Daca deja am carte de munca in alt loc, pot sa-mi inregistrez firma pe numele meu si sa fiu si angajat / administrator la firma mea?
Mentionez ca firma pe care o fac o sa aiba alt domeniu de activitate decat locul de munca actual.
johnny bravo
Jan 31 2006, 11:16
NU. Nu poti fi administrator si angajat al firmei. Trebuie sa angajezi pe alt cineva. Nu are nici o treaba domeniul de activitate al firmei tale cu cel al firmei unde lucrezi.
Mai baga un ochi pe forum ca s-a mai scris.
QUOTE(johnny bravo @ Jan 31 2006, 11:16)

NU. Nu poti fi administrator si angajat al firmei. Trebuie sa angajezi pe alt cineva. Nu are nici o treaba domeniul de activitate al firmei tale cu cel al firmei unde lucrezi.
Mai baga un ochi pe forum ca s-a mai scris.
Nu ma refeream sa fiu si administrator si angajat al aceleiasi firme (pe care o sa o infiintez). Ma refeream daca sunt probleme cand o sa-mi infiintez firma pe numele meu, in timp ce eu inca lucrez la o alta firma (sa nu fie nevoie sa imi dau demisia la vechea firma pt. a imi face eu firma mea). Daca imi fac firma nu trebuie sa-mi fac si carte de munca? (dar eu deja am carte de munca in alta parte)...
johnny bravo
Jan 31 2006, 11:34
NU ma. Poti sa-ti faci firma linistit. Problema e ca trebuie sa ai un angajat la firma pe care o infiintezi iar acel angajat nu poti fi tu. Alt fel, nu enici o problema cu actualul loc de munca. De ce sa iti dai demisia???
Takeshy
Jan 31 2006, 11:37
Conflict de interese cumva..?
Nu mi se pare normal deoarece tu iti vei da interesul sa muncesti cat mai bine pentru firma ta, cealalta la care lucrezi suferind pierderi din cauza.
Vezi ce contract ai semnat stiu si cazuri in care s-a putut, ciudat, firmele aveau si acelasi domeniu de activitate.
QUOTE(Takeshy @ Jan 31 2006, 11:37)

Conflict de interese cumva..?
Nu mi se pare normal deoarece tu iti vei da interesul sa muncesti cat mai bine pentru firma ta, cealalta la care lucrezi suferind pierderi din cauza.
Vezi ce contract ai semnat stiu si cazuri in care s-a putut, ciudat, firmele aveau si acelasi domeniu de activitate.
Nu sunt conflicte de interese. Am zis mai sus ca domeniile de activitate sunt total diferite. Nu am semnat nimic in contr. de munca referitor la asa ceva. Ma refer ca, atunci cand imi fac firma mea, sa nu imi ceara ceva acte de la actualul loc de munca... adica, sa spun mai direct, sa nu se stie ca imi fac firma mea. Si repet, nu are nici o legatura cu ceea ce fac eu (imi trebuie firma sa pot emite facturi etc...) cu ceea ce fac in prezent. Bineinteles, totul sa fie legal.
johnny bravo
Jan 31 2006, 11:47
Stai calm. Si eu am firma si nu am nici o problema.
OK. Multumesc pt. raspunsuri. Si mai am o intrebare. Ce reprezinta acei 2 milioane lei (vechi)? Un capital social cumva? Am inteles ca ii pot lua inapoi dupa un timp. Care sunt avantajele daca nu ii retrag si ii tin in contul firmei? Sau daca maresc capitalul social? E un fel de garantie pt. banci in caz ca iau un imprumut pe numele firmei mele?
1) Regula e ca cel putin un asociat nu se poate angaja pe firma respectiva. Daca esti unic, angajezi pe altcineva, daca sunteti 2, doar unul dintre voi sau/si altcineva. Cartea de munca o faci o singura data si apoi o completezi.
2) Da, capital social.
QUOTE(netul @ Jan 31 2006, 12:13)

OK. Multumesc pt. raspunsuri. Si mai am o intrebare. Ce reprezinta acei 2 milioane lei (vechi)? Un capital social cumva? Am inteles ca ii pot lua inapoi dupa un timp. Care sunt avantajele daca nu ii retrag si ii tin in contul firmei? Sau daca maresc capitalul social? E un fel de garantie pt. banci in caz ca iau un imprumut pe numele firmei mele?
Bani aia reprezinta capitalul social si poati sa-i scoti cand vrei tu dupa ce firma e infiintata, nu ai nici un avantaj daca ii lasi acolo, defapt sunt bani care zic ei sa poti cumpara mijloace fixe si alte rahaturi, capitalul social il poti marii cat vrei...
Si care e avantajul daca imi maresc capitalul social (sau cifra de afaceri)? Tot citesc ca firma X si-a marit cifra de afaceri... Ce avantaje sunt? E un fel de garantie in cazul cand vreau un imprumut?
Majorarea capitalului social este operaţia financiară, contabilă şi juridică prin care o societate comercială îşi măreşte, în condiţiile legii şi ale actelor sale constitutive, suma - în expresie monetară - prevăzută cu acest titlu în acele acte şi înscrisă în pasivul bilanţului în contul de 'capital social'.
Capitalul social este un element al patrimoniului social care exprimă, în monedă naţională, valoarea totală a aporturilor subscrise de asociaţi la constituirea societăţii. În Regulamentul de aplicare a Legii contabilităţii nr. 82/1991, la art. 36 se precizează: 'Capitalul social este egal cu valoarea nominală a acţiunilor sau părţilor sociale, respectiv cu valoarea aportului în natură sau în numerar, a rezervelor încorporate şi profitului repartizat pentru majorarea capitalului sau alte operaţiuni care conduc la modificarea acestuia'.
Deoarece capitalul social prezintă o importanţă deosebită atât pentru asociaţi cât şi pentru terţii care intră în legătură de afaceri cu societatea, legiuitorul a stabilit o serie de reguli stricte privind modificarea acestuia.
Nu mai spuneti ca poate sa ii scoata si sa faca ce vrea cu ei ca aberati si induceti lumea in eroare.
Cu alte cuvinte: Daca scoti din capitalul social si faci ce vrea fundu tau cu banii aia... automat scade valoarea firmei si trebuie ori reintregit ori se va trece la scaderea valorii actiunilor.
Edit:
Citesti ca firma X si-a marit capitalul social nu cifra de afaceri(CA)
CA reprezinta incasarile pe care le face firma ta. Deci pe aia nu ti-o maresti tu singur.
Ex: vinzi 5 sosete la pretul de 10.000 lei perechea. Cifra de afaceri este de 50.000 lei. Pe tine te costa produsul unei sosete 5.000 lei.
Profitul va fi in cazul asta 25.000 lei.
QUOTE(xoo @ Jan 31 2006, 13:05)

Capitalul social este format din aportul fiecarui asociat intr-o companie. Poate fi in natura sau in bani.
Cu cat ai un capital social mai mare cu atat firma ta ofera incredere.
Ex: O firma face o licitatie. Una din conditii este ca participantii sa aiba un capital social subscris si varsat de minim 2 miliarde de lei.
Vreau sa fac o firma in care obiectul de activitate este web designul si programarea. Deci nu e cazul de licitatii etc pt. ca ofer servicii si nu produse.... Ma refeream daca un capital social mai mare ofera incredere in cazul cand vreau sa fac un imprumut mai mare in banca.
Si inca o intrebare. In cazul unei astfel de firme e mai bine sa aleg sa fiu platitor de TVA sau nu?
Ma scuzati ca vin cu intrebari din astea tampite, dar nu prea ma pricep in domeniul asta.
QUOTE(netul @ Jan 31 2006, 12:58)

Si care e avantajul daca imi maresc capitalul social (sau cifra de afaceri)? Tot citesc ca firma X si-a marit cifra de afaceri... Ce avantaje sunt? E un fel de garantie in cazul cand vreau un imprumut?
cifra de afaceri nu e aceiasi cu capitalul social, cifra de afaci e defapt rulajul firmei respective, capitalul social e pt a demonstra ca tu ai ceva bani ca sa deschizi o firma si sa iti poti cumpara stampile, iar in cazul in ca re se intampla ceva cu firma asociatii sa-si poata recupera ceva, cam asta e..
1. Poti sa-ti faci firma si sa ocupi pozitia de administrator.
2. Nu este nici o problema de incompatibilitate daca activezi in alt domeniu. Si oricum, in cel mai rau caz ai putea platii despagubiri pentru daunele cauzate, fara sa aibe nici un efect asupra legalitatii firmei.
3. Depinde cui te adresezi. Daca te adresezi firmelor - platitor de tva. Oricum, de la anumita cifra de afaceri, nu ai incotro si trebuie sa fi platitor de tva.
Vreau sa fac o firma in care obiectul de activitate este web designul si programarea. Deci nu e cazul de licitatii etc pt. ca ofer servicii si nu produse.... Ma refeream daca un capital social mai mare ofera incredere in cazul cand vreau sa fac un imprumut mai mare in banca.
Vezi ca am editat mai sus postul meu privitor la capitalul social si cum este el format.
Da, daca ai un capital social mai mare poti oferi mai multe incredere in cazul unui imprumut dar un imprumut la banca, daca il faci pe numele firmei... e destul de complicat de realizat.
Trebuie sa ai un plan de afaceri, ce vrei sa faci cu banii respectivi. Este ca si cum ai vrea sa convingi pe cineva sa investeasca in compania ta.
Nu stiu cate banci se vor uita la tine daca intri pe usa si le spui: Sunt administratorul firmei X si vreau un credit sa cumpar un televizor in rate pe numele firmei.
Acum depinde si ce credit vrei sa faci... de investitii banuiesc ca nu...
Dar ti-am spus, capitalul social e bine sa fie cat mai mare posibil, nu doar in relatia ta cu bancile, dar si in relatiile comerciale. Oferi mai multa incredere.
@netul: iti recomand sa citesti legislatia. L31 - 1990 republicata prin 98 parca.
Acolo vezi exact ce ai voie sa faci si ce nu.
PS: Se fac licitatii si pt servicii nu doar produse 
iar in cazul in ca re se intampla ceva cu firma asociatii sa-si poata recupera ceva, cam asta e..
Daca se intampla ceva cu firma si apar datorii, stai tu linistit ca se pune sechestru si pe ce face parte din capitalul social(bani, cladiri, licente etc.). El tocmai din cauza asta exista. O garantie pentru cei care fac afaceri cu firma respectiva.
Ex: o firma cu 2 asociati. Unul vine cu aport in natura(un depozit) in val de 50.000E. Altul vine tot cu aport in natura(utilaje de laminat) 80.000E.
Automat astea trec in proprietatea firmei si sunt considerate capital social(in total 130.000E). Firma face credit de investitii in val de 100.000E si nu il poate plati. In acel moment prin hotarare judecatoreasca se pune sechestru pe capitalul social(cladirea si utilajele).
Acum spune-mi.. cum isi recupereaza actionarii investitia daca aportul lor apartine acum bancii?
QUOTE(xoo @ Jan 31 2006, 13:38)

Nu stiu cate banci se vor uita la tine daca intri pe usa si le spui: Sunt administratorul firmei X si vreau un credit sa cumpar un televizor in rate pe numele firmei.
Aici cred ca gresesti. Era mai bine daca vroiam sa iau ceva in rate (de exemplu) si sunt doar un salariat cu minimul pe economie (pe cartea de munca) decat daca sunt un administrator de firma? Cred ca altfel se uita cineva la o banca la tine daca faci pe persoana juridica (si ai ceva capital social) decat daca esti persoana fizica. De ex. am vrut sa-mi fac un amarat de card de credit la BRD si se uita cucoana aia la mine parca eram un boschetar
. mi-a cerut o gramada de acte de parca as fi vrut imprumut de nu stiu cate zeci sau sute de milioane, nu un amarat de card.
PS Daca vreau sa-mi iau un TV in rate merg la magazin si fac actele acolo, nu am treaba eu cu banca (sau poate o fi altfel daca fac pe firma)
Pe firma nu poti face rate direct din magazin.
Ti-am spus... conteaza si pt ce vrei sa faci creditul... daca vrei 20 de milioane pe firma... nu o sa ti-l acorde nimeni, decat daca vrei sa faci o investitie necesara. Ei te intreaba ce vei face cu banii... daca faci altceva decat ce ai declarat... nu te vad bine.
Obtinerea unui credit pe firma e de o mie de ori mai complicat decat cel pt. persoanele fizice.
Sunt niste conditii speciale.
Suna la 302.91.41 la raiffeisen bank si cere niste info cum ar fi: cat de veche trebuie sa fie firma, care e suma minima, conditii si altele. Vei fi uimit. Sa spui si aici rezultatul
web-master
Feb 3 2006, 13:03
QUOTE(netul @ Jan 31 2006, 11:10)

Daca deja am carte de munca in alt loc, pot sa-mi inregistrez firma pe numele meu si sa fiu si angajat / administrator la firma mea?
ce sa faci tu cu firma?Este si la Gara ,nevoie de administrator ,te primesc aia fara contract.
o_mores
Jan 14 2007, 15:52
Majoritatea firmelor fac afaceri de miliarde si au capitalul social minim. Daca vrei sa te simti tu mai bine.... poti sa faci aport la capitalul social in natura. Calculatoare, imprimante, masina, etc. Dar atentie...daca ti-ai bagat masina personala la capitalul social al firmei... in caz ca ai o gaura... creditorii si-o acopera din masina ta. Daca ai doar doua milioane... si gaura nu ti se poate imputa tie, creditorii raman cu buza umflata pentru ca nu au de unde sa-si acopere creanța. Asta e esenta unui S.R.L. nu poti pierde mai mult decat ai investit... 
Cat despre angajati nu trebuie sa ai un angajat care sa-ti vina la lucru in fiecare zi. Vorbesti cu un neam de al tau... ii explici ca ai nevoie de un angajat, faci contract cu el si asta e.... El nu trebuie sa vina nici macar vreodata la firma. Tu in schimb trebuie sa-i platesti tu lunar darile la stat. In jur de vreo 2 mil si ceva la un salariu minim pe economie.
Bafta.
super interesant acest topic...
chiar ma gandesc sa-mi deschid cat de curand o casa de expeditii.
Am o intrebare...am vazut k s-a mai intrebat mai sus dar nu am inteles....eu lucrez acum la o firma.
Pot sa-mi fac contract de munca la firma care o sa o deschid? Pot avea 2 locuri de munca pe cartea de munca????
Inca o intrebare...vreau sa pun sediul societatii la mine aksa, o s-o punem de un srl....in caz de ceva datori...casa mea se va considera capital? adik o sa-mi ia astia casa dak am datorii? incercati sa nu radeti prea tare
:D:D dar vreau sa lamuresc toate aspectele...
A mai incercat cineva cu casa de expeditie? i-a mers ceva?
Multumesc.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please
click here.