Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
casa verde 2024

Intrerupator cu N - doza doar cu ...

Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata
 Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...
 teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN
 Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD.
 

Pompa batuta manual

- - - - -
  • Please log in to reply
259 replies to this topic

#145
nicoretro

nicoretro

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 896
  • Înscris: 12.12.2011
Sunt posibile ambele variante. Dar cel mai probabil, daca zici ca fantanile sunt de 10m, acolo e nivelul panzei .. Altfel nu cred ca sapau "batranii" pana la 10m daca apa ar fi fost mai sus..

Nu prea inteleg cum ai reusit sa tragi tot din teava? daca nu era apa...cum ai facut? sa nu se infunde gaurile acum ca nu mai e nimic in ea...

Pompa manuala pe care o ai trebuie sa functioneze bine, altfel nu vei trage nimic. Mie mi s-a intamplat. Garnitura pistonului era f uzata si nu facea suctiune destula(am refacut garnitura si a mers). Eu bagasem ruleta pe teava...si aveam apa...deci eram sigur ca sunt unde trebuie. La asta trebuie sa ajungi si tu. Sa bati pana cand ai apa in teava. Dar trebuie sa ii dai si timp sa se infiltreze in teava. Eu am incheiat bataia seara...si a doua zi dimineata aveam apa in teava.

#146
steldico

steldico

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 10
  • Înscris: 27.11.2011
Multumesc pentru raspunsul prompt.
Deci sa o luam in ordine pompa de mana e cumparata noua am si garnitua de rezerva de piele sigur trage e probata daca dau de 20ori la ea si dupa o desfiletez de pe teava se aude vidul creeat cum scapa, de curatat teava pe interior mi a luat ceva timp am bagat apa continu pe sus si am tras o inclusiv si cu compresorul cu aer pana iese doar apa ce o introduc curata. La masuratoarea cu ruleta da fix cat mi a ramas teava dupa ce am taiat partile deteriorate de la bataie si daca ma uit atent in teava cu lanterna se vede partea din spate a conului si teava curata. Prin toata curtea balteste apa numai in teava nimic. Am bagat presiune pe teava 4 atmosfere de iesea pe langa ea apa parca clocotea deci nu e infundata teava, sper sa mai bat 3 m si sa ma bucur de rezultat ca tare greu intra in pamant.

#147
nicoretro

nicoretro

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 896
  • Înscris: 12.12.2011
Din ce am mai citit si eu(nu ma pricep prea tare) panza freatica poate fi marginita de straturi de argila/huma... in care bataia e foarte grea. Este un semn si faptul ca apa in fantana de 10m urca pana la 2m...panza freatica e izolata de stratul impermeabil de huma. E doar o presupunere, repet ca nu sunt specialist in domeniu.

#148
caps_lock

caps_lock

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 11
  • Înscris: 25.07.2011
Salutare ,
Urmand etapele lui Nicoretro si indrumarile voastre am reusit in cele din  urma sa dau de apa,adica :
1.am sapat o groapa de 5m adancime si 120 cm diametru.
2.un meserias mi-a sudat varful, am dat gauri de 6 in teava pentru sorb pe o lungime de  circa 90cm.(am avut 2 tevi de 1 1/2  la 6m lungime).
3.m-am apucat de batut la baros cu doi prieteni  dimineata si la ora 15 aveam in pamant 10.3m de teava(un vecin are o pompa batuta la 10m+5groapa la cca 300 m de mine) , la fiecare 20 de baroase invarteam de teava ,ne-am oprit am taiat teava indoita ramanand afara mai mult de un metru si ceva  am verificat si aveam pe teava 3.70m de  apa.
4.urmatorul pas a fost betonarea, dupa 2 zile s-a uscat  am sudat un stut de 1 1/2 si am montat  o pompa imprumutata pe filet in gaura la 5 m si am pompat pana s-a limpezit apa.(pe teava este 5.20m de apa acum)
5.am cumparat un hidrofor marca T.I.P 1200/25
Date tehnice
Puterea motorului electric 1.200 Watt
Înălţimea maximă de ridicare 50 m
Adancimea maximă de absortie 9 m
Debit maxim 4.300 l/h
Corpul pompei  fontă
Racord pe partea de aspiraţie  1" cu filet interior
Racord pe partea de presiune  1" cu filet interior
Cablu electric de conectare 1,5 m
Volumul rezervorului de presiune 24 l
Pana aici toate bune si frumoase  ,partea pe care eu o consideram cea mai simpla "montarea hidroforului"  ma omora ,nu am mici cea mai mica idee cu ce sa incep sau daca hidroforul achizitionat de mine este bun pentru alimentarea unei bai bucatari si a unei mici gradini,la un meserias nu pot sa aplelez momentan din lipsa $$ asa ca orice sfat este binevenit,eventual o schema cat mai detaliata ,la capitolul asta sunt 0.

