Forumul SoftpediaBursa auto / moto / veloAnunƣuri imobiliareAnunƣuriOferte de serviciiLocuri de muncă Ɵi cursuri de specializareBloguriJocuriTeste / ReviewsÎntrebări Ɵi răspunsuriChestionareFotoStatistici

Bine ai venit ( Autentificare | Înregistrare )

2 V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Apa dura, cum scapam de ea?
cmd
mesaj 17th December 2005, 23:55
Mesaj #1

Junior

Grup: Members
Data înscrierii: 28-June 04
ID membru: 19 148

Stau intr-o zona unde apa este foarte dura. In fiecare an am probleme cu depunerile de calcar de la centrala si trebuie sa o curat. Ce sa mai zic de spalatul hanelor sau de dusuri. Mi-am pus si filtru magnetic anticalcar, dar mi se pare o frectie la picior de lemn.
Stie cineva cum se evidentiaza duritatea apei - vre-o metoda? Sa vad, poate la fantana din curte nu e asa de dura?
Stie cineva si alte solutii pentru a "muia" apa?
Go to the top of the page

+Quote Post
lucian123
mesaj 18th December 2005, 08:05
Mesaj #2

Junior

Data înscrierii: 23-February 05
ID membru: 31 263

Unde este situata casa?
Este apa curenta, sau nu?

Solutia este o statie pentru dedurizare.

Filtrul magnetic si alte asemanatoare sunt, asa cum ai spus, frectie la picior de lemn.

+Quote Post
cmd
mesaj 18th December 2005, 13:35
Mesaj #3

Junior

casa este in salaj. Am atat apa curenta de la reteaua oraseneasca cat si de la fantana. Mi se par la fel insa o folosim numai ca si apa menajera nu potabila.
Ma deranjeaza insa ca am depuneri de calcar la centrala (trebuie sa o detartrez anual), la masina de spalat, se simte la dus...
Nu cred ca se justifica investitia intr-o statie de dedurizare.....
Auzeam de ceva filtre cu fosfati, sau ca se arunca niste sare in fantana, chestii de astea mai simple...

QUOTE(lucian123 @ Dec 18 2005, 08:05) *
Unde este situata casa?
Este apa curenta, sau nu?
Solutia este o statie pentru dedurizare.
Filtrul magnetic si alte asemanatoare sunt, asa cum ai spus, frectie la picior de lemn.

Acest mesaj a fost modificat de cmd: 18th December 2005, 13:35

+Quote Post
sapho
mesaj 18th December 2005, 23:06
Mesaj #4

Active Member

Data înscrierii: 22-September 02
ID membru: 2 055

pentru masurarea duritatii apei exista niste bandelete cu indicator pe ele (asemanatoare cu hartia de ph). sunt destul de greu de gasit, dar nu chiar imposibil, incearca eventual la cei care se ocupa cu instalari de centrale termice poate iti pot da una, sau sa-ti zica de unde le cumpara.

mai exista si niste truse cu solutii cu indicatori, duritatea masurandu-se prin titrare, dar deja e prea mult pentru ce-ti trebuie tie.

+Quote Post
Bebeluska
mesaj 20th December 2005, 10:16
Mesaj #5

Bebelușka Reloaded

Grup: Senior Members
Data înscrierii: 20-December 05
ID membru: 58 019

exista solutii pt dedurizarea apei, se folosesc si in ind. textila pentru boilerele statiilor de calcat.

+Quote Post
vektor12
mesaj 20th December 2005, 11:36
Mesaj #6

Active Member

Data înscrierii: 20-May 04
ID membru: 16 712

pentru masina de spalat foloseste calgon, te ajuta foarte mult si este foarte bun. pentru celelalte, nu am sfaturi.

+Quote Post
cniky
mesaj 28th December 2005, 03:32
Mesaj #7

Junior

Data înscrierii: 24-May 03
Locație: Timisoara
ID membru: 3 907

ar merge ceva de genul poate?!

http://www.efg.de/Produkte/6-2_FWT/Box/Kalkschutz-02.jpg
http://www.efg.de/Produkte/6-2_FWT/Box/Kalkschutz-01.jpg

+Quote Post
medvonok
mesaj 29th December 2005, 16:47
Mesaj #8

Member

Data înscrierii: 31-August 05
Locație: Bucuresti
ID membru: 45 593

Nu cred ca se rezolva atat de simplu, cel mai la indemana este tot o metoda chimica.

+Quote Post
cr1stache
mesaj 29th December 2005, 17:05
Mesaj #9

Junior

Data înscrierii: 5-November 05
Locație: Ploiesti
ID membru: 52 385

sa nu bei apa care ai trecut-o prin filtrul cu polifosfati ca ramai fara dinti in gura vorbesc serios (IMG:style_emoticons/default/cursing.gif)

Acest mesaj a fost modificat de cr1stache: 29th December 2005, 17:05

+Quote Post
dcr
mesaj 29th December 2005, 21:10
Mesaj #10

Junior

Data înscrierii: 1-May 04
Locație: Craiova
ID membru: 15 543

QUOTE(cmd @ Dec 18 2005, 13:35) *
Nu cred ca se justifica investitia intr-o statie de dedurizare.....
Auzeam de ceva filtre cu fosfati, sau ca se arunca niste sare in fantana, chestii de astea mai simple...

O statie de dedurizare mica (600 l/h) costa intre 24 - 26 milioane cu TVA inclus.
Numai tu poti sa spui daca ai cu adevarat nevoie de ea!

+Quote Post
jafo
mesaj 29th December 2005, 22:45
Mesaj #11

Junior

Data înscrierii: 6-November 05
ID membru: 52 424

Nu te apuca sa arunci sare in fintina!
Duritatea apei este data in principal de sarurile de calciu si magneziu.
Ca sa scapi de ele (si nu numai de ele) trebuie sa folosesti:
- o instalatie de osmoza inversa (RO), sau
- o instalatie cu paturi schimbatoare de ioni.
Aminoua variantele sint destul de scumpe.
Aia cu osmoza pompeaza apa prin niste membrane speciale - te costa pompa (care trebuie sa faca macar vreo 10-15 bari presiune), plus membranele, care sint scumpe si trebuie sa ai grija mare cum le manevrezi la instalare, sint cam fragile. Plus ca sint sensibile la clorul din apa, trebuie sa-i faci o analiza inainte sa cumperi asa ceva.
La a doua varianta, te costa vasele si rasinile (anionica si cationica). Apa trece prin cele doua paturi, unde sarurile sint descompuse si retinute in rasini. Problema e ca rasinile trebuie regenerate din cind in cind, iti trebuie o solutie acida pentru filtrul cationic si una slaba de amoniac sau o sare de sodiu (carbonat) pentru cel anionic. Deci trebuie sa inveti cum sa faci regenerarea - e foarte important, mai ales pH-ul apei finale.
In orice caz, trebuie cumparata o instalatie gata facuta si testata, pentru ca e riscant sa te joci cu apa potabila...

Si la ambele solutii trebuie sa te gindesti ca vei avea o anumita cantitate de apa foarte concentrata in saruri (reject-ul), de care trebuie sa te descotorosesti cumva.
Uite mai jos un link, s-ar putea sa te mai lamureasca. Am vazut ca au instalatii RO care merg chiar montate pe chiuveta!?!

http://www.geocities.com/apapura/teh.htm

+Quote Post
cmd
mesaj 30th December 2005, 22:01
Mesaj #12

Junior

mda, chestiile de mai sus cred ca sunt bune in cazul in care vrei sa bei apa. avand in vedere ca eu o folosesc doar ca si apa menajera si singurul impediment ptr mine este ca trebuie sa detartrez anual centrala (500mii), nu cred ca se justifica costurile de mai sus. ma gandeam la o solutie de compromis - filtru cu fosfati zicea cineva ca s-ar putea sa ajut, filtru magnetic-am dar mi se pare ca nu ajuta deloc.

mda, chestiile de mai sus cred ca sunt bune in cazul in care vrei sa bei apa. avand in vedere ca eu o folosesc doar ca si apa menajera si singurul impediment ptr mine este ca trebuie sa detartrez anual centrala (500mii), nu cred ca se justifica costurile de mai sus. ma gandeam la o solutie de compromis - filtru cu fosfati zicea cineva ca s-ar putea sa ajut, filtru magnetic-am dar mi se pare ca nu ajuta deloc.

+Quote Post
jafo
mesaj 31st December 2005, 01:52
Mesaj #13

Junior

Data înscrierii: 6-November 05
ID membru: 52 424

Daca n-o bei, ai putea folosi un filtru cu zeoliti.
Zeolitii astia sint niste structuri poroase, care fac schimb de ioni cu apa. Mai exact, contin ioni de sodiu - sarurile din apa cedeaza calciul si magneziul catre zeolit, preluind sodiul de la el. Astfel incit in instalatia ta o sa intre tot o apa cu saruri, dar de sodiu, care au avantajul ca nu se depun, sint mult mai solubile.
Dupa un timp trebuie sa-l regenerezi si p-asta, cu o solutie foarte concentrata de sare de bucatarie in apa. Dupa care clatesti bine-bine cu apa normala (sau de-aia de-a ta).

