shimen_musashi
Mar 9 2006, 20:00
Momentan nu exista
Daca reusesc in demersul lor o sa existe. Cred ca ceva asemenator s-a intamplat si cu Transnistria in Moldova(cred - nu consc contextul olitic in care s-au petrecut faptele). Daca gasesc pe cineva care sa-i recunoasca ca si natiune ........ treaba e ca si rezolvata. E cumva ca si la casatorie: ai nevoie doar de 2 martori pentru a ti se elibera certificatul, deci.........
mos ene
Mar 9 2006, 20:33
Mai am si eu o intrebare, eu am saptamanal drumuri in Targu Mures daca astia isi proclama autonomia si republica lor secuiasca, o sa avem nevoie de vize?????
Benedict
Mar 9 2006, 20:41
QUOTE(shimen_musashi @ Mar 9 2006, 20:00)

Momentan nu exista
Daca reusesc in demersul lor o sa existe. Cred ca ceva asemenator s-a intamplat si cu Transnistria in Moldova(cred - nu consc contextul olitic in care s-au petrecut faptele). Daca gasesc pe cineva care sa-i recunoasca ca si natiune ........ treaba e ca si rezolvata. E cumva ca si la casatorie: ai nevoie doar de 2 martori pentru a ti se elibera certificatul, deci.........

Din punct de vedere istoric exista o natiune secuiasca, dar una de tip feudal, amintita in celebrul tripartit al lui Werboczi , adica acel cod de legi dupa care s-a guvernat principatul Transilvaniei, pana la 1848, cu diverse amendamente de-a lungul timpului, daca nu ma insel. Este vorba deci de "Decretum latino-hungaricum, sive Tripartitum opus juris consuetudinarii inclyti regni Hungariae & Transylvaniae, ac partium eidem, subjectarum, una cum Methodo Articulorum Diaetalium ".
http://bibliophil.bibliotecamm.ro/
Si adaug un comentariu din Referate.ro
"Cele trei natiuni devin puterea politica in stat, continutul lor politic in mod firesc se restrange la clasele stapanitoare alcatuitoare a statului.La viata publica, la functile statului, participa, desigur, membrii natiunilor politice.Dar puterea politica se exercita ierarhic , purtatorii ei sunt reprezentantii proeminenti ai natiunilor politice, Proceres, Magnates, Domini, Urak.Ei detin functiile inalte in stat, participa personal la dieta , tin chiar oaste personala.Natiunea nobililor e organizata in comitate, a secuilor si sasilor in scaune.Comitatele, scaunele, orasele participa la dieta prin reprezentanti.Dar acestia sunt, obisnuit, nobili sau patricieni fruntasi.Nobilimea de rand, nobilimea mica sau cetatenii oraselor populeaza, obisnuit , doar functiile de rand, apar doar in organele comitatelor, scaunelor , oraselor si rar sau deloc in diete.Viata politica, dietele sunt dominate de nobilime.Comitatul, transformat de mult din regal in nobiliar , reprezentat in dieta se va numi si el "nobilul comitat".Natiunea secuiasca insasi, ca sa nu fie prejudiciata in calitatea sa de natiune politica, se va numi treptat Nemes Szekely Nemzet.Ce-i drept pe secui inca Tripartitul ii califica nobiles privilegiati, totusi nu puteau fi confundati simplu cu nobilii, care constituiau o natiune aparte, natiunea principala."
Daca ne referim la termenul modern de natiune, lucrurile sunt ceva mai complicate, intr-adevar. deoarece dupa fondarea imperiului Austro-Ungar Transilvania isi pierde autonomia si vechile legi sunt inlocuite. Cu acest prilej dispare si notiunea de natuine secuiasca.
Am citit si aici pe forum diverse abordari ale acestui termen, inclusiv un concept modern numit "natiune civica", in care se vorbeste de o natiune care nu are legatura cu etniile in sine.
Daca ne raportam la aceasta conceptie moderna, este clar ca "natiunea secuiasca" nu este decat o conceptie etnicista si exclusivista, asemanatoare cu cea romaneasca de fapt.
Rasfoind topicele mai vechi am gasit o discutie pe aceasta tema si din acesta cauza am facut precizarile de mai sus, nu stiu daca ele au contribuit cu ceva la clarificarea discutiei.
Daca exista ori nu o asemenea natiune, este mai putin important.
Trebuie sa urmarim cum se va manifesta pe mai departe. Personal am serioase dubii asupra demersului privind cerintele secuilor. De fapt, nici nu cunoastem aceste cerinte. In ziarele de ieri si alaltaieri aparusera niste texte ale proclamatiei. In cele de astazi apar cu totul alte texte. Liderii secuilor ca si cei ai UDMR se delimiteaza de ele. Intr-unul e vorba de independenta, in altul de autonomie. Ce sa mai intelegem?
Remarcam in zilele trecute ca presa romaneasca da dovada de retinere ferindu-se sa publice texte care ar putea duce la tensiuni suplimentare. Am constatat ca astazi retinerea s-a dus de rapa. Au aparut tot felul de referiri la legiuni si forte paramilitare, referiri la implicarea unor servicii secrete si alte asemenea adevarate perdele de fum.
Cu atat mai mult cred ca se impune o privire foarte circumspecta. Cred ca suntem obiectul unei manipulari la scara extinsa si sper din toata inima ca lucrurile sa decurga totusi spre bine si sa nu se ajunga la evenimente nefericite pentru tara noastra.
Tuliman
Mar 9 2006, 20:57
Racockzi, pardon, Benedict (scuze, citatele... cunostiintele de istorie...am avut un deja-vu), ar cam fi momentul pt organizatia aceea a secuilor sa-si faca cat se poate de publice si de cunoscute intentiile, in mod oficial, faptul ca asteapta 15 martie mi se pare destul de neinteligent/neprofesionist sau rau-voit. In primul rand sunt datori sa faca asta, tocmai datorita dezinformarii intentionate sau doar prostesti din ultimele zile, in al doilea rand, serveste intereselor lor.
sorin mok
Mar 9 2006, 21:19
Benedict, ai cumva vreo harta de epoca sa vad si eu unde a locuit "natiunea" secuiasca suverana si independenta?
Benedict
Mar 9 2006, 21:34
QUOTE(Tuliman @ Mar 9 2006, 20:57)

Racockzi, pardon, Benedict (scuze, citatele... cunostiintele de istorie...am avut un deja-vu), ar cam fi momentul pt organizatia aceea a secuilor sa-si faca cat se poate de publice si de cunoscute intentiile, in mod oficial, faptul ca asteapta 15 martie mi se pare destul de neinteligent/neprofesionist sau rau-voit. In primul rand sunt datori sa faca asta, tocmai datorita dezinformarii intentionate sau doar prostesti din ultimele zile, in al doilea rand, serveste intereselor lor.
Crezi ce vrei, nu e prima data cand faci paralela asta. Te-am rugat sa te adresezi celor care supravegheaza forumul daca ai nelamuriri in privinta mea. Daca ai avut diferende cu acel forumist, e treaba ta. Daca te deranjaza ca-mi argumentez mesajele cu citate, imi pare rau, dar nu am de ce sa ma feresc de asta. Ar fi mai simplu sa postez mesaje din auzite? Am studiat istoria si am facut o pasiune pentru acest domeniu fascinant. Am studiat si istoria religiilor si daca doresti putem discuta si despre acest subiect , pe un alt topic.
Ma bucur daca pot sa impartasesc colegilor mei cate ceva din cele pe care le cunosc. Cred ca asta este un lucru bun si util intr-o discutie pe o tema delicata, cum este cea de fata.
In al doilea rand, observ ca suspiciunea este din ce in ce mai mare si asta are un efect nefast asupra societatii in ansamblul ei. Poate ca asta se si urmareste.
Cred ca suntem depasiti de evenimente si daca intr-adevar cineva a pus la cale o diversiune, ma tem ca fenomenul poate sa scape usor de sub control. Totusi, observ ca televiziunile inca nu dau o mare importanta acestei probleme si bine fac. Pentru ca presa audio-video are un impact urias asupra publicului. Daca ne aducem aminte de evenimentele din dec. 1989, ne dam seama ce inseamna implicarea televiziunii in asemenea scenarii.
Daca insa se confirma cele mai sumbre banuieli, atunci in urmatoarele zile vom asista la o escaladare a zvonurilor in mas media.
Observasem citind presa de azi, pe unele forumuri ale ziarelor indemnuri la deplasari in masa catre Odorhei. Chipurile grupuri de studenti si alte categorii de cetateni se mobilizau ca sa-i puna la punct pe acei nemernici, cum se exprimau acolo.
Asta mi-a adus aminte de IMGB- face ordine si de minerii care veneau la Bucuresti in 1991-1992.
Daca serviciile statului monitorizeaza situatia, ar fi interesant de stiut daca a crescut numarul de bilete vandute cu destinatia in Secuime.
Eu as vrea sa cred ca nu se vor da curs provocarilor si repet a nu stiu cata oara ca numai dialogul purtat cu calm si responsabilitate poate sa fie benefic.
AcidMan
Mar 9 2006, 21:43
mai bine mor decat sa imi spuna un spurcat de american unde ma cac in tara mea.
Despre secui - originea lor, asimilarea lor de catre maghiari, coabitarea romano-secuiasca - un articol excelent al dr. Mircea Dogaru in revista "Lumea":
Secuii - poporul furat (partea I)
Secuii - poporul furat (partea II)
Un must read!
Kukker
Mar 10 2006, 01:49
Elena_Din_Troia
Mar 10 2006, 03:00
QUOTE(eyer @ Mar 9 2006, 23:05)

Despre secui - originea lor, asimilarea lor de catre maghiari, coabitarea romano-secuiasca - un articol excelent al dr. Mircea Dogaru in revista "Lumea":
Secuii - poporul furat (partea I)Secuii - poporul furat (partea II)Un
must read!
Foarte interesante aceste articole.
Domnul ALAIN DU NAY in volumul QUOTE
ROMÂNI ȘI MAGHIARI ÎN VÂRTEJUL ISTORIEI
publicat în anul 2001 la EDITURA MATTHIAS CORVINUS din Toronto susține că de fapt secuii sunt TURCI astfel:
Carte care prezinta istoria din punct de vedere maghiar spune: secuii sunt, după toate probabilitățile, un trib de origine turcească, care s-a alăturat maghiarilor încă înaintea ocupării teritoriului țării de mai târziu ceea ce ar rezulta ce secuii sunt un trib de origine turcă.
Benedict
Mar 10 2006, 05:30
QUOTE(eyer @ Mar 9 2006, 23:05)

Secuii - poporul furat (partea I)Secuii - poporul furat (partea II)Un
must read!
Am citit astfel de articole care sustin ca secuii nu sunt maghiari. Interesant este ca aceste teorii dau apa la moara tocmai extremistilor secui. Tot incercand sa demonstreze ca secuii sunt altceva, diversi autori romani ii ajuta sa-si consolideze demersul. Ma mir ca nimeni nu sesizeaza ca extremistii se ajuta de fapt unii pe altii , chiar daca sunt din tabere opuse.
Daca au o origine turcica sau sunt maghiari, ce importanta are pentru tema forumului?
QUOTE(Kukker @ Mar 10 2006, 01:49)

Da ...ai gasit si tu istoricul istoricilor de la apv
ala e bolnav mintal , am vazut o emisiune unde a declarat ca romanii au fost inaintea dacilor si traiau cam pe jumataea suprafetei de azi a Europei....de la Polonia pana in Grecia ....dupa asta au aparut dacii....no comnet.
Si cu asa zisa magharizare a secuilor...care de fapt sunt maghiari....fiecare cu cantecul lui...
Oricum la Odorheiul Secuiesc totul decurge normal....chiar astazi au fost convocati sefii da la Politia si Jandarmeria Hargita pt a asigura linistea si ordinea in timpul sarbatoririi zilei de 15 martie.
Un lucru e siguri ..o sa fie multe lume ...si acolo nu o sa intra nici un provocator nazist nationalist vadimist.
Merg si eu cu vreo 10 prieteni...
Szerbusztok !
Nu cumva ar fi mai bine ca sa nu se dea importanta manifestarii de la Odorhei? Din cate am citit se vor organiza manifestari in toate orasele din Transilvania care au populatie maghiara. Poate ca ar fi mai bine ca maghiarii care nu sustin diversiunea consiliului secuiesc, sa nu acorde atentie acelei manifestari si sa sarbatoeasca 15 Martie in alte localitati. Desigur, fiecare e liber sa se duca unde doreste, insa datorita contramanifestatiei anuntate de Vadim, cred ca Odorheiul Secuiesc nu este un loc potrivit.
CapitanuPICARD
Mar 10 2006, 09:05
in spiritul dialogului... cu dedicatie pentru 15 martie, cateva versuri... 
Se rasucesc strabunii din morminte
Si focuri de aprind din deal in deal,
Zamolxe se ridica-n ceruri sfinte
Si-n Romania-nvie Decebal!
Lumina din vazduh se cerne lina
Pe strabunici, parinti, copii, nepoti,
Din cupa tarii, de amaruri plina,
Si-aduna Horia carnea de pe roti!
Se-mbata codrul de taria sevei,
A libertate clopotele bat,
Departe-n nord, in portile Sucevei,
E viu Stefan, calare si-nzauat!
Din scaunul de fier si de caznire,
Spre Cer se-nalta sufletul de foc,
Secuiul Doja, ca o mantuire,
Aduce viata, pace si noroc!
Din tarna Romaniei-nvie trupul
Viteazului Mihai si-si afla-un cap
Ii lumineaza steaua noastra chipul
Si sub securea-i cade zeul tap!
Un glas de bucium infioara muntii,
Vestind ca-n Tebea, dintr-al sau mormant,
Cu steaua vietii in lumina fruntii,
Se arata Iancu, luminand ca sfant!
Vrjamse ganduri se sfarama-n slava,
Caci a-nflorit lumina-n Trei Ierarhi,
E Cuza, domn din stirpea romoldava,
Arzand, cu focul, negri patriarhi.
Se pravale din Cer o stea dusmana,
Ce pe romani in lanturi i-ar fi vrut,
In rasarit, prin ceata diafana,
E Maresalul, trece peste Prut.
capitane, superlativele nici nu ajung pentru aceste versuri...
caterinas2
Mar 10 2006, 09:18
cred ca versurile astea spun tot.
sunt romanca si sunt mandra de asta
Elena_Din_Troia
Mar 10 2006, 09:31
QUOTE(Benedict @ Mar 10 2006, 05:30)

....
Daca au o origine turcica sau sunt maghiari, ce importanta are pentru tema forumului?
...
Topicul e legat de ce doresc secuii.
Nu ar fi normal ca pentru a înţelege mai bine aceste persoane, pentru a înţelege mai bine ceea ce solicită acest grup de persoane, să analizăm evoluţia/involuţia/istoria acestui grup ?!

Am citit astfel de articole care sustin ca secuii nu sunt maghiari. Interesant este ca aceste teorii dau apa la moara tocmai extremistilor secui ...
Este foarte interesant ceea ce susţi dumneata. Pot să argumentezi această poziţie ?

... diversi autori romani ...
Să nu uităm de ALAIN DU NAY
...
naughtydream01
Mar 10 2006, 09:32
Mon capitain, eu rețin pentru incultura mea generală, dar în particular, următoarele indicii:
Se rasucesc strabunii din morminte - OBE
Si-aduna Horia carnea de pe roti! - Inflație prin cavouri
Se-mbata codrul de taria sevei - Pădurea bețivă ia locul Deliormanului
E viu Stefan, calare si-nzauat! - David Copperfield nu e un escroc
Aduce viata, pace si noroc! - Hai cu toți la joc, păsărica-i cu noroc
Viteazului Mihai si-si afla-un cap - Miron și frumoasa fără corp, serie nouă, Stăpânul căpățânilor
Se arata Iancu, luminand ca sfant! - Lumină din lumină, fără pic de terebentină
Arzand, cu focul, negri patriarhi - Aprob pozitiv pomana porcului
E Maresalul, trece peste Prut. - Și chiar și îndărăt
QUOTE(Ayame @ Mar 10 2006, 09:09)

capitane, superlativele nici nu ajung pentru aceste versuri...

de acord, de data asta
Sa nu fie in spate la aceasta miscare F.S.B ( K.G.B light)
Elena_Din_Troia
Mar 10 2006, 09:59
Elena_Din_Troia
Mar 10 2006, 10:15
QUOTE(CapitanuPICARD @ Mar 10 2006, 09:05)

in spiritul dialogului... cu dedicatie pentru 15 martie, cateva versuri...
Se rasucesc strabunii din morminte
Si focuri de aprind din deal in deal,
Zamolxe se ridica-n ceruri sfinte
Si-n Romania-nvie Decebal!
Lumina din vazduh se cerne lina
Pe strabunici, parinti, copii, nepoti,
Din cupa tarii, de amaruri plina,
Si-aduna Horia carnea de pe roti!
Se-mbata codrul de taria sevei,
A libertate clopotele bat,
Departe-n nord, in portile Sucevei,
E viu Stefan, calare si-nzauat!
Din scaunul de fier si de caznire,
Spre Cer se-nalta sufletul de foc,
Aduce viata, pace si noroc!
Din tarna Romaniei-nvie trupul
Viteazului Mihai si-si afla-un cap
Ii lumineaza steaua noastra chipul
Si sub securea-i cade zeul tap!
Un glas de bucium infioara muntii,
Vestind ca-n Tebea, dintr-al sau mormant,
Cu steaua vietii in lumina fruntii,
Se arata Iancu, luminand ca sfant!
Vrjamse ganduri se sfarama-n slava,
Caci a-nflorit lumina-n Trei Ierarhi,
E Cuza, domn din stirpea romoldava,
Arzand, cu focul, negri patriarhi.
Se pravale din Cer o stea dusmana,
Ce pe romani in lanturi i-ar fi vrut,
In rasarit, prin ceata diafana,
E Maresalul, trece peste Prut.
Cetăţene pi gard tb. să-ţi spun că sunt foarte frumoase aceste versuri.
Sunt sigur că această modalitate de exprimare la care apelează persoana dumitale exprimă o frustrare denaturăt istorică care nu te face decât să visezi cu ochii deshişi.
Versurile tale mă fac să mă gândesc la 2 posibilităţi:
1. eşti de orgine vlahă sau
2. eşti de orgine rrom[anes]oldava sau
3. eşti de orgine vlahă şi rrom[anes]oldava.
Revenind la topic: ce să-şi dorească ? Probabil să plătească impozite Bucureştiului
! Sunt sigur că eşti de acord cu asta ! 
Bucureşti fiind capitala la care este aservit politic,financiar şi economic acest sărman "ţinut".
caterinas2
Mar 10 2006, 10:19
Si eu cred ca este doar un foc de paie
Nu pot sa spun daca cineva "pune paie pe foc" intentionat sau nu, daca este o diversiune sau mai stiu eu ce, nu am destule informatii.
Eu o singura data am fost in Targu Mures, in interes de servici, si am fost impresionata de felul in care am fost primita de colegii mei unguri. Toti s-au purtat foarte normal, nici macar pentru o clipa nu am simtit ca sunt privita "altfel". (spre exemplu, in momentul in care ma apropiam de ei incepeau sa vorbeasca in roamaneste, cu toate ca pana atunci vorbeau in ungureste)
shimen_musashi
Mar 10 2006, 10:45
Spicuiri di ziarul GANDUL din data de 10.03.2006:
"""""""""""„Nu știu cine și de unde a scos că, la Odorhei, vom declara autonomia teritorială a Ținutului Secuiesc. Nici vorbă de așa ceva, vom proclama, cum am făcut și până acum, doar dorința și voința noastră de a obține această autonomie. Deci proclamația care se va citi, și care se numește manifest, va fi numai în acest sens și nicidecum în sensul că, gata, de-a doua zi Secuimea e stat în stat, ceea ce este cu totul altceva. Iar termenii săi nu vor fi, în nici un caz, de natură să incite și să aprindă spiritele” a declarat pentru „Gândul” Ferenc Csaba, vicepreședintele Consiliului Național Secuiesc, organizatorul „marii adunări naționale secuiești” din 15 martie, de la Odorheiu Secuiesc. El a negat vehement autenticitatea informațiilor apărute în presă în privința conținutului proclamației, calificându-le drept „speculații și invenții cu care CNS-ul n-are nici o legătură, recunoscând însă, în cele din urmă, veridicitatea proiectului proclamației publicat în ediția de ieri a ziarului nostru: „Formulările nu sunt exact cele din materialul pe care l-ați publicat dumneavoastră, dar conținutul acela este, în esență”.
Potrivit vicelui CNS, „manifestul” va fi citit la adunarea de la Odorhei de către autorul lui, Csapo Jozsef, președintele Consiliului, după care vor mai cuvânta despre autonomie primarul Szasz Jeno, președintele Uniunii Civice Maghiare – „pentru că primăria e co-organizator al acțiunii” – episcopul Tokes Laszlo și istoricul ungar Raffay Erno, regizorul filmului „Trianon”, difuzat fără autorizație, anul trecut, în mai multe localități din Transilvania.
Programul adunării – care nu va depăși o oră și jumătate – va fi completat cu o depunere de coroane de flori la monumentul „Secuiul de Fier” din piața centrală a orașului și cu un recital de cântece și poezii închinate revoluției pașoptiste maghiare, „pentru că și pentru această sărbătoare organizăm adunarea”.
La Odorhei – „doar o etapă a luptei noastre”
Ferenc Csaba ne-a mai precizat, apoi, că acțiunea de la Odorhei este „doar o etapă a luptei pentru autonomia teritorială a Ținutului Secuiesc, pe care o vom continua atât pe plan intern, cât și pe plan internațional. Iar cuvântul luptă nu trebuie înțeles ca violență, nesupunere sau recurs la arme, cum se grăbesc mulți să ne acuze, ci o acțiune pașnică, strict în cadrul democratic și legal.”
Astfel, pe plan intern, CNS va continua să ceară adoptarea proiectului de lege privind autonomia teritorală a Ținutului Secuiesc, aflat acum la Senat, va organiza manifestații de susținere la nivelul localităților din Covasna, Harghita și Mureș și va continua inițierea de referendumuri locale pro-autonomie, chiar dacă toate cele de până acum au fost declarate ilegale de Justiție. Pe plan extern, vor continua demersurile la ONU și Uniunea Europeană, pentru ca acestea să impună României acceptarea autonomiei teritoriale a Ținutului Secuiesc „ca formă de substatalitate, cu parlament, guvern și președinte proprii”, iar Ungariei i se va solicita să devină „protectorul” acestei autonomii.
Retorică autonomistă și la ceremoniile UDMR
Discursuri despre autonomia teritorial-etnică a Ținutului Secuiesc nu vor fi auzite însă doar la adunarea pusă la cale de CNS la Odorhei, ci și la manifestările organizate de UDMR la Târgu Secuiesc pentru aniversarea revoluției pașoptiste maghiare, la care vor fi prezenți președintele Uniunii, Marko Bela, și ambasadorul Ungariei la București. """"""""""
Eu nu pricep o chestie (sa ma lamureasca cine poate): "ce treaba are Ungaria cu atonomia secuilor?" sau
"de ce se amesteca o tara vecina in treburile noastre interne?" sau
"daca secuii cer autonomia, cui o cer? statului roman sau altui stat? daca o cer statului roman si acesta nu le 'aproba' cererea, de ce cer si altor state sau organizatii externe?" sau
"de ce cer protectorat Ungariei si nu Noii Zeelande? ce interese are Ungaria?" sau
"care v-a fi picatura care va umple paharul? senzatia mea e ca se va ajunge in acel punct in care spiritele se vor incinge prea tare si ma tem ca se va lasa cu ceva bataie" sau
"daca secuii doresc sa aiba institutii politice gen guvern, parlament, presedinte sau altele de gen garda nationala sau politie, inseamna ca deja le au? adica in cazul in care maine le este recunoscuta autonomia exista liste cu persoane care sa ocupe aceste <posturi>? daca exista aceste liste, SRI sau alte institutii abilitate ale statuui roman le cunoaste?"
.....si lista poate continua....
Elena_Din_Troia
Mar 10 2006, 11:01
caterinas2
Mar 10 2006, 11:06
QUOTE(Elena_Din_Troia @ Mar 10 2006, 11:01)

Ce treabă au maghiarii cu secuii ?!
Secuii au fost
ungurizați/maghiarizați.
Secuii nu sunt unguri.Vezi cercetările științifice care demonstrează că la origine sunt turci. Secuii au fost maghiarizați.
Scuzați barbarismele

(cu multiple sensuri

)
Pai daca maghiarii nu au nici o treaba cu secuii de ce mai cer protectoratul Ungariei?
In afara de asta sa stii ca nu l-am intrebat pe fiecare in parte daca este ungur sau secui.
romaximusro
Mar 10 2006, 11:08
Astfel, pe plan intern, CNS va continua să ceară adoptarea proiectului de lege privind autonomia teritorală a Ținutului Secuiesc, aflat acum la Senat, va organiza manifestații de susținere la nivelul localităților din Covasna, Harghita și Mureș și va continua inițierea de referendumuri locale pro-autonomie, chiar dacă toate cele de până acum au fost declarate ilegale de Justiție. Pe plan extern, vor continua demersurile la ONU și Uniunea Europeană, pentru ca acestea să impună României acceptarea autonomiei teritoriale a Ținutului Secuiesc „ca formă de substatalitate, cu parlament, guvern și președinte proprii”, iar Ungariei i se va solicita să devină „protectorul” acestei autonomii.
eu cred ca daca proclama kkturi din astea statul roman ar avea motive legale sa-i cerceteze penal pe gigeii astia nu? Pentru incalcarea constitutiei..Ma insel?
radumiki
Mar 10 2006, 11:11
QUOTE(romaximusro @ Mar 10 2006, 11:08)

eu cred ca daca proclama kkturi din astea statul roman ar avea motive legale sa-i cerceteze penal pe gigeii astia nu? Pentru incalcarea constitutiei..Ma insel?
Poate ca sunt deja cercetati...sa vedem daca vor fi si acuzati !
akenathon
Mar 10 2006, 11:11
si ungurii se inrudesc cu turcii...
popoare fino-ugrice: unguri, turci, finlandezi, estonieni etc..
shimen_musashi
Mar 10 2006, 11:17
QUOTE(caterinas2 @ Mar 10 2006, 11:06)

Pai daca maghiarii nu au nici o treaba cu secuii de ce mai cer protectoratul Ungariei?
In afara de asta sa stii ca nu l-am intrebat pe fiecare in parte daca este ungur sau secui.
Corect
Ce treaba are Ungaria in toata povestea asta? Care sunt interesele ei pana la urma? Sa nu uitam si urmatorul aspect: Ungaria face parte din UE, noi nu (deocamdata) si pana una alta un mic cuvant si o mica influenta (sau mare) in cadrul acestei organizatii, deci UE isi poate da cu parerea.
Si mai e o problema: avem o constitutie si avem niste legi; toti cetatenii romani suntem datori sa le respectem. TOTI. De ce nu se aplica legea?
CapitanuPICARD
Mar 10 2006, 11:21
stimati moderatori, oare cine se ascunde in spatele userului nono2222 ? 
vrea careva dintre moderatori niste capturi de ecran cu mesajele "pioase" ale celor care amintesc despre dialog?
caterinas2
Mar 10 2006, 11:27
Pe mine nu o data m-a deranjat sa vad la TV interviuri cu CETATENI ROMANI care vorbeau intr-o alta limba decat cea romana (stiti la care ma refer) pentru simplul motiv ca nu stiau sa vorbeasca romaneste. Este posibil ca un cetatean al unei tari sa nu cunoasca limba tarii respective?
Din cate stiu eu, cei care emigreaza in SUA dau examen de limba engleza, deci sunt obligati sa cunoasca limba tarii in care vor sa traiasca.
Elena_Din_Troia
Mar 10 2006, 11:33
shimen_musashi
Mar 10 2006, 11:36
QUOTE(caterinas2 @ Mar 10 2006, 11:27)

Pe mine nu o data m-a deranjat sa vad la TV interviuri cu CETATENI ROMANI care vorbeau intr-o alta limba decat cea romana (stiti la care ma refer) pentru simplul motiv ca nu stiau sa vorbeasca romaneste. Este posibil ca un cetatean al unei tari sa nu cunoasca limba tarii respective?
Din cate stiu eu, cei care emigreaza in SUA dau examen de limba engleza, deci sunt obligati sa cunoasca limba tarii in care vor sa traiasca.
Sau va mai aduceti aminte acum 2 sau 3 ani, nu mai stiu sigur, a fost la tv un reportaj despre tinerii din Harghita si Covasna, baieti, inrolati in armata romana, care habar nu aveau sa vorbeasca romaneste? Ei ne apara hotarele tarii?
Cum de anul acesta din septembrie sau octombrie aramata n-o sa mai fie obligatorie, ci se va face pe baza de voluntariat si cu contract, va dati seama ca in aceste judete o sa fie o mica armata de unguri????????? Ca o sa fie si inarmata???????? Realizati chestia asta????????? (eu abia acuma imi pun aceasta problema)
Va mai trebui sa le acorde cineva autonomia? Nici vorba - o sa si-o ia singuri.[color=#FF0000]
Elena_Din_Troia
Mar 10 2006, 11:56
fanariotul
Mar 10 2006, 12:20
QUOTE(Elena_Din_Troia @ Mar 10 2006, 11:56)

Ca să-l parafrazez pe "al meu mascul"

> "se iau singuri cu mâna de p..."

ca să facă ... o l....ă mare

.
Mă scuzați de limbaj dar nu m-am putut abține cât am văzut ultimul comentariu a lui musași.
Revenind la topic aș spune că aici se merge ... pe greșeala ardversarului ...
Pace vouă , inclusiv minoritarilor

Imi place ca esti foarte activa.
Deasemenea, analiza "literara" facuta de tine in mesajul nr.120 rivalizeaza cu cele ale lui Maiorescu.
Plesu cred ca se zvarcoleste in asternut de invidie.
Cartarescu deja se gandeste sa-si schimbe stilul.
Manolescu se gandeste sa se lase de meserie.
Patapievieci se considera un ratat dupa citirea randurilor tale.
Etc.
La mai multe.
Elena_Din_Troia
Mar 10 2006, 12:49
QUOTE(fanariotul @ Mar 10 2006, 12:20)

Imi place ca esti foarte activa.
...
Stai liniştit: sunt şi activă şi pasivă ...
QUOTE(fanariotul @ Mar 10 2006, 12:20)

...
Deasemenea, analiza "literara" facuta de tine in mesajul nr.120 rivalizeaza cu cele ale lui Maiorescu.
...
Deh ... analiza respectivă nu-mi aparţine, din păcate
.
Orşicum, acum că u[o]ser-ul naga şi-a proclamat independenţa faţă de softpedia identificând în acest sens soluţia de a pleca acasă - prin asta eu înţeleg în ţara de origine a etniei de care aparţine - mă adresez ţie şi altor minoritari cu îndemnul de a rezolva/soluţiona această cerere (vezi titlul topic-ului) privind secuii pe cale paşnică emigrând la origini, adică în ţara de origine
. 
go captain planet;
go;
fanariotul
Mar 10 2006, 12:59
QUOTE(Elena_Din_Troia @ Mar 10 2006, 12:49)

Stai liniștit: sunt și activă și pasivă ...
Deh ... analiza respectivă nu-mi aparține, din păcate

.
mă adresez ție și altor minoritari cu îndemnul de a rezolva/soluționa această cerere (vezi titlul topic-ului) privind secuii pe cale pașnică emigrând la origini, adică în țara de origine

.

go captain planet;
go;
Mai bine activa, oricum.
Venind acest mesaj din Troia, il iau ca pe o gluma.
sofian george
Mar 10 2006, 13:06
Parerea mea este ca suntem manipulati de serviciile atat de iubite de Basescu.Cred de asemenea ca si UCM-ul este manipulat si folosit de servicii.Daca o sa iasa cu bum-bum la Odorhei serviciile vor trece prin parlament fara probleme legile privind securitatea nationala.Basescu va fi extrem de multumit ca va obtine cu ajutorul serviciilor al doilea mandat si poate un al treilea dupa modelul Lukasenko.P.S.Nu am nimic cu Basescu,l-am votat,dar cand vad ce intelege el prin a conduce tara ma gandesc ca gaseam ceva mai bun de facut in ziua votului decat sa ma duc la vot.
Elena_Din_Troia
Mar 10 2006, 13:15
QUOTE(niculae88 @ Mar 10 2006, 13:02)

Toata povestea asta e o punere la cale. Eu il suspectez pe Basesku!

Alt "genetician" care a descoperit oaia doly.
QUOTE(fanariotul @ Mar 10 2006, 12:59)

...
Venind acest mesaj din Troia, il iau ca pe o gluma.

Ia-l ca pe un mesaj prietenos.
Adică ... luaţi-l ...
QUOTE(sofian george @ Mar 10 2006, 13:06)

... bum-bum ...
Ar fi cea mai mare greșeală.
Sunt sigură că nu se vor petrece evenimente de genul aceste.
DIVIDE ET IMPERA
fanariotul
Mar 10 2006, 13:17
Johnnywal
Mar 10 2006, 13:20
QUOTE(Elena_Din_Troia @ Mar 10 2006, 10:33)

Păi asta e o problemă veche. De pe vremea răposatului și mult prea decedatului (și așa va rămîne de-a pururea și în vecii vecilor amin) imperiu austro-ungar. Datorită procesului de maghiarizare, săracii de ei (vorbesc aici de secui - clar

) nu mai știu prea bine ce sunt. Îi compătimesc pentru situația lor

.
maghiarizarea secuilor in timpul imperiului austro-ungar??
Si pana atunci ce limba vorbeau??
Elena_Din_Troia
Mar 10 2006, 13:24
QUOTE(fanariotul @ Mar 10 2006, 13:17)

...
O cafe con aroma de mujer ?

Café ...
fanariotul
Mar 10 2006, 13:27
QUOTE(Elena_Din_Troia @ Mar 10 2006, 13:24)

Café ...

...con aroma de mujer !
Elena_Din_Troia
Mar 10 2006, 13:28
QUOTE(fanariotul @ Mar 10 2006, 13:17)

Yep.
Fanariotul + Elena din Troia= Love
...
Deși arheologul german Heinrich Schliemann a plasat Troia undeva prin vestul Turciei de astăzi
... nu pot pune semnul egal .
fanariotul
Mar 10 2006, 13:32
Elena_Din_Troia
Mar 10 2006, 13:42
fanariotul
Mar 10 2006, 13:47
QUOTE(Elena_Din_Troia @ Mar 10 2006, 11:33)

Ar trebui să răspundă aici un secui adevărat. Dar cred că pe acest forum nu vom găsi un secui. Sunt doar câte sute de persoane și - sinceră să fiu - nu prea cred că existe cel puțin unul cu o conexiune internet. Probabil locuiesc la sat [...]
Sa nu uitam ca exista cel putin 3 orase(le) numite chiar asa: Targu Secuiesc, Odorheiu Secuiesc, Cristuru Secuiesc
Cat despre numarul secuilor ce traiesc in Romania, din trei click-uri, aflam destule:QUOTE
Based on the latest Romanian statistics, approximately 1,400,000 ethnic hungarians live in Romania, mostly in Harghita, Covasna and parts of Mureș and Cluj counties. Those, who are are living in these four counties, and using hungarian language as main, consider themselves as
Szekelys, (ethnic hungarians living in other counties are not).
Their number is approximately 670.000. Szekelys accounting for an important part of the Hungarian minority in Romania. There is a Székely initiative to attain autonomy for a Székelyföld region, on the model of the Spanish autonomous community of Catalonia. [...]
The Székely live mainly in Harghita, Covasna and Mureș counties:
County Székely Population Harghita 275,841 - 84.61%
Covasna 164,055 - 73.81%
Mureș 227,673 - 39.26%
The relatively small and isolated Székely population on the border of Cluj and Alba counties (former Aranyosszék) assimilated more significantly during the 20th century than inhabitants of the compact Székely areas. They can be estimated to be less than 20,000 today. The Székelys of Bukovina form a culturally separate group with its own history.
sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/Secui
CapitanuPICARD
Mar 10 2006, 16:08
eyer, tu ai uitat sa imi spui si mie in mod CONCRET, care este lobby-ul maghiar in strainatate. sau cumva nu ai ce sa spui? 
constatare: lumea nu prea mai stie sa citeasca sau sa se informeze. wikipedia a devenit un fel de dumnezeu al datelor "corecte"
bully-mac
Mar 10 2006, 16:08
QUOTE(shimen_musashi @ Mar 10 2006, 11:36)

Cum de anul acesta din septembrie sau octombrie aramata n-o sa mai fie obligatorie, ci se va face pe baza de voluntariat si cu contract,
va dati seama ca in aceste judete o sa fie o mica armata de unguri????????? Ca o sa fie si inarmata???????? Realizati chestia asta????????? (eu abia acuma imi pun aceasta problema)
Va mai trebui sa le acorde cineva autonomia? Nici vorba - o sa si-o ia singuri.[color=#FF0000]

alooo...uuu...Pamantu catre Luna....
si pana in 2007, si dupa, repartizarea in unitatile militare nu se face dupa bunul plac al racanului ... vine Pisti si zice "no bine me, io vreu in Horghito, la Kereszturi de Balte, che acolo imi ste Ildiko", nici Gheorghe, care raspunde cu glas raspicat "maaa... io vreu sa ma duc la parasutisti in Agarbiciu de vale, nu ma plimba pe mine cine sti epe unde...la Agarbici , auzi?" ...
stii ...exista la incorporare un bilet care iti vine acasa, si scrie "te prezinti la unitatea militara din ..."...varfu dealului, si sa te vad eu atunci ca zici, "nu vreau"
asa ca nu te agita degeaba cu armata formata in Harghita, numai din Pisti, si Gyuri ... daca te strofoci putin, iti dai seama ca se intampla tocmai invers ... ii trimite prin Ardeal, Craiova, sau cine stie unde...ia intreaba printre cunostinte, n-au intalnit nici un maghiar care a facut armata la Craiova?...
QUOTE(CapitanuPICARD @ Mar 10 2006, 16:08)

eyer, tu ai uitat sa imi spui si mie in mod CONCRET, care este lobby-ul maghiar in strainatate. sau cumva nu ai ce sa spui?

mda, ajunsesem ieri, de pe net, la vreo juma' de duzina de link-uri suficient de edificatoare pe tema (le aveam pastate in Notepad) cand s-au apucat sa se harjoneasca cei doi catei ai mei, si, guess what ... mi-au scos shtekerul din priza, dammit! sooo....
da', chiar asa, fara motoare de cautare 'n all, nume (cu rezonanta) ca George Soros, Nicholas Sarcozi, de pilda, parca-parca spun (si ele) ceva, eh?
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please
click here.