gec
4th February 2006, 13:56
Acum citiva ani (vreo 10) am gasit intr-o revista schema unui incarcator de baterie! (nu acumulator) ci integrat CDB4121 sau CDB4123 nu sunt sigur. Schema in revista este grsita, dar dupa modificare a functionat ireprosabil ani de zile. L-am folosit la incarcarea bateriilor alcaline R6. Montajul nu-l mai am si nici nu gasesc revista respectiva, asa ca daca cineva are colectiile de reviste Tehnium pe anii 80/90 si gaseste schema va rog sa o postati. Multumesc!
bchendran
4th February 2006, 19:23
Sa stii ca producatorii nu de prosti scriu pe baterii "non rechargeable".
Si nu e vorba de incarcatoare, pur si simplu bateriile obisnuite nu se incarca pentru ca reactia chimica ce are loc in ele si produce curent nu e reversibila.
Ca poti pune o baterie alcalina intr-un incarcator si ea mai merge o vreme...aia nu inseamna ca "se incarca". Pur si simplu, constituentii ei chimici se amesteca putin, in asa fel incat reactia producatoare de electricitate mai merge o vreme.
Si peste toate astea o baterie obisnuita incarcata e foarte probabil sa curga cu consecinte dezastruoase pentru aparatul in care se afla.
Mai citeste, sunt destule articole pe net despre aceasta tema.
Acta non verba
4th February 2006, 20:53
S-a mai discutat pe aceasta tema... bateriile se pot reincarca dar exista si pericolul ca la o incarcare cu un curent prea mare sa se degaje gaze si bateriile pot face o mica ''explozie''...
Incarcator de baterii:
http://www.belza.cz/charge/big.htm
gec
4th February 2006, 21:13
Ma, voi aveti dreptate! Da bateriile dupa ce se produc, la fabricutza, se produc din materiale gata incarcate electric? Nu stiu! Totusi autorul articolului l-a prezentat pentru incarcarea bateriilor patrate de 4,5V. Fara sa intru in polemica, schema respectiva lucra in impulsuri!!! un impuls lung de incarcare la curent constant si unul scurt de descarcare pentru a evita incalzirea bateriei si acumularii de gaze! Eu am folosit-o vreo 2 ani la incarcarea bateriilor alcaline (10 ore) si ma tineau la un cas la casti tot cam 10 ore! Dupa aceia l-am facut cadou in idea ca-mi voi face altul.... La vrema respectiva acumulatorii erau foarte scumi si de-aceia am optat pentru acest experiment. Culmea ca si cel care la primit nu a avut probleme multi ani, si nu a explodat nici o baterie. Pe mine m-au tinut cam 1an de reincarcari bateriile alcaline. Nu am facut experiente pe bateriile ieftine din motice lesne de inteles... BUUUM si
Acta non verba
5th February 2006, 11:55
QUOTE(gec @ Feb 4 2006, 21:13)

...Da bateriile dupa ce se produc, la fabricutza, se produc din materiale gata incarcate electric? Nu stiu!...
Tocmai aici e ''șpilul''... Bateriile produc tensiune ca urmare a unei reacții chimice a materialelor componente iar încărcarea ar trebui să producă o reacție chimică complementară care să refacă componentele inițiale...
Bateriile de 4.5V sunt clasice pe bază de zinc-carbon iar cele alcaline sunt diferite... probabil ca ideea cu pulsurile inverse merge la zinc-carbon, la alcaline merge fară, trebuie sa respecți curentul de încărcare - mai mic de 1/10 -1/20 din capacitatea echivalentă... și fiecare element trebuie încărcat separat și nu în serie ca la bateriile de 4.5V.
Rechargeable Alkalines (RA's) were designed to be the best of both worlds -- the high capacity of an alkaline, combined with the rechargeability of a NiCad. They're not.
RA's get far fewer recharge cycles than a real rechargeable (NiMH), and their capacity drops every time you charge them. After as few as eight cycles, an RA could have HALF the capacity of a new RA, according to chart on Energizer's and Accucell's websites (which they've since removed). In fact, RA's have lower starting capacity than the best NiMH's right from the get-go.
RA's also require a special recharger (not a standard recharger). And you can't use RA's in high-drain devices like digital cameras.
That said, there are exactly two cases in which RA's could be your best choice:
-You need the extra voltage an alkaline puts out. Some devices that take multiple batteries won't work with NiMH because the voltage is too low. (more on this problem) And with LED flashlights, even though NiMH will work, you'll get a brighter light with RA's.
-Your device is used infrequently (like a flashlight) and the high self-discharge rate of NiMH's means that the batteries go dead on their own between periods of use.
Why there aren't 9V rechargeable alkalines. From the Rayovac website: "There are two reasons: (1) 9V batteries actually have six small 1.5 V-cells inside them. Reusable alkalines need to be charged individually for reliable performance. Since you can't access each cell inside the 9V battery individually, they could not be reliably recharged.
DeeJay
6th February 2006, 09:37
dar "vestita" schema din tehnium, se numea REGENERATOR de baterii.... nu charger.... sincer, e o traznaie. Daca vrei incarcator de Ni-Cd, sunt deja integrate specialitzate / sau poti "incropi" un generator de curent constant.
Dj Shock
6th February 2006, 10:09
sincer, e o traznaie
La costul bateriilor din ziua de azi o "traznaie" de asta e binevenita chiar daca nu are succes 100 %
Daca cumperi baterii de calitate, si nu 777, poti avea siguranta ca nu vor curge/bubui
gec
6th February 2006, 18:39
Io am invatat ca pe linga fiabilitate si costul conteaza! Altfel uneori e mai ieftin sa-l cumperi gata facut. Cit poate costa un SN74121??? si unde mai pui ca restul piaselor le poti recupera din alte aparate aruncate. Daca pui la socoteala ca aparatul functioneaza in impulsuri normal ca poti sa-l folosesti si la acumulatori. Cite incarcatoare din comert (rezonabile la pret ) lucreaza in impulsuri?
Eu doresc shema ca sa nu ma pun s-o "reinventez", ca in rest am scheme dela cele mai simple pina la...
Ca m-ai corectat cu Regenera in loc de Reincarca, nu ai si schema cumva???
brainwashed
14th February 2006, 19:28
Nu vreau sa vorbesc aiurea, dar un incarcator (lent) cu 4 acumulatori inclusi e sub 800.000 lei. Am vazut oferte de astfel de incarcatoare cu 8 acumulatoare incluse, la acelasi pret. Lucrul la un astfel de dispozitiv 3R (cei cu Tehnium stiti ce zic) dureaza mai mult de doua zile. Merita doar daca esti somer si vrei sa prinzi experienta. Sau problema era de fapt ca acumulatorii dau doar 1.2V fata de 1.5V?
gec
14th February 2006, 19:40
QUOTE(brainwashed @ Feb 14 2006, 19:28)

Nu vreau sa vorbesc aiurea, dar un incarcator (lent) cu 4 acumulatori inclusi e sub 800.000 lei. Am vazut oferte de astfel de incarcatoare cu 8 acumulatoare incluse, la acelasi pret. Lucrul la un astfel de dispozitiv 3R (cei cu Tehnium stiti ce zic) dureaza mai mult de doua zile. Merita doar daca esti somer si vrei sa prinzi experienta. Sau problema era de fapt ca acumulatorii dau doar 1.2V fata de 1.5V?
Problema este ca vreau musa-i schema asta!!!
Dupa noile tehnologii poti incarca un acumulator in mai putin de 3 ore conditia parca este sa nu depasesti temperatura si curentul maxim secificat de producator.
Din cate stiu eu cele Panasonic au protectie termica inclusa! dar nu-i bine sa risti.
Dj Shock
15th February 2006, 08:24
Dupa noile tehnologii poti incarca un acumulator in mai putin de 3 ore conditia parca este sa nu depasesti temperatura si curentul maxim secificat de producator.
Ii scurtezi viatza
bchendran
15th February 2006, 08:29
Un acumulator se incarca in mod normal la un curent ce reprezinta o zecime din capacitate, timp de 14 ore. Asta e standard.
Deja cand umbli cu incarcatoare care iti incarca in 3 ore, o ora sau un sfert de ora...trebuie cam des sa dai bani pe acumulatori noi.
gec
15th February 2006, 09:39
Gresit, daca gasesc documentatia dela ACCU Panasonic o postez. Trebie in primul rand sa nu depaseasca temperatura la care au loc reactii chimice necontrolate, iar in al doilea rind este vorba de incarcare in impulsuri, iar in al teilea si ultimul, protectie la temperatura si deconectare sau descarcare.
Aici nu-i vorba de un banal transformator de ~3V/200mA si o dioda.
Voiam ceva ce se poate realiza usor, fiabil, si cost redus (nu neaparat foarte ieftin)
Acta non verba
15th February 2006, 15:01
QUOTE(gec @ Feb 6 2006, 18:39)

...Eu doresc shema ca sa nu ma pun s-o "reinventez"...
Si nu este mai simplu daca o reinventezi...
Sunt necesare o serie de lamuriri pentru a ''reinventa'' o astfel de schema :
-numarul de acumulatori(baterii) incarcabil simultan
-modelul acestora deci implicit curentul de incarcare
-daca oprirea incarcarii se va face automat dupa o perioada de timp sau la atingerea unei tensiuni sau evidenta o va tine userul...
-daca pulsurile sunt doar pentru incarcare sau exista si perioada in care se consuma din baterie- si atunci care este raportul timpilor dintre pulsul de incarcare/descarcare
Si nu in ultimul rand care sunt componentele disponibile pentru alcatuirea incarcatorului:
tensiunea obtinuta din trafo de retea, CI existente sau tranzistorii pe care poti sa-i folosesti, etc...
gec
15th February 2006, 23:16
Ok ! Multumesc tuturor pentru sfaturi !
Nu o voi reinventa ci voi proiecta una noua pe acelasi principiu.
Dj Shock
18th February 2006, 15:51
Nu o voi reinventa ci voi proiecta una noua pe acelasi principiu.
Hai sa o proiectam impreuna, ca as fi si eu interesat de regenerarea bateriilor
Ce principiu are dracia? Baga impulsuri in baterie? Poate fi folosit un PWM (se simplifica treaba) ? Zi ce stii, eu inca mai caut in colectia Tehnium cu speranta de a o gasi
gec
19th February 2006, 00:58
Din vagi amintiri... integratul in starea 1 (de lunga durata) descchidea sursa de curent pentru incarcare, in starea o (de scurta durata) alimenta bateria cu tensiune inversa, pentru a evita reactiile chimice dela incarcare.
Dj Shock
19th February 2006, 07:14
Bun, si in cele doua stari bateria era alimentata cu curent stabilizat sau cu tensiune stabilizata? Nu de alta, dar o baterie alimentata si invers cu tensiune stabilizata ar fi distrusa...Astept sa revii cu detalii ca sa incepem cu desenul schemei
gec
19th February 2006, 14:39
Pe starea 1 era alimentata in cc, iar in starea 0 cu o tensiune de max 4.5 deoarece era conceput pentru baterii de 4,5. Curentul nu depasea parca 80mA, iar alimentarea intregului montaj la 18V
Dj Shock
19th February 2006, 18:08
Deci treaba ca functionare ar arata cam asa , nu?Click pentru a vizualiza atașamentul
gec
19th February 2006, 18:46
Aproape, cind ajung acasa fac o schema bloc!
Dj Shock
27th February 2006, 07:36
Gec, mai realizam dracia sa nu ?
gec
27th February 2006, 14:07
Da, bineinteles dar eu mai tot timpul sunt plecat in delegatii
Dj Shock
27th February 2006, 20:48
Ok, incearca sa explici cam ce diferente sunt intre schema de principiu desenata de mine si cea corecta ...
gec
27th February 2006, 20:55
QUOTE(Dj Shock @ Feb 27 2006, 20:48)

Ok, incearca sa explici cam ce diferente sunt intre schema de principiu desenata de mine si cea corecta ...
O sa fac o schema bloc mai intaii, sper sa corespunda
O sa dureze ceva ca am avut o succesiune de pene de curent si o crapat windowsu,
l-am reintalat da tre sa-mi reinstalez si programele de design
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.