Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...
 Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...
 Renault Android

Recomandare bicicleta e-bike 20&#...

Bing-Content removal tool

Nu pot accesa monitorulsv.ro de l...
 Cum sa elimini urmele de acnee?

Wc Geberit

Routere detinute in trecut si in ...

Teii din fața casei
 

Cele mai bune/proaste C.R.T. (tuburi cinescop) produse

- - - - -
  • Please log in to reply
26 replies to this topic

#1
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,222
  • Înscris: 13.06.2004
Care au fost cele mai bune/proaste tuburi cinescop (C.R.T.-uri) produse vreodată?
La capitolul cele mai bune am auzit că au fost "Philips/Valvo" și "Zenith" (S.U.A.) + "Videocolor" (divizia europeană a "Zenith"-ului). "Sony" cu a lor <<Trinitron>> au cam dat chix în anii '80, dar alea din anii '90 au fost bune. "National-Panasonic/Matushita" iar au fost bune: a mers un tv de la bunicul meu din 1994 până acuma - tv-ul a fost tras pe dreapta; iar unele tv-uri Național V.S. 43-614 dotate cu cinescoape japoneze au ținut de asemenea mult.
Cele mai proaste am auzit că au fost alea color sovietice produse în Ucraiana (cică tuburile delta sovietice erau mai bune decât alea in-line) + toate sovieticele produse după 1986-1988. Despre "Telefunken" iară nu am auzit de bine.

#2
SuperDuper

SuperDuper

    Crushed

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,295
  • Înscris: 25.04.2006
Alea "delta" rusesti le-am vazut mergand dupa ani si ani de zile... cele de tip "PrecisionInLine" insa, aduse din Moldova, mureau intr-un an. Cate un catod, asa, aleator...

#3
dygey

dygey

    Al dracu' Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,652
  • Înscris: 13.10.2009
vorbim de alb/negru sau de color? sau de ambele?

de Telefunken stiu ca mergeau bine. chiar si dupa ani de zile cand nu mai aveau puterea "ca in prima zi", o supravoltare facea minuni adaugand cativa ani la "viata" tubului.
de productie "recenta" (aprox. 2-6 ani) sunt unele facute in cehia, nu retin momentan marca, dar o sa revin cu mai multe informatii. sunt folosite in tv Arctic, Beko si Hyundai. merg de rup nu alta.
la fel de durabile, dar cam rare pe la noi, mai sunt unele grecesti Lite-kineskopas.
cele alb/negru se impart in doua categorii romanesti si japozeze (bune) si restul. am dat de un tub romanesc folosit 24 de ani si avea inca imaginea ca in prima lui zi, fara "artificii" de supravoltare, regenerare &co.

#4
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,289
  • Înscris: 07.02.2003

View Postdjl, on 16th January 2011, 03:33, said:

"Sony" cu a lor <<Trinitron>> au cam dat chix în anii '80, dar alea din anii '90 au fost bune.
Sunt cele mai bune crt-uri la ora actuala, lumea a trecut peste inconvenientul cu cele 2 liniute fine de stabilizare a grilei. Lipsa lor cred ca a generat probleme in anii 80.

Edited by andreic, 16 January 2011 - 10:39.


#5
Mocebon

Mocebon

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,625
  • Înscris: 06.10.2006
Am avut si eu acum cativa ani un monitor cu trinitron pe el.
Bun, da' greu...

Am un TV Nippon pe care nu prea il mai folosesc, nu stiu ce tub are pe el, dar in 5-6 ani n-a avut nici cea mai mica problema.

Edited by Mocebon, 16 January 2011 - 11:00.


#6
mihaicozac

mihaicozac

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,545
  • Înscris: 05.12.2005
la capitolul proaste, se pot adauga Nokia, toata gama, cu celebrul defect de defocalizare la curent anodic mare, si Sony Wega, urmasul Trinitronului, la care pica cate un catod in functionare, si trebuia sa ciocanesti in gat sa o ia din nou.
trinitroanele clasice au fost cele mai bune tuburi fabricate vreodata, reparam dupa revolutie unele de 43cm, cu tiristori GTO, si ma minunam de calitatea imaginii; in afara de seria de 66cm de prin anii 95, la care cadea tunul de verde prematur.

#7
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,222
  • Înscris: 13.06.2004
@dygey: eu am folosit din 1987 până în 2000 un tv alb-negru Sirius 208. Avea o claritate a imaginii mamă-mamă. Bine, cinescoapele alb-negru aveau o definiție mai bună decât cele color "în-line", pentru că imaginea se forma pe puncte, nu pe linii (nu am văzut niciodată un televizor color cu tub delta în stare de funcționare). De asemenea, am moștenit după moartea unei rude un tv "Sirius" 252? produs prin 1978, care încă avea o imagine decentă; dacă 208-le a scăpat, ultimului i-am făcut vânt :down: (mă disprea programatorul ăla prost). Cică în anii '80 au fost ceva probleme cu televizoarele alb-negru românești, din cauză că traful de rețea era supravoltat și distrugea cinescopul.

