Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Intrerupator cu N - doza doar cu ...

Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!
 Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda
 Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...
 Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata
 

Ungaria, Rusia, imprumutu' si reactoarele rusesti

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
73 replies to this topic

#19
shefu_de_combinat

shefu_de_combinat

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 46,022
  • Înscris: 18.01.2007

View Postg3nov3s3, on 15 ianuarie 2014 - 13:48, said:

Au si alte rauri de unde puteau sa ia apa de racire si care se varsa in Marea Neagra... De ce nu au facut acolo centralele?

Pentru ca pe raurile alea nu aveai debit suficient cat sa asiguri racirea directa a centralei, asa cum fac ei la Kozlodui si noi la Cernavoda. Aveai nevoie de turnuri de racire, deci bani in plus, substantial. Asta e unul din motivele pentru care am facut si noi CNE pe Dunare si chiar si asa cand e seceta rau sunt probleme. Chestiile astea chiar nu sunt gandite asa de 3 oameni care se aduna la o bere.

Vezi ca ai pus o poza cu BWR sau ABWR. Si nu, o bomba inteligenta nu-ti afecteaza cladirea reactorului. Oricum nu e nevoie sa bombardezi centralele electrice, bombardezi sistemele de transport. Asa e mai usor sa repui treaba pe picioare dupa ce cuceresti tara respectiva. Strategiile nu mai sunt alea din 1940.

Topicu asta trebuia sa se numeasca "reactoru' de cercetare se intoarce", vad ca intotdeauna pe prima pagina din poiana e cate ceva pe principiul AOLEO DEZVOLTARE PROGRES STIINTA O SA MURIM SARITI!!!

Edited by shefu_de_combinat, 15 January 2014 - 14:07.


#20
Mr_Who

Mr_Who

    The One

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,728
  • Înscris: 24.11.2005

View Postg3nov3s3, on 15 ianuarie 2014 - 13:03, said:

Cum adica de ce? In caz ca daca se intampla vreo belea, sa aiba si ungurii o bucurie! Bulgarii de ce crezi ca au construit centrala la Kozloduy langa noi?
De asemenea este si o asigurare in caz de razboi. Ungurii nu o sa indrazneasca sa bombardeze centrala pentru ca o sa fie si ei afectati de radiatii. Ucraina este de asemenea foarte aproape de Satu Mare, asa ca o sa isi puna in cap si pe ucrainieni...

Ce aiurea. Adica sa construim o centrala pornind de la prezumtia ca o sa puste, iar in cazul asta mai bine o punem pe granita, sa-i futem si pe vecini. Care vecini crezi ca ar fi de acord cu chestia asta? In plus, oriunde ai construi-o, nu exista nicio garantie ca teritoriul tau n-o sa fie afectat. Daca vantul bate inspre interiorul tarii tot esti afectat de norul radioactiv. Norul ala de la Cernobal a atins tot nordul Europei.

#21
malwarebytes

malwarebytes

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,375
  • Înscris: 25.03.2013

View PostVal888, on 15 ianuarie 2014 - 10:57, said:

Prietenia mai bine zis cardasia ruso-ungara este veche, revendicarile de secol 19 ale ungurilor nu pot fi satisfacute de UE si Nato.  E un drum care duce catre nicaieri atata timp cat UE si Nato exista. Nu Ungaria nu este un model este exact opusul.

#22
farxen

farxen

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 673
  • Înscris: 13.10.2006
Constructia se face cu bani rusesti , bani pe care Ungaria ii ramburseaza in rate pe 10-30 ani Rusiei .
De ce nu vin si canadienii cu o astfel de oferta pentru Cernavoda ?

#23
shefu_de_combinat

shefu_de_combinat

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 46,022
  • Înscris: 18.01.2007
Pentru ca li se rupe de influenta canadei in europa de est?

#24
eugeniusro

eugeniusro

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,032
  • Înscris: 21.08.2005

View Postfarxen, on 15 ianuarie 2014 - 17:01, said:

Constructia se face cu bani rusesti , bani pe care Ungaria ii ramburseaza in rate pe 10-30 ani Rusiei .
De ce nu vin si canadienii cu o astfel de oferta pentru Cernavoda ?

Dar de ce neaparat solutia nucleara si de ce cu bani canadieni ?, noi avem campuri de eoliene facute cu bani europeni, in fine poate ca ei nu au zone optime pentru amplasarea de campuri eoliene.

#25
shefu_de_combinat

shefu_de_combinat

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 46,022
  • Înscris: 18.01.2007
Probabil pentru ca eolienele sunt o aberatie? Posted Image  E frumos, eoliene, da'...tre' sa facem hidrocentrala cu pompare..sau...centrale cu turbina cu gaz...da' eolienele sunt minunate. Va rog, nu mentionati Germania pentru ca ma voi simti obligat sa pun IAR lista cu 30 de linkuri cu toate centralele pe carbuni/gaze construite la ei in ultimii 10 ani.

#26
Airbag

Airbag

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,630
  • Înscris: 10.05.2005

View Postg3nov3s3, on 15 ianuarie 2014 - 12:13, said:

Pe la Satu Mare ar fi perfecta o centrala nucleara! E aproape de Ungaria, raul Somes ar furniza suficienta apa de racire, iar in caz de belea Somesul se varsa in Tisa care apoi strabate toata Ungaria! Mai bine de atat nici nu se poate!

Tu iesti din Bucale parca ca sa nu am dubii la evaluare.

Daca nu ai resurse si te gandesti pe termen indelungat tot la energie atomica ajungi.Probabil consilierii lui Orban ar fi trebuit sa intrebe miticii din Bucale ca ei cunosc mai bine situatia Ungariei din rubrica Poiana lui Iocan.Cand esti la ananghie te faci frate si cu dracul.
In trecut au fost vremuri comuniste acum sant capitaliste,globalizare etc.

View Postfarxen, on 15 ianuarie 2014 - 17:01, said:

Constructia se face cu bani rusesti , bani pe care Ungaria ii ramburseaza in rate pe 10-30 ani Rusiei .
De ce nu vin si canadienii cu o astfel de oferta pentru Cernavoda ?

Pai se uita si ei prima data la om (pardon politicieni) si pe urma se hotarasc

#27
criztu

criztu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,298
  • Înscris: 03.09.2002

View PostVal888, on 15 ianuarie 2014 - 10:57, said:

5. Premieru' Orban actioneaza impotriva intereselor NATO si impotriva intereselor Uniunii Europene ?
NATO este o structura a SUA.
SUA se afla in competitie cu UE - de ex. invadarea Irakului a survenit dupa ce Saddam a batut palma sa vanda petrolul in euroi, ceea ce ameninta monopolul dolarului, moneda in care se fac tranzactiile cu petrol.
SUA este in kkt mare, dupa criza din 2008, pietele financiare dominante devin cele din jurul Chinei, spre care se orienteaza acum toata lumea.
Rusia este o mare putere energetica, iar Ungaria este o capitala a pornografiei, ca altceva nu prea au.
SUA iti da - prin FMI - dar te face sclav grav, Rusia iti da, daca te recomanda Germania, iar Ungaria este atarnatoare la Germania, ata ete.
Germania insasi are o poveste de amor economic masiv cu Rusia.

Deci Orban face ce trebuie facut - Go East! Go East!
Numa prostii sau atarnatorii la SUA nu fac afaceri cu Rusia sau China sau Iran.

Edited by criztu, 15 January 2014 - 17:53.


#28
pretenderul

pretenderul

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,467
  • Înscris: 30.04.2012


comunicat (aproape ) oficial :
Rusia va participa la proiectul axat pe modernizarea şi creşterea capacităţilor centralei nucleare maghiare Paksi, care este estimat la aproximativ 10 miliarde de euro şi va asigura finanţarea celei mai mari părţi a lucrărilor. La rândul său, Ungaria va îndeplini obligaţiile privind participarea la construcţia gazoductului South Stream.

