ma dispera imprimanta zgarcita

luc79

am o imprimanta laser samsung ML-1520.
Am cumparat-o ptr a face cablaje prin metoda pnp.
problema :nu are stratul de toner suficient de gros,chiar cu toate setarile la maxim.
unde trebuie sa intervin(inafara de semireglabile care am vazut ca nu au mare efect)
-mecanic in cartus? sau electric trebuie marita vre-o tensiune din cele care se aplica cartusului?
Adriann
QUOTE(luc79 @ Jan 16 2006, 21:03) *
am o imprimanta laser samsung ML-1520.
Am cumparat-o ptr a face cablaje prin metoda pnp.
problema :nu are stratul de toner suficient de gros,chiar cu toate setarile la maxim.
unde trebuie sa intervin(inafara de semireglabile care am vazut ca nu au mare efect)
-mecanic in cartus? sau electric trebuie marita vre-o tensiune din cele care se aplica cartusului?

Grosimea stratului de tus este direct proportionala cu grosimea hirtiei. Cu cit hirtia e mai subtire cu atit stratul este mai gros. Ce hirtie de transfer folosesti?
Alte posibile explicatii pot fi: calitatea tusului, supracorodarea, presiune prea mare pe fierul de calcat. O problema la imprimanta este cea mai putin probabila explicatie.
Solutia simpla pe care o folosesc multi este sa treaca de doua ori hirtia prin imprimanta si in felul asta tusul se dubleaza sau si mai simplu, doar sa preincalzeasca hirtia, adica prima trecere este fara imprimare iar imediat urmeaza a doua trecere cu imprimare.

Adrian

Dj Shock
Grosimea stratului de tus este direct proportionala cu grosimea hirtiei. Cu cit hirtia e mai subtire cu atit stratul este mai gros

Vrei sa zici INVERS proportionala laugh.gif
Adriann
QUOTE(Dj Shock @ Jan 16 2006, 21:53) *
Vrei sa zici INVERS proportionala laugh.gif

Scuze, domnu inginer, invers proportionala. biggrin.gif

Adrian
luc79
nu are importanta pe ce fel de hartie scot,rezultatul e acelasi,nu conteaza daca fac setarile la maxim,ma chinui de 3luni am stricat zeci de feluri de foi,am schimbat tonerul,am schimbat cilindru,nu am obtinut nici un rezultat in mai bine,acoperiea e superficiala si imi raman unele mici goluri dupa dezlipire datorita faptului ca e toner foarte subtire de te uiti prin el. ma dispera,bani bagati rezultate 0.(acum folosesc folie transparenta ptr laser)
ce naiba sa ii fac?nimeni nu are habar nici cum functioneaza o imprimanta laser dapa sa imi spuna ce modificari trebuie.
asupra carui element se actioneaza ptr ca pe tambur sa se puna mai mult sau mai putin toner?
tensiunea de electrizare sau fascicolul laser?
in tambur intra mai multe contacte electrice,si nimeni nu a putut sa imi zicala ce servesc ele.chiar pe la facultati nu se invata asa ceva?un tutorial sa invat si eu,un link,orice ca sunt disperat.,
Adriann
QUOTE(luc79 @ Jan 17 2006, 17:37) *
nu are importanta pe ce fel de hartie scot,rezultatul e acelasi,nu conteaza daca fac setarile la maxim,ma chinui de 3luni am stricat zeci de feluri de foi,am schimbat tonerul,am schimbat cilindru,nu am obtinut nici un rezultat in mai bine,acoperiea e superficiala si imi raman unele mici goluri dupa dezlipire datorita faptului ca e toner foarte subtire de te uiti prin el. ma dispera,bani bagati rezultate 0.(acum folosesc folie transparenta ptr laser)
ce naiba sa ii fac?nimeni nu are habar nici cum functioneaza o imprimanta laser dapa sa imi spuna ce modificari trebuie.
asupra carui element se actioneaza ptr ca pe tambur sa se puna mai mult sau mai putin toner?
in tambur intra mai multe contacte electrice,si nimeni nu a putut sa imi zicala ce servesc ele.chiar pe la facultati nu se invata asa ceva?un tutorial sa invat si eu,un link,orice ca sunt disperat.,

Credema ca nu ai o problema la imprimanta.
Am folosit Samsung (e adevarat ca nu modelul asta ci unul mai vechi) si nu fost nimic mai proasta decit altele. Am folosit chiar si inkjet care ulterior a fost copiata la xeroxul din coltul strazii fara nici o setare speciala ca erau aia zgirciti.
In ultimul timp am constatat chiar ca e mai bine ca setarea de toner sa nu fie la maxim. Daca este la maxim, adica punctele din care e format stratul sint prea dese, in momentul cind apesi cu fierul tonerul se imprastie si traseele devin mai late.
Din cite inteleg din explicatiile tale problema este la deslipitul foii, mai precis tipul hirtiei. Eu folosesc hirtie foto mata pt imprimanta inkjet Avery.
Vezi ca undeva am explicat detaliat toate etapele:
http://forum.softpedia.com/index.php?showt...=92066&hl=Avery
Sa nu intrebi ca nu mai am...
smile.gif
Dar am scris acolo de unde am luato.

