Cum percepeti dorinta de secesiune [if any] a maghiarilor din Romania?

CornelB

Remeber [U4]:? "cine reuseste sa vorbeasca detasat despre convingeri profund in [sub]constientul sau, emotionale etc merita o bere!

Asa ca dati daca sunteti degustatori amatori [ori profesionisti] de bere, fugua-fuguta la etajul X si dati clickul care va poate aduce o [binemeritata, racoritoare] bere!

Parca pe mine [ca initiator] nu ma lasa să votez, asa ca, desi mi-i frica sa nu va influentez, iaca imi dau aici cu parerea:

tendita secesionista e vizibila de pe lună si se manifesta in cel putin 2 privinte:
- autonomie administrativa [ma tem ca se subînţelege teritoriala], cică QUOTE să se poată gospodări singuri /QUOTE de parcă Timisoara nu s-ar putea gospodări singură că nu e regiune autonomă! lol
- separatie din ce in ce mai... totală [! trosc - imi trase una peste ureche profa de romană din liceu! lol ] lingvistică [vezi lupta seculară ptr epuraţia etnică* a învăţământului mai mult sau mai puţin... superior dorit de maghiari!] - asta mă deranjează cel mai mult [pe mine personal si pe fiu-miu de 2 ani, care intenţionează să-i facă curte fiicei lui rakoczi şi n-o s-o mai poată face, peste 15 ani, decât în engleză sau în rromanes, ar zice rakoczi smile.gif ! ]

* dur, de acord, dar asa vad eu problema! maybe greşesc, dori-mi-aş să!

ps: celor care au probleme [de orice fel] cu cuvantul secesiune , cititi autonomie, daca vreti, ma rog, nu vad diferenta. - ori oricare alt sinonim !

[later] dac-ar fi sa recunosc sincer, am iţit acest topic SI pentru ca nu mai vreau postari negative pe topcul meu, "pozitiv in convietuirea etnica". Daca ar afi avut sub-subtitlu, l-as fi folosit pentru "Refulati-va aici, si nu la 'pozitiv'!"

[later-later]. chiar acuma, naga scriie, si scrie [pe acest thread] la o postare, de vreo cateva minute bune. Mi-s sigur ca vine si ma face praf cu definitia cuvantului secesiune, care - va zice el - nu se poate confunda cu autonomie!. daca asta o sa scrii, naga, refuz sa accept! smile.gif
Naga
Nu cred ca mai are sens sa deschizi astfel de topicuri atata vreme cat o anumita tabara este prezenta in numar coplesitor de mare, iar exponentul cel mai reprezentativ al celeilalte tabere a fost trimis definitiv la berici. Risti sa vezi postata numai o anumita categorie de opinii. Nu cred ca te-ar lamuri cu nimic sa vezi numai opinia uneia dintre parti. smile.gif
Parerea mea este ca si cu si fara autonomie declarata din punct de vedere oficial, lucrurile vor sta tot cam la fel din punct de vedere al "autonomiei lingvistice". Acei unguri care nu vor sa vorbeasca romaneste oricum isi mentineau aceasta pozitie in trecut chiar si pe vremea lui Ceausescu, cand mijloacele coercitive ale statului erau mult mai puternice. Acum chiar nu ii mai poate impiedica nimeni, indiferent daca Tinutul Secuiesc se numeste "Regiunea Autonoma Maghiara" sau este divizat in judetele Mures, Covasna si Harghita. Ramane doar problema autonomiei administrative, care dupa parerea mea chiar ar putea fi dezavantajoasa din punct de vedere economic pentru locuitorii vorbitori de limba maghiara din zona.
Eu cred ca acordarea unei autonomii formale la inceputul anilor '90 ar fi calmat unele lucruri inca din fasa. Ar fi facut sa dispara pretextul forte folosit de UDMR atunci cand vine cu tot felul de cereri. Asa s-a ajuns la o situatie in care zona nu este autonoma in mod oficial, dar autonomia reala (nu cea declarata in acte) in anumite domenii este mai mare decat cea din perioada cand zona era autonoma pe hartie (anii '52-'68). Chiar si kukker a recunoscut lucrul asta. smile.gif
Ar fi fost o miscare foarte parsiva din partea lui Iliescu la inceputul anilor '90 daca dadea autonomie formala regiunii, iar dupa aceea de cate ori ar fi venit UDMR-ul cu cereri i-ar fi trimis la plimbare pe motiv ca le-a dat deja ce doreau. wink.gif Si nici pe plan extern UDMR-ul nu ar mai fi putut sa se vaite cum o face acum. Dar acum e mult prea tarziu pentru asa ceva.
Parerea mea este ca prea multi din ambele tabere se agita in legatura cu autonomia asta ceruta de UDMR. Realitatea actuala este ca faptic vorbind (si nu din punct de vedere al lucrurilor scrise prin diferite acte legislative) maghiarii si secuii din Harghita si Covasna (in Mures lucrurile nu stau chiar asa) sunt deja destul de autonomi. Este o realitate care ar trebui acceptata si care dupa parerea mea deja nu mai poate fi contracarata de catre autoritatile romane, oricate eforturi ar face. Privind problema din punctul de vedere al nationalistilor romani, este mult prea tarziu pentru a-i mai convinge pe maghiarii si secuii din zona sa invete limba romana sau sa se considere "buni romani". Si nici nu se mai poate nimeni gandi nici macar in vise la expulzarea lor sau la "convertirea" fortata, pentru ca UE nu admite astfel de lucruri.
Capitane, cartman, fanariotul, parerea mea este ca "partida" din zona Harcov (cel putin) este deja pierduta de catre echipa voastra, indiferent daca lucrul asta este consemnat in acte oficiale sau nu. Fara suparare, eu cred ca ar trebui sa va indreptati atentia asupra unor fenomene mult mai grave, cum ar fi razboiul economic declansat de anumite cercuri de interese straine asupra Romaniei. La urma urmei, asa dupa cum scria Dio Cassius, Decebal era renumit nu numai prin capacitatea sa de a castiga victorii, dar si pentru abilitatea de a minimiza rezultatele infrangerilor. wink.gif Nu-i asa, Capitane? smile.gif
“Decebal era priceput in ale razboiului si iscusit la fapta, stiind cand sa navaleasca si cand sa se retraga la timp, mester in a intinde curse, viteaz in lupta, stiind a se folosi cu dibacie de o victorie si a scapa cu bine dintr-o infrangere; pentru care lucruri el a fost mult timp pentru romani un potrivnic de temut.”

Mosotti
QUOTE(Naga @ Mar 2 2006, 15:14) *
Nu cred ca mai are sens sa deschizi astfel de topicuri

corect 100%
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.