QUOTE(mirceagun @ Jun 14 2006, 14:03)

Va sugerez sa cititi si subiectul "vacante in Grecia".
Paralia Katerini este una din cele mai mari statiuni din Grecia,in sensul in care Grecia are traditional statiuni de mica amploare.
Este printre cele mai ieftine ,a doua dupa Platamonas.Plaja este de nisip fin.Hotelurile sunt dispuse pe 5-6 randuri paralel cu plaja,este f.animata pana la 2-3 noapte cel putin. De vizitat- 1). Meteora-complex monahal constand in manastiri asezate pe stanci inalte de sute de m,datand de la cca 1300 /150km ;2)Salonik-unul din cele mai frumoase orase grecesti ;3) croaziera pe mare la I-sla Skiatos. Pentru altele,este prea departe si stati mai mult pe drum.
Din forumul asta m-am informat si am decis sa aleg Grecia pt. vacanta, asa ca acum va zic ce am vazut cu ochii mei 14 zile, de pe 22.06 pana pe 06.07.2006. Tocmai am venit de la Paralia Katerini ieri seara.
In primul rand vama: am plecat aiurea din Bucuresti la 5 dimineata , ca sa ziceau toti, ca se schimba tura la Giurgiu! O tampenie, am stat exact DOUA ore la vama, pana am reusit sa intru in Bulgaria. Vina a fost comuna la toti vamesii, dar mai mult am stat la noi la romani.... Atentie in Sofia, ca au niste indicatoare aberante. La o intersectie, trebuie sa faci stanga spre Kulata, dar nici acum nu sunt sigur ca este pus vreun indicator! Oricum , daca intorci inapoi (iti dai seama ca ceva e in neregula la un moment dat) gasesti un indicator - faci dreapta de data asta (indicatorul e mare si clar de pe acest sens de mers). Mai rau e la intoarcere, unde - TREBUIE sa o iei la dreapta - indicatorul zice ca spre autostrada de Polvdiv ...., care daca te uiti pe harta nu are nici o legatura cu RUSE. Sa nu va speriati, ca dupa vreo 10 km, apare un alt indicator care zice care e drumul cel bun. Noi am pierdut vreo ora prin SOFIA, ca nimeni nu ne-a avertizat si noroc cu un politist care vorbea engleza si ne-a zis sa o luam spre Plovdiv.....
Am facut 11 ore pe drum (destul de obositor), din care 2 ore la vama Giurgiu si 20 min la vama de la Kulata. Radare sunt cam 5 in Bulgaria, in general dupa poduri; ATENTIE daca exista vreo restrictie gen "maxim 60 km/h" ca acolo pandesc politistii bulgari; daca esti norocos te semnalizeaza cei de pe partea cealalta si scapi fara probleme.Drumuri excelente, atat la greci cat si la bulgari, cu mici exceptii.
In Paralia Katerini am stat la un hotel de *** = Strass. Curatel, mobila decenta, fara sa fie nimic spectaculos in camera. Camera a fost tripla, ca am mers 2 adulti + 1 copli de 10 ani+1 copil de 4 ani si ne-a costat cam 55 EURO/zi. Sincer, nu am vrut sa risc , dar puteam sa mergem si la doua stele ca era acceptabil. Este incredibil cat de curate sunt TOATE toaletele la greci, indiferent unde te duci-carciuma, hotel, cafenea,etc. Nu mi-a fost scarba nicaieri si nici nu mi-a venit niciodata sa-mi tin respiratia ( ca pe la noi pe litoral de exemplu)
Mancarea: am gasit 2 carciumi rezonabile ca preturi (intre 4 si 5 Euro/fel de mancare), cca. 2 EURO/bere Amstel, cca. 1-1,5 EURO/suc. Daca vreti specialitati grecesti, alegeti o taverna, dar nu scapati fara vreo 7 EURO/fel de mancare. "La Anna" si "Leskanov" sunt carciumile rezonabile ca pret, daca va multumiti cu gratare bine facute, mari, cu cartofi prajiti si nu vreti ceva mai sofisticat. Statiunea nu e prea mare - mie personal mi se pare chiar f. mica, asa ca orice cauti pe acolo mergi maxim 10 minute pe jos (fara gluma).
La plaja, unele terase cer sa comanzi ceva pt. fiecare sezlong, atat dimineata cat si dupamaiaza, altii nu. Unde erau romani care "serveau" bauturile nu va recomand, ca vor sa beti incontinuu... La terasele unde servesc polonezi, scapi cu o comanda si mai mica si mai ieftina(un cafe frappe = 2,5 - 3 EURO pe plaja).
Apa e curata cam cum era si la noi pe vremuri si desi am avut zile in care au aparut alge, in mod ciudat au disparut pana seara(nu le-a luat/curatat nimeni) . Plaja e cam ingusta si inghesuita, acceptabil de curata(grecii nu dau cu tractorul seara , se multumesc sa angazeze cativa pusti/oaice care pe linga servirea de bauturi pe plaja si aranjarea de sezlonguri fac si curat seara, cu mana sau cu bete.... cu care aduna gunoiaele cat de cat).
Pe la capatul dinspre Olimpic Beach au si un parc de distractii pt. cei care merg cu copiii, ca, scump dar alta alternativa nu ai.
E foarte cald in timpul zilei - 38 grade- asa ca excursiile sunt obositoare, desi Meteora nu ar trebui ratata. In schimb la Skiatos(pe forumuri multi au recomandat-o), eu nu va recomand sa mergeti, decat daca nu ati mai fost cu vaporul pe mare si vreti sa vedeti cum este. E o excursie scumpa - 40 EURO/persoana- si zau daca ai ce vedea. Mergi 5 ore cu atocarul si 4 ore cu vaporul. Ba chiar plaja unde ne-au oprit vreo 2 ore sa facem baie era plina de ace de brad si pin si f. scumpa (cereau 4 EURO/sezlong numai ca sa stai, ca din cauza caldurii aveai nevoie de umbrela si din cauza acelor de pin era de preferat sa iei un sezlong. mancarea era de la 7 EURO in sus...
La Salonic daca va duceti in plimbare pe cont propriu, cum vedeti un loc de parcare care nu este chiar pe mijlocul intersectiei opriti, ca nu am vazut un alt oras in care nu am gasit unde sa parchez decat dupa vreo trei sferturi de ora si ignorand semnele de parcare interzisa (toti le ignora).
Per ansamblu, a fost simpatic sejurul, dar recunoasc ca nu m-as mai duce a doua oara. Odata merge, mai ales daca mai alegeti si ceva excursii + eventual cateva excursii pe cont propriu.
PS: noi am cheltuit cam 1.200 EURO/14 zile, fara cazare, in conditiile in care ne-am luat si cateva maruntisuri + haine+pantofi (sunt ieftine daca cauti), in care am mancat si la taverne si la carciumile recomandate mai sus.
Hai ca am obosit de cat am scris, dar sper sa fie util celor care doresc sa aleaga un sejur de vacanta.