detector de sens al fazelor

adi000111

Am o mare rugaminte: poate ma ajuta cineva cu o schema sigura si verificata ptr. verificarea sensului fazelor de tensiune RST.
Multumesc
Sir_Vaska
dar la ce crezi ca te poate ajuta acest lucru ? De exemplu poti folosi un motoras trifazat

Dj Shock
Destul de complicat: detector de faza cu 3 intrari smile.gif
am gasit aici ceva de genu': http://www.discovercircuits.com/S/s-phase.htm
adi000111
Motorul nu este o solutie;exista trei posibilitati de a se invarti in acelasi sens si asta nu ma ajuta.
Paul_l
QUOTE(adi000111 @ Mar 3 2006, 19:47) *
Motorul nu este o solutie;exista trei posibilitati de a se invarti in acelasi sens si asta nu ma ajuta.

Vrei sa detaliezi putin. Care sunt cele trei posibilitati ? RST=STR=TRS ? Pai sensul e acelasi in toate cele trei cazuri. naughty.gif
Sir_Vaska
@adi000111 , spune exact ce vrei sa faci si poate iti putem oferi vreo varianta mai practica. Banuiesc ca nu vrei sa faci corespondenta fazelor , ca in acest caz trebuie sa ai si o referinta. Asa ceva se face cand legi doua surse identice de tensiune trifazata in paralel sau unde exista riscu de conectare accidentala in paralel. Cel mai simplu este folosirea indicatorului de tensiune bipolar ...

Daca e numa pentru a afla sensul , referinta poate fi oricare din faze si sunt alea 3 variante de mai sus.
adi000111
QUOTE(Paul_l @ Mar 3 2006, 21:49) *
Vrei sa detaliezi putin. Care sunt cele trei posibilitati ? RST=STR=TRS ? Pai sensul e acelasi in toate cele trei cazuri. naughty.gif

Avand trei faze am sase posibilitati de a lega un motor;in trei situatii se va misca intr-un sens in alte trei se va misca in celalalt; practic montajul ar trebui sa ma avertizeze dupa o lucrare pe linia de joasa tensiune daca cele trei faze au fost legate corespunzator R la R ,S la S si T la T

Paul_l
QUOTE(adi000111 @ Mar 4 2006, 10:24) *
Avand trei faze am sase posibilitati de a lega un motor;in trei situatii se va misca intr-un sens in alte trei se va misca in celalalt; practic montajul ar trebui sa ma avertizeze dupa o lucrare pe linia de joasa tensiune daca cele trei faze au fost legate corespunzator R la R ,S la S si T la T

Ca sa stii sigur ca R e la R , S la S, si T e la T iti trebuie si o referinta. Referinta poate fi o faza care sa stii sigur ca e R. Asa poti determina fazele absolut. Sensul de rotatie a fazelor e o chestie relativa dupa cum am scris mai sus. Dupa ce ai determinat un sens ti le botezi tu. In mod normal nu te intereseaza absolut fazele decit daca trebuie sa pui de ex doua surse in paralel. Atunci trebuie sa legi r cu r . Daca ai si nul in instalatie poti determina corespondenta intre fazele surselor si cu un voltmetru daca sursele sunt deja sincrone.
Sir_Vaska
QUOTE(adi000111 @ Mar 4 2006, 10:24) *

Deci iti trebuie corespondenta fazelor si nu sensu. Pune si tu intrebarea cum trebuie. De regula treaba asta se face vizual sau masuratori statice pentru identificarea capetelor la instalatia pe care vrei s-o legi (nu ai tensiune pe moment, si poti cu ohmetru ). Sau pur si simplu legand fazele pe rand si in acelasi timp masurand la capatu unde vrei sa afli corespondenta....Nu exista aparat care sa stie asa din senin care e faza X fara sa se raporteze la sursa.
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.