ThunderSS
10th October 2009, 19:06
...daca nu stiu sa lucrez decat cu frameworkuri? Spre exemplu daca cineva stie sa umble in Microsoft NET Framework 2.0 dar habar nu are ce se intampla atunci cand apeleaza clasele se poate numi programator?
Adica da, desigur ca va fi capabil sa creeze destule programe, dar sunt curios sa stiu daca atat de simpla este programarea?
Deci, fara sa stie limbajul de baza dar numai frameworkurile, se poate numi programator?
OriginalCopy
10th October 2009, 19:14
Depinde de programator.
Eu unul tocmai lucrez cu un framework strain intr-un limbaj pe care l-am studiat doar tangential, la nevoie, si desi nu stiu tot ce are de oferit, inteleg toate conceptele de care ma lovesc.
Deci tu ce crezi, ma numesc programator?
senoctar
10th October 2009, 19:15
Nu prea inteleg ce vrei sa spui. Ce e acela un limbaj de baza ?
De baza nu este C-ul, sub el mai este assambler, apoi codul masina, apoi circuitele hardware.
Adica se poate extinde la "esti programator daca nu stii assembler ?" sau "esti arhitect daca nu stii cum se toarna cimentul ?" ?
Cat timp cunosti un limbaj si il poti folosi esti programator. Daca stii si ce se intampla in spate vei scrie programe mai bune (macar mai optime), vei rezolva probleme mai repede, si chiar vei putea scrie framework-uri sau librarii personalizate. Deci stiind ce se intampla in spate vei fi un programator mai bun, insa in ambele cazuri tot programator se cheama.
OriginalCopy
10th October 2009, 19:21
QUOTE (senoctar @ 10th October 2009, 19:15)

Nu prea inteleg ce vrei sa spui. Ce e acela un limbaj de baza ?
"limbaj de baza" relativ la framework este cel mai probabil limbajul in care e implementat acel framework SAU limbajul folosit (nu trebuie sa fie neaparat unul si acelasi limbaj - gandeste-te la library bindings).
ThunderSS
10th October 2009, 19:23
Nu cred ca m-am exprimat bine. Frameworkul include rezolvarile celor mai comune probleme. Eu vad frameworkurile ca o metoda mai rapida de programare. Nu e nevoie sa reinventezi roata de fiecare data, doar o folosesti. Dar fara sa ai habar cum se creaza roata aia... nu vad cum ai putea face programe de calitate.
E posibil sa ma insel. Dar in cazul in care ma insel, de ce mai invatam la facultate C si nu trecem direct pe frameworks? Doar avem acolo tot ce ne trebuie...
PS: Normal ca nu trebuie sa mergi direct in assambler sau direct la priza si sa trimit manual impulsurile electrice formand codul binar. Asta este deja exagerare.
senoctar
10th October 2009, 19:48
CITAT (ThunderSS @ 10th October 2009, 20:23)

Nu cred ca m-am exprimat bine. Frameworkul include rezolvarile celor mai comune probleme. Eu vad frameworkurile ca o metoda mai rapida de programare. Nu e nevoie sa reinventezi roata de fiecare data, doar o folosesti. Dar fara sa ai habar cum se creaza roata aia... nu vad cum ai putea face programe de calitate.
E posibil sa ma insel. Dar in cazul in care ma insel, de ce mai invatam la facultate C si nu trecem direct pe frameworks? Doar avem acolo tot ce ne trebuie...
PS: Normal ca nu trebuie sa mergi direct in assambler sau direct la priza si sa trimit manual impulsurile electrice formand codul binar. Asta este deja exagerare.
Pai nu te inseli. Sunt multe framework-uri in care conteaza mult sa stii cum functioneaza, si tehnologiile pe baza carora functioneaza. Cel putin in cazul meu nu vad cum sa folosesc framework-urile fara sa stiu cum functioneaza la baza. Am dat peste o gramada de situatii ce tineau de restrictiile si paradigmele "low-level" a framework-urilor.
neagu_laurentiu
10th October 2009, 20:05

Dar fara sa ai habar cum se creaza roata aia...
In multe cazuri poti studia codul sursa din framework-uri.

de ce mai invatam la facultate C si nu trecem direct pe frameworks?
Dincolo de firescul invatarii unui limbaj, de ce mai exista omul in postura de pilot cand avem mecanisme automate de conducere a zborului ? Intotdeauna va exista mesterul ce intervine in situatii de urgenta...
NumeDeCod
11th October 2009, 00:27
CITAT (ThunderSS @ 10th October 2009, 20:06)

...daca nu stiu sa lucrez decat cu frameworkuri? Spre exemplu daca cineva stie sa umble in Microsoft NET Framework 2.0 dar habar nu are ce se intampla atunci cand apeleaza clasele se poate numi programator?
Nu.
BTW, iti mut topicul mai sus fiindca nu vad tangenta cu C++
m3th0dman
1st November 2009, 00:57
QUOTE (ThunderSS @ 10th October 2009, 19:06)

Adica da, desigur ca va fi capabil sa creeze destule programe, dar sunt curios sa stiu daca atat de simpla este programarea?
Deci, fara sa stie limbajul de baza dar numai frameworkurile, se poate numi programator?
Da, dar nu unul profesionist.
Adică nu știu cine te-ar plăti pentru asta.
trident
1st November 2009, 21:15
Cunoasterea unui limbaj sau altu este o conditie suficienta da nu necesara pentru a putea fi numit programator. Mai sunt necesare si alte cunostinte ( algoritmi/structuri de date, sql, xml, limbaje formale, un pic de asm, cate ceva legat de sisteme distribuite ..., ceva ceva de design patterns si oop ) pe care am putea sa le consideram ca si cultura generala in ale programarii.
Ce am zis mai sus consider ca este valabil pentru programatorii medii/buni.
Insa daca stapanesti in mod exceptional sa zicem ASM sau C si poti sa faci lucruri care nu mai poate sa le faca nimeni sau aproape nimeni, atunci poti sa zici ca esti programator fara sa mai stii nimic atceva. Un exemplu in acest sens sunt cei care participa si au rezultate foarte bune la concursuri de programare gen Cod Jam care au o capacitate uluitoare de a gasi solutii la probleme deosebit de dificile intr-un timp foarte scurt si a le implementata corect.
Toate cele bune!
OriginalCopy
1st November 2009, 22:09
Un exemplu si mai bun sunt programatorii firmware & co.
Mosotti
9th November 2009, 10:35
da. programator nu inseamna sa rescrii ca un dement tot ceea ce exista deja. si nici sa-ti bati capul cu modul in care a fost implementata o anumita clasa, atita timp cit nu intimpini probleme cu clasa respectiva. programator inseama sa faci programe. dar de obicei nu ies fara sa iti bati capul cu ceea ce n-ar trebui sa-ti bati capul
In curand... autoevolution.ro
Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!
Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala
click aici.