Va multumesc.

#149
keta

keta

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,834
  • Înscris: 31.12.2007
Hidroforul este bun pentru ce ai nevoie. Sa ai graija sa nu ramai fara apa ca e pacat sa-l strici.

#150
steldico

steldico

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 10
  • Înscris: 27.11.2011
Iauzi ai dat de apa ...bravo, eu nimic ramane sa mai bat vreo 3metri la cei 6, o faza tare este ca acum cateva zile m am pus si am tras de teava inapoi vreo 1,5metri si ce sa vezi acum cu ploile am facut inundatie acolo unde am batut o scot apa cu galeata numai in teava nu intra e goala mmmm sa mori de nerviiiii, sper sa fie si apa mai jos mai am pana la ai 10metri da cat priveste de batut cand vezi cat de greu intra i ti vine sa te lipsesti.

#151
anutei

anutei

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 27.10.2009
am un put forat si tubat cu teava de plastic cu diametrul 3oo mm cu adincimea de 7m si cca 1,5m de apa in el .cu o pompa submersibila scot vreo 100 de litri de apa dupa care astept 30 de minute ca sa se adune din nou apa in el. daca as etansa capatul de sus foarte bine s-ar putea crea in stratul de apa acel vid care sa adsoarba apa la fel ca la tevile astea batute?

#152
Inginerul_bv

Inginerul_bv

    CNC programming Engineer

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,253
  • Înscris: 12.03.2010

 caps_lock, on 31 martie 2013 - 23:56, said:

orice sfat este binevenit,eventual o schema cat mai detaliata ,la capitolul asta sunt 0.

O schema nu stiu sa-ti fac dar eu am pus asa: Supapa de sens la intrare, stut si teava din figura de mai jos, la capatul careia se afla un sorb cu supapa de sens si sita. Se vede si in poza.
Mai departe, la iesire, poti pune reductie de la un toll la 3 sferturi sau poti sa mergi cu un toll ca sa ii usurezi munca hidroforului. S-ar putea sa fie nevoie sa umbli la presostat. Al meu era setat din fabrica sa porneasca la 1,5 bar si sa se opreasca la 2 sau 2,5, nu mai stiu. Acum l-am reglat sa plece la 2,5 atmosfere si sa se opreasca la 3,5, asa ca nu se mai opreste odata ce-am deschis un consumator.
Cand bagi furtunul pe teava, ridica-l si coboara-l consecutiv de cateva ori pana cand simti ca s-a ingreunat, semn ca s-a umplut cu apa, asta pentru ca sa nu mearga pe uscat prima oara cand ii dai drumul.
Totusi, daca ai dat de apa, ar trebui sa-i faci deznisipare acum, si-anume sa bagi una bucata compresor pe teava ca sa scuipe afara tot noroiul si sa curete zona in jurul tevii. Practic atunci cand ai reusit sa cureti tot nisipul din zona tevii, vei avea apa din belsug, cel putin asta se intampla la mine. Am scos si 24 de ore in continuu si nici vorba sa sece. La inceput, desi a fost curatata teava, mi-a scos si mie nisip vreo luna si ceva. Posted Image
[ http://img16.mercador.ro/images_mercadorro/7844628_1_644x461_kit-furtun-aspiratie-pentru-hidrofor-brasov.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Edited by Inginerul_bv, 28 April 2013 - 08:26.


#153
nicoretro

nicoretro

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 896
  • Înscris: 12.12.2011

 anutei, on 28 aprilie 2013 - 08:06, said:

am un put forat si tubat cu teava de plastic cu diametrul 3oo mm cu adincimea de 7m si cca 1,5m de apa in el .cu o pompa submersibila scot vreo 100 de litri de apa dupa care astept 30 de minute ca sa se adune din nou apa in el. daca as etansa capatul de sus foarte bine s-ar putea crea in stratul de apa acel vid care sa adsoarba apa la fel ca la tevile astea batute?
s-ar putea...dar volumul de aer din put e foarte mare....vidul creat de scoaterea unui volum mic de apa e posibil sa nu aiba o forta prea mare. Etansarea putului ar trebui sa fie perfecta de sus pana jos.
Sa sti ca mi-a trecut si mie prin cap ideea asta....merita incercat, daca nu e costisitor.

#154
fibo1970

fibo1970

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 13.05.2013
am o pompa de gradina pe 1 1\2 toli batuta la9.5 m si am dat gauri la 1m apa pe teava am cam 4 m vreau sa stiu daca am dat multe gauri

#155
sandy76

sandy76

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,058
  • Înscris: 20.10.2008
-Tu stii ca noua nu ne spui, uitate si tu pe aici:  http://forum.softped...-batuta-manual/

#156
ionut27

ionut27

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,962
  • Înscris: 30.11.2008
Eu am locuit in zona Buzaului unde exista multe astfel de pompe facute prin teava batuta in pamant. Acolo panza freatica este pe la 10,5 metri. Acum trei ani am batut si eu una la parintii mei. Iata cum se procedeaza in zona : Se sapa o groapa de aproximativ 1,2*1.2 metri si adanca de 4 - 5 metri. Apoi se sapa cu un sfredel, (un fel de burghiu sudat de o teava care de invarte si se scoate mereu pentru a fi curatat de pamant). Se sapa cu acest sfredel pana se ajunge la pietris. Apoi se bate teava propriu-zisa: o teava galvanizata de un tol si jumatate  careia i se sudeaza la cap un varf foarte dur pentru a putea sparge si piatra la nevoie. Apoi de la varf se dau gauri in functie de cat de lata este panza freatica. Inainte, am intrebat un tip care a sapat fantani si a batut zeci de pompe la viata lui si mi-a spus sa nu dau gauri pe o lungime mai mare de 1 metru, ca panza freatica nu este mai lata de atat. Mi-a recomandat sa dau gauri de 4. In 90 cm lungime a trebuit sa dau 400 de gauri! Teava astfel pregatita, se umple cu sare grunjoasa pana trece de gaurile date si incepe sa se bata. Acolo, daca ai bautura, nu duci lipsa de oameni, o damigeana de vin si in cateva ore este batuta! Pe masura ce intra in pamant, teava se rasuceste pentru a ”rupe” din perete. Daca se stramba de la bataie, se mai taie din ea si se sudeza alta (atunci cand teava este incinsa de la sudura se topeste o bucata de smoala in acea zona pentru a nu rugini ). Din cand in cand, pe teava se introduce o sarma de fier legata cu o sfoara pentru a se vedea daca s-a umezit (atunci s-a ajuns la panza freatica). Se mai intampla ca sa se ajunga la un strat de clisa umeda si teava sa se infunde. Pentru acest lucru se foloseste un sfredel sudat de o o sarma care se introduce pe teava si aduna toata mizeria apoi se pune iar sare. Nu se toarna niciodata apa in teava inainte de a da de apa! Dupa ce se ajunge la stratul de apa, se ataseaza o pompa manuala din inox care se gaseste prin oborul din zona si costa vreo 2 milioane, se toarna apa pe teava pana se umple si apoi se trage pentru a se forma o ”copca”. Apoi se mai bate putin teava.
Atentie: Pompa aceea manuala nu trage de la o distanta foarte mare. La mine pe la 9 m abia tragea. Am taiat 2 m din teava si atunci scotea jet puternic cu mult nisip. Am tras vreo luna manual pana s-a limpezit si apoi am pus hidrofor. De atunci, nu am reusit sa o ”sec”, indiferent cat de mult am udat in gradina!
Sper sa foloseasca cuiva aceste informatii!

Edited by ionut27, 13 May 2013 - 23:35.