Adrian

Credema ca nu ai o problema la imprimanta.
Am folosit Samsung (e adevarat ca nu modelul asta ci unul mai vechi) si nu fost nimic mai proasta decit altele. Am folosit chiar si inkjet care ulterior a fost copiata la xeroxul din coltul strazii fara nici o setare speciala ca erau aia zgirciti.
In ultimul timp am constatat chiar ca e mai bine ca setarea de toner sa nu fie la maxim. Daca este la maxim, adica punctele din care e format stratul sint prea dese, in momentul cind apesi cu fierul tonerul se imprastie si traseele devin mai late.
Din cite inteleg din explicatiile tale problema este la deslipitul foii, mai precis tipul hirtiei. Eu folosesc hirtie foto mata pt imprimanta inkjet Avery.
Vezi ca undeva am explicat detaliat toate etapele:
http://forum.softpedia.com/index.php?showt...=92066&hl=Avery
Sa nu intrebi ca nu mai am...
smile.gif
Dar am scris acolo de unde am luato.

Adrian
m-marian
... nimeni...

Din nefericire, nici eu nu am gasit pe net prea multe informatii despre imprimantele laser. Singurele articole peste care am dat se refera la imprimantele cu reflectori rotativi, scoase deja din uz! Cele de mai jos rezida din experienta proprie in intretinerea si repararea unor astfel de periferice.
--------------------------------------------------------------------------------------
Fiecare tip de imrimanta, ca sa dea rezultate optime, trebuie folosita cu consumabilele recomandate de producator!!!

Sunt nenumarate firme care produc "clone" de consumabile, cu rezultate multumitoare in utilizari curente. Cand este vorba de lucrari pretentioase, compromisurile ieftine nu ajuta cu nimic. La imprimantele laser situatia este si mai severa:
- cilindrul fotosensibil are o sensibilitate optima la o anumita lungime de unda a radiatiei excitante, banda de trecere fiind destul de ingusta. Asupra acesteia nu ai cum sa intervii, ea avand o valoare specifica matricii de diode. Nici asupra timpului de excitatie nu poti opera, intrucat el este inscris in biosul imprimantei si este corelat cu alti parametri de lucru ai ei;
- tonerul are si el niste caracteristici proprii: temperatura de topire, compozitie chimica, granulatie etc., factori de asemenea inaccesibili tie.

Modificarea reglajelor facute initial de catre producator nu se poate finaliza decat cu diminuarea performantelor imprimantei sau chiar cu distrugerea unor subansamble (desensibilizarea cilindrului, arderea diodelor din matrice, "coacerea" si deformarea elementelor cuptorului, distrugerea lampii de incalzire a cuptorului s.a.) asa ca nu-ti recomand sa intri in ele. Toate reglajele la care ai acces (viteza de lucru, temperatura cuptorului, rezolutia de imprimare, densitatea tonerului etc.) sunt numai prin componenta software a imprimantei.

Acele goluri la dezlipirea hartiei pot avea doua cauze:
- calitatea necorespunzatoare a cilindrului si/sau tonerului. Solutie: inlocuirea lor cu produse originale.
- prezenta pe hartie a unor urme de grasimi (lasate de degetele operatorului) care impiedica aderarea tonerului la ea. Solutie: pe timpul manuirii sa prinzi hartia doar de colturi. Sugestie: incearca sa folosesti hartie foto pentru tipul imprimantei tale iar in lipsa - asa numita hartie cretata (lucioasa, 60-120 grame/metru patrat).

Sugestie suplimentara: seteaza imprimanta la rezolutie maxima, cu intensitatea (parametrul Light/Dark) la extremitatea Dark si contrastul la maxim.

Contactele electrice de pe UPrint servesc mai multor scopuri, in functie de tipul imprimantei. In general ele trimit placii logice a imprimantei informatii privind prezenta in imprimanta/starea unitatii de imprimare si existenta/nivelul tonerului, alimenteaza lampa cuptorului, asigura descarcarea electrostatica a cilindrului fotosensibil s.a.