Zeoliti sint obtinuti si din natura (aluminosilicati) sau mai sint si sintetici, niste polimeri.

Ar fi cel mai simplu, mai ales ca nu-ti trebuie mare automatizare - umpli un butoi cu "mazare" din asta si lasi apa sa treaca prin el; si o data la citeva zile / saptamini (depinde de butoi) il regenerezi.

Problema e ca nu stiu cine comercializeaza din astia prin tara; auzisem de unii de pe la Rupea, pe linga Brasov, dar nu stiu exact.

De filtre cu fosfati n-am auzit pina acum; fosfatii sint de regula solubili in apa, asa ca nu prea vad cum sa-i faci "filtre". Ei se injecteaza in solutie, in diverse sisteme de tratare ape de cazane, ca inhibitor de coroziune si nu numai, dar deja chestia asta nu te mai intereseaza.
Filtrele magnetice sint frectie la picior de lemn. Ce sa "magnetizezi" la o sare?

Uite ca intre timp am gasit un site, http://www.marvel.ro - vezi ce gasesti pe la astia.

+Quote Post
penca
mesaj 15th February 2006, 21:43
Mesaj #14

Junior

Data înscrierii: 15-January 06
ID membru: 61 486

Stie cineva ce duritate are apa in Bucuresti, in special in sectorul 1, pe N.Titulescu ? A masurat cineva asa ceva ?

Mi-am luat o masina de spalat vase si as dori sa stiu cita sare regeneratoare sa pun in ea.

+Quote Post
draggabi
mesaj 17th February 2006, 12:13
Mesaj #15

Junior

Data înscrierii: 17-October 05
Locație: Ploiesti- Prahova
ID membru: 50 226

incearca un filtru magnetic de la ZEPTER ;costa vreo 200 euro si este alimentat la 220V
am vazut asa ceva si te asigur ca nu e frectie...
nu-l gasesc pe site dar l-am vazut.

+Quote Post
Tonic Water
mesaj 18th February 2006, 02:44
Mesaj #16

Junior

Data înscrierii: 9-July 05
ID membru: 41 039

sunt filtre pentru asa ceva facute la Buzau, se gasesc pe diferite marimi. Sunt relativ ieftine ,sunt extrem de eficiente,nevasta-mea e chimist si a facut analiza chimica a apei la intrare si la iesire din filtru. La masina mea de spalat pun Calgon din cand in cand, asa preventiv.
Pentru centrala termica de ce nu folosesti apa demineralizata, pentru ca ai circuit inchis? in plus apa de robinet nu are PH-ul controlat. Incearca cu apa de ploaie la centrala, este practic apa demineralizata,dar vezi de unde o colectezi.

+Quote Post
penca
mesaj 18th February 2006, 20:03
Mesaj #17

Junior

Data înscrierii: 15-January 06
ID membru: 61 486

QUOTE(Tonic Water @ Feb 18 2006, 02:44) *
sunt filtre pentru asa ceva facute la Buzau, se gasesc pe diferite marimi. Sunt relativ ieftine ,sunt extrem de eficiente,nevasta-mea e chimist si a facut analiza chimica a apei la intrare si la iesire din filtru. La masina mea de spalat pun Calgon din cand in cand, asa preventiv.
Pentru centrala termica de ce nu folosesti apa demineralizata, pentru ca ai circuit inchis? in plus apa de robinet nu are PH-ul controlat. Incearca cu apa de ploaie la centrala, este practic apa demineralizata,dar vezi de unde o colectezi.

cit era duritatea apei la intrarea in filtru ?

de unde ai cumparat filtrele de Buzau ?

+Quote Post
cr1stache
mesaj 18th February 2006, 21:41
Mesaj #18

Junior

Data înscrierii: 5-November 05
Locație: Ploiesti
ID membru: 52 385

Poti sa pui si apa distilata dar nu stiu de unde o sa faci rost

+Quote Post
Reclama
mesaj A minute ago
Mesaj #

Grup: Bot

Esti student? Beneficiaza acum de gratuitatile si reducerile de iarna!

2 V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 utilizatori citesc acest subiect (1 utilizatori neautentificați și 0 anonimi)
0 Membri:

RSS Versiune simplificată Data: 24th November 2009 - 01:22
© 2001 - 2009 Softpedia. All rights reserved.
Softpedia® and Softpedia logo are registered trademarks of Soft News NET SRL.
Privacy Policy | Terms of Use | Contact Softpedia