diodele 1N400x

augustin87r

CAre e tensiunea maxima pentru fiecare din diodele 1N4001.....1N4007. Vreau sa inlocuiesc tubul redresor al unui radio vechi si trebuie sa stiu la ce tensiune rezista diodele. Care e curentul maxim pe care il debiteaza?
Acta non verba
QUOTE(augustin87r @ Feb 2 2006, 19:10) *
CAre e tensiunea maxima pentru fiecare din diodele 1N4001.....1N4007. Vreau sa inlocuiesc tubul redresor al unui radio vechi si trebuie sa stiu la ce tensiune rezista diodele. Care e curentul maxim pe care il debiteaza?

1N4001-50V
1N4002-100V
1N4003-200V
1N4004-400V
1n4005-600V
1N4006-800V
1N4007-1000V
la aprox 1A...

gec
Electronica Bucuresti inlocuia tubul redresor cu F407 (1A/800V) sau 1N4007 (1.15A/1000V)
dar durata de viata a tuburilor de reduce drastic, nu de fenta si azi aparatele pe tuburi mai folosesc lampa redresoare. Cauta una pa piatza de vechituri.
augustin87r
Gec, cred ca ai dreptate. De fapt m-ai cam speriat. De ce se reduce viata tuburilor ? Nu ma de unde face rost de tubul ala e un AZ! , un tub redresor cu filamentul la 4V din 1935, slabe sanse sad.gif Sa il inlocuiesc cu un EZ11 ar pune problema filamentului,ar trebui sa mai pun un traf de 6 v sad.gif Intai sa reusesc sa fac io radioul sa mearga ca dupa aia rezolv eu totul......
m-marian
QUOTE(augustin87r @ Feb 2 2006, 21:45) *
Gec, cred ca ai dreptate. De fapt m-ai cam speriat. De ce se reduce viata tuburilor ? Nu ma de unde face rost de tubul ala e un AZ! , un tub redresor cu filamentul la 4V din 1935, slabe sanse sad.gif Sa il inlocuiesc cu un EZ11 ar pune problema filamentului,ar trebui sa mai pun un traf de 6 v sad.gif Intai sa reusesc sa fac io radioul sa mearga ca dupa aia rezolv eu totul......

AZ11 este o dubla dioda redresoare, cu anozii conecati la capatele transformatorului de retea si catodul comun (cu incalzire indirecta de catre un filament alimentat le 6,3V/300 mA) la consensatorul si bobina de filtraj.

Il poti inlocui cu doua diode 1N4007, cu acealasi mod de conectare: catozii conectati impreuna la drosel si la plusul condensatorului de filtraj, fiecare anod la cate unul dintre capetele transformatorului iar priza luimediana, ca la varianta originala, ramane conectata la masa.
BC107C
QUOTE(gec @ Feb 2 2006, 13:31) *
Electronica Bucuresti inlocuia tubul redresor cu F407 (1A/800V) sau 1N4007 (1.15A/1000V)
dar durata de viata a tuburilor de reduce drastic, nu de fenta si azi aparatele pe tuburi mai folosesc lampa redresoare. Cauta una pa piatza de vechituri.

Pune cateva diode inseriate, ca sa te apropii si de rezistenta dinamica a tubului original.
gec
Nu neaparat! Filamentul il legi in paralel cu filamentul de la celelalte tuburi! Respectiv modifici alimentarea corespunzaror !!!

Vezi Data shhet:
http://frank.pocnet.net/index.html
http://tdsl.duncanamps.com/tubesearch.php

Dj Shock
Daca esti amator de dracii vechi, cauta redresoare vechi cu SELENIU, folosite in aparatele mai recent aparute cu lampi.

Atentie, nu redresoare de inalta tensiune din TV urile vechi!
gec
!!! Orice alternativa cu diode e buna! Dar aici e marea diferenta, Radiourile si TV-urile care au lampa redresoare mai functioneaza si astazi (cu exeptia celor prajite sau aruncate) iar cele cu diode schimbai lampa (una din lampi) aproape in fiecare an. Tensiunea anodica apare treptat, odata cu incalzirea filamentului la lampa redresoare, si asta nu duce la fenomenul de smulgere de electroni. Frieste ca marile firme pastraza lampa redresoare din motive de design, dar poti folosi si un circuit simplu de intirziere pt. tensiunea anodica.
Nu e vorba de deriva termica ci de emisia de electroni!! Deci nu ai nevoie de rezistente inseriate, ci doar de timp ca mai intii sa emita filamentul electonoii mult rivniti ca in cazul tau sa functioneze aparatul.
Schimba si condensatorii electrolitici ca ar fi cazul dupa atitia ani laugh.gif
sile52

1. - deoarece cred ca aparutul va fi folosit ocazional pune 1N-uri fara probleme , e bine sa pui in serie intre catozii diodelor si primul electrolitic o rezistenta de cateva zeci de ohmi / 0,5-1W.
2. - alternativa....AZ-ul fiind oricum compromis , spargi balonul si pui pe culotul ramas un soclu noval/octal functie de ce alta LAMPA [!] redresoare gasesti [ faci legaturile necesare in interiorul culotului AZ-ului ] si obtii un soclu de trecere in care bagi redresoarea si apoi intreg ansamblul in soclul AZ-ului de pe sasiul radioreceptorului , filamentul va trebui alimentat paralel cu celelalte tuburi - sper ca nu toate au Uf=4V c'atunci e problema !
Acta non verba
...si daca inlocuiesti tubul cu doua diode nu uita sa pui paralel pe fiecare dioda cate un condensator ceramic de 1-2.2nF/400V, ca altfel vei avea o multime de perturbatii... smile.gif
augustin87r
Il poti inlocui cu doua diode 1N4007, cu acealasi mod de conectare: catozii conectati impreuna la drosel si la plusul condensatorului de filtraj, fiecare anod la cate unul dintre capetele transformatorului iar priza luimediana, ca la varianta originala, ramane conectata la masa.
[/quote]

Asa am sa si fac. Pun si cate un condensator in paralel pe fiecare dioda ca sa nu am brum.

Tubul e AZ1 , nu AZ11, deci al meu are incalzirea la 4V. Toate tuburile din radio sunt la 4V , iar filamentele sunt legate in paralel.

Interesanta chestia cu smulgerea de electroni, dar eu am sa folosesc radioul doar ocazional. Poate intre timp gasesc si un AZ1 pe undeva. Vroiam sa ma apuc acum de lucru , dar e usa inghetata de la garaj shi tre sa mai astept:((((((((( Mersi mult de explicatii
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.