amplificator ''pe lampi''
Pagini: 1, 2, 3

schultzsch

buna seara!
am dat si eu astazi din greseala peste un site romanesc(nu intentionez sa fac reclama in vreun fel) care comercializeaza boxe active ce`i drept au amplificarea mica de genu 2X15W rms dar sunt foarte scumpe cca 200 euro(aici un link pt cei interesati http://www.itdirect.ro/produs.php?35:602) acest fapt se datoareaza amplificarii pe lampi.ce`i drept amplificarea pe lampi ofera un sunet "cald" , placut si o fidelitate extrema.am ramas uimit sa vad ca se mai comercializeaza asa ceva.rugamintea mea la voi este una care vine din suflet si anume aceea k as vrea sa ma ajutati sa fac si eu un amplificator stereo de maxim 2X40W RMS caci tare dor imi mai e sa ascult la un amplificator pe lampi...atunci cand am avut nu am stiut sa il pretuiesc si am ramas fara.deci daca are careva vreo schema si eventual sa imi spuna si de unde pot procura lampile....sau daca are vreo statie si vrea sa o vanda....
va multumesc mult worthy.gif
tunelu
uite o schema pt un amplificator pe tuburi...

daca te satisface iti dau si celelalte date...

Dj Shock
ce`i drept amplificarea pe lampi ofera un sunet "cald" , placut si o fidelitate extrema

Phuai de capu' meu cu fidelizarea asta externa huh.gif
Nu zic ca amplificatoarele pe lampi nu se deosebesc de cele pe semiconductoare dpdv al calitatii dar... eu cred ca acest "sunet cald" provine din altceva si nu din distorsiuni. Fidelitate extrema ?! Atunci cu bipolarele cum e? Distorsionare extrema? Think again!
Daca masor cu osciloscopul amplificatorul cu bipolare si cel cu lampi nu se va observa mai nimic diferit.
Din ce am studiat despre aceste diferente a reiesit ceva frumos despre comportamentul de frecventa. Modul de redare a inaltelor si bass-ului mult accentuate fata de medii.
Un egalizator pe 20 benzi facut ca la carte si reglat ca la carte poate pacali pe multi ca asculta un amplif. fidel. wink.gif
tunelu
daca doreste si altcineva, schemele complete, desenul cablajelor,datele de bobinaj pt trafo retea si trafo iesire etc.sa-mi spune si le pun la dispozitie documentatia pe care o am...
schultzsch
tunelu daca vrei poti pune si restul detaliilor...dar intrebarea mea este urmatoare.....unde gasesc tuburile catodice de care am nevoie si cam la ce pret sunt?
Dj Shock
unde gasesc tuburile catodice de care am nevoie si cam la ce pret sunt?

Aici pe softpedia la vanzari electronice.

http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=103261
gec
Tu vorbesti serios? Io zic sa te lasi pagubas!
Costa mult!!!
Satisfactia e mare biggrin.gif
Mergi la piata de vechituri si vezi ce gasesti pe acolo, lampi si trafo, daca nu esti MareMester,
eu iti recomand o schema hibrid; intrare pe lampa si final tranzistori (e mult mai simplu)

tunelu
QUOTE(schultzsch @ Feb 28 2006, 20:13) *
tunelu daca vrei poti pune si restul detaliilor...dar intrebarea mea este urmatoare.....unde gasesc tuburile catodice de care am nevoie si cam la ce pret sunt?

intrucat sunt cam mari, nu le pot posta aici....
lasa o adresa de mail si le vei primi la casuta.
gec
QUOTE(tunelu @ Feb 28 2006, 22:22) *
intrucat sunt cam mari, nu le pot posta aici....
lasa o adresa de mail si le vei primi la casuta.