#8
theMisuser

theMisuser

    Cetatean European.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,104
  • Înscris: 25.02.2007
CRT-urile care se consumau repede din cate-mi amintesc consideram ca e vina CRT-urilor.
Existau montaje de 'protectie' a tuburilor, prin incalzirea lor inainte de pornirea restului de circuite dar din experienta mea, pus un circuit de pe un tv a/n cu integrate dupa ce s-a dus tubul pe un ecran de la un batran tv cu lampi a mers gramada de ani ok. Mai multi ani decat i-a luat tubului initial sa se coaca.

Or mai fi si alte posibilitati, da' a mea la prima mana asta e. Bad tubes.

#9
unchiujim

unchiujim

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,294
  • Înscris: 01.04.2007
traf de retea aveau doar Sport-ul. celelalte (de pe la 1984 )au un autotrafo de retea. probleme e ca la tv AN pe tranzistorizate inalta tensiune apare instantaneu-filamentul fiind inca rece . in urma acestui fenomen viata tubului catodic reducandu-se drastic. solutia este preincalzirea filamentului sau intarzierea aparitiei inaltei tensiuni pana la incalzirea filamentului.foarte proaste au fost si tuburile rusesti A-N  folosite prin anii 90.ma refer si la cele de pe care efe4ctiv sevscutura grafitul pe placa cu circuite..... :thumbdown:

Edited by mister_rf, 16 January 2011 - 17:30.
EVITA CITAREA TEXTULUI ANTERIOR !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


#10
dygey

dygey

    Al dracu' Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,652
  • Înscris: 13.10.2009
long post, may become very boring!

@djl: trafuri de retea supravoltate...n-am intalnit. cred ca la trafo linii te referi tu.
tuburile crapau datorita unui amplificator video prost reglat, tensiunii de filament prea mare sau tensiune anodica prea mare. de asemenea si un transformator de linii defect sau alte condensatoare din circuitele de la tubul cinescop pot deteriora serios tubul. se rezolva foarte usor treaba asta coborandu-se tensiunea de lucru de 175V la 160-165V din semireglabilul de pe sursa si inlocuind rezistenta de 6,8ohm de pe filament cu una de 10ohm.
probleme mari mai erau la cinescoapele foarte vechi cu masca nealuminizata , si fara electrod de focalizare (doar cu capcana de ioni-tub de tip tetroda) care se defectau repede din cauza ca ionii care scapau de capcana ardeau stratul de luminofor de pe masca.

cele mai bune tuburi au fost Valvo, produse in RFG (Germania de Vest) si Toshiba, facute in Japonia (care mai nou sunt fabricate de cei de la Orion, in Thailanda), Tesla (Cehoslovacia, licenta Toshiba) si Unitra (Polonia, tot licenta Toshiba).
ca si bunicele, ar fi Videocolor (Franta), folosite in televizoarele romanesti Hermes.
cele mai proaste au fost Thomson, produse in Franta.
toate au fost intalnite la noi pe Telecolor si Cromatic, insa cel mai des Toshiba.au fost montate pe ele si Tesla si Unitra, insa putinte dintre acele aparate au ajuns si la populatie,cele mai multe dandu-se in sistem P.C.R. (pile, cunostinte, relatii), practica des intalnita mai ales la vremea respectiva.

putin OFF:
legat de ce spuneai tu mai sus, sirius-ul este probabil unul dintre cele mai bune si durabile televizoare romanesti alb/negru produse vreodata.
cand vorbesc de sirius ma refer la cele mai recente, cu sasiul orizontal cu module si blocul de alimentare separat. aceasi schema a fost folosita apoi si la tv Olt, Snagov, Diamant, General, etc.
dovada fiabilitatii si consumului redus al acestui sasiu este ca a fost folosit foarte mult pentru export, la marcile Safir, Diamant 248 si Diamant 2313.
pentru mai multe, trage cu ochiul AICI.

erau bunicele si primele sirius-uri, cele cu sasiu vertical monobloc, dar acolo era chestie de noroc.
il nimereai bun - tinea 30+ ani (am vazut doua d-astea,folosite dar ingrijite, mai mare dragul).
il nimereai prost...asta e, bagai piese ca la balamuc, daca aveai noroc si gaseai defectul.
astea monobloc au fost exportate si in China (deh, ca intre tovarasi) data fiind fiabilitatea mare a cinescoapelor romanesti de atunci. pe langa fiecare televizor plecau si trei sasiuri de rezerva, ce se defecta pe parcurs se inlocuia cu totul daca defectul era mai mare de o siguranta/un tranzistor/traf de linii/BU205 ars.

