Tuci fonta
Last Updated: Nov 27 2020 14:30, Started by
d-ardeleanu
, Jan 13 2011 14:36
·
0
#1
Posted 13 January 2011 - 14:36
Salutare !
asta-vara trecand pe langa un targ de artizanat etc., mi-am luat un ceaun (cu pirostii) din fonta, sa gatesc la munte in el, dar, dupa fiecare folosire rugineste ca naiba; l-am frecat cu slanina dar asta e o solutie temporar valabila, exista si alta metoda sa-l fac sa nu mai rugineasca intre utilizari ? |
#2
Posted 13 January 2011 - 14:45
Cred ca e mai putin important ca rugineste, eu unul nu as mai minca din el. Solutie nu ai in afara de a-l da cu ulei/slanina atunci cind il depozitezi. Ca idee, daca se lipeste magnetul de el, nu e prea recomandabil sa il folosesti pentru fierbere/prajit.
|
#3
Posted 13 January 2011 - 14:49
Te-ai păcălit, eu n-am văzut în viața mea ceaun să ruginească.
Du-te și ia altul, de data asta de la țigani. |
#4
Posted 13 January 2011 - 14:53
E fontă nesmălțuită, asta-i tot. Se formează strat „de protecție” în timp :).
ionut76, on 13th January 2011, 14:45, said: Cred ca e mai putin important ca rugineste, eu unul nu as mai minca din el. Solutie nu ai in afara de a-l da cu ulei/slanina atunci cind il depozitezi. Ca idee, daca se lipeste magnetul de el, nu e prea recomandabil sa il folosesti pentru fierbere/prajit. PS: uite aici ceva sfaturi pentru nesmălțuite -> http://www.bucataras...e-el-11034.html Edited by Aries(ro), 13 January 2011 - 15:00. |
#5
Posted 13 January 2011 - 15:00
Dupa fiecare folosire trebuie să-l speli cu un detergent de vase și un spălător din plastic (nu metalic) și obligatoriu să-l ȘTERGI IMEDIAT cu un prosop. Nu trebuie să-l ungi cu grăsime decât dacă-l depozitezi pe perioadă îndelungată.
Edited by stlx, 13 January 2011 - 15:01. |
#6
Posted 13 January 2011 - 15:10
Pe interior trebuie sa il cositoresti din cand in cand :)
|
#7
Posted 13 January 2011 - 15:25
stlx, on 13th January 2011, 15:00, said: Dupa fiecare folosire trebuie să-l speli cu un detergent de vase și un spălător din plastic (nu metalic) și obligatoriu să-l ȘTERGI IMEDIAT cu un prosop. Nu trebuie să-l ungi cu grăsime decât dacă-l depozitezi pe perioadă îndelungată. Nu știu ce numiți voi ceaune de tuci, dar dacă e adevărat că ruginesc înseamnă că nu-s bune de nimic. Mai bine luația așa ceva de la țigani: [ http://3.bp.blogspot.com/_FeOQ5AuZSy0/SMYo8gqAeuI/AAAAAAAAAyA/wPqEeX9VY-c/s400/cazan%20cupru%20tigan%20rom%20rrom%20ceaun%20arama.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] Sînt dintr-un fel de aluminiu mai gros, (cca 3mm). Am avut așa ceva 30 de ani, și cred că o să-l las moștenire (pur și simplu n-are moarte). |
#8
Posted 13 January 2011 - 15:33
dragul meu.....
nu uita ca aluminiul este toxic, nu folositi vase de aluminiu! folositi vase de fier, pamant sau sticla. |
#9
Posted 13 January 2011 - 15:40
Țiganii făceau tuciuri din fontă, alea din poză sunt doar dintr-un aliaj de căcat; ieftin, casant și cu inerție termică slabă.
Nesmălțuitele „se fac” în timp în contact cu grăsimea, trebuie să intre-n ele și asta durează. |
#10
Posted 13 January 2011 - 15:41
rich1974, on 13th January 2011, 15:33, said: dragul meu..... nu uita ca aluminiul este toxic, nu folositi vase de aluminiu! folositi vase de fier, pamant sau sticla. Nu știu exact ce e. Seamănă cu aluminiul dar e mai greu decît aluminiul. Plus, e casant. Am auzit undeva că e silicat de aluminiu. N-aș băga mîna în foc, sînt alții care poate știu mai bine. Plus, nu știu de unde ai luat chestia cu toxicitatea, dar e drept că aluminiul coclește (nu vorbesc de ceaune aici). Aries(ro), on 13th January 2011, 15:40, said: Țiganii făceau tuciuri din fontă, alea din poză sunt doar dintr-un aliaj de căcat; ieftin, casant și cu inerție termică slabă. Nesmălțuitele ?se fac? în timp în contact cu grăsimea, trebuie să intre-n ele și asta durează. Edited by stormwatch, 13 January 2011 - 15:49. |
|
#11
Posted 13 January 2011 - 16:41
Silicatul de aluminiu este un surogat inferior pentru fonta adevarata. Singurul avantaj pe care il are fata de fonta este masa mai scazuta; un ceaun din fonta cat cel din poza ar fi cantarit vreo 20 de kilograme, pe cand acela nu are mai mult de 5.
Partea proasta cu vasele din fonta e ca nu se prea gasesc, iar multi nu stiu cum sa le foloseasca/intretina corect. |
#12
Posted 13 January 2011 - 20:04
End-L-user, on 13th January 2011, 16:41, said: Silicatul de aluminiu este un surogat inferior pentru fonta adevarata. Singurul avantaj pe care il are fata de fonta este masa mai scazuta; un ceaun din fonta cat cel din poza ar fi cantarit vreo 20 de kilograme, pe cand acela nu are mai mult de 5. Partea proasta cu vasele din fonta e ca nu se prea gasesc, iar multi nu stiu cum sa le foloseasca/intretina corect. Deranjează pe cineva că e ieftin ? (am spus deja că sînt foarte trainice, deci nu e ceva ce iei azi și arunci mîine). Nici măcar chestia aia că nu păstrează căldura nu e adevărată. Am și o oală de sarmale din același material și pot să zic că dacă las oala în cuptor după ce sînt fierte, se păstrează sarmalele calde pînă a doua zi. La ceaunul de mămăligă nu mă interesează să-mi păstreze căldura, că nu țin mămăliga în ceaun. Așadar, care e avantajul vaselor de fontă ? (să nu-mi veniți cu chestia că alelalte-s de la țigani, și că nu se pretează la "obraze" fine, care vor să mănînce tradițional, că mă duc să mă tăvălesc de rîs). Edited by stormwatch, 13 January 2011 - 20:30. |
#13
Posted 13 January 2011 - 20:28
1 - Îți iei și afli.
2 - Îi crezi pe alții care au încercat mai multe. Aliajul ăla e un înlocuitor ieftin și atât, restul sunt senzații. Acum o să vină cineva să explice cum că oțelul „inoxidabil” e superior cuprului sau că Tefal fac tigăi ok. Toootul e ok dacă ești mulțumit; dacă vrei mai mult, cauți. |
#14
Posted 14 January 2011 - 12:02
Aries(ro), on 13th January 2011, 20:28, said: 1 - Îți iei și afli. 2 - Îi crezi pe alții care au încercat mai multe. Aliajul ăla e un înlocuitor ieftin și atât, restul sunt senzații. Acum o să vină cineva să explice cum că oțelul „inoxidabil” e superior cuprului sau că Tefal fac tigăi ok. Toootul e ok dacă ești mulțumit; dacă vrei mai mult, cauți. Ceaunele de la tigani sunt facute din cositor si nu stiu cat de bine este sa fierbi sau sa prajesti ceva in acel aliaj!? |
#16
Posted 14 January 2011 - 12:31
In ceaunul asta din fonta se face o mancare - la pirostii, sub foc de lemne - foarte gustoasa...
Poate trebuie emailat sau tratat cumva ? |
#17
Posted 14 January 2011 - 13:00
Google it -> cast iron cooking.
Explică aici cum se face tratarea -> http://whatscookinga...astIronPans.htm |
#18
Posted 14 January 2011 - 14:12
Aries(ro), on 14th January 2011, 13:00, said: Google it -> cast iron cooking. Explică aici cum se face tratarea -> http://whatscookinga...astIronPans.htm deci se pune / unge cu lei si se incinge la cateva sute de grade dupa care se raceste... de incercat ! a fost cea mai buna ciorba pe care am mancat-o vreodata, cea fiarta la ceaun ... |
Anunturi
Bun venit pe Forumul Softpedia!
▶ 2 user(s) are reading this topic
0 members, 2 guests, 0 anonymous users