Neurochirurgie minim invazivă
"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv. Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice. www.neurohope.ro |
Cultura de catina alba
Last Updated: Oct 24 2013 22:04, Started by
maryo1990
, Apr 06 2012 12:53
·
0
#1
Posted 06 April 2012 - 12:53
Buna ziua,
Detin niste teren pe care intentionez sa cultiv catina alba. Ce ma sfatuiti? Este rentabila asa cum se spune? Care este productia la hectar? Se acorda subventii pentru astfel de culturi? Va multumesc! |
#2
Posted 08 January 2013 - 09:08
Salut. In primul rand google mult.
"Catina alba poate creste si in spatii mult mai departe de flora spontana. O cultura ecologica de catina presupune pregatirea terenului intocmai ca la orice livada de pomi, fiind interzisa folosirea cu 3-4 ani inainte a ingrasamintelor, ierbicidelor, pesticidelor. Prima productie este intr-al cincilea an de la plantare. Suprafetele pot fi mici, dar valorificarea este extraordinar de mare. In primul an de plantatie, cheltuielile pentru un hectar sunt de 1.700-2.000 euro reprezentand pretul butasilor, circa 1.700 bucati/ha. In fiecare an se mai cheltuiesc inca 200-300 euro la hectar pentru a acoperi lucrarile de intretinere. Durata de viata a unei exploatatii este de pana la 20-25 de ani, cu o perioada de crestere in al 10-lea an, dupa care urmeaza o perioada de descrestere pana la 25 de ani. Veniturile se obtin din vanzarea fructelor de catina, care sunt net superioare daca sunt transformate in pulbere (foarte ceruta de japonezi), dar mai ales daca din fructe se extrage uleiul, foarte cautat pretutindeni in lume pentru industria alimentara, cosmetica, farmaceutica. Din al cincilea an, cand plantatia intra pe rod, se obtine o recolta de minim 4-5 tone de fructe la hectar, care se poate vinde cu 1.5-3 euro/kg, circa 1.500 euro/ha. Recolta creste an de an, ajungand la cantitati impresionante. Calitatea fructelor este data de concentratia de ulei. Un litru de ulei extras din fructele de catina se vinde cu un pret cuprins intre 150 euro si 500 euro. In conditii de cultura ecologica, se poate obtine o productie de 20.000 tone de fructe proaspete la hectar. Productia de ulei la hectar este cuprinsa intre 170 litri si 1200 litri, pretul variind intre 150 si 500 euro pe litru. La un pret mediu rezulta 150.000 de euro. Un profit deosebit, greu de atins cu orice alta cultura. La nivelul tarii sunt inca foarte putini cei care cultiva catina ecologic. E loc pentru foarte multi cultivatori, pentru ca, daca vor fi suprafetele mai mari, vor putea stabili contracte mai bune. '' - datele sunt luate dintr-un articol din 2007 Zonare Zona foarte favorabila: Dealurile Munteniei si Moldovei; Valea raului Siret; Valea raului Buzau; Delta Dunarii; Zona favorabila: Toate zonele insorite ale tarii cu terenuri insorite si aerisite. Soiurile apartin subspeciei carpatica: Bogdanesti (extratimpuriu - 8 t/ha); Ciumasi (tardiv - 19 t/ha); Dospinesti (extratimpuriu - 16 t/ha); Delta PR (mijlocie - 9 t/ha); Delta 60 M (tardiv - 15 t/ha); Delta fara spini (tardiv - 13 t/ha); Oniscani (extratimpuriu - 13 t/ha); Sfantu Gheorghe 3 (timpuriu - 13 t/ha); Sfantu Gheorghe 4 (tardiv - 20 t/ha); Serpeni (extratimpuriu - 23 t/ha); Serbanesti (timpuriu -12 t/ha); Vibratina (extratimpuriu - 12 t/ha) http://www.agrointel...-uro-la-hectar/ http://agroromania.m...ei-albe-62.html Cam asta e in mare, in rest poate avem ceva specialisti pe aici.... mult google... Succes !!! |
#3
Posted 08 January 2013 - 09:50
Atata doar ca google e posibil sa nu stie totul. Mai sunt o gramada de detalii care nu apar in prezentarea ta (ma rog, gasita si postata de tine aici).
Si conteaza foarte mult. Enumar doar: costuri de recoltare, costuri de depozitare, costuri de prelucrare. Pretul de 1,5-3euro/kg depinde de multi factori. Da... daca ai plantatie mare si vrei sa vinzi tot obtii un pret derizoriu de aprox 1 euro, maxim 1.5. Catina proaspat recoltata (mai ales prin procedee mecanice) in decurs de cateva ore trebuie prelucrata (indiferent de metoda: inghetata, presata, uscata) atfel de deterioreaza rapid. Daca vrei sa obtii un pret rezonabil trebuie s-o vinzi tu direct cumparatorului final. Asta inseamna recoltat manual. Ai recoltat vreodata? E o sedinta hardcore de acupunctura! Ca s-o vinzi prelucrata deja trebuiesc facute investitii: camere frigorifice/uscatoare/prese. Asadar, din punct de vedere al unei posibile oportunitati de afaceri, materialele de pe google iti ofera ceea ce conteaza mai putin: informatii despre material saditor si despre costuri de intretinere a culturii. Pana la desfacere mai sunt costurile de care zic eu mai sus si care conteaza mai mult decat primele. Spor. |
#4
Posted 08 January 2013 - 10:11
@Batranelul ... chiar ma intrebam daca ai sa il ajuti pe colegul interesat, avand in vedere ca ai produs/vandut ceva catina.
Eu nu sunt expert, doar am cautat un pic pe google, sa ii dau un impuls, sa vada ca se gaseste cate ceva si pe google. Imi imaginez ca pentru procesare iti trebuie investitie in aparatura, etc. Spune-mi daca stii ceva de subventie, nu am reusit sa gasesc decat ceva 200eu/ha. Nu stiu daca este precisa informatia. Si ince conditii o primesti. Mersi. P.S. Felicitari pentru ce faci. Avem atat potential in agricultura, e adevarat, ne lipsesc si banii, dar... eu as fugi din Bucuresti ca focu' Poate ne spui si cum ai facut. Ce suprafata ai avut, inceputul, ce randament ... cateva detalii ... |
#5
Posted 08 January 2013 - 10:51
Plantatia de catina este in familie.
Nu stiu nimic de subventie - tehnic nu e a mea ci a unui alt membru al familiei. Eu l-am ajutat doar cu documentarea la momentul infiintarii (gasit/procurat material saditor) si acum cu o parte din desfacere. Pentru ca preturile sunt derizorii daca incerci sa vinzi cantitati mari, recoltam doar manual (pana acu vreo doi ani numai pentru uz personal/familial), desi plantatia are vreo doua hectare. Oricum graba nu e - plantatia e pe rod, inca vreo 15-20 ani, timp in care lucrurile pot evolua si pozitiv. Partea buna este ca plantatia nu are nevoie de lucrari de intretinere deosebite. Adica noi bagam o prasila mecanica la an. Si nici aia in fiecare an. Am facut la inceput, pana sa intre pe rod. Ceea ce pot ... sugera (ca nu dau sfaturi) este sa nu va apucati de asa ceva daca nu aveti rezolvata partea de desfacere. Cam in 3 ani intra pe rod, in 5 ani are deja rod multumitor. Nu va pot confirma/infirma informatiile de mai sus in legatura cu cantitatea de boabe la hectar ca nu am recoltat niciodata in intregime, cu atat mai mult nu am recoltata doar boabe. Si sa va ganditi serios la partea de recoltare: manual e de preferat desi e mult mai scump. Metodele mecanice (vibrare) in principiu duc la recoltarea boabelor rascoapte/uscate/inghetate, cele mai sanatoase boabe ramanand pe planta. . Noi le recoltam cu taierea crengutelor si asta din mai multe motive: odata cu recoltarea facem si o taiere/curatare a plantelor, si nu in ultimul rand, boabele pe crengute rezista cateva zile si pot fi transportate fara sa le distrugi. |
#6
Posted 23 February 2013 - 12:44
Stie cineva ceva despre utilaje de prelucrare? se gasesc in Romania? preturi?
|
#7
Posted 22 October 2013 - 21:50
#8
Posted 24 October 2013 - 22:04
la ce distanta se planteaza in cazul in care vreau sa o folosesc pt ingradire?
|
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users