Stabilizator de turatie pt motoras de casetofon

augustin87r

Salut, imi trebuie si mie o schema de stabilizator de turatie pt casetofon care sa nu introduca brum in etajul final, o schema simpla, care sa intre pe o placuta 5 * 2,5 cm. Repedeeeeeee
srv_pub
QUOTE(augustin87r @ Jan 17 2006, 21:18) *
Salut, imi trebuie si mie o schema de stabilizator de turatie pt casetofon care sa nu introduca brum in etajul final, o schema simpla, care sa intre pe o placuta 5 * 2,5 cm. Repedeeeeeee

Acel brum apare datorita inexistentei filtrelor lc pe linia de alimentare.Inseriaza cu bobine/ferita motorasul si pune niste condensatori direct pe borne/masa.

Acta non verba
Exista si circuite specializate pentru controlul turatiei la motoarele de casetofon.
Exemplu: TDA7274-ST, TDA1151.
Acta non verba
...la ce foloseste Google... cool.gif

augustin87r
Mersi mult, am sa incerc schema cu 2SB234 ca vad ca are deja si soc . Va spun diseara sau maine rezultatul.
unGuru
Ambele au soc!
A doua schema este chiar mai indicata, avind atit reglaj de "speed" cit si de "response time".
Depinde si ce motor ai, respectiv ce tensiune de alimentare (desi schemele se pot adapta functie de necesitati). Prima e pe 6V, a doua pe 12V (motorul).
augustin87r
Eu facusem o schema simpla de stabilizator, cu un singur tranzistor BD135.M-am inspirat dintr-o sursa reglabila de tensiune. Shi culmea, regleaza turatia , dar baga un brum groaznic. Daca dau volumul mai amre de 3 nu se mai aude decat brum. Nu-mi dau seama de unde atata brum. Sper ca asta de o fac sa fie altfel.

M-am apucat de prima.Aia cu soc de 100uH . Scrie pe acoloc a nu stiuc e fel de bobina e. Eu ii pun un soc cumparat de 100uH, e bun ?

Acta non verba
QUOTE(augustin87r @ Jan 18 2006, 16:48) *
... dar baga un brum groaznic.

Incearca sa filtrezi zgomotul produs de periile motorului inseriind cu motorul doua bobine cu 20-30 de spire realizate pe o bara/inel de ferita si in plus pune doua condensatoare paralel pe motor. Unul ceramic de 22-47nF si altul de aproximativ 1-2,2uF, ideal ar fi nepolarizat, dar poti sa il construiesti din doua condensatoare electrolitice normale, inseriate dar in antifaza, adica cu plusul la plus sau cu minusul la minus.
Cauta sa verifici cum se face si alimentarea motorului (ideal ar fi cu alimentare separata direct de la bornele condensatorului de filtraj) pentru ca este posibil sa ai influente si prin traseul de masa.
augustin87r
Cauta sa verifici cum se face si alimentarea motorului (ideal ar fi cu alimentare separata direct de la bornele condensatorului de filtraj) pentru ca este posibil sa ai influente si prin traseul de masa.

[/quote]

PAi tocmai asta este. Motorul nu se alimenteaza direct de le bornele condensatorului. Masa e sasiul casului, dar nu e un fir al motorului legat acolo. Firul vine de undeva dintr-un intrerupator.Shi am masurat rezistenta intre firele motorului shi imid a acul la blana , parca ar fi scurt. Stabilizatoruld e turatie la casul asta e separat. Practic , firul de plus e trecut printr-un stabilizator cu 2 tranzistoare. Am incercat sa pun un pot intre firul intrerupt shi nu merge :)Nu prea se intelege ce vreau eu sa explic aici ....
Acta non verba

Pentru a separa influenta curentilor de la motor catre amplificator, foloseste pentru legatura catre masa de la motor un fir separat, mai gros, pe care sa-l legi direct la minusul condensatorului electrolitic folosit in circuitul de redresare/stabilizare. Iar la intrerupator vine un fir de la plusul alimentarii si ar fi bine sa alimenteze doar motorul respectiv. Numai in acest fel se micsoreaza nivelul perturbatiilor reflectate in semnalul util.
O cauza poate fi si modul de cuplare defectuos al amplificatrului, prin crearea unor bucle de masa sau dimpotriva lipsa unui contact ferm catre masa poate produce captarea tuturor interferentelor...
O alta posibilitate este uzura pronuntata a periilor colectoare in interiorul motorului si singura solutie este schimbarea acestuia. cool.gif
m-marian
QUOTE(augustin87r @ Jan 18 2006, 16:48) *
... Nu-mi dau seama de unde atata brum...

Motoarele clasice de casetofon sunt motoare de curent continuu, ale caror infasurari sunt alimentate succesiv printr-o pereche de "perii" (in realitate niste fire metalice) care preseaza pe lamelele colectorului (sau, mai exact, distribuitor).

Ca urmare a trecerii de pe o lamenla pe alta, apar scantei care se materializeaza in radiatii eletromagnetice armonice; ele ajung la intrarea preamplificatorului fie prin segmentele neecranate ale firelor de conexiune, fie direct prin capul de redare, care joaca rolul de "antena". O astfel de situatie se diminueaza prin introducerea motorului intr-o carcasa din materiale paramagnetice de buna calitate.

Pe de alta parte, trecerea periei de pe o lamela colectoare pe alta produce salturi de curent care ajung in sursa de alimentare, comuna tuturor etajelor casetofonului. Ca urmare, daca nu asiguri o decuplare corespunzatoare a motorului (prin filtre LC), la bornele sursei vor aparea inerent variatii de tensiune care vor afecta drastic raportul semnal/zgomot al sistemului.

Trebuie mentionata si folosirea in unele casetofoane (in special auto) a unui reglaj reglaj de turatie de tip centrifugal, sistem care la randul lui se reflecta in sursa de alimentare la fel ca si sistemul perii/colector.

Tipul regulatorului electronic de turatie este conditionat intr-o buna masura de caracteristicile electromagnetice ale motorului pe care il folosesti. In general toate regulatoarele electronice pot fi adaptate astfel incat sa asigure reglajul si la alte tipuri decat pentru cel pentru care a fost proiectat, dar impiedicarea patrunderii impulsurilor parazite spre sursa de alimentare este optima doar pentru motorul caruia i-a fost destinat. Daca ai posibilitatea sa alegi, cauta un regulator care are tranzistorul de putere cu emitorul spre motor, nu cu colectroul.

Daca zgomotul introdus de motor a aprut si s-a accentuat in timp, cauza cea mai probabila o constituie uzura periilor si/sau a lamelelor colectorului, caz in care - asa cum ti-a fost sugerat - solutia este schimbarea motorului (daca ai cu ce!). Daca insa aparitia lui a avut loc brusc, este posibil ca asta sa se datoreze fie unei interventii gresite in interiorul casetofonului, fie unei legaturi de masa care a cedat din cauze mecanice sau a unor suruburi slabite din componenta elementelor metalice ale casetofonului.
CALAUL
hai norco sant si eu nou pe aici poate ma ajutati si pe mine cun sfat
vreau sa scad turatia unui motor de 12V dar puterea sa ramana aceiasi cum fac asta ?
id calaul2002
mister_rf

Discutii despre controlul turatiei la un motor
http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=194450
Reclama
In curand... autoevolution.ro

Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.