andu_mike
11th February 2006, 22:54
vreau sa imi construiesc nijte boxe dupa niste scheme gasite pe net, in schema materialul folosit este pal de 19 mm, dar am auzit ca plf-ul are rezonanta mai buna, de unde pot achizitiona plf (taiat dupa dimensiuni) ? ce grosime are? shi....chiar e mai bun decat pal-ul? shi..cam cat ma costa plf-ul fata de pal ?
pls help !!
FC72
12th February 2006, 09:14
Cel mai bun material la incinte pina in 10 000 euro perechea este MDF sau HDF , la piese ce depasesc acesta suma se poate considera folosirea materialelor compozite, minerale, organice, aglomerari sintetice sau alte nebunii.
Terminati cu placaje,tego, pal, pfl sau alte timpenii astea sint pentru construit mobila, MDF se gaseste relativ usor si nu are nici o legatura cu celelalte din punct de vedere acustic.
Dj Shock
12th February 2006, 10:28
Din ce sunt gacute viorile? Din acel lemn tratat multi ani trebuie facuta si incinta acustica
D.J. B.K.LY
12th February 2006, 12:33
"Terminati cu placaje,tego, pal, pfl sau alte timpenii astea sint pentru construit mobila"
Daca pot sa-mi dau si eu cu parerea...tego e clar k nu e bun, dar cu placaj de pal ce are? Nu sunt un expert, dar am facut si eu destule boxe si mereu am folosit pal. Inafara faptului ca este ieftin si usor de gasit nu cred ca se simte asa o mare diferenta intre pal si celelalte materiale. Si nu vreau sa ma laud dar am facut boxe care se auzeau mult mai bine decat niste boxe profesionale pe care le-am vazut la magazinul muzica sau fata de boxele cumparate din magazin ale altor prieteni. Si apropo, ce inseamna MDF si HDF?
Dj Shock
12th February 2006, 12:36
Inafara faptului ca este ieftin si usor de gasit nu cred ca se simte asa o mare diferenta intre pal si celelalte materiale. Si nu vreau sa ma laud dar am facut boxe care se auzeau mult mai bine decat niste boxe profesionale pe care le-am vazut la magazinul muzica sau fata de boxele cumparate din magazin ale altor prieteni.
DJ, sa stii ca la hi-fi isti sunt gusturi impartite in 10000 de feluri. Unu vrea pe lampi altu pe MOS, unu vrea dif de ala, altu de astalalt, unu vrea mediile mai tare, altul mai incet...totul depinde de cel care asculta, ca o boxa perfecta sa rezoneze pe banda de frecvente de la X la Y e greu de facut...
FC72
12th February 2006, 17:01
MDF medium density fibre sau HDF high density fibre , sint aglomerate ca si PAL din lemn mult mai fin decit PAL-u cu o densitate mult mai mare si care se comporta mult mai inert din punct de vedere acustic fara rezonanta PAL plus ca are si avantaje mecanice fiind mult mai rezistent.
La realizarea incintei materialul nu trebuie sa aiba rezonante , materialele pentru instrumente muzicale dimpotriva au rezonante particulare.
Faptul ca nu stii ce e MDF spune totul despre ce incinte ai facut.
Boxele profesionale sint facute cu scopul de a sonoriza ceva, nu trebuie confundate cu cele high-end de casa pentru audiutii domestice.
medvonok
12th February 2006, 17:34
QUOTE(FC72 @ Feb 12 2006, 19:01)

MDF medium density fibre sau HDF high density fibre , sint aglomerate ca si PAL din lemn mult mai fin decit PAL-u cu o densitate mult mai mare si care se comporta mult mai inert din punct de vedere acustic fara rezonanta PAL plus ca are si avantaje mecanice fiind mult mai rezistent.
La realizarea incintei materialul nu trebuie sa aiba rezonante , materialele pentru instrumente muzicale dimpotriva au rezonante particulare.
Faptul ca nu stii ce e MDF spune totul despre ce incinte ai facut.
Boxele profesionale sint facute cu scopul de a sonoriza ceva, nu trebuie confundate cu cele high-end de casa pentru audiutii domestice.
Bine mai .... ca le sti tu pe toate. Si ce ai vrea acum , sa-si faca omul "high-end", nu vezi cat esti de absurd. Omul a deschis un topic pentru a face nishte boxe "home-made" cu un material usor de gasit si fara costuri prea mari.
D.J. B.K.LY
13th February 2006, 14:38
Intr-adevar e vorba despre incinte home-made.Si dupa cum am mai spus nu sunt un expert.Eu le fac dupa ureche si avand in vedere cum se aud boxele facute de mine cred ca am o ureche destul de buna. Deci...cred ca raman la varianta cu pal.
sonycservice
25th February 2006, 02:10
Dar totusi, daca vreau sa construiesc incinte profesionale,
spuneti ca HDF si MDF ar fi cele mai potrivite pt asta?
Si cine i-mi poate da niste formule explicite
(adica sa mentionati ce inseamna sinusul si cosinusul din formula si ce-o mai fi in formulele alea) pt
calcularea incintelor in functie de marimea si caracteristicile difuzoarelor utilizate in construcia boxei
As vrea sa folosesc difuzoare cu magnet neodynium, asa doar sa stiti, poate pt asta se folosesc alte formule
Nu sunt in domeniu si as vrea sa fac totusi ceva de calitate
Sper ca a-ti inteles ce-am vrut sa spun si sper sa-mi dati cateva raspunsuri
Va multumesc!
augustin87r
26th February 2006, 09:21
Uitati-va la schita si ziceti-mi shi mie ce legatura are tunelul ala mare de bas cu compartimentul unde e difuzoruld e joase, ca io nu vad nici o gaura pe acolo.
Dj Shock
26th February 2006, 09:31
Jos e o deschizatura daca nu ma insel.
1 - incinta bass reflex nu are nevoie neaparat de tub
2 - incinta bass reflex mai poate fi si cu radiator pasiv, adica un difuzor care merge si unu care nu primeste tensiune
3 - mai exista si incinte de compresie, nu numai dastea care se bassesc 
P.S. imi cer scuze pentru neatentie. Aceea este incinta acustica bandpass de ordinul 4, sau mai degraba incinta "ghid de unda"
vacea
13th July 2007, 15:06
Am citit in mai multe locuri de pe internet ...ca cea mai buna acustica o area "panelul" (nu stiu care e denumirea lui prescurtata).
Am si eu o intrebare : Cat costa panelul ?
Uitati aici un material interesant
bugy90
7th August 2007, 01:21
eu stiu ... :-? de lemn de brad ce ziceti? 
eu am facut niste boxe pt. sonorizat interior cam 1m inaltime si baza de 30x40cm. am folosit pal de 2mm ... se aud destul de bine, dar sunt sigur ca se poate si mai bine cu un lemn de brad sau ceva mult mai tare si mai dens gen stejar, nuc...
cam astea sunt variantele mele pt. niste home-made. sunt relativ multumit de ele mai putin la faptul ca sunt cam subrede, adica vibreaza palul asta. acum vreau sa mai fac o pereche ( mai mici, ceva gen 50-70cm inaltime, 30x40cm baza ) si o sa folosesc brad. daca sunt gata inainte sa incep scoala
va mai tin la curent.
bugy90
7th August 2007, 01:44
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.