite. Acest proiect de lege este asumat de guvern si a fost discutat pana la saturatie, asa incat cred ca va trece in forma propusa.
Sunt de parere ca orice probleme si orice divergente se pot discuta si se poate ajunge la o intelegere prin negociere calma si responsabila. Oamenii care au in maini soarte tarii noastre trebuie sa faca eforturi in directia integrarii europene, iar asta inseamna si o pozitie realista in privinta minoritatilor nationale. Si mai cred ca nu numai politicienii au o raspundere aici, ci noi toti, cetatenii de rand. Am intrat si pe alte forumuri de discutii, inclusiv pe cele ale unor ziare si m-am intristat profund vazand ca pozitiile pasnice sunt doar cateva, iar restul sunt numai injuraturi si incitari. Am observat ca atat romanii cat si maghiarii sunt la fel de intoleranti in privinta nationala. Trebuie sa ne schimbam din temelii modul de a gandi. Suntem aici impreuna si suntem crestini. Avem acelasi Dumnezeu, indiferent de limba in care vorbim si ne rugam. Am incredere ca Dumnezeu ne va lumina sa ajungem la intelegere si respect reciproc.
Insa cred ca problema acuta pe care o are tara noastra nu este aceasta, ci coruptia si reforma justitiei. Daca va fi ceva care sa ne traga inapoi, acestea vor fi problemele.
fanariotul
Mar 12 2006, 11:39
QUOTE(Benedict @ Mar 12 2006, 10:58)

Este posibil sa fie adoptate noi prevederi legale care sa adapteze legislatia Romaniei la cea Europeana.
Am vazut ca a fost si un topic despre asa zisa autonomie culturala. Vad ca problema este inca in dezbaterea Parlamentului. Sunt convins ca se vor lua cele mai potrivite decizii, in asa fel incat toate partile interesate sa fie multumite. Acest proiect de lege este asumat de guvern si a fost discutat pana la saturatie, asa incat cred ca va trece in forma propusa.
iar asta inseamna si o pozitie realista in privinta minoritatilor nationale.
Insa cred ca problema acuta pe care o are tara noastra nu este aceasta, ci coruptia si reforma justitiei. Daca va fi ceva care sa ne traga inapoi, acestea vor fi problemele.
Eu cred ca nu !
Si atata vreme cat in programul UDMR/UCM va aparea scrisa dorinta de autonomie teritoriala, chiar daca este mascata sub forma autonomiei culturale, tot atata vreme va exista si PRM.
Pozitia realista in privinta minoritatilor Romania are de mult timp.
Nici o lege care sa consfiinteasca autonomia, alta decat decat cea locala/financiara nu va trece de Parlamentul Romaniei.
Iar daca va trece, se vor intampla doua lucruri:
Partidele romanesti care o vor sustine, nu vor mai intra in veci in parlament.
Legea va fi oricum atacata la Curtea Constitutionala, si va fi declarata anticonstitutionala.
Sunt cateva thread-uri despre coruptie & justitie, dar nu ti-am vazut parerile.
Tuliman
Mar 12 2006, 12:12
QUOTE(Kukker @ Mar 12 2006, 01:04)

