misa2
24th October 2007, 00:52
De fiecare data cind pun in functiune un aparat vechi ma lovesc in primul rind de faptul ca o mare parte din condensatorii cu hirtie sunt defecti, adica au rezistenta electrica intre 1K si 1M uneori chiar in scurt circuit. Tocmai am inceput sa restaurez un Philips 204U si am constatat ca are toti condensatorii cu hirtie defecti. Eu de obicei ii schimb de la inceput pe toti. Referitor la problema asta va propun sa studiati: http://www.antiqueradio.org/recap.htm
In alta ordine de idei vedeti si aici: http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=305876
feri_visky
24th October 2007, 15:56
Am realizat ca esti expert in restaurari dar n-am stiut ca citesti gandurile. Chiar lucram la: "cum sa reparam un condensator retro?" si tu ai si ridicat aceasta problema. Multumesc si pentru "reclama" la topicul de Asociatie.
Iata descrierea in 10 pasi a restaurarii unui condensator Radio Popular de 4700 nF/250v
1. Pregatirea pieselor, materialelor, si sculelor. Am ales un condensator stiroflex Remix de 4n7/250v, am pregatit ceva tuburi de prespan, sarma de Cu de 0.6-0.8mm, tub de varnis de 0.8mm, o bucata de carton alb de 0.3 mm si sculele. Fig.1,2,3
2. Cu pistolul de aer cald se topeste "ceara" de la capetele condensatorului defect. Atentie! la temperatura ridicata a pistolului, neaparat folositi manusi de protectie. Fig.4
3. Cu osurubelnita potrivita se scot resturile de ceara care nu se arunca! Fig.5
4. Se continua incalzirea pana cand miezul se poate scoate cu usurinta. Fig.6 Cilindrul gol se sterge cu un servetel de hartie si toata ceara se va lua impreuna cu mizeria...
5. Se pregatesc capetele condensatorului nou, formand niste ochiuri cu un dorn ascutit si un clestisor potrivit si se debiteza din sirma de cupru 2buc de 50-60mm si din tubul de varnis 2 buc de 40-50mm.Fig.7
6. Se cositoresc conductoarele de condensator si se indreapta. Fig.8
7. Se decupeaza din carton doua discuri care sa intre in cilindrul gol de la condensatorul defect. Se gauresc si se trag peste borne. Daca vechiul tub nu se poate recupera (este ros de soareci, ars etc.) atunci se foloseste tubul de prespan taiat la dimensiune. Fig.9,10
8. Ansamblul se introduce in carcasa condensatorului in asa fel ca discurile sa fie cu 2-3 mm mai inauntru.
9. "Ceara" se topeste intr-un creuzet de metal cu peretii grosi ca sa "tina" temperatura si astfel nu se va raci topitura. Fig.11
10. Se trage tubul de varnis, pana la carton, pe conductoarele de cupru si se toarna "ceara". La inceput putin in ambele capete ca sa etansam si sa nu curga ceara in tub, apoi mai mult, in asa fel sa se formeze o lentila care la racire isi va micsora volumul pina la nivelul cilindrului. Fig.12
Si astfel am realizat un condensator cu parametrii perfecti intr-o haina retro.
nicolae57
30th October 2007, 12:04
Are cineva schema de montaj a atei de scala pentru STASSFURT 6E67?
Multumiri anticipate!
cspot
30th October 2007, 14:43
QUOTE (feri_visky @ Oct 24 2007, 15:56)

Am realizat ca esti expert in restaurari dar n-am stiut ca citesti gandurile. Chiar lucram la: "cum sa reparam un condensator retro?" si tu ai si ridicat aceasta problema. Multumesc si pentru "reclama" la topicul de Asociatie.
Foarte misto realizata chestia . Totusi nu este un condensator retro chiar daca l-ai bagat in ambalajul original .
Foarte frumos ar fi fost daca restaurarea s-a efectua cat mai aproape de original , si ma refer aici nu numai la aspect .
feri_visky
30th October 2007, 17:47
QUOTE (cspot @ Oct 30 2007, 14:43)

Foarte misto realizata chestia . Totusi nu este un condensator retro chiar daca l-ai bagat in ambalajul original .
Foarte frumos ar fi fost daca restaurarea s-a efectua cat mai aproape de original , si ma refer aici nu numai la aspect .
Ai dreptate. Dar folia interioara foarte fina de aluminiu si hartia uleiata (dielectricul) nu se pot restaura. Asa cred. Totul este un sul continuu si undeva, nu stii unde este total strapuns sau doar rezistenta de izolatie este scazuta. Decat sa pun in loc un condensator nou mai bine asa. Greu, foarte greu gasesti condensatoare vechi care sa functioneze la parametrii prescrisi. Este un compromis acceptabil, zic eu.
Repar acum un condensator electrolitic din 1933, 8uF la 450 V! tot asa trebuie sa fac, sa golesc tubul si sa pun ceva modern in el. Cand o sa termin postezi.
feri_visky
30th October 2007, 17:50
QUOTE (nicolae57 @ Oct 30 2007, 12:04)

Multumiri anticipate!
Este in cartea Radio es Televizio 1956-1957 pagina 172. Scanerul meu nu merge acuma si nu pot sa atasez shema. Sper ca in cateva zile sa fie OK.
longline
30th October 2007, 19:40
salut am si un aparat de radio vechi traviata a mers pana in 2002 la bunica il foloseam ca statiedar sa ars ceva o piesa la care maronie ca o rzistenta si e pusa sub placa jos de tot dedesuptpe langa potentiometrul de volom a nu mai are difuzor si ace la picap maine daca e pun niste poze cu el si date exacte despre el daca va intereseaza pe careva
feri_visky
31st October 2007, 16:28
QUOTE (gec @ Feb 4 2006, 21:37)

Am scheme de radiouri rominesti pe lampi daca va intereseaza, si va ajuta la reconditionat!
Daca e vrunul mare amator, am schema de la amplificatorul romanesc Gama cu toate detaliile incluse!
Nu ai cumva instructiuni de intrebuintare, utilizare, folosinta, aaaaaaa... din acelea vechi 2-4 pagini si schema? m-ar interesa sa cumpar si/sau sa schimb. In special Radio Popular.
bansaraba
31st October 2007, 21:52
Are cineva schema de la radioul Solo 500?
misa2
1st November 2007, 00:11
Salut
Am inceput restaurarea unui Philips204U care avea lipsa o bucata mare din carcasa si tot felul de gauri suplimentare. Am reparat carcasa si am astupat gaurile. Daca inchizi ochii si treci degetul peste zona lipita sau peste vreo gaura astupata nu iti dai seama ca a fost reparat.
Intrebarea mea este: cum sa procedez in continuare?
Sa mai slefuiesc si sa dau doar un strat de lac pentru a avea luciul original si evident se va vedea partea inlocuita si gaurile sau sa dau un strat de vopsea comandata la culoare? Daca il vopsesc nu se va mai vedea ca a fost reparat dar nu am posibilitatea sa simulez amestecul de nuante de maro al bachelitei originale - lucru care ma cam deranjaza. Pe de alta parte o vopsea de marca (auto) poate fi preparata la o nuanta medie iar calitatea ei va asigura multa vreme culoarea initiala si protectie la zgirieturi.
Si lacul ar asigura protectie si a avea avantajul ca zonele originale vor avea culoarea originala.
Ce ziceti cum sa fac?
radianr
1st November 2007, 10:34
QUOTE (misa2 @ Nov 1 2007, 05:11)

Salut
Am inceput restaurarea unui Philips204U care avea lipsa o bucata mare din carcasa si tot felul de gauri suplimentare. Am reparat carcasa si am astupat gaurile. Daca inchizi ochii si treci degetul peste zona lipita sau peste vreo gaura astupata nu iti dai seama ca a fost reparat.
Sa mai slefuiesc si sa dau doar un strat de lac pentru a avea luciul original si evident se va vedea partea inlocuita si gaurile sau sa dau un strat de vopsea comandata la culoare? Daca il vopsesc nu se va mai vedea ca a fost reparat dar nu am posibilitatea sa simulez amestecul de nuante de maro al bachelitei originale - lucru care ma cam deranjaza. Pe de alta parte o vopsea de marca (auto) poate fi preparata la o nuanta medie iar calitatea ei va asigura multa vreme culoarea initiala si protectie la zgirieturi.
Si lacul ar asigura protectie si a avea avantajul ca zonele originale vor avea culoarea originala.
Ce ziceti cum sa fac?
Salut.
As sugera o metoda mai neconformista: Fotografiaza o parte cat mai intinsa a carcasei si tipareste-o pe un mateial cu care sa acoperi partea de sus a carcasei dupa care vei putea lacui peste tot pastrand astfel aspectul original si estompand reparatia.
Bafta!
Repulse #
1st November 2007, 15:16
Nu e un vas de lut din antichitate restaurat ca sa ai lasi partea fabricata de tine sa iasa in evidenta. Eu l-as da cu vopsea.Exista si nuante mai inchise de bachelita asa ca merge si alta culoare decat cea originala. Oricum ai facut o treaba excelenta indiferent de ce variata o sa alegi. In alta ordine de idei am si eu o dilema asemanatoare...tot la un Philips. Carcasa (din lemn) era lacuita. Din pacate lacul era foarte zgariat. L-am indepartat si a ramas furnirul (care e in stare buna). L-am slefuit cu smilgher fin dupa care l-am frecat cu ulei. A capatat un luciu discret si o culoare foarte frumoasa. Ce sa fac in continuare ? Sa il las asa sau sa incerc sa aplic un lac incolor pentru protectie. Oare furnirul va fi afectat cu timpul fara lac ? Am sa pun si niste poze zilele astea ca sa va faceti o idee.
feri_visky
1st November 2007, 18:58
QUOTE (misa2 @ Nov 1 2007, 00:11)

Salut
Ce ziceti cum sa fac?
Din cate stiu eu carcasele de bachelita nu erau lacuite. Luciul lor era obtinut direct din matritare. In matrita (otel special) suprafetele erau lustruite oglinda.
Propunerea mea... ar fi fost sa torni in spartura un compozit gata colorat (colorat in masa) apoi intreg ansamblul sa fie lustruit cu pasta de slefuit gen auto (mai ieftin) sau cu pasta diamantata fina.
In situatia data, cred ca e mai bine sa o vopsesti toata cu sau fara lacuire.
feri_visky
1st November 2007, 21:38
QUOTE (nicolae57 @ Oct 30 2007, 12:04)

Multumiri anticipate!
Atasat gasiti schema de montare. Succes!
adisoru
2nd November 2007, 01:48
am un radio cu lampi bucureti 500 parca functional doar difuzoarele lpsesc.daca intereseaza pe cineva voi face si poza ..la ce pretz ar merge?
misa2
2nd November 2007, 02:17
QUOTE (Repulse # @ Nov 1 2007, 15:16)

Nu e un vas de lut din antichitate restaurat ca sa ai lasi partea fabricata de tine sa iasa in evidenta. Eu l-as da cu vopsea.Exista si nuante mai inchise de bachelita asa ca merge si alta culoare decat cea originala. Oricum ai facut o treaba excelenta indiferent de ce variata o sa alegi. In alta ordine de idei am si eu o dilema asemanatoare...tot la un Philips. Carcasa (din lemn) era lacuita. Din pacate lacul era foarte zgariat. L-am indepartat si a ramas furnirul (care e in stare buna). L-am slefuit cu smilgher fin dupa care l-am frecat cu ulei. A capatat un luciu discret si o culoare foarte frumoasa. Ce sa fac in continuare ? Sa il las asa sau sa incerc sa aplic un lac incolor pentru protectie. Oare furnirul va fi afectat cu timpul fara lac ? Am sa pun si niste poze zilele astea ca sa va faceti o idee.
Salut
Inca ma mai gindesc ce sa fac cu aparatul meu. Te rog spune-mi ce ulei ai dat pe furnir. E important pentru urmatorul strat. (de exemplu daca ai dat un ulei de IN adica un ulei sicativ va prinde orice fel de vopsea sau lac, daca nu, e o problema).
Furnirul vechi in curind se va desprinde daca nu e protejat de un strat de lac. Alege un lac din 2 componente.
Repulse #
2nd November 2007, 06:14
QUOTE (misa2 @ Nov 2 2007, 03:17)

Salut
Inca ma mai gindesc ce sa fac cu aparatul meu. Te rog spune-mi ce ulei ai dat pe furnir. E important pentru urmatorul strat. (de exemplu daca ai dat un ulei de IN adica un ulei sicativ va prinde orice fel de vopsea sau lac, daca nu, e o problema).
Furnirul vechi in curind se va desprinde daca nu e protejat de un strat de lac. Alege un lac din 2 componente.
Chiar nu stiu ce fel de ulei este. Este pentru mecanisme fine, de asta sunt sigur. Pe sticluta nu scrie absolut nimic. Oare chiar sa se desprinda ? E asa bine lipit ca la prima vedere parea sa fie lemn nu furnir. Oare se gaseste in comert lac la spray ? Incolor mi-ar trebuii...
misa2
2nd November 2007, 15:48
Cleiul vechi cu care e lipit furnirul e destul de sensibil la umiditate. Daca aparatul e tinut in conditii bune probabil ca furnirul va rezista.
Eu zic sa folosest un lac poliuretanic pentru ca e destul de bun, ieftin si nu are miros puternic (adica poti lucra in casa fara sa-ti deranjezi familia prea tare). Dezavantajul ar fi ca trebuie sa cumperi 1Kg.
Un lac din 2 componente ar fi mai bun dar e mai scump iar unele tipuri au miros puternic.
Eu folosesc numai lac din 2 componente.
djl
2nd November 2007, 16:44
Cine vrea o carcasă de Stassfurt (a cam stat puțin în umezeală). Nu mai are capacaele, dar mai are difuzoarele laterale!
ionut1971
2nd November 2007, 18:12
Salut!
Am un aparat de radio Traviata defect. Carcasa arata destul de bine . Cine este interesat de piese , carcasa sau tot aparatul .....
Repulse #
2nd November 2007, 19:53
[ote name='misa2' date='Nov 2 2007, 16:48' post='3599290']
Cleiul vechi cu care e lipit furnirul e destul de sensibil la umiditate. Daca aparatul e tinut in conditii bune probabil ca furnirul va rezista.
Eu zic sa folosest un lac poliuretanic pentru ca e destul de bun, ieftin si nu are miros puternic (adica poti lucra in casa fara sa-ti deranjezi familia prea tare). Dezavantajul ar fi ca trebuie sa cumperi 1Kg.
Un lac din 2 componente ar fi mai bun dar e mai scump iar unele tipuri au miros puternic.
Eu folosesc numai lac din 2 componente.
[/quote]
Iata si pozele. Inainte si dupa...Click pentru a vizualiza atașamentulClick pentru a vizualiza atașamentul
Sunt facute cu telefonul. Scuze pt. calitate. Cat despre lac sigur imi trebuie un lac incolor... La spray. Nu vreau sa stric carcasa aplicandu-l cu pensula.
misa2
2nd November 2007, 20:46
Paiii... ai facut o lucrare excelenta! E pacat sa nu o termini!
Eu nu cunosc nici un lac bun in spray. Asta nu inseamna ca nu exista.
Ar mai fi posibilitatea daca cunosti vreun vopsitor auto sa duci aparatul si cind da lacul pe vreo masina sa dea si pe aparatul tau. (unele vopsiri auto se fac intii cu vopsea, dupa care se sufla un lac foarte rezistent)
Atentie! Niciodata pe o suprafata de lemn nu ajunge un singur strat de lac. Primul strat in general e absorbit de lemn iar toate micile neregularitati (care exista chiar daca nu se vad) ies in evidenta. (suprafata devine rugoasa) Dupa primul strat e obligatoriu nevoie de o usoara slefuire - mult mai lejera decit cea pe care ai facut-o cind ai dat jos lacul vechi.
Primul strat poti lejer sa-l dai cu pensula. Urmeaza o slefuire, iar stratul urmator il suflii. Daca lacul e diluat sum scrie in instructiuni, daca ai o pensula buna si un pic de indeminare poti sa dai toate straturile manual. Nu prea ai ce sa gresesti. Daca nu a iesit ceva bine ca de exemplu a curs lacul, slefuiesti un pic, numai cit sa indrepti suprafata si mai dai un strat de lac avind grija sa nu repeti gresala. Ai sa te miri cit de bune suprafete poti obtine manual. Un strat de lac in plus nu strica.
Sa nu crezi ca prin suflare nu pot sa apara probleme. Daca nu ai experienta suprafata poate sa fie rugoasa (prea putin lac) sau dimpotriva, ca fie prea mult lac si sa curga inainte de intarire. Eu am patit amindoua situatiile - nu odata.
Cinstit vorbind eu cred ca e mai bine sa pui mina pe pensula si sa rezolvi problema folosind un lac bun. (macar inveti ceva din proprie experienta)
O singura gresala urita poti face: sa incepi slefuirea inainte sa se intareasca total lacul. Asta iti poate aduce multa munca suplimentara.
Succes. Daca ai intrebari iti raspund cu placere.
Misa cu S de la Sarpe
misa2
2nd November 2007, 21:01
Scuzati ca "pun" de 2 ori
Tot pentru repulse: Data viitoare cind restaurezi un radio incearca sa respecti cit mai mult culoarea originala. Pentru asta furnirul trebuie dat - dupa slefuire- cu un bait (baitz) cit mai apropiat de culoarea originala. E foarte ieftin si se gaseste de diverse culori la magazine de vopsele.
Stima
Repulse #
2nd November 2007, 21:03
QUOTE (misa2 @ Nov 2 2007, 21:46)

Paiii... ai facut o lucrare excelenta! E pacat sa nu o termini!
Eu nu cunosc nici un lac bun in spray. Asta nu inseamna ca nu exista.
Ar mai fi posibilitatea daca cunosti vreun vopsitor auto sa duci aparatul si cind da lacul pe vreo masina sa dea si pe aparatul tau. (unele vopsiri auto se fac intii cu vopsea, dupa care se sufla un lac foarte rezistent)
Atentie! Niciodata pe o suprafata de lemn nu ajunge un singur strat de lac. Primul strat in general e absorbit de lemn iar toate micile neregularitati (care exista chiar daca nu se vad) ies in evidenta. (suprafata devine rugoasa) Dupa primul strat e obligatoriu nevoie de o usoara slefuire - mult mai lejera decit cea pe care ai facut-o cind ai dat jos lacul vechi.
Primul strat poti lejer sa-l dai cu pensula. Urmeaza o slefuire, iar stratul urmator il suflii. Daca lacul e diluat sum scrie in instructiuni, daca ai o pensula buna si un pic de indeminare poti sa dai toate straturile manual. Nu prea ai ce sa gresesti. Daca nu a iesit ceva bine ca de exemplu a curs lacul, slefuiesti un pic, numai cit sa indrepti suprafata si mai dai un strat de lac avind grija sa nu repeti gresala. Ai sa te miri cit de bune suprafete poti obtine manual. Un strat de lac in plus nu strica.
Sa nu crezi ca prin suflare nu pot sa apara probleme. Daca nu ai experienta suprafata poate sa fie rugoasa (prea putin lac) sau dimpotriva, ca fie prea mult lac si sa curga inainte de intarire. Eu am patit amindoua situatiile - nu odata.
Cinstit vorbind eu cred ca e mai bine sa pui mina pe pensula si sa rezolvi problema folosind un lac bun. (macar inveti ceva din proprie experienta)
O singura gresala urita poti face: sa incepi slefuirea inainte sa se intareasca total lacul. Asta iti poate aduce multa munca suplimentara.
Succes. Daca ai intrebari iti raspund cu placere.
Misa cu S de la Sarpe
Ma bucur ca iti place cum a iesit. Mai ales din partea cuiva cu multe restaurai la activ e un compliment. Oricum arata ceva mai bine decat in poza.Uleiul pe care l-am dat a avut rolul sa scoata in evidenta modelul furnirului. Am mai aplicat lac cu pensula. La o pendula si in cazul de fata. Rama din jurul difuzorului si a scalei a fost curatata si lacuita de mine cu pensula. Pe suprafete mici ma bag. Pe suprafete mai mari insa mi-e cam teama. O sa incerc sa gasesc cea mai buna solutie. Uite inca o poza. Se vede ceva mai bine Click pentru a vizualiza atașamentul
djl
3rd November 2007, 10:30
Am dat carcasa aia.
ACHTUNG! Astâzi în București se colectează de la omeni electronice și electrocasnice vechi (vine primăria de sector și ți le ia. Așa că plecați și vedeți ce mai aruncă oamenii!!!
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.