Ambele probleme sunt false. Mi se pare aiurea sa-ti alegi cariera in functie de portabilitatea unui limbaj, sau cata memorie mananca acestea, sau cat e de performant. Atata timp cat sunt unii (si nu putini) care sunt dispusi sa te plateasca ca sa scrii programe in limbajul ala, ai o paine asigurata. Eu as alege dupa urmatoarele criterii:
1) Ce proiecte se fac de obicei in limbajul X. Imi place sa lucrez la genul asta de proiecte? De ex. mie nu imi plac aplicatiile web desi am lucrat ceva vreme la cateva mari de tot, asa ca n-o sa ma vezi invatand fericit PHP niciodata. Imi place sa fac servere, sisteme enterprise si alte rontaitoare de date, in general chestiile de care ziceam ca ruleaza pe blade-uri (a caror arhitectura n-o cunosc fiindca cica e secreta

) asa ca programez in Java.
2) Imi place sa programez in limbajul X? Daca raspunsul e "NU", probabil ca nu vei ajunge expert in asa ceva. Inca un motiv pentru care n-o sa ma vedeti prea curand programand in PHP. Tot din cauza asta era cat pe ce sa revin la .NET saptamana trecuta. Iar despre C++ ... stiu ce-i poate pielea. Or fi aplicatiile scrise in C++ mai rapide, mai mici si mai cu mot, dar mersi fain, eu la 6 dupa masa vreau sa plec acasa, nu sa fac debugging in cautarea pointerilor pierduti. Calvitia si/sau incaruntirea prematura nu ma "coafeaza"
3) Ce posibilitati de angajare am ca si cunoscator a limbajului X? Cate firme din oras/tara/lume il folosesc? Daca raspunsul e 0 ... well ... si mie imi place Prolog ... asa ... ca hobby.
4) Care e plaja de salarii la care pot spera ca un bun cunoscator a limbajului X? Inca un motiv ca sa ma feresc de PHP si sa ma uit spre Java/C#. Atentie! am spus bun, nu maestru. Nici macar foarte bun. Daca se aplica punctele 1) 2) si 3), adica esti maestru si gasesti firma si proiectele potrivite, n-ai motive sa te ingrijorezi, partea financiara va fi asigurata.
Java e lent? Consuma multa memorie? O sa imi pese cand vre-un client o sa se planga de chestiile astea, fiindca clientii sunt cei ce-mi baga bani in buzunar, nu trollii de pe forumuri.