LunaCrystal
16th November 2008, 02:55
Si pana la urma chiar se pot reincarca simple baterii ? O sa introduc intr-un incarcator sa vad ce se intampla.
mister_rf
17th November 2008, 02:15
QUOTE (Acta non verba @ Feb 4 2006, 20:53)

S-a mai discutat pe aceasta tema...
bateriile se pot reincarca dar exista si pericolul ca la o incarcare cu un curent prea mare sa se degaje gaze si bateriile pot face o mica ''explozie''...

LunaCrystal
17th November 2008, 23:57
Cunosc acest risc. Voi face un test chiar acum.
mister_rf
18th November 2008, 08:37
Un singur test nu este elocvent. Poate se reuseste sa fie ''incarcate'' o data sau de mai multe ori... dar cand se va incinge bateria exista riscul de explozie si imprastierea electrolitului in charger/echipament.
djasu82
1st May 2009, 11:50
sal am realizat schema ceha si am folosit 2 bateri alcaline ... curentul care il trage la incarcare e in jur de 99-100 mA iar tensiunea de stabilizare e de 1,6V dupa 10 ore de incarcare bateriile scoase mi-au functionat 10 ore in plin si iar le-am pus la incarcat 10 ore si la fel... Deci schema e viabila .E interesant cum sunt puse bateriile in paralel . De obicei 2 bateri -3-4 puse in paralel se descarca una pe celalata numai ca cu acesta schema nu le da voie . La o simpla descarcare tranzistorul T1 se blocheaza astfel facand sa intre in conductie LM317 si procesul de incarcare se poate reloa. Atunci cand tensiunea pe baterii atinge pragul de 1.6V tranzistorul T1 intra in conductie si decupleaza LM317 interesant nu ! Cat timp stau bateriile la incarcare tranzistorul T2 conduce blocand pe T3 iar dupa ce se atinge pragul de incarcare 1,6v tranzistorul T2 se blocheaza astfel facilitand intrare in conductie a lui T3 ... practic acest montaj realizat din T2 C3 si T3 e un mic triger si practic comutarea e instantanee gen treapta . Acest lucru se observa prin aprinderea ledului 2 . Eu am pus un led de culoare rosie pentru ledul 1 si un led de culoare verde pentru ledul 2. Spor la montaj ... bateriile incarcate trebuie sa dezvolte un curent la un scurt pe ampermetru in valoare de 10A.
SuperDuper
1st May 2009, 12:14
Nu se face nici o "incarcare" in sens chimic, se face o incalzire a electrolitului care duce la o activare a reactiei chimice existente - ceea ce da senzatia ca "s-a incarcat". Se mai intampla si o "depolarizare" temporara a celulei in cazul bateriilor ieftine, care nu au destul element depolarizant, dar asta deja sunt detalii...
Ideea este ca acelasi efect se obtine prin incalzirea lor prin orice metoda (frecare in palme, agitare, punere la soare, etc) si era cunoscut de mult avreme, nu este nimic nou. Se creste ritmul de "mancare" a electrodului negativ care duce la ruptura peretelui exterior cu scurgeri de electrolit. Sigur, bateriile moderne au pereti exteriori dubli pentru evitarea acestui fapt, dar prin fortare (incalzirea face si o suprapresiune) se reuseste sa se provoace scurgeri. Care sunt foarte corozive.
clear_sky
10th August 2009, 12:35
M-am apucat si eu sa experimentez incarcarea bateriilor alkaline (non rechargeable) cu incarcatoare de acumulatori NiCd si NiMH
Pana acum am incercat doar cu baterii Duracell, Toshiba, Varta si GP ptr ca cu marci de baterii "no name" ma tem ca o sa faca "BUM !"
Uite care sunt observatiile pe care vreau sa le postez mai jos:
Incarcarea bateriilor am facut-o cu un curent de 100 mA deoarece, cum am citit prin alte locuri pe net, incarcarea cu curenti prea mari poate genera gaze care daca nu reusesc sa iasa prin supapa de evacuare pot provoca o explozie.
Am lasat 2 baterii la incarcat cu un curent de 100 mA timp de 14 ore. Dimineata cursese lichid din baterii asa ca le-am aruncat.
Apoi am incercat sa incarc bateriile doar timp de 1 ora tot la 100mA. De data asta rezultatele au fost aceptabile. Tensiunea pe baterii a crescut de la 1,2 V la 1,7V iar curentul prin baterie cu ampermetrul pus in scurt a fost de 2-3 A. Bateriile pe care tensiunea a crescut doar la 1,5 V, le-am mai lasat 1/2 ora.
Tin sa precizez aici ca bateriile erau reci cand le-am luat de la incarcat si nu cursese lichid din ele, deloc.
De incarcator nu imi fac griji daca pateste ceva, mai am inca 3 incarcatoare, plus incarcatorul profesional Maha C9000.
Daca aveti ceva sfaturi legate de incarcarea bateriile alcaline, postati aici.
chilly willy
11th August 2009, 16:16
reactiile chimice din baterii atat alcaline cat si obisnuite sunt reversibile daca bateria nu e descarcata mai jos de 1.1-1.2 V. Cu cat bateria e mai descarcata densitatea de curent pe electrozi trebuie sa fie mai mica pentru a se putea incarca altfel se degaja gaze prin electroliza apei ceea ce agraveaza situatia intrucat detaseaza materia activa de electrozi si micsoreaza suprafata utila a electrodului (care e partial acoperit cu bule de gaz crescand astfel densitatea de curent). Inversarea periodica curentului nu se face pentru a nu degaja gaze ci pentru a evita formarea de dendrite pe electrodul de zinc care vor perfora saculetul de hartie care tine MnO2 dar daca se foloseste densitate mica de curent nu se fac dendrite. S-ar putea face o schema care sa inceapa cu curent mic si sa creasca curentul pe masura incarcarii prin modularea impulsurilor produse cu un E555 dar complicatiile cred ca nu merita si ar trebui stabilit un regim optim pentru fiecare tip de baterii. Practic am un incarcator pe care il folosesc de cativa ani realizat dintr-un incarcator vechi de acc Ni-Cd 500mAh la care acumulatorii sunt morti de mult si nu e util pt acc NiMh noi la care in interior e doar un traf mic 220>8V si cate o dioda inseriata cu o rezistenta pentru fiecare locas prin inlocuirea rezistentelor astfel ca sa dea 10mA pentru bat R6 si 5 mA pt R3. Incarcarea dureaza cam o saptamana dar scopul nu e de a folosi bateriile comune ca acumulatori ci de a avea oricand niste baterii bune cand se termina bateriile din ceasuri sau telecomenzi. Majoritatea bateriilor se pot incarca de 5-10 x.
clear_sky
11th August 2009, 18:34
Deci un curent de incarcare de 100 mA e totusi mare ptr o baterie ...
Crezi ca schema incarcatorului ceh ar avea un efect mai bun asupra incarcarii bateriilor ?
Oricum, cum spuneai si tu, bateriile incarcate le folosesc doar la telecomenzi, jucarii fara motorashe, ceasuri, etc.
chilly willy
11th August 2009, 18:49
nu neaparat, merg si in lanternele alea chinezesti cu LED-uri.Posibil sa mearga si mai mult de 10 mA dar nu cu mult mai mult . Nu am facut prea multe teste, 50 mA e deja prea mult , oricum incarcarea e foarte lenta asa ca nu mai conteaza daca se incarca in 8 zile sau in 7, am luat o valoare sigura la care au mers chiar si bateriile nealcaline
clear_sky
11th August 2009, 19:06
Schema asta crezi ca ar functiona ? Nu imi dau seama exact, ce curent scoate pe iesire.
Ce zici de asta ? Zice ca poate reconditiona aproape orice fel de baterie...
chilly willy
12th August 2009, 13:21
Primul e un incarcator pentru baterii alcaline reincarcabile care insa nu se mai fabrica se pare datorita faptului ca nu aduceau asa profit mare ca bateriile zise nereincarcabile ( http://en.wikipedia.org/wiki/Rechargeable_alkaline_battery ) , mai bine se polueaza mediul cu gramezi de baterii decat sa scada cumva profitul unor actionari sau sa gaseasca o cale alternativa de profit , si poti speria oamenii ca bateriile explodeaza daca incerci sa le incarci desi eu nu am vazut asa ceva , eventual curge electrolitul. Oricum sunt oameni atata de prosti incat arunca acumulatori NiMh eneloop cand se descarca nestiind ca trebuie reincarcati , si nici nu au auzit ca ar fi posibil asa ceva. Aia de pe youtube e o prostie.
clear_sky
12th August 2009, 15:17
QUOTE (djasu82 @ 1st May 2009, 12:50)

sal am realizat schema ceha si am folosit 2 bateri alcaline ... curentul care il trage la incarcare e in jur de 99-100 mA iar tensiunea de stabilizare e de 1,6V dupa 10 ore de incarcare bateriile scoase mi-au functionat 10 ore in plin si iar le-am pus la incarcat 10 ore si la fel... Deci schema e viabila
djasu82 zice ca montajul scoate cam 100 mA dar poate le baga in impulsuri, nu constant...
Oricum, incerc sa fac rost de un incarcator care sa scoata maxim 10 mA.
At a second thought:
Oare ce ar trebui sa modific in schema ceha ca sa scot un curent mai mic ?
Daca pun o rezistenta mai mare in locul lui R1 sau R2 s-ar putea sa obtin o limitare
a curentului pe iesire, sau R1 si R2 is rezistente de polarizare ptr LM317 respectiv T1 ?
Th3_uN1Qu3
10th October 2009, 21:48
Mi'am facut si eu o jucarie din asta, si o folosesc de jumatate de an fara probleme. Am folosit schema de aici, unde R2 l'am pus semireglabil de 250 ohmi, astfel pot seta orice curent de incarcare intre 3mA si 150mA (limita trafului cu care alimentez). I'am mai adaugat si un LM317 pentru limitarea si in tensiune a montajului, asa ca pot sa'l las linistit peste noapte. 
Observatiile mele: Pentru 2x AA in serie curentul optim este de 70-80mA, iar timpul de incarcare de aprox. 10 ore. Cel mai bine este sa nu se consume de tot bateriile inainte de a fi incarcate, altfel capacitatea lor scade rapid. Bateriile Toshiba utilizate la camera digitala (descarcate complet de fiecare data) au putut fi reincarcate de 4 ori pana sa devina inutilizabile. Insa merg in continuare la telecomanda.
Momentan folosesc Panasonic industriale, care sunt la al 3-lea ciclu si nu dau semne de oboseala, au fost folosite mai putin.
Am limita de tensiune setata la 3.6v, adica 1.8v/baterie. Poate parea mult, insa bateriile noi au o tensiune de ~1.65v, un pic peste nu strica, si face bateriile sa tina ceva mai mult. In orice caz cei 0.15v in plus nu au deranjat camera mea digitala. Nu am avut nici o baterie care sa curga. In plus, montajul poate fi folosit si pentru recuperarea acumulatorilor NiCD obositi, aveam o pereche care se comportau ca si cum ar fi intrerupti, iar dupa o saptamana la 5mA au putut fi incarcati normal.
Nu am incercat inca varianta in comutatie, insa din moment ce in curent continuu lucreaza foarte bine, nici nu ma grabesc prea tare s'o incerc.
clear_sky
14th October 2009, 21:01
@ Th3_uN1Qu3
Mersi de sfaturi si de link. Schema asta chiar pare mai simplu de realizat decat alte scheme din topic-ul asta...
Traim vremuri de criza, asa ca trebuie sa facem mai multa economie
Ai putea pune schema cu modificarea pe care ai facut-o cu LM317 ? Daca nu, oricum iti multumesc inca odata ptr link.
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.