Acestea sunt principalele rezultate ale întâlnirii preşedintelui rus, Vladimir Putin, cu premierul maghiar, Viktor Orban, care a avut loc la Moscova.
Paksi, singura centrală nucleară din Ungaria, care a fost construită cu trei decenii în urmă cu ajutorul specialiştilor sovietici, asigură în prezent aproape o jumătate din necesităţile ţării de energie electrică. Dar capacităţile centrale nucleare Paksi nu mai sunt de ajuns şi ea are nevoie de o modernizare tehnică serioasă. Până de curând, Guvernul maghiar planifica să anunţe o licitaţie internaţională pentru participarea la modernizarea acestui obiect-cheie şi construirea a două blocuri suplimentare.
În final, s-a decis că dreptul la tot complexul de lucrări trebuie dat Rusiei, care este cel mai profitabil şi sigur partener, care va asigura respectarea tuturor cerinţelor privind securitatea şi cele mai noi standarde tehnologice.
Vladimir Putin a dat o înaltă apreciere dinamicii cooperării dintre cele două ţări, ţinând cont de faptul că Rusia cel mai mare partener economic şi comercial al Ungariei în afara UE.
„Sunt mulţumit de faptul că contactele noastre au un caracter de lucru şi regulat. Ele se dezvoltă în toate direcţiile. Am în vedere economia şi legăturile interparlamentare şi contactele politice. Evident, este pozitiv faptul că în timpul vizitei dumneavoastră, colegii noştri au pregătit spre semnare documente, care vor fi un pas nou serios în dezvoltarea relaţiilor noastre”.
Ungaria participă la proiectul internaţional South Stream, a cărui punere în aplicare va permite livrarea gazelor naturale de pe teritoriul Rusiei pe fundul Mării Negre în Europa, ocolind unele ţări de tranzit. Porţiunea maghiară va avea 229 de kilometri şi va fi dată în exploatare în anul 2017. Viktor Orban a confirmat faptul că Ungaria va îndeplini toate obligaţiile privind acest proiect.
Orban i-a mulţumit preşedintelui rus pentru invitaţia de a vizita Moscova şi a reamintit că în urmă cu un an ei au avut deja posibilitatea de elabora planuri de cooperare pe termen lung.
„Rusia este un partener foarte importat pentru Ungaria. Pot numi strategică cooperarea noastră economică. În afara UE, Rusia este un partener economic şi comercial important pentru Ungaria. Vedem un progres în această direcţie. În urmă cu un an ne-am înţeles să lărgim legăturile economice şi am reuşit să facem acest lucru. În domeniul comerţului progresul nu are analog. Doresc să vă mulţumesc pentru acest lucru. Sper că documentele semnate vor fi pasul următor”.
Premierul maghiar a urat preşedintelui Vladimir Putin şi tuturor ruşilor succes la Jocurilor Olimpice de la Soci şi a exprimat recunoştinţă pentru eforturile Rusiei pe arena internaţională."

In Viktor Orban parca'l vad pe cacanaru' nostru di la Cotroace,aka Bashinescu Posted Image Posted Image Posted Image

Edited by pretenderul, 15 January 2014 - 17:59.


#29
eugeniusro

eugeniusro

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,032
  • Înscris: 21.08.2005

View Postshefu_de_combinat, on 15 ianuarie 2014 - 17:15, said:

Probabil pentru ca eolienele sunt o aberatie? Posted Image  E frumos, eoliene, da'...tre' sa facem hidrocentrala cu pompare..sau...centrale cu turbina cu gaz...da' eolienele sunt minunate. Va rog, nu mentionati Germania pentru ca ma voi simti obligat sa pun IAR lista cu 30 de linkuri cu toate centralele pe carbuni/gaze construite la ei in ultimii 10 ani.