Daca mai citesti putini si nu numai ziarul nationalist antimaghiar Ziua condus de un fost informator al Securitatii (....a trebuit sa.si ia talpasita de al Romania Libera dupa ce sa aflat cu ce sa ocupat distinsul domn inainte de 1989....) ...vei afla ca in EUROPA SUNT MULTE TERITORII AUTONOMA PE CRITERII ETNICE.
In articolul respectiv, care are la baza studiul unui jurist expert in probleme internationale si nu parerile directorului ziarului, este precizat ca: "Structurile europene se feresc de obicei sa emita recomandari asupra modalitatilor de organizare - fiecare stat membru al Uniunii Europene incercand sa-si conserve identitatea." ceea ce NU ARE NICI o legatura cu faptul ca in UE exista anumite forme de organizare, inclusiv cele mentionate de tine, forme de organizare care raman la decizia tarii respective, iar UE NU SE BAGA!!! Simplu?
Da-mi un singur exemplu in care UE, printre numeroasele recomandari facute pana acum Romaniei, apare si aceasta recomandare privind autonomia administrativa macar, etnica.....nici atat. Deci nu mai aberati cum ca UE nu ne vrea daca nu va dam autonomie, pt ca e o poveste de speriat copii. Cel mai recent exemplu, magaria facuta de Frunda: initiativa lui a fost respinsa. Suficient de relevant zic eu si reprezentativ privind pozitia UE referitor la organizarea Ro, e problema strict INTERNA.
floryyn
Mar 12 2006, 12:50
Pai, daca nu sunt cuminti, baietii astia infierbantati s-ar putea sa primeasca chiar mai mult decat isi doresc...
"Aspirina" si "paracetamol" romanesc...: http://www.ww2incolor.com/phpBB2/viewtopic.php?t=1002&
QUOTE(floryyn @ Mar 12 2006, 19:50)

Pai, daca nu sunt cuminti, baietii astia infierbantati s-ar putea sa primeasca chiar mai mult decat isi doresc...
"Aspirina" si "paracetamol" romanesc...:
http://www.ww2incolor.com/phpBB2/viewtopic.php?t=1002&
si neste fasui si dragavei asta ca sa-i facem sa simta ca sint pe pamint romanesc..
daca nu fusara cuminti primira ceea ce meritara...
edit: no-offence...am glumit.
Tuliman
Mar 12 2006, 14:11
http://www.mae.ro/index.php?unde=doc&id=7283
Asta intelege UE prin regionalizare (ca si politica la nivelul UE), STRICT pe criterii ECONOMICE, si NU regionalizarea unei tari, ci zone transfrontaliere. Pica deci sustinerea UE pt regionalizarea asa cum o vor cetatenii romani de etnie maghiara si anume administrativa (chiar teritoriala, separatism) si pe criterii etnice.
http://www.mae.ro/index.php?unde=doc&id=28224
Asta in legatura cu subiectul Regionalizare pe criterii etnice.
"În 2002, s-a decis să nu se dea curs Recomandării 43 (1998), având în vedere faptul că dreptul internațional nu consacră conceptul de autonomie teritorială pe baze etnice, care este chiar interzis expres în unele constituții europene.
.....
In ceea ce privește Recomandarea 70 (1999), Comitetul Miniștrilor a decis că organizarea teritorială a unui stat trebuie să corespundă constituției și legislației interne, la nivel european fiind acceptate diferite opțiuni. În consecință, această recomandare nu poate fi invocată pentru susținerea introducerii subdiviziunilor administrativ-teritoriale pe criterii etnice, în baza unui statut special.
Prin Recomandarea 1735, se solicită Comitetului de Miniștri să prevină și să combată eventuale încercări de promovare a purității etnice sau de organizare administrativă a statelor membre pe baze etnice, fiind susținute în schimb măsurile afirmative de protecție a persoanelor aparținând minorităților naționale."
Dupa cum si mie mi-au fost sterse posturi pe motiv de off-topic, propun care orice afirmatie de genul: UE recomanda regionalizarea etnica/teritoriala a unei tari si alte aberatii de genul, sa fie sterse pe motiv de off-topic, dezinformare, instigare si minciuni.
Eu unul n-as respinge a priori ideea de regionalizare/autonomie (teritoriala) a unei comunitati (etnice). Pentru ca nu o vad ca o separare de jure de majoritate (granite, pasaport, s.a.m.d.) cat ca o expresie a dezvoltarii (in sens bun) a spirtului comunitar: manifestarea identitatii, afirmarea initiativelor locale, auto-gospodarire, atitudini civice, norme de comportament, valori morale si etice, etc. O reusita un acest domeniu ar putea, prin puterea exemplului, mobiliza si ambitiona "majoritatea" amorfa, apatica, paralizata de pasivitate si resemnare - asa cum este aceasta acum.
shimen_musashi
Mar 12 2006, 14:53
parerea mea e ca problemele o sa dispara numai in momentul in care o sa ne consideram toti cetateni ai romaniei, nu eu sunt roman, tu ungur, el sas, cei de colo turci , tatari sau mai stiu eu ce. consider ca legea minoritatilor e un kk mare de tot. acesta lege e cea care face discriminarea intre noi. traiesc de ceva timp pe aceste plaiuri printre diferite nationalitai si va spu sincer ca nu am vazut pe nimeni sa se manifeste dupa cum scrie in presa sau se vede la tv. totul pare rupt din alta lume.
sunt profund dezgustat. daca va fi ceva in 15 sa le fie rusine si la unguri si la sasi si la romanii care o sa fie implicati.
Tuliman
Mar 12 2006, 15:07
Eu unul nu sunt de acord sa transformam mii de romani in minoritari in propria lor tara (ceea ce deja sunt) - poate pare limbaj de lemn - doar de dragul manifestarii "identitatii, afirmarea initiativelor locale, auto-gospodarire, atitudini civice, norme de comportament, valori morale si etice." Si sa fim seriosi, maghiarii vor mult mai mult de atat, nu vor doar sa-si afirme toate cele de mai sus, au posibilitatea asta in prezent, nu-i impiedica nimic, deja o fac.
Ma deranjeaza agresivitatea cu care isi manifesta "identitatea" (arborarea drapelului maghiar pe primaria nu stiu carui oras, refuzul de a accepta recruti de origine romana in unitatea militara din oras pe motiv ca "destabilizeaza echilibrul etnic", incapatanarea de a instala statui cu "eroi" maghiari in orase romanesti in conditiile in care personajele respective sunt considerate criminali de razboi de catre romani), sfidarea chiar si refuzul de a-si recunoaste apartenenta la tot ce inseamna Romania si respingerea pe care multi maghiari o arata vizavi de romani (ca si etnie). Un exemplu tipic: gradul de cunoastere al limbii romane printre cetatenii romani de origine maghiara. Ar fi un minim de bun simt din partea maghiarilor, in spiritul "convieturii pasnice". Sa dea macar semnul asta de buna-vointa si mai discutam pe tema regionalizarii.
Deci sa nu vorbim de "convietuire" pasnica (prin regionalizare etnica), atata timp cat sentimentele de ambele parti, nu sunt tocmai pasnice.
Iar majoritatea ma indoiesc ca va fi mobilizata/ambitionata in felul asta, din contra.
QUOTE(eyer @ Mar 12 2006, 14:26)

Eu unul n-as respinge a priori ideea de regionalizare/autonomie (teritoriala) a unei comunitati (etnice). Pentru ca nu o vad ca o separare de jure de majoritate (granite, pasaport, s.a.m.d.) cat ca o expresie a dezvoltarii (in sens bun) a spirtului comunitar: manifestarea identitatii, afirmarea initiativelor locale, auto-gospodarire, atitudini civice, norme de comportament, valori morale si etice, etc. O reusita un acest domeniu ar putea, prin puterea exemplului, mobiliza si ambitiona "majoritatea" amorfa, apatica, paralizata de pasivitate si resemnare - asa cum este aceasta acum.
asa o vezi tu
dar nu suntem obligati sa o luam ca o obligatie;
asa ca daca va separati mie mi se pare normal:
sa aveti carte verde pentru a merge cu masina la Brasov;
sa va cerem pasaport ca sa mergeti la Oradea;
sa va platiti studiile la ASE in Bucuresti ca un cetatean strain, in Euro;
sa platiti taxe vamale pentru marfurile care intra sau ies din "tara" voastra etc.
cam asa vad eu viitoarea tara secuiesca
Lowhigh
Mar 12 2006, 15:12
QUOTE(data @ Mar 12 2006, 15:11)

[...]asa ca daca va separati mie mi se pare normal: sa aveti carte verde pentru a merge cu masina la Brasov; sa va cerem pasaport ca sa mergeti la Oradea; sa va platiti studiile la ASE in Bucuresti ca un cetatean strain, in Euro; sa platiti taxe vamale pentru marfurile care intra sau ies din "tara" voastra etc.
cam asa vad eu viitoarea tara secuiesca

Hehe, sa ne uitam la treaba asta si din (ce)alta perspectiva: rromii (alta minoritate etnica, de vreo 4-5 ori mai numeroasa in RO ca secuii de care vorbim si despre care am stabilit in paginile anterioare ca numara doar vreo 600.000 de insi), care n-au constiinta identitatii (istorice), nu (prea) au initiative locale, n-au (deloc) ambitii de auto-gospodarire, civism, comportament s.a.m.d. Ei, as vrea sa vad care cetatean (majoritar) din tara asta s-ar opune ideii ca ei, din proprie initiativa, sa constituie un "Tinut al Rromilor" (un mega-judet autonom, sa zicem undeva prin Baragan) unde sa se adune toti si sa traiasca in legea lor asa cum cred ei de cuviinta ca e bine.
Tuliman
Mar 12 2006, 15:54
Eu propun ca in Romania sa nu se mai practice discriminarea pozitiva (sa nu mai avem in universitati locuri special rezervate pt minoritati, toti sa sustina acelasi examen de admitere) si sa nu se mai permita nici unui absolvent de clasa a 8-a sa-si continue studiile daca nu cunoaste limba romana la perfectie.
Kukker
Mar 12 2006, 16:41
QUOTE(Tuliman @ Mar 12 2006, 15:54)

Eu propun ca in Romania sa nu se mai practice discriminarea pozitiva (sa nu mai avem in universitati locuri special rezervate pt minoritati, toti sa sustina acelasi examen de admitere) si sa nu se mai permita nici unui absolvent de clasa a 8-a sa-si continue studiile daca nu cunoaste limba romana la perfectie.
am si eu o prupunere ...toti cei care sau mutat in Ardeal in ultimii 30-40 de ani sa se duca frumusel acasa in moldova si olétenia ca sa nu fie stresati de "bozgori" ...daca tot nu se simt bine acolo .!!!
Adios ca eu am plecat de aici , cum au plecat majoritatea oamenilor normali ..mariuspetru, Gheorghe D. E-boy , ....etc Nu merita sa pierzi vremea cu niste zapaciti la cap....un lucru e sigur sunt multi roman care s-au saturat de aceste mentalitati balcanice retrograde ...si asta e un lucru inbucurator ...
Sunt si alte forumuri .
Pt restul ....fierbeti-va in sucul verde cu iz nationalist in continuare , Succes.
Viitorul e tot pt noi cei care vrem sa schimbam ceva in bine in aceasta tara , si sa nu ramanem cu ideiile secolului 18-19....
byby
cartman_sp99
Mar 12 2006, 16:48
romaximusro
Mar 12 2006, 16:49
kukker atunci cand jignesti oameni de buna credinta facandu-i anormali si cand glorifici persoane ca mariuspetru normali (uiti cum jignea oamenii in masa? ) nu putem decat sa-ti uram drum bun si cale batuta. Nu ne va fi dor de tine si speram sa nu ne scrii scrisori de bun ramas.
Calea de mijloc ar fi ca fiecare (fie majoritar, fie minoritar) sa invete o limba de circulatie internationala. In felul asta, vorba englezului "we're even" si dispar barierele de comunicare. Fara sa mai vorbim de faptul ca e vorba ca RO sa fie bagata in UE, folks, deci treaba cu limba straina, devine un "must". In plus, invatatul (unei limbi straine) contribuie la igiena neuronilor
Tuliman
Mar 12 2006, 17:09
QUOTE(Kukker @ Mar 12 2006, 16:41)

am si eu o prupunere ...toti cei care sau mutat in Ardeal in ultimii 30-40 de ani sa se duca frumusel acasa in moldova si olétenia ca sa nu fie stresati de "bozgori" ...daca tot nu se simt bine acolo .!!!
Adios ca eu am plecat de aici , cum au plecat majoritatea oamenilor normali ..mariuspetru, Gheorghe D. E-boy , ....etc Nu merita sa pierzi vremea cu niste zapaciti la cap....un lucru e sigur sunt multi roman care s-au saturat de aceste mentalitati balcanice retrograde ...si asta e un lucru inbucurator ...
Sunt si alte forumuri .
Pt restul ....fierbeti-va in sucul verde cu iz nationalist in continuare , Succes.
Viitorul e tot pt noi cei care vrem sa schimbam ceva in bine in aceasta tara , si sa nu ramanem cu ideiile secolului 18-19....
byby
Eventual daca ne-ai da cateva argumente, exemple concrete, poate ai avea sanse sa ne convingi de superioritatea mentalitatii tale, pana atunci....esti doar un oarecare care sufera de mania persecutiei. In topicul asta nu am vazut nicaieri cuvantul "bozgor" si nici nu prea am inteles care e legatura intre ce am spus eu si revenitul oltenilor si moldovenilor....?
Prin oameni normali tu intelegi DOAR acei oameni care au aceleasi pareri ca si tine? In loc sa aduci argumente intr-o discutie, iti iei jucariile si pleci?
"mentalitati balcanice retrograde" care sunt acelea? Iar, fara exemple concrete sau argumente, se cheama ca vorbim de dragul de a ne baga in seama.
Pana acum, in ultimele cateva pagini ale discutiei, ai jignit vreo cateva persoane si ai aratat ca nu esti prea tolerant, asta e mentalitatea ta "de secol 21"?
floryyn
Mar 12 2006, 17:11
Probabil doreste un Ip si Traznea la scara larga. Va amintiti ce-au putut sa faca cu Cofariu?
Probabil doreste un Ip si Traznea la scara larga. Va amintiti ce-au putut sa faca cu Cofariu?
Galland
Mar 12 2006, 17:14

Sunt si alte forumuri .
byby
bai nene, eu nu ma prea pricep la treaba asta cu ungurii si Tinutul Secuiesc. eu stiu ca am mers la Tusnad in statiune si la Covasna si am trecut o data si prin Targu Mures. mi-a placut super si n-am avut probleme cu toate ca nu stiu o boaba ungureste. restul e apa de ploaie si propaganda ieftina, parerea mea.
Si daca isi fac astia regiune ce pana mea e cu asta?
sa-si faca nene si sa ne facem si noi ca sa ne ramana banii la bugetu local ca ne jupoaie astia care gestioneaza bugetul central! Ce dracu fac cu banii, nu stiu, ca soselele tot ca dracu arata si ne facem de cacao la toti strainii care intra in tara asta.
parerea mea e ca sa inceapa ungurii cu tinutul lor si daca le merge bine, sa nu-mi sariti in cap cu vorbe mari, dar eu ma mut acolo! invat si ungureste, care e treaba? Ca aici nu poti sa-ti gasesti un rost ca lumea, totul e pe spaga si daca nu ai pile si relatii si nu te duci cu teancul de coco nu faci nici o branza si nu-ti gasesti un loc de munca, chiar daca esti baiat finut si cunosti carte destula!
cartman_sp99
Mar 12 2006, 17:36
QUOTE(Galland @ Mar 12 2006, 17:14)

bai nene, eu nu ma prea pricep la treaba asta cu ungurii si Tinutul Secuiesc. eu stiu ca am mers la Tusnad in statiune si la Covasna si am trecut o data si prin Targu Mures. mi-a placut super si n-am avut probleme cu toate ca nu stiu o boaba ungureste. restul e apa de ploaie si propaganda ieftina, parerea mea.
Si daca isi fac astia regiune ce pana mea e cu asta?
sa-si faca nene si sa ne facem si noi ca sa ne ramana banii la bugetu local ca ne jupoaie astia care gestioneaza bugetul central! Ce dracu fac cu banii, nu stiu, ca soselele tot ca dracu arata si ne facem de cacao la toti strainii care intra in tara asta.
parerea mea e ca sa inceapa ungurii cu tinutul lor si daca le merge bine, sa nu-mi sariti in cap cu vorbe mari, dar eu ma mut acolo! invat si ungureste, care e treaba? Ca aici nu poti sa-ti gasesti un rost ca lumea, totul e pe spaga si daca nu ai pile si relatii si nu te duci cu teancul de coco nu faci nici o branza si nu-ti gasesti un loc de munca, chiar daca esti baiat finut si cunosti carte destula!

Nu polemizez cu tine pentru ca nu are rost mai era unu' care sustinea la fel ca tine ideea asta.Daca prin reducere la absurd asa-zisul "Tinut secuiesc" va obtine autonomia teritoriala va depinde economic in proportie de 90 % de Romania asa ca lasa gargara ieftina cum ca, "vezi doamne ce mare economie are tara, dar pacat ca bucurestenii aia lenesi ne mananca banii si din cauza asta vrem autonomie teritoriala" , ca sa ne facem drumuri bre ...!!
sorin mok
Mar 12 2006, 17:55
Prin argumente economice nu se poate justifica o autonomie teritorială; iar una culturală nici atât.
Asta de parcă în regiunile locuite majoritar de etnici secui(dar nu 100%)ar exista o industrie modernă la superlativ în care inginerii și muncitorii secui se epuizează pentru a susține un stat străin.
Ipozeză de lucru: secuii obțin autonomie teritorială și formează statul Secui. Acest stat va avea o minoritate unică: cea românească. Întrebarea este: acestă minoritate are dreptul să-și proclame autonomia teritorială? Că doar are și ea drepturi!
Galland
Mar 12 2006, 18:02
QUOTE(cartman_sp99 @ Mar 12 2006, 17:36)

Nu polemizez cu tine pentru ca nu are rost mai era unu' care sustinea la fel ca tine ideea asta.Daca prin reducere la absurd asa-zisul "Tinut secuiesc" va obtine autonomia teritoriala va depinde economic in proportie de 90 % de Romania asa ca lasa gargara ieftina cum ca, "vezi doamne ce mare economie are tara, dar pacat ca bucurestenii aia lenesi ne mananca banii si din cauza asta vrem autonomie teritoriala" , ca sa ne facem drumuri bre ...!!

polemizezi nu polemizezi, mie nu prea imi pasa. nu stau sa frec forumul asta toata ziua ca altii care se agita de mama focului de frica sa nu ne ia ungurii Transilvania! ce sa spun, mare patriotism.
Mie nu-mi pasa nci cat negru sub unghie de toti nebunii care cad in plasa lui Vadim si Tokes si spumega pe aici mi-am spus parerea si gata.
mai nene, treaba cu dependenta economica de restul Romaniei este o abureala, ma mir ca nu-ti dai seama de asta. adica aia urla ca nu vor sa-si faca un stat, ci doar o regiune autonoma si tu ma iei cu dependenta economica, vami, taxe si accize la frontiera. Hai ca sunteti culmea, pe cuvantul meu daca nu sunteti haiosi!
Pai una e regiunea si alta este TZARA si STATUL, nene!
au spus aia ca vor sa-si faca un stat? eu am inteles altceva din proclamatiile alea, care fie vorba intre noi sunt si alea pline de propaganda de cacao la fel ca in ziarele lui vadim
Eu cred ca n-aveti ce face acasa si frecati netu aiurea. Daca imi sariti in cap, mi se falfaie, ca si asa vad ca fiecare vorbeste degeaba pe aici, nimeni nu intelege nimic si totul e o abureala!
Hai, mai bine mergem sa bem o berica in oras si da-o dracului de politica ca oricum e treaba altora nu a noastra.
bai nene, eu nu ma prea pricep la treaba asta cu ungurii si Tinutul Secuiesc. eu stiu ca am mers la Tusnad in statiune si la Covasna si am trecut o data si prin Targu Mures. mi-a placut super si n-am avut probleme cu toate ca nu stiu o boaba ungureste. restul e apa de ploaie si propaganda ieftina, parerea mea
nici eu , o singura data am fost in arad si intimplator am intrat intr-un chiosc in care vinzatoarele erau doua babe si vorbeau ungureste, cind le-am cerut ce am avut nevoie mi-au vorbit pe romaneste, si, am fost in vizita si la famili de unguri cit am fost musafir s-a vorbit romaneste, am ramas susprinsa de ospitaliteatea oamenilor din acea zona...
vara-mea e din Harghita pina la 6 ani nu a stiut romaneste si cind s-a casatorit a venit cu sotul ei in bucuresti la mine a vorbit daor in romaneste, oricum stia ca eu nu inteleg nimic in afara de ...nem tudo..
fanariotul
Mar 12 2006, 18:42

Degeaba incerci sa fii inteligent; peste 30-40 de ani, istoria o sa va aseze o frumoasa coroana pe monument. Si tot ea va consemna, negru pe alb, cum AU FOST ODATA niste autonomi.
Nu in ultimul rand, istoria va consemna si "eroicul" razboi electronic purtat de cavalerii stralucitori kukker, mariuspetru, gh. dracu & stuff.
Un razboi scurt, violent, sangeros, in care au pierit o multime de clone.
QUOTE(sorin mok @ Mar 9 2006, 13:29)

Există o națiune secuiască??? Au și instituții specifice???? De când asta??
Sunt doar o etnie. Minoritară, și atât. Cu drepturi și obligații față de națiunea română (care-i include și pe ei, alături de celelate 12 minorități etnice) și statul român (și instituțiile sale) - (dacă pot să facă stagiu militar în armata romană, dacă sunt căsătoriți sub legea română, pot să facă și pușcărie română pentru incitare la violență. Există o Constituție, în ciuda dorințelor unora sau altora (mă includ și eu , evident), care TREBUIE respectată.
radumuki mi-a informat, ca scriind "idiot" am jignit pe tine. iti cer scuze. mi-am pierdut capul.
ma corectez:
Mai multe provocatii ca postul tau mai sus, mai tare secuii sa se simta o natiune si mai degreaba vor sa formeze institutile lor (afara de CNS).
numai bine, peace
Gheorghe Dracu
Mar 12 2006, 19:11
QUOTE(fanariotul @ Mar 12 2006, 18:42)

Degeaba incerci sa fii inteligent; peste 30-40 de ani, istoria o sa va aseze o frumoasa coroana pe monument. Si tot ea va consemna, negru pe alb, cum AU FOST ODATA niste autonomi.
Nu in ultimul rand, istoria va consemna si "eroicul" razboi electronic purtat de cavalerii stralucitori kukker, mariuspetru, gh. dracu & stuff.
Un razboi scurt, violent, sangeros, in care au pierit o multime de clone.

Gogule, probleme, ma? Cum vrei sa iti demonstrez ca nu sunt clona nimanui? Din partea mea, poti intreba moderatorii. Sau insinuezi ca sunt una si aceeasi persoana cu Kukker si Marius Petru? Ai buba mare nene! Kukker e un tip de treaba, nu cred sa poti reusi sa il inflamezi cu gogosile tale. La fel si Marius Petru.
Nu pricep ce vrei sa spui cu cavaleri stralucitori. Poate ai amabilitatea sa imi explici.
Mi-ar place sa stiu daca nu cumva esti vreun moldovean pripasit prin Ardeal infricosat de posibilitatea de fi obligat sa invete o limba noua... Cea romana.
QUOTE(Ayame @ Mar 12 2006, 18:07)

nici eu , o singura data am fost in arad si intimplator am intrat intr-un chiosc in care vinzatoarele erau doua babe si vorbeau ungureste, cind le-am cerut ce am avut nevoie mi-au vorbit pe romaneste, si, am fost in vizita si la famili de unguri cit am fost musafir s-a vorbit romaneste, am ramas susprinsa de ospitaliteatea oamenilor din acea zona...
vara-mea e din Harghita pina la 6 ani nu a stiut romaneste si cind s-a casatorit a venit cu sotul ei in bucuresti la mine a vorbit daor in romaneste, oricum stia ca eu nu inteleg nimic in afara de ...nem tudo..
Pai si cum, nu te-au refuzat? Nu ti-au intors spatele? Curios, legendele spun altceva...
Morticia
Mar 12 2006, 19:19
QUOTE(Gheorghe Dracu @ Mar 12 2006, 19:11)

Gogule, probleme, ma? Cum vrei sa iti demonstrez ca nu sunt clona nimanui? Din partea mea, poti intreba moderatorii. Sau insinuezi ca sunt una si aceeasi persoana cu Kukker si Marius Petru? Ai buba mare nene! Kukker e un tip de treaba, nu cred sa poti reusi sa il inflamezi cu gogosile tale. La fel si Marius Petru.
Nu pricep ce vrei sa spui cu cavaleri stralucitori. Poate ai amabilitatea sa imi explici.
Mi-ar place sa stiu daca nu cumva esti vreun moldovean pripasit prin Ardeal infricosat de posibilitatea de fi obligat sa invete o limba noua... Cea romana.Pai si cum, nu te-au refuzat? Nu ti-au intors spatele? Curios, legendele spun altceva...

Wow. Tampeniile "se-ntoarce". Parca plecaserati de pe Sp si plangea Kukker pe-aici....
fanariotul
Mar 12 2006, 19:26

Ghita, am spus eu ca esti clona cuiva ? Unde m-am referit la tine cand am vorbit de clone ? Ai probleme cu intelegerea limbii romane ghita ?
Cavalerii stralucitori...? Cauta in mesajele lui mariuspetru 

Mi-ar place sa stiu daca nu cumva esti vreun moldovean pripasit prin Ardeal infricosat de posibilitatea de fi obligat sa invete o limba noua... Cea romana.
Ti-ar placeA; mi-ar placeA, etc.
Cred ca ai lipsit intentionat de orele de limba si literatura romana, preferandu-le in schimb pe cele despre regionalizare, facute pe vreun gard autonom secuiesc.
Invata dreaqu' limba romana, si dupa aceea incerca sa dai lectii. 
Stii cum e, gura bate curu'.
Gheorghe Dracu
Mar 12 2006, 19:27
Fanariotule, mi-am propus sa nu prea mai intru pe SP (e vorba de Softpedia, nu de indemnul pe care ti-l adresez din toata inima) din cauza coborarii nivelului discutiei si interferarea unora ca tine.
Ai scris mai devreme despre clone, despre mine, mariuspetru, kukker. De asta am socotit necesar sa iti mai spun odata ca nu am clone pe Softpedia. Limba romana nu se rezuma doar la gramatica, ci si la ortoepie. Deci incearca sa scrii concis, si macar pe intelesul tau.
Iti doresc si tie sa te indragostesti nebuneste de o unguroaica si sa fii atat de orbit de iubire (esti in stare de asa ceva?) incat sa inveti limba maghiara. Iti doresc apoi sa mergi la ea acasa, la rudele ei de la sat sa vezi ce e aia ospitalitatea maghiara.
fanariotul
Mar 12 2006, 19:32
Vezi cu ma confunzi cu o domnisoara.
Altfel, citeste mesajul lui kukker, el vorbea despre romani de treaba ca tine, mariuspetru & stuff.
Eu o sa plang foarte tare de acum inainte ca lipsesc adeptii "romani" ai autonomiei. 
Aha, ai editat mesajul...
Gheorghe Dracu
Mar 12 2006, 20:02
Funariotule, autonomie va fi oricum. Poate ca nu in termenii secuilor, dar intr-un fel va fi in mod cert odata cu integrarea. Iti redoresc cele de mai sus!
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please
click here.