Ma intereseaza si pe mine !!!
EL34 6L6 B300 EF86
schultzsch

putin cam complicat....dar mai e o varianta...sa mi`l faca cineva si eu vin cu banu...cam la ce pret ma ajunge un amp complet la vreo 2X40W ??(sursa +amplif eventual si cutie)
tunelu
QUOTE(gec @ Feb 28 2006, 22:40) *
Ma intereseaza si pe mine !!!
EL34 6L6 B300 EF86

gec, ti-am trimis schema de amplificator pe mail...

lampi se pot procura de la baietii de pe forum care mai vand, eventual ceva magazine telezimex vitacom nu stiu care din ele doua au dar cel putin una a avut in oferta.

vezi ca ti-am trimis si MP
gec
QUOTE(tunelu @ Mar 1 2006, 11:25) *
gec, ti-am trimis schema de amplificator pe mail...

vezi ca ti-am trimis si MP

Mersi

o aplicatie interenanta a tuburilor EL86 in care se pot folosi difuzoarele de la tv-urile vechi cu rezistenta de 750Ohm si scapi de traf aodio care costa intre 50USD su 150EUR
Paul_l
QUOTE(gec @ Mar 1 2006, 21:31) *
Mersi
o aplicatie interenanta a tuburilor EL86 in care se pot folosi difuzoarele de la tv-urile vechi cu rezistenta de 750Ohm si scapi de traf aodio care costa intre 50USD su 150EUR

Aici e buba! Din cauza impedantei mari de iesire a amplificatoarelor cu lampi pentru a lucra pe boxe normale ca impedanta ( pina in 16 ohmi) ai nevoie de un transformator de iesire. Respectivul transformator trebuie sa fie de banda larga si nu e simplu de confectionat sau procurat.
pelikanu
de curand am facut rost de niste tuburi de amplificare de la aparate de radio mai vechi ... EL84 si intrigat fiind de ce se vorbeste (ma refer la calitatea amplificatoarelor cu tuburi) vreau sa construiesc si eu unul sa ma conving ... ma poate ajuta cineva cu v-o schema ?
gec
Alege o schema cu ce tuburi si de la ce firma doresti tongue.gif

http://tdsl.duncanamps.com/schematics.php
tunelu
iata o schema...
pelikanu
multam pentru scheme .... d'acum hai la treaba !!!
Paul_l
QUOTE(pelikanu @ Apr 18 2006, 17:53) *
multam pentru scheme .... d'acum hai la treaba !!!

Nu cred ca te poti apuca pina nu ai detalii de realizare a transformatorului de iesire. E o piesa f. importanta pentru parametrii amplificatorului si nu se realizeaza chiar simplu. Aici e buba la amplificatoarele cu tuburi impedanta mare de iesire care trebuie adaptata cu transformator de iesire.
bchendran
Daca vrei tuburi, fa mai degraba un preamplificator (poti folosi o dubla trioda ECC83) dupa care pui un etaj final cu tranzistori sau circuit integrat.
danutgalati81
inpedanta mare. stii cumva cat?
>10, >50?
armando84
am un preten care a facut vreo 6 pana acum....si a ajuns la trafuri cu fir de argint... deadtongue.gif
oricum de sunat suna bestial....de facut o sa-mi fac si eu ...dar nu ma risc sa le asamblez eu...las pe altii sleep.gif
Paul_l
QUOTE(armando84 @ Apr 19 2006, 07:13) *
...si a ajuns la trafuri cu fir de argint... deadtongue.gif

De asta nu am mai auzit pina acum. Bobine cu fir de cupru argintat da , utilizate la inalta frecventa dar fir de argint la AF nu !

confusedsmiley.png confusedsmiley.png confusedsmiley.png confusedsmiley.png confusedsmiley.png confusedsmiley.png
Dj Shock
Impedanta de iesire a amplificatorul cu tub este de ordinul 500 ohm - 1 K
Paul_l
QUOTE(Dj Shock @ Apr 23 2006, 17:24) *
Impedanta de iesire a amplificatorul cu tub este de ordinul 500 ohm - 1 K

Existau mai demult difuzoare cu impedanta de 750 ohmi facute pentru a lucra direct cu etaje finale cu tuburi.

PL
Dj Shock
Exact. Aceasta este o dovada biggrin.gif
Alte dovezi: se ia un trafo de iesire din dverse amplificatoare si se face raportul primar / secundar. Daca stii pt. ce impedanta a difuzorului a fost calculat, vei sti impedanta primara biggrin.gif
Pagini: 1, 2, 3
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.