L. Ed. pt. Dj Shock si Adriann:
Grosimea stratului de toner nu are legatura directa cu grosimea suportului de imprimare, ci cu proprietatile absorbante ale suprafetei de contact a suportului cu tonerul. Indirect, aceasta grosime este dictata de conductivitatea termica a suportului. Imprimantele performante dispun de senzori de temperatura (eventual si de umiditate), dispusi inaintea ruloului termic. Prin intermediul lor, placa logica optimizeaza atat intensitatea fasciculului emis de diodele din matricea de excitatie (care de fapt defineste cantitatea de toner pe care o preia cilindrul fotosensibil) cat si temperatura de topire a tonerului (materializata prin aderenta tonerului la suport si stabilitatea lui in timp).

medvonok
Legat de mediul pe care scrie o imprimanta laser, ar fi posibil sa scrie direct de un cablaj (placuta cu strat de Cu) ??
- ma gandeam ca toata chestia este legata de aderenta ....
m-marian
QUOTE(medvonok @ Jan 22 2006, 22:39) *
Legat de mediul pe care scrie o imprimanta laser, ar fi posibil sa scrie direct de un cablaj (placuta cu strat de Cu) ??
- ma gandeam ca toata chestia este legata de aderenta ....

Teoretic da, practic NU:
- suportul de imprimare are o flexibilitate care ii permite sa urmeze traseul impus de mecanica de transport si care nu este plan (unele imprimante schimba directia cu aproape 180 grade pe un traseu curb cu diametrul de sub 10 cm. Orice tentativa de modificare a traseului duce la nefunctionarea imprimantei datorita senzorilor dispusi pe traseu. Acestia transmit controlerului de pe placa logica semnale de control decalate in timp cu valori precise iar modificarea pozitiei in timp a unuia dintre semnale determina controlerul sa trimita catre calculator semnalul de eroare;
- mecanica imprimantei este proiectata si construita pentru grosimi limitate ale suportului de imprimare (rareori mai mari de 0,5 mm). Si o parte din elementele elastice sau mobile ale mecanicii imediat de dinaintea cilindrului fotosensibil si de dupa el precum si pozitia de amplasare a unitatii de imprimare (pozitie cu tolerante mici) este supravegheata de senzori si controlata de acelasi controler, care - la grosimi mai mari decat cele prevazute de producator - va constata o anomalie in functinare si va transmite mesajul de eroare;
- fixarea stratului de toner la suport se face prin topire pe suport si presare/racire intre niste role, exploatandu-se tocmai slaba conductivitate termica a suportului, in timp ce cuprul placat pe suportul PCB are conductivitate ridicata, dispersand plan si in adancimea sa caldura ruloului termic. Aderenta este direct legata de temperatura ruloului termic si este calculata pentru un anumit tip de toner si o anumita viteza. La randul ei, viteza de transport este corelata cu cea de imprimare, iar accesul utilizatorului la modificarea acestor parametri este este permis exclusiv prin softul imprimantei, limitat sever la conditiile de exploatare date de producator.
medvonok

In sfarsit m-am linistit. Ma tenta ideea , dar acum vad ca nu am nici o sansa sa "pacalesc" o imprimanta. Are atatia senzori, ca nu-mi ajunge o zi sa-i numar pe toti. Sa ma apuc de modificat softuri ... nici o sansa.
Mersi de raspuns.
m-marian
QUOTE(medvonok @ Jan 23 2006, 23:10) *
... Ma tenta ideea , dar acum vad ca nu am nici o sansa sa "pacalesc" o imprimanta...

Am incercat eu, si nu cu una ci cu cinci de tipuri diferite. Rezultate zero!!! In final am dezafectat un laminator ordinar, i-am scimbat rezistentele de incalzire (munca de chinez batran!), am montat un termoregulator reglabil si am facut-o fericita si pe nevasta-mea ca nu-i mai "manjeam cu toate porcariile" fierul de calcat!
medvonok
Si merge mai repede cu laminatorul ? Cate treceri faci pe cablaj ? Am auzit ca la fierul de calcat exista posibiliatea ca la o presare foarte mare sa se imprastie tusul pe cablaj.
m-marian
QUOTE(medvonok @ Jan 24 2006, 16:44) *
... Cate treceri faci pe cablaj? ...

Aproape toate laminatoarele au suruburi pentru reglajul tensiunii arcurilor care preseaza placa superioara pe cea de sub ea; un reglaj eficient al acestora si reglarea temperaturii de incalzire asigura transferul la o singura trecere.

Am uitat sa mentionez ca am pastrat motorul original, care este alimentat in curent continuu dintr-un transformator urmat de un redresor simplu. Viteza de transport insa era totusi prea mare, asa ca intre redresor si motor am intercalat un regulator de tensiune. Nu am masurat temperatura placilor, iar acum viteza este de cca. 120 mm/minut.
medvonok
Hartia cu ce o fixezi de cablaj ? Scotch ?
La inceput astepti un timp sa se incalzeasca tamburul ? La ce temp. crezi ca ajunge ?
m-marian
QUOTE(medvonok @ Jan 25 2006, 18:09) *
Hartia cu ce o fixezi de cablaj? Scotch? La inceput astepti un timp sa se incalzeasca tamburul? La ce temp. crezi ca ajunge?

Am mai spus, nu am masurat temperatura, dar nici curios nu sunt sa ating placile termice cu mana!

Reglajul vitezei de transport l-am facut prin incercari astfel incat sa asigur un transfer termic optim pentru folii apatinand unor loturi si tipuri diferite.

Laminatorul dispune din constructie de un senzor termic; la atingerea temperaturii prestabilite, comanda aprinderea unei diode electroluminiscente, indicand ca se poate incepe lucrul cu el.

Nu este nevoie de prinderea foliei pe PCB; este suficienta introducerea suportului intr-o coala de hartie indoita; desi am lucrat cu scheme PCB cu rezolutie la limita suportata de tehnologia P&P (cca. 0,3 mm), nu am constatat nici deformari de liniaritate, nici imprastierea (intinderea) tonerului.

Regret ca nu am un aparat digital suficient de performant ca sa pot posta fotografii de detaliu ale laminatorului sau ale unor cablaje realizate!
medvonok
QUOTE(m-marian @ Jan 25 2006, 21:45) *
Regret ca nu am un aparat digital suficient de performant ca sa pot posta fotografii de detaliu ale laminatorului sau ale unor cablaje realizate!

Asta da regret. Sunt de partea ta. Asa puteam sa fac si eu o comparatie cu alte metode de facut cablaje. Am eu aparat mai performant, sa trec pe la tine ?
worm
normal cantitatea de toner care e aplicata pe foaie e data de cat de mult toner ia din cartrige developer-ul, dupa care il aplica pe cilindru. mai mult nu stiu biggrin.gif
m-marian
QUOTE(medvonok @ Jan 25 2006, 23:20) *
... Am eu aparat mai performant, sa trec pe la tine?

Daca ai curajul pe cancerul de-aici... esti invitatul meu!

Personal prefer totusi metoda foto; avantajele calitative si de siguranta a reusitei sunt nete fata de termotransfer.
medvonok
Ca tot aminteai de metoda foto ..... eu am intalnit mari probleme la contrast. Trebuie sa fac de 2 ori desenul, apoi sa-l suprapun si culmea - desenele nu se suprapun niciodata perfect. Probabil imprimanta mea e mai tampita, trebuie sa existe la ea o mica diferenta de 0,1 - 0,2 mm pe ici pe colo.
Folosesti la metoda foto folie transparenta sau hartie normala?
m-marian
QUOTE(medvonok @ Jan 26 2006, 18:30) *
... Folosesti la metoda foto folie transparenta sau hartie normala?

Am mai precizat, calitatea imprimarii este determinata de calitatea consumabilelor; daca "fortezi" cilindul dincolo de viata lui normala si nu folosesti un toner bun, o parte dintre calitati (omogenitatea si uniformitatea depunerii de toner, aderenta la suport) lasa de dorit, ducand la aparitia de puncte neimprimate si contrast nesatisfacator. Periodic trebuie curatata mecanica, inclusiv rolele de transport si rulourile cuptorului, ocazie cu care este recomandat ca cilndrul fotosensibil sa fie tratat cu pastele speciale de intretinere recomandate de producator.

Eu folosesc de cativa ani o imprimanta OKI 6ex, care munceste zilnic, dar cand am de scos filme PCB, schimb UPrint-ul cu unul pe care-l pastrez numai pentru asa ceva.

Suportul pentru filme il aleg in functie de situatie: pentru lucrari curente (placi fara mari pretentii) utilizez o hartie de calc de cea mai buna calitate. Daca am lucrari de mare rezolutie, folosesc folia transparenta indicata in manualul imprimantei. Repet insa: numai cu cilindru si toner original!
Reclama
In curand... autoevolution.ro

Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Aceasta este o versiune simplificatã a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.