Eolienele poate ca nu sunt optime sa duca greul productiei dar sunt suficient de flexibile pentru a prelua fluctuatiile de consum asemanator centralelor hidro, pe viitor grosul consumului va fi pe centralele cu gaz, fie ca este sau nu convenabil pentru toata lumea, totusi energia nucleara desi este foarte stabila si convenabila financiar va provoca un sentiment de nesiguranta, este ceva asemanator mersului cu avionul, desi este cel mai sigur din lume atunci cand se intampla totusi un accident efectele sunt catastrofice.

Edited by eugeniusro, 15 January 2014 - 18:04.


#30
shefu_de_combinat

shefu_de_combinat

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 46,022
  • Înscris: 18.01.2007

View Postpretenderul, on 15 ianuarie 2014 - 17:58, said:

In Viktor Orban parca'l vad pe cacanaru' nostru di la Cotroace

Haha, am vrea noi. Cand om avea brigazi paramilitare care ii haituie pe tigani, atunci vorbim.

Quote

un sentiment de nesiguranta

Cand ai loc de munca stabil, economia creste si factura la curent e net redusa, atunci sa vezi cum iti trece nesiguranta asa, brusc, cum a si venit. Probabilitatea infima ca un reactor sa o ia pe ulei atat de rau incat sa ma afecteze ma sperie substantial mai putin decat certitudinea ca petrolul, gazele si carbunii sunt resurse finite.

Edited by shefu_de_combinat, 15 January 2014 - 18:06.


#31
HighClass

HighClass

    . Impresar .

  • Grup: Banned
  • Posts: 2,298
  • Înscris: 31.05.2013

View Postshefu_de_combinat, on 15 ianuarie 2014 - 17:15, said:



Germania.

#32
pretenderul

pretenderul

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,467
  • Înscris: 30.04.2012
dupa Ungaria,iata ca si japonezii vor o apropiere de celoveci:

"Guvernul japonez intenţionează să intensifice cooperarea cu Rusia în sfera apărării, a anunţat ziarul Yomiuri. Potrivit publicaţiei, Guvernul ar dori ca schimburile de vizite ale miniştrilor Apărării ai celor două ţări să fie regulate, să intensifice desfăşurarea aplicaţiilor comune, să înceapă vizite ale avioanelor militare pentru dezvoltarea contactelor din Forţele Aeriene, precum şi să înceapă un schimb de informaţii regulat referitor la desfăşurarea operaţiunilor de menţinere a păcii ale ONU.

Ziarul menţionează că revizuirea acordului existent va contribui la consolidarea încrederii între Japonia şi Rusia şi intensificarea cooperării bilaterale în domeniul securităţii. În plus, după cum scrie Yomiuri, Guvernul japonez speră că adâncirea înţelegerii reciproce prin intermediul schimburilor militare va duce în viitor la rezolvarea disputei teritoriale.
Optimismul reţinut al jurnaliştilor japonezi este împărtăşit şi de expertul orientalist, fostul ambasador al Rusiei în Japonia, Alekandr Panov.
„Extinderea cooperării militare este avantajoasă şi pentru Rusia şi pentru Japonia. În primul rând, situaţia din regiunea Asia-Pacific este ambiguă, aici nu există mecanisme de reglementare a conflictelor şi de creştere a încrederii, nu există mecanisme ale examinării în comun a situaţiei militare, lipseşte transparenţa politicii militare. Intensificarea cooperării ruso-japoneze în domeniul apărării este unul din elementele care pot îmbunătăţii situaţia.
În al doilea rând, Japonia este în prezent izolată în regiune. Acest lucru se referă la relaţiile ei cu Coreea de Sud şi China. Îmbunătăţirea relaţiilor cu Rusia, inclusiv extinderea contactelor militare, este un pas spre ieşirea din izolare. În plus, prin intermediul contactelor militare cu Rusia, Japonia doreşte să demonstreze că ea nu întreprinde nimic ameninţător în politica sa nouă de apărare. Acesta este un fel de răspuns la critica la adresa Japoniei în legătură cu faptul că ea doreşte să revizuiască articolul 9 din Constituţie, să crească nivelul armatei sale şi să-şi exercite dreptul la auto-apărarea colectivă”.
Aleksandr Panov admite că prin intermediul intensificării contactelor militare cu Rusia, Japonia ar dori să compenseze dezechilibrul provocat de dezvoltarea relaţiilor Rusiei cu China. Însă această sarcină este imposibil de pus în aplicare, consideră expertul. De asemenea, el nu consideră că dezvoltând relaţiile cu Japonia, Rusia va nimeri într-o capcană şi poate deteriora relaţiile sale cu China.
„Încă în timpul primei întâlniri în formatul 2+2 din decembrie 2013 s-a declarat clar că noi examinăm relaţiile ruso-japoneze doar ca relaţii bilaterale. Aici nu există nici o aluzie la o terţă parte, nici la adresa SUA, nici la adresa Chinei. Acestea sunt schimburi independente şi aici nu există nici un fel de tentative de a certa Rusia cu China sau Japonia cu SUA”.
În cele din urmă, după cum menţionează Panov, dezvoltarea cooperării bilaterale ruso-japoneze în domeniul apărării se înscrie în abordarea normală a disputei teritoriale, care va putea fi rezolvată numai în contextul unor relaţii bilaterale dezvoltate, inclusiv în sfera militară."

e clar,Japonia e condusa de un fel de PSD de'al lor,socialisti,altfel nu'mi explic dorinta lor de a se apropia de Russia,mai ales ca celovecii le'a luat insulele Sahalin.
Noi ??? Noroc cu oschiorica-cacanar de Basescu ca vegheaza sa nu cumva dreaqu sa avem legaturi economice cu maica Russia !! Brava'n tine,Cacanare,patria &  (M)UE & USA iti va fi recunoscatoare Posted Image

Edited by pretenderul, 15 January 2014 - 18:23.


#33
pro-civilizatie

pro-civilizatie

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,012
  • Înscris: 19.02.2011
ei fac afaceri cu rusia pentru ca nu au conflicte teritoriale cu rusia asa cum avem noi si in plus ei nu sunt la granita cu rusia deci se simt in siguranta
daca noi eram destepti puteam face afaceri mari cu americanii invocand statutul nostru de tara la granita cu rusia ,insa suntem prea fraieri

#34
CapitanuPICARD

CapitanuPICARD

    I love SRI & DNA

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,426
  • Înscris: 10.01.2005

View Postpro-civilizatie, on 15 ianuarie 2014 - 19:12, said:

ei fac afaceri cu rusia pentru ca nu au conflicte teritoriale cu rusia asa cum avem noi si in plus ei nu sunt la granita cu rusia deci se simt in siguranta
daca noi eram destepti puteam face afaceri mari cu americanii invocand statutul nostru de tara la granita cu rusia ,insa suntem prea fraieri

Baaa, sa-ti bagi pla catamai constatarea! Cum dracu' de nu ne-am dat noi seama?
Esti destept nene! Pe bune! Auzi, dar unde zici tu ca avem noi granita cu Rusia?

#35
pretenderul

pretenderul

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,467
  • Înscris: 30.04.2012

View Postpro-civilizatie, on 15 ianuarie 2014 - 19:12, said:

ei fac afaceri cu rusia pentru ca nu au conflicte teritoriale cu rusia asa cum avem noi si in plus ei nu sunt la granita cu rusia deci se simt in siguranta
daca noi eram destepti puteam face afaceri mari cu americanii invocand statutul nostru de tara la granita cu rusia ,insa suntem prea fraieri
Daca te referi la Japonia,e clar,esti vrednic de plans : ai auzit de Insulele Sahalin,confiscate de maica Rossia de la Japonia??????


De ce nu urmează România exemplul Ungariei?