#157
alexgornet

alexgornet

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 4
  • Înscris: 14.05.2013
Rog sa ma ajutati su sugestii! Am sapat fantana cu tuburi de 70 cm interior pana la 14 m unde am gasit un izvor superficial care imi da 300 litri de apa pe zi. Apoi am forat inca 16 m tubati cu teava pvc portocalie cu diametru 200 mm. Echipa nu a mai putut avansa deoarece a gasit un strat de nisip cu argila atat de moale ca nu mai statea in sapa. Au incercat cu o pompa de denisipare cu supapa ( lingura sau seringa ) dar fiind un amestec lipicios nu iesea decat un pumn de noroi. Asa ca am ajuns la 27 m si nu am decat apa de la suprafata...insuficienta pentru nevoile irigatului ( 5000 l pe zi)., Am incercat sa scot mâlul si folosind metoda compresorului de aer dar apa iesea destul de curata si la 400 litrii scosi am luat 4 pumni de nisip... Ce metoda mai pot folosi? Pot bate teava? In ce conditii? avand in vedere ca trebuie bagata prin teava de PVC 16 m nu flambeaza? Am multe intrebari legate de asta. Daca are cineva vreo idee il rog sa imi dea un mesaj pe telefon " PENTRU FANTANA" si il sun eu imediat sau sa imi scrie aici. MUltumesc mult anticipat.

Locuiesc in prahova langa valenii de munte si am tel. 0752241588 sau 0244 419 086

Edited by alexgornet, 14 May 2013 - 06:50.


#158
alexgornet

alexgornet

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 4
  • Înscris: 14.05.2013
@keta - va rog dati-mi un nr de tel. ca sa va intreb ceva urgent pentru fantana mea. Daca nu doriti sa fie afisat pe forum lasati un mesaj la 0752241588. Multumesc mult. Doresc sa hotarasc acum ceva si neavand experienta...pot gresi. Multumesc

#159
dobrotescunicol

dobrotescunicol

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,872
  • Înscris: 30.08.2003
Încerc să fac un puț din țeavă bătută. Am făcut două încercări. Sper să aveți răbdare să citiți și pe cît posibil să mă ajutați.
1. Știind că pînza freatică din zonă este la 8m, am săpat o groapă de 3,5 metri,  să-mi fie mai ușor la bătut și să mă apropii de oglinda apei ca să pot folosi pompa. S-a săpat foarte greu, de la 2m în jos, doar cu tîrnăcopul s-a putut înainta. Săparea a durat 3 zile și nu am dat de piatră ci doar de humă compactată. Am asigurat pereții gropii cu popi, am făcut pod de lemn deasupra. Am făcut groapa largă ca să pot lucra în interior, să pot suda.
Am cumpărat 12m țeavă zincată, de 1 1/2", cu peretele gros. Am bătut-o pînă la aproximativ 6,5m adîncime (2 metri sub nivelul gropii). A fost foarte greu. După ce a intrat 1,5 metri, nici gînd să o mai pot învîrti cu mox-ul. Am luat 2 clești heavy-duty și am pus doi oameni să învîrtă simultan. Totuși, la 6m adîncime nu au mai putut învîrti. Țeava se bătea foarte greu și înainta puțin. De la adîncimea 6,5m (3m sub nivelul gropii) n-a mai înaintat deloc și nici n-au putut-o învîrti 3 oameni cu 3 clești simultan.
Am decis s-o scot. Am adus un winch care poate ridica 11tone, am legat țeava cu lanț-ul. Foarte greu am reușit s-o scot, s-a rupt lanțul de cîteva ori deși era în 6, winch-ul deși poate ridica un camion cu încărcat cu nisip, se proptea în țeavă de s-au mirat toți care au asistat. Am recuperat țeava dar era deformată, inutilizabilă.
2. Am cumpărat altă țeavă, am făcut alt cap de la strung, și m-am apucat de bătaie. Am mai adîncit puțin groapa să mă apropii și mai mult de oglinda apei. Am bătut pînă a ajuns la 7m adîncime (3,5 m în pămînt). De aici, nici această țeavă n-a vrut să mai înainteze semnificativ sau să se învîrtă. Știind că oglinda apei este la doar 8m, după credința mea mă aflam deci la 1m de apă, am continuat să bat cu încăpățînare și disperare. În mod suprpinzător, deși țeava a făcut floare, nu s-a curbat. Înainta cîte 2-3mm la 30 bătăi. Am bătut așa 1 jumătate de zi și am reușit să mai înaintez 30cm în adîncime, însă am pierdut 30cm de țeavă din cauza florii care s-a făcut la bătaie. În acest punct eram gata să cedez, însă faptul că totuși înainta m-a făcut să continui. A doua zi am chemat mai mulți oameni din sat și cu baroase am continuat să batem. După 10minute, toți erau de părere că țeava nu înaintează și vroiau să renunțe. Am insistat să batem în continuare și după 6ore am reușit s-o duc la 8,2m (măsurați cu firul cu plumb băgat în țeavă), cu pierderi considerabile prin înflorirea țevii în locul de bătaie. A trebuit să sudez un alt segment, am sudat întărituri pe 60cm.
Crezînd că  vîrful țevii posibil să fi ajuns la apă însă poate nu s-a topit sarea din ea, am băgat apă cu furtunul pe țeavă în speranța de a topi sarea. Am dus capătul furtunului cu presiune pînă în vîrful țevii și s-a format un fel de ejector care a scos sarea afară. Suprinzător, oricîtă apă turnam cu furtunul toată se ducea în pămînt.
Peste încă o zi, cu firul cu plumb am încerca să văd dacă este apă în țeavă (crezînd că mă aflu cu 20cm sub cei 8m la care teoretic ar trebui să fie apă în zonă - verificat cu firul cu plumb la 2 puțuri ale vecinilor măsurat cu ruleta). Erau 20cm apă în vîrful țevii însă nu pot spune dacă e din cea turnată de mine cu o zi înainte sau nu.
Am chemat iar oamenii și am mai bătut cîteva ore, am ajuns la 8,5metri. Am înaintat 30cm în multe ore de bătut la baros de 10kg, a înaintat extrem de greu. Apa din vîrful țevii a crescut la 60cm. Văzînd că a crescut apa, bucuros am zis că probabil am reușit să înțep pânza freatică și probabil nu este vorba despre apa turnată de mine în ziua anterioară.
Am  tăiat țeava la cîțiva m sub nivelul solului și am montat o pompă manuală de la Dedeman (între pompă și apă sunt aproximativ 6,5m. Am dat la pompă aproximativ 5 minute dar nici urmă de apă. Am demontat pompa, am verificat garnitura, supapele pompei, montat iar, dat la pompă, insistat, insistat, nici urmă de apă.
Am zis că poate o fi slabă pompa și nu poate urca 6,5m, am introdus deci pe țeavă un ghemotoc de hîrtie legat cu ață subțire și agățat de un burete suspendat în țeavă. Ghemotocul stătea astfel în țeavă, suspendat la aproximativ 3m de oglinda apei. Aș am dat la pompă 5 minute, apoi am demontat pompa să văd dacă s-a udat hîrthia. Era uscată.
Am luat un păhărel, l-am legat cu sfoară și m-am apucat să scot apa din vîrful țevii cu păhărelul cu sfoara (în speranța că se va goli vîrful de apă și voi fi deci convins că totul e un eșec). Am scos apă cu paharul pînă am reușit să strîng 4 litri de apă într-o găletușă, însă deși nivelul apei din vîrful țevii a scăzut 10cm, peste 30minute s-a ridicat și a redevenit același. N-am reușit deci să aflu nimic (cu o zi înainte am turnat cu furtunul sute de litri, probabil or fi acumulați jos acolo... Nici măcar nu s-a golit țeava așa cum mă așteptam. Asta m-a intrigat. Dacă e din apa turnată de mine, cum oare nu s-a dus în pămînt? Dacă e pînză, cum oare crește nivelul așa greu?
Nu reușesc să-mi dau seama ce se întîmplă. Nu am pompă electrică. Mă gîndesc că este posibil să tragă aer fals pe la suduri sau apa din vîrful țevii să fie acumulată acolo în nisip, din cea turnată de mine și deci să n-o poată scoate pompa nevenind din pămînt alta cu care să poată fi înlocuită. Cu pompa manuală nu pot scoate nici un strop, deși cu firul cu plumb măsor 60cm apă în țeavă și pot scoate cu paharul.

Edited by dobrotescunicol, 17 May 2013 - 06:05.


#160
ionut27

ionut27

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,962
  • Înscris: 30.11.2008
Ai pus apa in pompa inainte sa tragi? Trebuie sa pui apa sa o amorsezi!

#161
dobrotescunicol

dobrotescunicol

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,872
  • Înscris: 30.08.2003
Pompa este cu autoamorsare. Am încercat și am pus apă, am amorsat-o manual, dar tot nu poate scoate.
Azi am măsurat cu bățul și a scăzut nivelul apei din vîrful țevii cu 5cm. Cred că nu este izvor ci doar o acumulare de apă acolo.
Mă pregătesc să abandonez.

#162
keta

keta

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,834
  • Înscris: 31.12.2007
Imi pare rau de munca depusa de tine si prietenii tai, dar din pacate pentru tine apa nu este acolo unde bati tu teava. Cum ai ales locul ?,

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate