De ce imi crapa oul?
Last Updated: Oct 09 2006 17:31, Started by
Valentynus
, Mar 06 2006 18:05
·
0
#1
Posted 06 March 2006 - 18:05
Eram mandru ca stiu si eu sa fac mancare: oo fierte! Dar nici astea nu imi ies. Fierb cate 2 oua in ibric, unul din ele tot timpul il gasesc crapat. Nu las mult sa fiarba, maxim 10 minute daca uit de ele.
De ce imi crapa oul? |
#2
Posted 06 March 2006 - 19:03
Il pui la fiert direct din frigider? Daca da, atunci face soc termic.
Daca le fierbi pe foc mare, se lovesc intre ele si riscul de a crapa creste. Daca nu le acopera in totalitate apa exista, de asemenea, riscul sa crape. Vezi ce academiciana sunt? |
#4
Posted 06 March 2006 - 19:35
#5
Posted 06 March 2006 - 19:40
ouale crapa datorita intr-adevar socului termic... ele daca sunt tinute la temperatura scazuta(sub 0) se strang... ;) in momentul cand dau de caldura,se relaxeaza si pot crapa! :huh:
|
#6
Posted 06 March 2006 - 20:00
Da, posibil sa fie socate termic. Ca le pun direct de la frigider. O sa le las un timp sa se obisnuiasca, dar ciudat mi se pare ca imi crapa doar unul din 2:)
|
#7
Posted 07 March 2006 - 07:20
banuiesc ca daca le pui de la inceput in apa rece nu mai fac soc termic :scratchchin:
|
#8
Posted 07 March 2006 - 11:01
Mosotti, on Mar 7 2006, 07:20, said: banuiesc ca daca le pui de la inceput in apa rece nu mai fac soc termic :scratchchin: Asa-i daca le pui in apa rece si cu putina sare nu mai crapa. Daca iti fierbe apa cand scoti oul din frigider si te grabesti tare, incearca sa-l freci putin intre palme, ca si cum ai face o minge din paine, sa se incalzeasca putin. Numai sa nu-l strangi prea tare!!! :D |
#9
Posted 07 March 2006 - 11:22
ouale se fierb la foc mic si lent....asta ca sa nu ma crape.
|
#10
Posted 07 March 2006 - 17:52
ba se mangaie:)
on topic: eu fierb ouale direct din frigider, dar le pun la fiert inca de cand e apa rece si nu crapa niciodata. |
|
#12
Posted 09 March 2006 - 16:17
#13
Posted 10 March 2006 - 18:25
#14
Posted 10 March 2006 - 19:38
#15
Posted 10 March 2006 - 21:04
"Ezicstă o explicație".
Și încă una științifică. În partea mai puțin bombată a oului este un gol (bănuț în limbaj popular). Cînd e scos din frigider aerul e contractat. Prin încălzire bruscă are loc dilatarea aerului în spațiu închis și "poc". Cea mai sigură metodă de prevenire este să faci o găurică in zona respectivă. Nu râdeți, că există niște chestii ca niște butoane pe care când apăsai oul ieșea un ac care îl găurea. Ce mă mai distram cu unul buton de-ăsta când eram la școală, il lăsam pe bancă și când îl lovea pe vreunul curiozitatea și îl "mânca" să apese pe el se alegea cu degetul găurit. Sadic mai eram :D PS: na că am făcut și teoria oului :D Edited by Ender Wigins, 10 March 2006 - 21:44. |
|
#16
Posted 14 March 2006 - 07:27
Nu am mai bagat oole direct din frigider la fiert, le-am introdus cu grija in ibric si nu s-a ai spart nici unul.
:D |
#18
Posted 14 March 2006 - 21:23
mie nu-mi crapa niciodata. am oua tari :punk:
deci, cum se face: 1) se verifica daca ouale nu sint deja crapate 2) se pun in chestia de fiert 3) se pune apa rece 4) se fierb (dar nu 5 ore, nu sint oo de superchicken) si cum nu se face: 1) se umple un ibric cu apa fiarta ca sa fiarba ouale mai repede 2) se iau ouale inghetate din frigider 3) se arunca in apa de la juma de metru ca sa se izbeasca bine de fund 4) se fierb pina ne amintim de ele now, topic closed, no salt necessary :wacko: |
Anunturi
Bun venit pe Forumul Softpedia!
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users