avanataje: durata de viata >10 ani fara reparatii "majore". imagine clara cu plaja larga de reglaj a luminozitatii si contrastului, foarte stabila (si cele cu baleiaj vertical cu BD-uri si cele cu TDA), sunet puternic si fara distorsiuni, rezistenta mare la variatii si caderi de tensiune.
calea comuna de FI era bine gandita, rar intalneai brum intercarrier, adica zgomot pe sunet cand imaginea era prea alba (boala des intalnita la etajele A.F.I.C.C. din unele televizoare), selector de canale puternic cu sensibilitate mare.

dezavantaje: in primul rand programatorul si suportul acestuia.apoi condensatorul de 100+100uF de pe blocul de tensiune (nu se ducea foarte des, dar daca il schimbai odata, a doua oara se dezlipea cablajul), celebrul BU205 care se ducea dracului intr-o veselie datorita radiatorului subdimensionat de pe acest sasiu si a condesatorului de recuperare de 2,4nF/1000V, si mai celebrul condesator de 10nF de pe focalizare pe care puteai sa-l masori de 10 ori si iti arata ca e bun iar el era dus (cine stia de el nu-l mai verifica, il zbura direct.plus ca ardea si rezistenta de 560ohm), traful de linii la care se ducea inalta si decat s-o schimbi mai bine puneai altul cu totul (si aici se dezlipea cablajul) si ca sa inchei glorios, convertorul de FI CCIR/OIRT, pe care trebuia sa-l fixezi zdravan cu cositor de modulul FI sunet, prietenii stiu de ce.

Edited by dygey, 17 January 2011 - 07:01.


#11
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,222
  • Înscris: 13.06.2004
Da, trafuri de linii am vrut să zic.

#12
sorin02a

sorin02a

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 292
  • Înscris: 26.08.2006

View Postandreic, on 16th January 2011, 10:36, said:

Sunt cele mai bune crt-uri la ora actuala, lumea a trecut peste inconvenientul cu cele 2 liniute fine de stabilizare a grilei. Lipsa lor cred ca a generat probleme in anii 80.
Si DiamondTron de la Samsung, tot cu 2 liniute, il trecem la bune. A propos, este interesat careva de el pe monitor de 17 inch SyncMaster NF?

#13
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,289
  • Înscris: 07.02.2003
Au copiat si ei tehnica de stabilizare se la Sony dupa ce le-a expirat patentul sau sunt mai vechi in colaborare ?

edit - am gasit: Mitsubishi makes the Diamondtron under license from Sony - the subtle differences (according to Mitsubishi) are improvements in the electron gun design for spot uniformity over the CRT face. Also, for the time being, Mitsubishi has tried to introduce Diamondtron tubes in sizes which are not available as Trinitrons - to keep from directly competing, and (ostensibly) to address niches which other sizes can't address. Deci e pe licenta.
http://arcadecontrol...eous/crtfaq.htm

Edited by andreic, 17 January 2011 - 13:47.


#14
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,222
  • Înscris: 13.06.2004
În ceea ce privește cinescoapele alb-negru rusești din anii '90, bunicul meu a avut (l-a scos în stradă) un Diamant 213B de prin 1990-1991 care am impresia că avea cinescop rusesc. Vreau să zic că la acel Diamant 251 din 1978? cu cinescop românesc se vedea muuult mai bine + că avea ceva tente de negru, pe când ăla din 1990-1991 era pur gri.

#15
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,222
  • Înscris: 13.06.2004
Dar "Siemens" a fabricat vreodată cinescoape, și dacă da, cum erau?

#16
mihaicozac

mihaicozac

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,545
  • Înscris: 05.12.2005
eu nu tin minte sa fi vazut cinescoape Siemens in vreun televizor. TV-urile lor (ca si varul Blaupunkt) aveau tuburi Valvo (Philips), ITT sau Videocolor, mai rar japoneze.

#17
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,222
  • Înscris: 13.06.2004
Cred că şi "Hitachi" au fost bune.
"Toshiba" am la <<Telecolor>> 3007. Destul de bună imaginea. Şi cred că au fost durabile.

Edited by djl, 05 February 2017 - 20:01.


#18
Prien

Prien

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,877
  • Înscris: 11.12.2006
dygey
Wau, se simte un adevarat meserias, care are experienta garla. Ma bucur.

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate