Forumul SoftpediaBursa auto / moto / veloAnunƣuri imobiliareAnunƣuriOferte de serviciiLocuri de muncă Ɵi cursuri de specializareBloguriJocuriTeste / ReviewsÎntrebări Ɵi răspunsuriChestionareFotoStatistici

Bine ai venit ( Autentificare | Înregistrare )

11 V  « < 6 7 8 9 10 > »   
Reply to this topicStart new topic
> a trebui, verb invariabil!
nirosbog
mesaj 20th November 2006, 09:13
Mesaj #127

Active Member

Grup: Members
Data înscrierii: 22-October 05
ID membru: 50 729

Am deschis threadul asta fiindca aud din ce in ce mai des in jurul meu persoane care folosesc cuvantul asta si mie mi se pare ca nu prea e in regula.
Priviti aici,un simplu search pe Google...
Pana la urma,e gresit sau nu? (IMG:style_emoticons/default/confusedsmiley.png)
Go to the top of the page

+Quote Post
2good2btrue
mesaj 20th November 2006, 09:28
Mesaj #128

Junior

Data înscrierii: 17-October 06
Locație: Iasi
ID membru: 103 130

QUOTE(nirosbog @ Nov 20 2006, 09:13) *
Am deschis threadul asta fiindca aud din ce in ce mai des in jurul meu persoane care folosesc cuvantul asta si mie mi se pare ca nu prea e in regula.
Priviti aici,un simplu search pe Google...
Pana la urma,e gresit sau nu? (IMG:style_emoticons/default/confusedsmiley.png)

eu trebuie sa merg... tie iti trebuie niste carti... o sa trebuiasca sa mergem... trebuie sa stii ca... va trebui sa fim atenti... ei va trebui sa stie (sau, ca sa iti sune mai bine.. va trebui ca ei sa stie) Dupa cum se spunea si mai devreme, verbul se foloseste numai la persoana a treia singular. La indicativ prezent: trebuie. la indicativ viitor: va trebui. la conjunctiv: sa trebuiasca...si viitorul alcatuit prin conjunctiv... o sa trebuiasca. conditional-optativ, prezent: ar trebui. coditional-optativ trecut: ar fi trebuit. imperativ: trebuie!
SI: mie imi trebuie o cana, tie iti trebuie doua cani, s.a.m.d.
Sper ca te-ai mai lamurit, verbul e IMPERSONAL, adica NU se conjuga difert in functie de persoana si numarul la care este folosit!

Acest mesaj a fost modificat de 2good2btrue: 20th November 2006, 09:29

+Quote Post
deea21c
mesaj 2nd December 2006, 20:08
Mesaj #129

Member

Data înscrierii: 31-August 05
Locație: bucuresti
ID membru: 45 600

QUOTE(2good2btrue @ Nov 20 2006, 09:28) *
eu trebuie sa merg... tie iti trebuie niste carti... o sa trebuiasca sa mergem... trebuie sa stii ca... va trebui sa fim atenti... ei va trebui sa stie (sau, ca sa iti sune mai bine.. va trebui ca ei sa stie) Dupa cum se spunea si mai devreme, verbul se foloseste numai la persoana a treia singular. La indicativ prezent: trebuie. la indicativ viitor: va trebui. la conjunctiv: sa trebuiasca...si viitorul alcatuit prin conjunctiv... o sa trebuiasca. conditional-optativ, prezent: ar trebui. coditional-optativ trecut: ar fi trebuit. imperativ: trebuie!
SI: mie imi trebuie o cana, tie iti trebuie doua cani, s.a.m.d.
Sper ca te-ai mai lamurit, verbul e IMPERSONAL, adica NU se conjuga difert in functie de persoana si numarul la care este folosit!

"ei va trebui sa stie" nu imi suna a romana.
Daca inteleg bine logica expusa mai sus, formularea "vor trebui facute modificari" este gresita??
Lamutiti-ma , va rog.

+Quote Post
maxy
mesaj 3rd December 2006, 00:17
Mesaj #130

Member

Grup: Banned by Moderators
Data înscrierii: 19-June 04
Locație: București
ID membru: 18 646

QUOTE(deea21c @ Dec 2 2006, 20:08) *
"ei va trebui sa stie" nu imi suna a romana.
Daca inteleg bine logica expusa mai sus, formularea "vor trebui facute modificari" este gresita??
Lamutiti-ma , va rog.

verbul auxiliar se modifica aici. trebuie ramane neschimbat. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

+Quote Post
diorama
mesaj 3rd December 2006, 00:30
Mesaj #131

Active Member

Grup: Moderators
Data înscrierii: 15-October 06
Locație: Timisoara
ID membru: 102 796

QUOTE(maxy @ Dec 3 2006, 00:17) *
verbul auxiliar se modifica aici. trebuie ramane neschimbat. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

dupa noul DOOM, la imperfect, verbul a trebui are si forma de plural, nu cum era inainte, impersonal-unipersonal. adica "ei trebuiau" este acum corect (fata de "ei trebuia"). oricum, vb a trebui ramane singurul verb impersonal-unipersonal din limba romana

+Quote Post
deea21c
mesaj 3rd December 2006, 01:37
Mesaj #132

Member

Data înscrierii: 31-August 05
ID membru: 45 600

QUOTE(maxy @ Dec 3 2006, 00:17) *

Asa m-am gandit si eu, numai ca mi-a luat muult timp sa meditez la o problema de gramatica dupa 9 ani de la incetarea procesului de instruire in domeniu:P
eu va trebui sa stiu
tu va trebui sa stii
el va trebui sa stie
noi va trebui sa stim
ei va trebui sa stie

Acest mesaj a fost modificat de deea21c: 3rd December 2006, 01:47

+Quote Post
LoveDemon
mesaj 3rd December 2006, 02:22
Mesaj #133

Internet Lodger

Data înscrierii: 22-September 03
Locație: Our proud nation's capital
ID membru: 6 584

QUOTE(diorama @ Dec 3 2006, 00:30) *
dupa noul DOOM, la imperfect, verbul a trebui are si forma de plural, nu cum era inainte, impersonal-unipersonal. adica "ei trebuiau" este acum corect (fata de "ei trebuia"). oricum, vb a trebui ramane singurul verb impersonal-unipersonal din limba romana

Adica eu ning, tu ningi, el ninge, noi ningem, voi ningeti, ei ning?

+Quote Post
diorama
mesaj 3rd December 2006, 11:42
Mesaj #134

Active Member

QUOTE(LoveDemon @ Dec 3 2006, 02:22) *
Adica eu ning, tu ningi, el ninge, noi ningem, voi ningeti, ei ning?

era vorba de vb a trebui, care este singurul verb impersonal-unipersonal din limba romana. nu am conjugat nici a ninge sau a ploua, care se folosesc doar la persoana a III-a, singular. spre deosebire de a trebui, care poate avea un subiect (in constructia unei subordonate subiective), verbele a ninge sau a ploua sunt verbe impersonale prin natura lor, actiunea lor nu poate fi facuta niciodata de o persoana. uite aici un citat de pe site-ul universitatii bucuresti:
Există mai multe modalități de a obține o construcție cu valoare impersonală. Verbele impersonale prin natura lor ca a ninge, a ploua, a tuna, a trebui, a fulgera, deci verbe a căror acțiune nu poate fi atribuită nimănui nu se folosesc decât la persoana a III-a singular, fără pronume sau un alt subiect. Acestea sunt verbe impersonale numite adesea și „unipersonale” din cauza formei lor unice de persoană. Dar nu orice verb unipersonal este obligatoriu și impersonal.

+Quote Post
diorama
mesaj 3rd December 2006, 11:59
Mesaj #135

Active Member

iar a trebui din lista pe care o contine citatul este acel verb impersonal-unipersonal. asa sunt clasificarile facute de gramatica academiei, eu le-am invatat ca atare. insa repet: verbul a trebui cere o subiectiva (care tine oarecum locul subiectului propriu-zis), pe cand a tuna sau a ninge nu cer niciodata nimic, eventual cate un complementel de loc, asa (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)

Acest mesaj a fost modificat de diorama: 3rd December 2006, 11:59

+Quote Post
berlinish
mesaj 3rd December 2006, 22:15
Mesaj #136

Junior

Data înscrierii: 6-September 06
ID membru: 95 655

QUOTE(deea21c @ Dec 3 2006, 01:37) *
Asa m-am gandit si eu, numai ca mi-a luat muult timp sa meditez la o problema de gramatica dupa 9 ani de la incetarea procesului de instruire in domeniu:P
eu va trebui sa stiu
tu va trebui sa stii
el va trebui sa stie
noi va trebui sa stim
ei va trebui sa stie

omule , nu pricepi ca in cazul asta doar verbul auxiliar isi schimba forma , in functie de persoana si numar? nu e ''noi va trebui '' , ci ''noi VOM trebui ''
verbul ''a trebui '' nu -si schimba niciodata forma , ci doar vb. ajutatoare de pe langa el.

Acest mesaj a fost modificat de berlinish: 3rd December 2006, 22:16

+Quote Post
diorama
mesaj 3rd December 2006, 22:28
Mesaj #137

Active Member

QUOTE(berlinish @ Dec 3 2006, 22:15) *
omule , nu pricepi ca in cazul asta doar verbul auxiliar isi schimba forma , in functie de persoana si numar? nu e ''noi va trebui '' , ci ''noi VOM trebui ''
verbul ''a trebui '' nu-si schimba niciodata forma , ci doar vb. ajutatoare de pe langa el.

da-mi voie sa te contrazic. desi asa cred multi, nici macar verbul auxiliar nu se modifica. demonstratie: va trebui sa mergem, nu "vom trebui sa mergem", va trebui sa mancati, nu "veti trebui" etc. subiectul din propozitiile mele, NOI respectiv VOI (subintelese) sunt ale verbului din subordonatele subiective (sa mergem, respectiv sa mancati). cautati intr-o gramatica a academiei, acolo scrie TOT!
si inca o chestie! am vazut mai sus intr-un post "ei va trebui sa stie" (formulare corecta dpdv gramatical, deranjanta la urechile noastre de romani). ca sa nu avem dubii cu privire la asa ceva, inversam locul cuvintelor in propozitie (adica mutam subiectul "ei" langa predicatul de care apartine) si ne da "va trebui ca ei sa stie" (mai mult decat logic si corect), in niciun caz "vor trebui ca ei sa stie". eu denumeam metoda asta turnesolul in vremurile acelea (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)

Acest mesaj a fost modificat de diorama: 3rd December 2006, 22:54

+Quote Post
Strict
mesaj 3rd December 2006, 22:51
Mesaj #138

Custom member title

Data înscrierii: 7-August 06
ID membru: 90 043

Diorama are dreptate. Şi eu îl conjug prost, dar ştiu că aşa e corect. Mi se pare o aberaţie, dar e aberaţia noastră românească, ţin la ea (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

A trebui e pers III sg. Deci va e va, nu vom/veţi/vor.

+Quote Post
diorama
mesaj 3rd December 2006, 22:58
Mesaj #139

Active Member

exact! nu se poate modifica auxiliarul unui verb dupa subiectul altui verb. sper ca s-a lamurit problema.

+Quote Post
xtremdriving
mesaj 12th December 2006, 17:46
Mesaj #140

Senior Member

Grup: Senior Members
Data înscrierii: 18-June 06
ID membru: 82 625

faza mai tare e ca, uneori, cand rostesti "trebuie" in loc de trebuiesc, lumea se uita urat la tine, ca si cum tu ai fi cel care a gresit... (IMG:style_emoticons/default/coolspeak.gif)

+Quote Post
serba123
mesaj 26th January 2007, 15:45
Mesaj #141

Junior

Data înscrierii: 24-January 07
ID membru: 132 230

daca voi mai intelegeti ceva din acest document oficial e bine:

http://www.osce.org/documents/mm/2004/03/2490_ro.pdf

dati o cautare dupa "trebuie"

+Quote Post
Strict
mesaj 26th January 2007, 16:41
Mesaj #142

Custom member title

Data înscrierii: 7-August 06
ID membru: 90 043

Am dat. Care-i problema, ca nu mă prind?

+Quote Post
diorama
mesaj 27th January 2007, 13:00
Mesaj #143

Active Member

apare "trebuie" cel putin o data in fiecare paragraf, cred ca asta semnala serba123. am citit putin si nu mi se pare exagerat, mai ales ca e document oficial, nu eseu.

offtopic dar legat de documentele oficiale: am citit ceva la libera prestare a serviciilor in cadrul UE si in fiecare paragraf se repeta "pentru nationalii tarii de primire" sau "pentru cetatenii tarii de primire". repetitia e necesara ca sa nu se faca confuzii. vorba aia, parerea mea... (IMG:style_emoticons/default/proud.gif)

+Quote Post
renderman
mesaj 27th January 2007, 13:24
Mesaj #144

Active Member

Grup: Senior Members
Data înscrierii: 30-November 04
ID membru: 26 523

Voi va certati pe niste reguli facute de niste domni de la academie care maine poimaine se pot razgandi, vezi aberatia cu "niciun" si "nicio". Io unu nu o sa spun niciodata "Ei va trebui sa stie" chiar daca a un moment dat niste domni profesori au stabilit ca este corect dpdv gramatical.

+Quote Post

11 V  « < 6 7 8 9 10 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 utilizatori citesc acest subiect (1 utilizatori neautentificați și 0 anonimi)
0 Membri:

RSS Versiune simplificată Data: 23rd November 2009 - 13:56
© 2001 - 2009 Softpedia. All rights reserved.
Softpedia® and Softpedia logo are registered trademarks of Soft News NET SRL.
Privacy Policy | Terms of Use | Contact Softpedia