Regulile forumului programare

ciuly

"definitii":
- thread = topic (= fir de discutie pe un anumit subiect)
- arie = forum (= lista de topic-uri)
- sub-arie = sub-forum (= forum mai specializat al unui forum mai generalist)

cum unele pasaje vor fi copy-paste, in unele o sa apara un termen, in altele altul. ele definesc aceeasi notiune.

Ordinea de aplicare a "Regulamentul":
1. Primeaza regulamentul forumului. Cititi-l aici.
2. Urmeaza regulile de aici SI eventualele reguli din sub-forumuri (care se aplica exclusiv la acel subforum unde apar)
3. Si in final (desi la mintea cocosului, pt unii trebuie mentionat): bunul simt/cei 7 ani de acasa.

Urmeaza pe scurt regulile aplicabile pe forumul de programare si pe majoritatea sub-forumurilor din el. Explicatii mai detaliate pt cei care vor sa inteleaga logica si/sau considerentele din spatele acestor reguli se gasesc in al doilea post din acest topic.

1. Totul are locul lui. Nu deschideti topic-uri aiurea in speranta ca vor fi mutate unde trebuie. Pe linga stergere, va puteti trezi si cu sanctiuni (warn/suspend). Structura organizatorica a forumurilor legata de programare si unelte si cod sursa samd, o gasesti mai jos, la explicatii.
  2. In cazul in care 1 nu e clar, aici se pun probleme strict legate de programare. Daca nu stii (de la scoala/facultate) ce e aia si ce implica, nu ai ce cauta aici. In acest caz e foarte probabil ca vrei sa postezi pe aria de software in categoria corecta.
  3. Titlul unui topic este obligatoriu. Descrierea este optionala. Dar ambele trebuie sa aibe sens. "Ajutor" nu are sens. "am o problema" nu are sens. "Cum fac cutare in limbajul x" are sens. "Am eroarea x cand compilez cu y in conditiile z" are sens.
  4. In cazul in care v-a fost lene sa cititi regulamentul forumului, repet una din durerile noastre: redactati ceea ce veti posta in asa fel de parca ati da o lucrare la scoala. Altfel riscati sanctiuni. (in regulamentul forumului asta apare sub notiunea de "aberatii gramaticale".
  5. Nu esti primul care a avut problema pe care o ai. Cauta. Daca gasesti, iti rezolvi problema mult mai repede decat sa postezi si sa astepti un raspuns.
  6. Pe forum nu se fac temele de casa, exercitiile de laborator, lucrari, referate si in nici un caz nu se da ajutor in timpul examenului. Stiu ca tu student puturos mai avand poate 1 ora din examen nu vei citit asta din timp, dar poate o vei face dupa ce expira suspenul de 3-7-14 zile primit in incercarea de a intelege ce ai facut gresit.
  7. Nu ne intereseaza executabilele. Deci nu le atasati; din moment ce ati pus sursele, putem compila noi executabilul. Fiti siguri ca nu vom rula ce atasati voi.
  8. Respectati autorul original al resursei publicate (articol, carte, tutorial, poza, aplicatie, etc). Pe cat se poate oferiti link catre site-ul oficial sau unul de suport. In orice caz, mentionati autorul.

(lista de mai sus nu este finala/completa. Deci nu va asteptati la sanctiuni exclusiv din ce scrie mai sus)
ciuly
Structura organizatorica
  • Software - aici vin problemele legate de PROGRAME/applicatii care au fost scrise de altii. Aveti mai multe forumuri si sub-forumuri de unde alege.
  • Webmaster Corner - aici vin problemele legate de web/internet pt cei care nu sunt programatori. Ai un script de forum? Un CMS? Altceva care nu l-ai scris tu? Configurarea apache? IIS? mod_rerewrite? etc, etc, etc. Sunt mai multe forumuri, aveti de unde alege
  • Flash / grafica / design - desi v-am zis de webmaster corner, nu e pt toata lumea clar ca acolo intra si aceasta categorie, deci am scos-o in evidenta
  • CAD - Tot ce tine de CAD e aici. nu ne deranjati ca noi oricum nu stim
  • multimedia - foto, vide, audio. nici ele nu au treaba cu programarea

Tineti cont ca structura forumului se schimba. Nu des, dar nici noi nu stam sa observam schimbarile ca sa fac modificarile mai sus. Schema de mai sus am facut-o pt ca situ ca majoritatea sunteti prea lenesi sau pur si simplu aveti o logica ciudata cand postati o problema de photoshop la programare doar pt ca are ala nu stiu ce scripting support. NU, nu este o problema de programare propriuzisa.

urmeaza quote-uri cu explicatii/indicatii mai mult sau mai putin detaliate. am lasat quote pt a respecta autorul textului smile.gif

QUOTE (ciuly @ Sep 9 2007, 21:15)
Pentru inceput, o introducere mai generala:

Ai o problema. Sau o intrebare. Indiferent daca esti absolut sigur ca ai gasit locul (aria/sub-aria) in care sa postezi, opreste-te. Ia adanc aer in piept si revizuieste modul cum ai facut decizia pentru ca s-ar putea sa fie o decizie gresita.
Pentru ca sa fii sigur ca postezi unde trebuie, incepe din radacina forumului: http://forum.softpedia.com . Acolo gasesti toate ariile/zonele de discutii, impartite pe categorii. Din ce categorie face parte intrebarea/problema ta? Entretainment? Politica? Programare? Software? etc. Citeste descrierile ariilor/sub-ariilor (forumuri/sub-forumuri) ca sa fii sigur ca acolo este intr-adevar locatia corecta. STOP. Inca nu ai terminat.
Ai o problema/nelamurire cu subiect "mai vechi"? Adica, care sunt sansele ca si altii sa se fi lovit de aceeasi problema, sa fi avut aceeasi nelamurire? Daca e vorba de un produs/idee aparuta ieri, alata-ieri, atunci sansele sunt foarte mici, deci poti posta linistit in aria aleasa. Dar daca produsul/ideea/etc este destul de veche, fii sigur ca au fost si altii care au avut-o si au postat. CAUTA. Da, stim, foarte multi deschid topicuri cu tiltu "Help pls" (cu unul sau mai multe s-uri/p-uri) sau "problema mare" sau mai situ eu ce, pe scurt, titluri si descrieri care nu iti comunica absolut nimic despre problema in sine si deci nu poti sa iti dai seama daca acel topic are legatura cu problema ta. Si daca tot suntem aici: incearca sa te gandesti la un titlu si optional la o descriere care sa prezinte pe scurt contintul topic-ului/problemei/intrebarii pe care vrei sa o pui. Ii vei ajuta astfel pe aceia care in viitor vor dori sa caute ceea ce tu cauti acuma si nu gasesti din cauza acelor useri lenesi care nu au citit regulamentul acestui forum in care se specifica exact acest lucru. Deci revin, CAUTA. sunt sanse mari ca sa gasesti raspunsul la intrebare/problema in topic-urile deja existente si atunci evident nu mai are sens sa deschizi altul nou. Deasemenea, chiar daca nu il gasesti, vei gasi intrebari/probleme asemanatoare. Astfel vei stii ca intr-adevar ai gasit locul corect unde sa deschizi topicul. DAR, daca nu gasesti topic-uri asemanataore cu intrebarea/problema ta, atunci inseamna ca nu cauti in aria/sub-aria corecta, deci revin-o in indexul forumului si reia procesul.
Si nu postati problema voastra in mai multe locuri pt ca doar o sa ne stresati pe noi moderatorii si pe userii care vor sa va ajute. Daca ati urmat pasii de mai sus in cautarea locului perfect pentru problema voastra, atunci acolo veti gasi cel mai repede si cel mai sigur raspuns. Altfel, ne obligati pe noi sa mutam, sa stergem si mai situ eu ce.

Si acum, sa devin mai specific:

Aici, e aria programare. Avem anumite arii cu specificul lor. Daca problema/intrebarea ta nu se incadreaza in nici una din cele cateva arii de aici, atunci e posibil ca sa fie o problema generala de programare si merge direct in radacina ariei de progrmare, EXCEPTAND cazul in care e vorba de programare web, care se face pe webmaster corner. De ce e php-ul de ex aici si nu la webmaster corner, nu stiu. De ce e javascript la scripting corner din webmaster corner, dar vb scriptul e in aria de VB de la programare, iarasi nu stiu (ma rog, stiu, dar incepatorii oricum nu vor pricepe). Dar asa stau lucrurile si va rog sa le respectati asa cum sunt. DACA cumva va ganditi si puteti sa sustineti la modul serios, anumite modificari in structura ariilor/sub-ariilor, puteti contacta un moderator, SM sau un admin in acest sens si POATE veti fi ascultati. Sau postati pe feedback. Dar in nici un caz nu aici pentru ca nu are nici o legatura cu programare.

Si ma repet: familiarizati-va cu structura forumului. E un forum mare si are MULTE categorii si sectiuni. Nu presupuneti ca sunteti primii care aveti o anumita problema. Folositi cu incredere functia search. Deasemenea, uitati-va cu ochii si cu scroll-ul peste cel putin intrebarile de pe prima (sau in cazul ariilor foarte active, sia doua) pagina ca s-ar putea sa dati peste un titlu/descriere care sa va ajute.

QUOTE (OriginalCopy @ Jan 1 2008, 14:49)
Utilizatorii ar trebui sa posteze cu un titlu foarte la subiect. Am urmarit acest fenomen, si am constatat ca majoritatea nu inteleg ce inseamna asta. Cateva mostre de titluri pe langa subiect:

Apelez si eu umpic la amabilitatea dumneavoastra. oricine posteaza aici apeleaza la amabilitatea celorlalti, caci forumul functioneaza pe baza de voluntariat. mai corect este: "caut cod folosind BlitzPlus,Blitz3D sau MS VB 2008 Express Ed."

Care ma ajuta si pe mine la un program in C++ ? sau multe, MULTE threaduri de genul "ajutoooor". Toti cei care posteaza pe Programming sau in majoritatea subforumurilor au nevoie de ajutor, nu e nevoie sa spui ca si tu esti unul dintre ei (suntem sute, mii ...). Mai bine iti faceai problema asa cum puteai si postai codul deja facut (chiar daca nu functiona) cu un titlu de genul "intrare/iesire in/din fisier"

problema minora dar va rog sa ma ajutati . cu totii avem cateodata probleme minore peste care nu putem sa trecem, e ceva normal. descrierea pregnanta ar fi fost: "deschidere fereastra noua cu javascript"

cine ma ajuta si pe mn e cel mai bun. toti voluntarii de pe acest forum sunt cei mai buni (la suflet), deoarece isi sacrifica din timpul personal pentru a va ajuta. subiectul ar fi fost "primul program in VB sau C++"

si lista poate continua.

rezumat pentru cei care posteaza:

scrie mai intai continutul, apoi rezuma in cateva cuvinte cheie continutul intrebarii / problemei tale si pune-le in titlu. orice problema de care te lovesti nu ar trebui sa aibe nevoie de "topic description" ci sa fie comprimabila si sa te rezumi doar la "Topic Title".

De ce vrei sa procedezi asa? (Da, TU VREI sa postezi cu un titlu bun, NU noi)

Pentru a ajunge mai rapid la persoanele care ar putea sa te ajute (a se citi: pentru a primi ajutor prompt). Daca spui "ajutor",X care se pricepe foarte bine la exceptii in PHP5 (exemplu trivial) s-ar putea sa nu se uite inauntru pentru ca te considera "un alt copil care nu stie ce vrea". In plus, unii dintre noi primesc avertizari in e-mail cu noile topicuri; SI in acest caz ti-ar fi de folos un TITLU foarte concis, nu vorbaraie aiurea.

Poate formularea mea suna dur, dar va dau sfatul acesta de buna credinta, e in avantajul vostru, al celor care au nevoie de ajutor, nu al nostru, cei care ofera (dar rolurile se pot inversa, bineinteles).

Multumesc pentru atentie :-)

PS: eu unul m-am saturat de e-mailuri cu subiecte de genul "ajutor" sau "ajutati-ma" sau "heeeelp" sau orice alta variatie cu acelasi continut fara sens. (si ar fi frumos si un semn de buna purtare ca cei care posteaza sa faca efortul minim de a pune un titlu cum trebuie, daca tot doresc ajutor gratis)

QUOTE (dixy @ Jun 15 2006, 15:12)
Nu cereți aici altora să facă programele de care aveți nevoie la școală\facultate\laborator\job, whatever, pentru că nimeni nu va munci în locul vostru dacă voi sunteți prea leneși să învățați.

Normal, puteți să cereți idei, indicații, puteți să cereți păreri asupra codului scris de voi, puteți întreba unde sunt erorile șamd. Nimeni nu s-a născut învățat și unul dintre scopurile forumului de față este și de a învăța. Întrebările de acest fel sunt chiar încurajate iar userii și moderatorii ariei vor încerca să vă ajute.

Așa nu:
Am nevoie de un program căre să...

Așa da:
Am de făcut xyz. Până acum am ideile a,b și c pe care vreau să le implementez în modul p,q și r. Nu mi-e clar punctul u. Aveți idei despre punctul v?

sau
Cum pot face x?

QUOTE (ciuly @ Apr 13 2007, 11:21)
Clarificari:
1) Aici este aria de PROGRAMARE. aici se SE INVATA cum sa se FACA programe. NU cum se utilizeaza, si nici care ar fi acele programe si repet ce scrie la inceputul threadului: aici nu se cer programe; si adaug: aici nu se cauta angajati (asta se face aici).
In cazul in care cauti un program pentru ceva, atunci locul unde trebuie sa intrebi este pe aria SOFTWARE. Nu dau link special pentru aceia lenesi dintre voi care nu cauta. Ar fi bine sa va familiarizati un pic cu structura forumului daca tot vreti sa primiti ajutor aici.

QUOTE (ciuly @ Jun 1 2007, 16:10)
Clarificare la postul lui dixy de mai sus:

NU veti primi ajutor ca sa teceti examenul asa ca nu va mai obositi sa postati.
Incepand din acest moment, orice thread/post in care se cere ajutorul intr-un fel sau altul pentru rezolvarea unei probleme de examen sau laborator care este cerut de profesor pentru examenul practic sau mai stiu eu ce, in sfarsit, orice thread care are legatura cu examinarile in sens de se cere ajutor de aproape (*) orice fel, va fi sters/inchis/ascuns iar in caz de recidiva, autorul sanctionat cu suspend de 1-3 sau mai multe zile (suficient cat sa treaca perioada examenului).

Scopul examinarilor este ca examinatorul sa vada ce ai TU in cap, ce stii TU, nu ce stiu cei de pe forum.

Daca nu ai invatat in timpul semestrului este absolut problema ta, pe noi nu ne intereseaza.

(*) acceptam threadurile in care se cer indicatii de genul "unde gasesc definitia cutare", sau "ce curs/tutorial imi recomandati pt problema x", etc. daca voi vreti sa invatati cu o zi inainte de examen, nu e nici o problema, si eu am facut la fel, diferenta e ca eu stiam ce si de unde sa invat si cred ca oricine foloseste tehnica asta stie si deci nu va fi nevoit sa posteze. dar ... poate ma insel. oricum, lenesii, care nu-s in stare sa dea cateva search-uri pe google/yahoo/msn, groups (de o vreme google mai baga si de acolo rezultate, dar mai bine cautati direct pe grupuri), etc, vor fi probabil sanctionati. nu ne plac lenesii.

QUOTE (ciuly @ Aug 7 2007, 21:23)
Va rog sa nu mai atasati executabile pe aceasta arie/sub-arie.
Daca este un program facut de voi, suntem pe aria de programare unde se invata, deci vrem sa vedem doar sursele. Daca vrei sa iti publici programul, asta se face altundeva (adica pe alta arie. cauta.) Si in caz ca nu va dati seama, dar publicand doar sursele, oricine le poate re-compila, deci nu are sens sa atasati si executabilul compilat.
Daca nu este program facut de voi, inseamna ca exista un link catre sursa originala de unde poate fi downloadat. Puneti acel link.
Nemaivorbind ca nu toata lumea are un antivirus instalat, si/sau configurat calumea, si/sau la zi.

Mentionez din start ca nu voi trimite PM-uri ca urmare a stergerii atasamentelor care incalca "dispozitia" de mai sus. Cei in cauza sunt invitati din oficiu sa re-ataseze, dar conform cu ce am spus mai sus.

QUOTE (ciuly @ Dec 29 2007, 17:59)
si cum se pare ca unii nu vor sa inteleaga cu vorba buna, punem si "in scris" regula pe care cativa dintre voi ati primit-o pe PM iar restul probabil ca si-au folosit bunul simt si corectitudinea cand au aplicat-o "din reflex":

daca vreti sa referiti un material (carte/program/cod sursa/etc) creat de altcineva, NU veti atasa acel material la post. In schimb, veti da un link catre acel material, link care va fi "link oficial". Exemple de link-uri oficiale: link catre site-ul producatorului/autorului/editurii/librariei/etc; link direct catre materialul discutat DE PE site-ul producatorului/autorului/editurii/librariei/etc; s.a.

de ce? simplu:
- materialul de la link-ul oficial este improbabil sa contina virusi/troieni/informatie falsa/etc
- sunteti corecti fata de autor recunoscandu-l pe acesta in mod direct prin respectivul link (transfer de trust/incredere)
- sunteti corecti fata de viitorii cititori oferindu-le sursa directa si nu surse intermediare care in multe cazuri devin broken-links si deci omul nu mai gaseste ce vrea si isi pierde timpul cautand .. sursa oficiala.
- s.a.

nerespectarea acestei reguli va duce invariabil la stergerea link-ului/referintei FARA a mai primi PM, iar persistenta in postarea referintei va duce la warn/suspend.

Aceasta este o versiune simplificată a paginii originale. Pentru a vizita versiunea originala click aici.