Așa cum era de așteptat, recenta vizită în SUA a șefului executivului de la București(e vorba de vizita lui ponta in USA de anul trecut) a confirmat faptul că România este în acest moment o țară săracă, depopulată și resemnată. În acest context, oficialul român s-a comportat la Washington la fel ca și predecesorii săi fanarioți atunci când își cumpărau de la Istambul dreptul de a jefui nestingheriți Valahia sau Moldova.
Dar de ce și cum s-a ajuns la acest nou moment zero al demnității și al suveranității românești? Cum de și-a permis Victor Ponta să accepte, în numele României, atât de controversatele proiecte Roșia Montană și Chevron, precum și statalitatea nelegitimă a provinciei sârbe Kosovo și Metohia?
În opinia mea, slugărnicia cu care Victor Ponta a renegociat la Washington așa zisul parteneriat strategic dintre SUA și România nu se datorează doar evidentei lipse de scrupule a tânărului premier. Nu, nici vorbă de așa ceva. Victor Ponta nu a negociat de capul lui la Washington. În opinia mea, recenta vizită în SUA a lui Victor Ponta a avut drept scop reconfirmarea statutului său de premier de către oficialitățile de la Casa Albă. Un statut care implică nu doar OK-ul Casei Albe, dar mai ales al unor grupuri oligarhice care au monopolizat de câțiva ani managementul instituțiilor politice românești. Iar această monopolizare de tip plutocratic a puterii politice nu ar fi fost posibilă dacă România nu ar fi devenit - în doar câțiva ani - o țară săracă, depopulată și resemnată.
Contrar aparențelor, perioada 2004-2012, o perioadă marcată mai ales de admiterea în UE, nu a fost o poveste de succes pentru România. Dimpotrivă, intrarea României în UE a generat grave disfuncții economice și sociale. Datele prezentate în continuare reflectă faptul că impactul preaderării și aderării României la UE a fost pozitiv doar în ceea ce privește creșterea economică din perioada 2004-2008. Dar acest output s-a dovedit a fi nesustenabil datorită următoarelor disfuncții critice:
- acumularea unor imprumuturi publice și private nefezabile ;
- colapsul productivității resurselor materiale consumate la nivel macroeconomic.
Cu alte cuvinte, creșterea economică explozivă a economiei României din perioada 2004–2008, o creștere urmată de recesiunea cronică din perioada 2008–2012, reflectă cu claritate tipologia preponderent extensivă a acestui proces, un proces bazat pe multiplicarea nesustenabilă a importurilor inutile, a muncii necalificate și a consumului ineficient de resurse materiale.
[ http://m.ruvr.ru/2013/10/29/08/tabe1_8037.png - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
PIB – produsul intern brut; EN – exporturi nete (exporturi minus importuri); DE - datoria externă totală; DP - datoria publică; PR – productivitatea resurselor materiale calculată ca un raport între produsul intern brut în prețuri constante și cantitatea de resurse materiale consumate la nivel macroeconimic. Surse de date: 1. Eurostat, National accounts, GDP and main components; 2. Eurostat, Macroeconomic Imbalance Procedure; 3. Eurostat, Sustainable Devlopment Indicators; 4. Banca Națională a României, Datoria externă.
În opinia mea, datele precedente reflectă cu claritate eșecurile economiei românești din ultimii 8 ani: creșterea cu mult sub așteptări a PIB, creșterea explozivă a datoriei externe și a celei publice, deprecierea sistematică a productivității factorilor de producție. Ori, aceste contraperformanțe reprezintă simtome specifice subdezvoltării și nu ale dezvoltării economice. Evident, creșterea economică bazată pe masificarea muncii necalificate, precum și pe consumarea ineficientă a resurselor materiale și a capitalului implică în mod inevitabil riscuri de țară enorme: colaps economic, sărăcie endemică, depopulare și inechități sociale alarmante. Iar România, după două decenii pierdute, a ajuns într-o asemenea situație.
Cu toate că autoritățile de la București și cele de la Bruxelles vorbesc foarte rar despre sărăcia endemică din România, acest flagel a generat multă suferință și frustrare în ultimii ani. Oricum am privi lucrurile, admiterea la pachet a României și a Bulgariei în UE reprezintă un experiment ratat. După aproape 7 ani de la aderarea la UE, nici România și nici Bulgaria nu au reușit să-și amelioreze semnificativ performanțele economice precare din perioada de preaderare. Astfel, la fel ca și în momentul aderării, aceste țări ocupau în anul 2010 ultimile locuri într-un clasament al statelor din UE alcătuit în funcție de valorea produsului intern brut în prețuri standard (PPS) raportată la numărul de locuitori. Mai grav, în cazul Bulgariei valoarea PPS per locuitor reprezenta în 2010 doar 47%, iar în cazul României doar 49% din media UE. Ori, dacă valoarea indicatorului menționat dintr-o țară oarecare a UE este mai mică decât 60% din media UE, atunci acea țară este o țară săracă potrivit normelor Comisiei Europene.
[ http://m.ruvr.ru/2013/10/29/08/tabe2.png - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
PPS – valoarea produsul intern brut estimată în prețuri standard (euro). Sursa datelor: Eurostat, National accounts, GDP and main components.
În acest context, este de subliniat că în cazul României amploarea și efectele nefaste ale sărăciei au fost cauzate atât de productivitatea precară a factorilor de producție, cât și de flagrantele discrepanțe din ultimul deceniu în ceea ce privește gradul de dezvoltare economică a județelor. Astfel, Bucureștiul, Ilfovul și Timișul erau în 2010 singurele entități administrative care înregistrau niveluri ale PPS per locuitor mai mari decât 60% din mediaUE. În același an, doar șase județe (Cluj, Brașov, Sibiu, Argeș, Arad și Gorj) inregistrau valori ale PPS per locuitor mai mari decât media națională, dar mai mici decât 60% din media UE, în timp ce 33 de județe înregistrau niveluri ale aceluiași indicator mai mici decât media națională. În sfârșit, județele Neamț,Vaslui și Botoșani - alături de regiunile Sliven și Montana din Bulgaria - erau în 2010 cele mai sărace entități administrative din UE datorită nivelului incredibil de scăzut al PPS per locuitor (1,2).
Fără îndoială, depopularea masivă a României din ultimile două decenii reprezintă o problemă a problemelor. De ce? Pentru că diminuarea drastică a numărului de locuitori constituie un fenomen fără precedent în istoria recentă a României. România a fost afectată în ultimul secol de implozii demografice doar în perioadele în care s-au derulat cele două mari conflagrații mondiale. Dacă subdezvoltarea economică și segregarea accentuată a bogăției și a săraciei reprezintă disfuncții tradiționale, colapsul demografic din ultimile două decenii reprezintă o nefericită premieră în ultimul secol de istorie românească. Oricum am judeca lucrurile, copii nu mai sunt doriți în România de azi la fel de mult ca și în trecut. Mutațiile culturale din ultimile decenii au afectat negativ dorința tinerilor din România de a-și intemeia familii și de a avea copii. Iar dacă ținem cont și de numeroasele probleme existențiale cu care se confruntă locuitorii României în aceste vremuri dificile, atunci putem înțelege mai bine cauzele care au determinat - în doar două decenii - implozia natalității, imbătrânirea populației și descreșterea cu 13,4% a populației României.
[ http://m.ruvr.ru/2013/10/29/08/tabe3_8999.png - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
Sursa datelor: Eurostat, Population and social condition, Demographic balance and crude rate.
Din cele prezentate rezultă că în ultimii ani situația economică, socială și politică a Românie s-a deteriorat în mod dramatic. Oligarhizarea instituțiilor politice, corupția generalizată, deciziile arbitrare ale autorităților, imoralitatea și incompetența politicienilor,inechitățile sociale flagrante, condițiile îngrozitoare în care sunt constrânși să supraviețuiască cei peste 8 milioane de cetățeni inuman de săraci ai României, șomajul persistent, exodul spre Vest al tinerilor și al forței de muncă calificate, haosul legislativ și administrativ, recrudescența analfabetismului, numărul tot mai mic de copii, depopularea masivă a tuturor regiunilor și a localităților, precaritatea rețelelor de transport, degradarea calității învățământului și condițiile de viață tot mai greu de suportat reprezintă, fără îndoială, consecințe recurente ale democratizării României sub patronajul Casei Albe și al Bruxelles-ului. Nici mai mult, dar nici mai puțin. Drept urmare, în acest moment – la fel ca și în 1989 - aproape nimic nu mai funcționează în România conform unor standarde minime de eficiență și de eficacitate.
Desigur, există multiple responsabilități interne și externe în ceea ce privește modul iresponsabil în care a fost guvernată România în ultimii ani. Dar în România nu există, din păcate, obiceiul de a evalua și de a sancționa conducătorii de orice fel în funcție rezutatele obținute și de conduita acestora. Chiar dacă a existat mai demult un asemenea obicei, acum el a fost uitat sau abandonat. Această nefirească toleranță a românilor față de abuzurile sau de incompetența conducătorilor reprezintă, în opinia mea, o imensă problemă. Incompetența, abuzurile de tot felul, reaua credință, demagogia, populismul, vulgaritatea, impostura și multe alte defecte ale politicienilor și ale managerilor care au adus România la sapă de lemn au fost și sunt acceptate cu o resmnare mioritică de majoritatea românilor.
Spre deosebire, în Ungaria reacția societății civile în împrejurări similare a fost cu totul alta. Politicienii care au adus Ungaria în pragul falimentului au fost destituiți, iar în locul lor au fost promovați lideri capabili și dispuși să se sacrifice pentru binele comun. Într-o anumită măsură, același lucru s-a întâmplat și în Bulgaria. Dar de ce în România reacția societății civile este, în același context, atât de inconsistentă? De ce nu urmează România exemplul Ungariei sau măcar al Bulgariei? Sunt cumva românii un popor vegetal așa cum crede Ana Blandiana?
Surse de date:
1. Eurostat, National accounts, GDP and main components.
2. Eurostat,Regional economic accounts

#36
asterix1

asterix1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,357
  • Înscris: 21.09.2010

View PostHighClass, on 15 ianuarie 2014 - 12:25, said:

Depinde de care generatie VVER vorbim Posted Image
VVER 1200 este o centrala de generatia III(centrala de la Cernavoda este de gen.II).

Quote

A passive heat removal system had been added to the existing active systems in the AES-92 version of the VVER-1000 used for the Kudankulam Nuclear Power Plant in India. This has been retained for the newer VVER-1200 and future designs. The system is based on a cooling system and water tanks built on top of the containment dome.The passive systems all safety functions for 24 hours, and core safety for 72 hours.
Other new safety systems include aircraft crash protection and a core catcher to contain the molten reactor core in the event of a severe accident.
Vezi ca in UE acum nu exista in uz niciun reactor de generatia III(sunt 2 in constructie in Finlanda si Franta).
Dupa standardele UE reactorul de tip VVER 1200 este suficient de sigur pentru a primi toate avizele.

View Posteugeniusro, on 15 ianuarie 2014 - 17:59, said:

Eolienele poate ca nu sunt optime sa duca greul productiei dar sunt suficient de flexibile pentru a prelua fluctuatiile de consum asemanator centralelor hidro, pe viitor grosul consumului va fi pe centralele cu gaz.
Centralele eoliene flexibile?Cand bate vantul?
Iar asta ca in viitor grosul consumului va fi pe gaz este o gluma cred.
Cine garanteaza ca pretul gazului metan(chiar si din sisturi) nu va creste in viitor?
Este de ajuns doar respectarea regulilor de mediu(care acum sunt destul de laxe in USA) si pretul gazului din sisturi sa se dubleze.
De ce oare Germania inchide centrale noi ultramoderne pe gaz metan si trece la constructia de centrale pe lignit?

Edited by asterix1, 16 January 2014 - 03:11.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate