Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Wc Geberit

Routere detinute in trecut si in ...

Teii din fața casei

E-Mail in serie prin Excel si Out...
 Modul alimentare rulou/jaluzea ex...

Recuperare fișiere dupa form...

Aplicatii stress test RAM

Asigurare auto hibrid
 Asus B550M - PC-ul nu porneste di...

Tzanca Uraganu - Inconjurat de Fe...

explicatie montaj breadboard

3 Doors Down - Kryptonite
 Semnalizati cand virati pe un dru...

Succesiune - mostenire apartament...

Donez Siofor de 1000mg ( diabet t...

Izolatie intre parter si etaj
 

Anii '80 in Romania comunista!

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
1007 replies to this topic

#109
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,216
  • Înscris: 13.06.2004

View Postxdaniel, on 24th August 2009, 11:43, said:

Idiotilor, ceausescu a construit blocuri si atat, el a daramat case precum a bunicului meu tocmai pentru ca s-a folosit de utilitatile din zona, n-a fost in stare sa extinda Bucurestiul prin construirea de la zero a noi retele de utilitati.

Aici greșești. În Drumul Taberei s-au construit utilități... că în Drumul Taberei, cam de la Orizont în sus nu era nimic înainte (erau ceva case, dar în zona actulaului Bd. Timișoara)... și nici prin zona Bd. Timișoara (fost Str. Bujoreni, Str. Emil Bodnăraș) nu cred că erau utilități înainte de Al Doilea Război Mondial. Și prin actualul cartier Balta Albă - Titan s-au construit rețele, că înainte cam de la Potcoava până la Postăvar (ului) nu era nimic... decât câmp liber.

Apropos de furtrui, prin anii '80 se furau și robineți... de aia când te mutai în casă nouă, riscai să ai robineți care mergeau prost!

Edited by djl, 24 August 2009 - 11:29.


#110
xdaniel

xdaniel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,069
  • Înscris: 13.01.2008

View Postecotech, on 24th August 2009, 12:20, said:

Vezi, asta e de fapt adevarata tragedie a comunismului. Ca a bagat in noi ideea de a ne "descurca", de a "rezolva", indiferent cum.
Va dau eu un exemplu cutremurator de "descurcare". Muncitorii care lucrau la Uzina de Medicamente din Bucuresti, care aveau posibilitatea sa fure ampicilina si cașete goale, inainte sa le bisniteze desfaceau cașetele si bagau jumate praf de creta!!! :death:

#111
GeorgeM

GeorgeM

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,445
  • Înscris: 05.08.2006

View Postmaistoru, on 23rd August 2009, 16:08, said:

in timpo ce parintii mei au luat apartament cu 2 camere ( aproape in centrul bucurestiului - calea vitan langa posta) cu banii jos ( au scos avansul de dacia ) + ce mai stransesera. si nu erau securisti erau simpli muncitori pe santier, atat sofer, mama impegat de miscare.

Esti sigur ca nu erau securisti? Parerea mea este ca cel putin informatori ar fi trevbuit sa fie, no offense.

Sau poate parintii tai au cumparat apartamentul In 90, dupa Revolutie, pe baza decretului lui Iliescu. Suna mai aproape de adevar asta cu scosul banilor de la Dacie pentru a face altceva cu ei s-a intamplat in 90 nu inainte.

In Bucuresti Nu se puteau cumpara locuinte pe vremea lui Ceausescu daca nu aveai legaturi cu sistemul. Conceptul de proprietate era dezavuat. Se statea in chirie. In cartierul in care stateam noi era un bloc de proprietari, si stiam ca ala e un bloc de securisti. Cum aveam colegi de scoala care stateau acolo si la care ma duceam in vizita la diverse evenimente ( zile de nastere etc), acaa primeam special training cu ce anume am voie sa vorbesc si ce nu am voie si cum sa reactionez daca sunt provocat la discutii subversive.

"Politica" era foarte vie in constiinta educatiei copiilor
. Ai mei imi spuneau: "Vrei sa mai ai parinti? Nu vorbesti de asta de asta si asta." "Cum adica sa nu mai am parinti?" "Asa bine, daca vorbesti ceea ce nu trebui o sa vii odata de la scoala si o sa gasesti casa goala"   " Si tu o sa fii dat la scoala de corectie precum xxx " si imi dadeau exemple cu copii vecini din cartier pe care ii stiau si care brusc ajunsesera la Scoala de Corectie. Scoala de Corectie era o chestie atat de nasoala incat nu puteam sa dorm noaptea daca ma ameninta cineva cu asta.

Tot asa am purtat discutii moralizatoare atunci cand am facut o criza de nervi cand s-a desfiintat TVR 2. Am plans ca si am intrebat-o pe mama daca e normal sa nu vedem nimic la Tv in afara de Ceasusescu.  Am fost tratat ca un om mare si mi s-au explicat consecintele protestului meu in caz ca altcineva aude ce vorbesc. In principiu se refereau tot la arestarea parintilor.

Deci credeti ca in anii 80' nu exista teroare? Va inselati!

Uite exemple din cartier:

1 --La o coada la carne la Alimentara din cartier intr-o iarna s-au asezat la rand niste muncitori. Dupa circa 5 ore de stat la coada,  unul dintre ei, pe care tata l-a considerat muncitor adevarat, cu mainile aspre de la munca grea, a inceput sa ridice vocea si sa ceara socotela pentru asteptatul in frig si zapada atatea ore cand a aflat ca de fapt  zvonul ca se baga carne a fost doar un zvon si trebuie sa plece acasa cu traista goala. Asa ca a acel presupus muncitor a inhurat sistemul de doua trei ori , sistemul , nu pe Ceausescu, si a castigat cativa adepti de la coada catora li s-a facut mila de el, spunea ca are copilul bolnav etc etc.
-- In noaptea aia trei vecini de pe scara mea plus probabil altii din blocurile invecinate au fost luati de Militie si dusi la Securitate unde s-au intalnit cu presupusul muncitor agitoator, era de fapt un securist ordinar. Au venit acasa dupa 3 sapatamani. Dupa ce au venit acasa s-au internat toti 3 in spital pe motiv ca au cazut de pe scari. Tot blocul a paralizat de frica. Tata si-a luat concediu si am plecat la tara.

2. Aveam o gasca de "prieteni" la bloc. Unul dintre ei era mai mare decat mine si era un derbedeu. Intr-o iarna a batut un copil mai mic si a luat la randul lui bataie de la tatal acestuia. Noaptea urmatoare s-a dus la trabantul acestuia si a scris in zapada Ceausescu = Stalin, Traiasca Antonescu, Moarte tiganilor etc. Disperati de frica eu si cativa altii ne-am dus la masina si am incercat sa curatam zapada. Am luat vreo doua pe coaja si ne-am tirat. A doua zi ghici ce s-a intamplat? Persoana cu Trabantul a disparut de acasa. Am auzit ca s-ar fi intors peste cateva zile si ca a plecat la tara de sarbatori. Nu l-am mai vazut o vreme, timp in care am luat leagtura cu fisu' si i-am zis cine a desenat povesti pe masina. Tasu era la BECI. A fost acuzat ca a furat nu stiu ce la munca si a facut catva luni puscarie pana a iesit la un Decret.


3. Alta experienta personala foarte foarte dureroasa:

Poate nu stiti dar pe vremea lui Ceausescu si anume in anii '80 era foarte greu sa ai "Buletin de Bucuresti".  Fara Buletin de Bucuresti NU ti se aproba locuinta in chirie. Asta era o lege data sigur in anii 80 , si se referea la faptul ca familiile in care nici sotul nici sotia nu erau nascuti in Bucuresti li se dadeau viza de Bucuresti o data la 6 luni. Cu viza aia prelungeau contractul de inchiriere. Ei bine, In anii 80 s-a modificat legea si s-a ordonat ca daca unul din soti are domiciliul intr-o localitate aflata pe o raza de maxim 60 kilometri de Bucuresti NU li se mai prelungea resedinta in Bucuresti. In consecinta NU mai puteau semna contract de inchiriere la Primarie. Cum tata avea buletin de Buftea ( pe care era interzis sa-l schimbe cu unul de Bucuresti), familia mea nu a mai avut dreptul sa inchireze aparatamentul din Berceni.

Cum legile erau facute si atunci pentru a fi incalcate ai mei mergeau cu spaga o data la 6 luni la Icral ca sa prelungeasca chiria. La un moment dat nu au mai reusit, si asta deoarece un nenorocit de secretar de partid de acolo a inceput sa se dea la maica-mea si sa ceara avansuri sexuale in contrapartida. Am aflat asta chiar daca ai mei s-au ferit pentru ca a trebuit sa ne mutam de acolo si am stat la un unchi de-al meu vreun an, eu tata si mama  intr-o camera confort 3. Unchiul meu era necasatorit si asa ca i se repartizase un kkt de apartament cu 2 camere confort 3. Fara bucatarie si cu un dus pe hol.  Ca sa incapem in camera aia dormeam de-al latul patului.  Pana la urma s-a rezolvat chestia asta cu pile si relatii si vara urmatoare ne-am mutat la loc in acelasi apartament in care statusem pe care il distrusesera intre timp niste muncitori care statusera intre timp acolo si care lucrau la un santier in apropiere.

Mai am amintiri si le voi mai posta.

Cat priveste ceea ce s-a scris referitor la faptul ca unii oameni aveau salarii mari pentru ca lucrau pe santier si isi permiteau sa stranga bani repede, intr-adevar aveau salarii mari insa restul e gogorita. Cei care aveau bani pe vremea lui ceasca FURAU de rupeau. Furtul era hyper generalizat si s-a continuat sa se fure in masa cativa ani dupa revolutie. ( nu ma refer la furturile politicienilor, ci ale oamenilor de rand). Cei mai boogati erau macelarii, alimentaristii, aia care vindeau materiale pe santiere, etc. Pe vremea lui Ceasca la mine in cartioer stiam cine sunt si ce fac si de unde au bani pentru video etc.

#112
adds

adds

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 706
  • Înscris: 08.10.2007
Cel putin un lucru il regret(eram adolescenta in '89, si-mi aduc aminte destul de bine): respectul impus de "haina statului". Dracu ridica mina la militian....acum, dumnezeu cu mila....

#113
GeorgeM

GeorgeM

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,445
  • Înscris: 05.08.2006

View Postdjl, on 24th August 2009, 12:27, said:

Aici greșești. În Drumul Taberei s-au construit utilități... că în Drumul Taberei, cam de la Orizont în sus nu era nimic înainte (erau ceva case, dar în zona actulaului Bd. Timișoara)... și nici prin zona Bd. Timișoara (fost Str. Bujoreni, Str. Emil Bodnăraș) nu cred că erau utilități înainte de Al Doilea Război Mondial. Și prin actualul cartier Balta Albă - Titan s-au construit rețele, că înainte cam de la Potcoava până la Postăvar (ului) nu era nimic... decât câmp liber.

Apropos de furtrui, prin anii '80 se furau și robineți... de aia când te mutai în casă nouă, riscai să ai robineți care mergeau prost!

Prietene, Drumul Taberei a fost un proiect frantuzesc dinainte de razboi care s-a contruit dupa.

View PostDari@, on 24th August 2009, 11:14, said:

nu te supara, pe santier se castigau bani, nu gluma, nu trebuia sa furi. doua salarii de santieristi puteau ajunge si la 15.000 de lei si chiar mai mult. asa ca se puteau strange foarte bine bani de un apartament pe atunci, care nu costa mai mult de vreo 150.000 de lei.

Draga, pe santier se FURA, asta o stie toata lumea. Cum poti sa vii si sa scrii aici ca aiai de santier nu furau si se descurcau prin munca cinstita? Comunismul a distrus orice retinere la furt, cine a fost in pozitii din care se putea fura, FURA de manca pamantul. Ma mir cum mai aveau timp de altceva in afara de furt. Erau retele intregi de unde daca ii cunosteai te aprovizionai cu nisip, cu beton, cu piese etc. Daca voiai furai direct din fabrica. Te duceai la muncitori si comandai piese la strung de care aveai nevoie in gospodarie. toata chestia era sa le dai si la aia de la "POARTA"

#114
dragospas

dragospas

    mai bine chiulangiu decat securist,mai bine mort decat comunist

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,377
  • Înscris: 07.08.2006

View PostGeorgeM, on 24th August 2009, 12:53, said:

Esti sigur ca nu erau securisti? Parerea mea este ca cel putin informatori ar fi trevbuit sa fie, no offense.
Da , trist dar adevarat...sunt useri pe acest forum care habar n-au de aceasta perioda si sustin la conducerea tarii adevarati tortionari...ce repede se uita !

#115
xdaniel

xdaniel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,069
  • Înscris: 13.01.2008

View PostGeorgeM, on 24th August 2009, 12:53, said:

In Bucuresti Nu se puteau cumpara locuinte pe vremea lui Ceausescu daca nu aveai legaturi cu sistemul. Conceptul de proprietate era dezavuat. Se statea in chirie. In cartierul in care stateam noi era un bloc de proprietari, si stiam ca ala e un bloc de securisti.
Asta nu e adevarat. Cel putin nu pentru zone precum Pantelimonul. In Pantelimon, multe dintre blocurile stradale sunt de proprietari si au fost intotdeauna de proprietari. Apartamentele se cumparau cu bani imprumutati de la CEC iar in primii cinci ani de rate ajungeai si la 2500 lei rata lunara (pentru un apartament de patru camere, cum si-au cumparat ai mei in rate). Apoi s-au tot platit in jur de 1500 lei (o mie cinci sute), pana in 1988, cand imprumutul a fost achitat integral. Stiu ca apartamentul comunist de patru camere in care am stat era undeva un pic peste 200.000 lei si a fost achitat din 1977 pana in 1988. Dobanda anuala era cam 5% la CEC. Avansul era ZERO.
edit:
Aha, scuze, acum m-am documentat! Pe la mijlocul anilor '80 nu se mai vindeau apartamente. Intr-adevar, se dadeau numai cu chirie. Deci in anii '80 deja se prabuseau si constructiile de blocuri!

Edited by xdaniel, 24 August 2009 - 12:15.


#116
adds

adds

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 706
  • Înscris: 08.10.2007

View PostGeorgeM, on 24th August 2009, 12:53, said:

In Bucuresti Nu se puteau cumpara locuinte pe vremea lui Ceausescu daca nu aveai legaturi cu sistemul. Conceptul de proprietate era dezavuat. Se statea in chirie. In cartierul in care stateam noi era un bloc de proprietari, si stiam ca ala e un bloc de securisti. Cum aveam colegi de scoala care stateau acolo si la care ma duceam in vizita la diverse evenimente ( zile de nastere etc), acaa primeam special training cu ce anume am voie sa vorbesc si ce nu am voie si cum sa reactionez daca sunt provocat la discutii subversive.
Ba se cumparau. Cam ca acum, in faza de proiect mergeai la ICRAL(parca se numea), plateai avansul si dupa o perioada primeai aparatamentul. Apoi il achitai in rate(cam 400 lei pe luna).

#117
denverash

denverash

    Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 694
  • Înscris: 19.04.2004
inca 2-3 ani si nici de alimentare nu mai era nevoie, mancam toti la cantina - adica, pentru cei mai tineri - Mall-urile actuale gen Vitan ar fi trebuit sa fie sali de mese in care sa mergi cu castronelul si paharul. Ce ziceti, va mai surade comunismul, sa nu mai aveti un kfc unde sa luati cina romantica alaturi de pitipoance sau un players ca sa va etalati abundenta de credite? :)

#118
edy_wheazel

edy_wheazel

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 50,989
  • Înscris: 31.07.2007
Nu mai pot cu thread-urile despre comunism si cum era pe atunci! Nostalgicii sunt urmatorii:

- fosti angajati la uzina X care in urma privatizarii au ramas fara job pt. ca noul patron nu ii da salar pt. pogoanele de menta frecata la locul de munca. Si atunci sta si se gandeste el "ce bine era pe vremea lui Ceausescu cand avea toata lumea salar!!"
- copii care aveau 2-3 ani la revolutie sau nu erau nascuti inca. Astia is genu' de looser care a terminat o facultate din aia cu un profil fara nici un viitor, si care bineanteles ca nu-si gaseste de lucru, da' la el i-a spus tat-su ce bine era pe vremuri cand aveai un loc de munca in uzina din start.

#119
brigazile_martirilor

brigazile_martirilor

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,969
  • Înscris: 09.07.2008

View Postedy_wheazel, on 24th August 2009, 13:31, said:

Nu mai pot cu thread-urile despre comunism si cum era pe atunci! Nostalgicii sunt urmatorii:

- fosti angajati la uzina X care in urma privatizarii au ramas fara job pt. ca noul patron nu ii da salar pt. pogoanele de menta frecata la locul de munca. Si atunci sta si se gandeste el "ce bine era pe vremea lui Ceausescu cand avea toata lumea salar!!"
- copii care aveau 2-3 ani la revolutie sau nu erau nascuti inca. Astia is genu' de looser care a terminat o facultate din aia cu un profil fara nici un viitor, si care bineanteles ca nu-si gaseste de lucru, da' la el i-a spus tat-su ce bine era pe vremuri cand aveai un loc de munca in uzina din start.

+Duculeana si Capitanu, pe astia nu-i poti incadra in cele doua categorii.

#120
GeorgeM

GeorgeM

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,445
  • Înscris: 05.08.2006

View Postadds, on 24th August 2009, 13:25, said:

Ba se cumparau. Cam ca acum, in faza de proiect mergeai la ICRAL(parca se numea), plateai avansul si dupa o perioada primeai aparatamentul. Apoi il achitai in rate(cam 400 lei pe luna).

Ti-a raspuns XDaniel, asta se intampla inainte de anii 80.

Am spus pe vremea lui Ceasusescu, rectific, pe vremea lui ceasusescu in anii 80.

In afara de asta, eu am convingerea ca cine cumparase inainte apartamente erau oameni din sistem, sau cel putin informatori, PCR, etc.  TOTUSI, poate nu a fost asa la inceputul programului respectiv, in anii 70.  CERT este ca asa era in anii 80.

Pentru ca locuinta a fost o problema pentru mine imi amintesc foarte clar cum statea treaba in anii 80. Aveam un bloc de securisti - informatori langa noi in care aia eau proprietari. Va invit sa ma credeti pe cuvant, eu in anii 80 am avut MARI probleme cu locuinta si ai mei NU au putut sa cumpere si foarte greu sa inchirieze. AM fost terorizat de asta mult mai mult decat acum.

Asa ca inca 5 ani de comunism si dispareau si visele astea generalizate cum ca sub comunism aveai un acoperis deasupra capului. Lucrurile mergeau din rau in mai rau.

Edited by GeorgeM, 24 August 2009 - 12:46.


#121
tablagiu_xxx

tablagiu_xxx

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,346
  • Înscris: 15.06.2009
Nostalgicii comunismului sa se mai gandeasca un pic,

cum ar fi fara "Tanar si nelinistit", "Povestiri adevarate", "Tradati in dragoste"

sau fara Dinamo - Slovan Liberec la TV sau fara Turul Frantei la TV

sau fara Corfu si Nisiourile de Aur

sau fara mec sau fara kfc

sau fara iarba si coca

sau fara ...

ce-i drept am fi avut autostrazi pe care am fi mers cu daciile ascultand radio ceausescu - asta daca aveam benzina si nr fara sot.

si am mai fi avut si armata 2 ani

care mai e mai nostalgic ?

Edited by tablagiu_xxx, 24 August 2009 - 12:42.


#122
GeorgeM

GeorgeM

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,445
  • Înscris: 05.08.2006

View Postxdaniel, on 24th August 2009, 13:07, said:

edit:
Aha, scuze, acum m-am documentat! Pe la mijlocul anilor '80 nu se mai vindeau apartamente. Intr-adevar, se dadeau numai cu chirie. Deci in anii '80 deja se prabuseau si constructiile de blocuri!

Multumesc pentru efort. Sincer nu pot sa uit anii aia. Mi se face pielea gaina cand mi-o amintesc pe mama suparata din cauza asta.

#123
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,283
  • Înscris: 07.02.2003

View Postdenverash, on 24th August 2009, 13:28, said:

inca 2-3 ani si nici de alimentare nu mai era nevoie, mancam toti la cantina - adica, pentru cei mai tineri - Mall-urile actuale gen Vitan ar fi trebuit sa fie sali de mese in care sa mergi cu castronelul si paharul.
Templele foamei :)

#124
maistoru

maistoru

    ex

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,747
  • Înscris: 10.05.2008

View Postecotech, on 24th August 2009, 12:20, said:

Hehe, despre cum se fura pe santierele patriei, cred ca pot sa va povestesc un pic. Mama lucra la Trustul de Constructii Civile si Industriale, minunata intreprindere, care a construit mare parte din blocurile clujene.

Cum se fura? Cu basculanta domnii mei, cu basculanta.

Soferii se rugau de mama, sa le puna la pontaj mai multi kilometrii si ceva litrii de motorina in plus.

Cu acei kilometrii in plus mai duceau cate o tura de ciment, nisip, beton, whatever, unde "trebuia". Motorina se mai vindea pe unde apucau.

Serviciile se plateau in produse, lactate, conserve de carne, cafea Amigo sau Wiener, orice, ca nimic nu era, cu acordul tacit al inginerilor sefi, director, toti restul, pentru ca toti faceau la fel. Cum totul era al statului, nu aveai sentimentul de furt, de paguba, ca doar nu luai de la nimeni personal.

De exemplu, erau cazuri, cand gazul cu care erau alimentate Krazurile mari, era folosit pentru umplerea buteliilor. Nu ardea chiar bine, dar decat nimic...

Iar soferul, care a facut un ciubuc, aducea de la sotie, produsele tipice locului de munca - de la material de haine, pana la te miri ce... Mic trafic de servicii si produse, ca banii oricum degeaba ii aveai.
----------
Ooooo, sa vezi, ce mi-am amintit. Pe vremuri la medici, ne duceam cu stilouri chinezesti, cafea boabe (care se desfacea pe loc, sa verifice, erau cazuri de fals cu fasole arsa), Kent, whatever. Sa  ne vezi pe noi, pierduti, la un cabinet oftamologic intr-o tara vecina, ca nu stiam cum se plateste...

Vezi, asta e de fapt adevarata tragedie a comunismului. Ca a bagat in noi ideea de a ne "descurca", de a "rezolva", indiferent cum.

----------

Monitoxus, poti sa imi dai si mie 10%, fiind de acord in totalitate cu exprimarea lui xdaniel.

taicamiu arunca motorina la canal ca nu avea ce sa faca cu ea.

bun deci sa recapitula : nu era bine ca toata lumea facea o scoala, fie ea si profesionala, nu era bine ca toata lumea avea un acoperis deasupra capului, nu era bine ca toata lumea avea un loc de munca stabil, nu era bine ca toata lumea se descurca de toate lucrurile, nu era bine ca datoria externa in 1989 era 0, ba chiar aveam de recuperat creante.

e bine acuma ca lumea e in somaj si ca doctorii, cei la care faceti atat referire pe aici, se duc in spania ca maturatori pe strada, e bine ca avem abandon scolar, e bine ca avem copii drogati, emo si fete de 12 ani gravide, e bine ca avem supermarketuri pline dar ne curg balele ca nu avem cu ce cumpara, e bine ca suntem condusi de mafioti, e bine ca am devenit o piata de desfacere pentru mrile puteri si ca nu mai avem nevoie sa producem nimic ( a se vedea privatizare industriei la preturi de cacao si apoi desfiintarea ei incetul cu incetul ), e bine ca suntem inglodati in datorii la fmi.

p.s. nu am laudat niciodata comunismul ci numai modul in care se traia pe vremea lui ceausescu in romania.
p.s.2 eram sa uit : deci cand se statea la coada pe vremea lu ceasca era nasol, dar acuma ca stam de buna voie 1 ora la coada la casa in cora/carefour/real si cateva ore bune in preajma sarbatorilor e ok.
p.s.3 ultimul meu post pe acest topic. ce stiu eu sa discut despre astea? eu aveam 4 ani la revolutie, noroc ca venit tatuca iliescu sa ma scape de ceausescu, leana si teroristi.

#125
Dari@

Dari@

    Hoașcă pur si simplu

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,733
  • Înscris: 18.06.2007

View Postadds, on 24th August 2009, 13:25, said:

Ba se cumparau. Cam ca acum, in faza de proiect mergeai la ICRAL(parca se numea), plateai avansul si dupa o perioada primeai aparatamentul. Apoi il achitai in rate(cam 400 lei pe luna).
exact! asa a facut fratele meu. ma rog, a depus banii de la nunta drept avans. si si-a luat apartament. a stat la socrii pana cand a reusit sa se mute. edit: si da, era prin '75.

beey, nu mai ganditi in tipare despre ce era inainte. orice sistem are si parti rele si parti bune.

important este ca tu, ca individ, sa te simti bine, s-o duci bine.  durea-m-ar capu' cine e la putere si ca avem unu' sau 1000 de partide!! important este sa fiu respectata ca individ, sa am drepturi, si obligatii, fireste, sa-mi pot permite o viata decenta fara sa am doua joburi, fara sa fac munca suplimentara la negru, fara sa ma agit, fara sa ma imprumut pe la prieteni cand vreau sa-mi iau ceva mai de doamne'ajuta. sa am posibilitatea ca la 20-25 de ani sa-mi permit un credit pt o casa, fara sa am nevoie si de salariul sotului sau al parintilor, si sa nu ma coșesc platind la ea pana la batranete, si sa-mi pot permite sa pun deoparte bani pentru copilul meu ca sa-i asigur studiile si startul in viata cand va fi mare. fara sa simt asta ca pe un sacrificiu.

le: @Brigazile: cred ca au plans cand i-au impuscat pe Ceausesti, nu?

Nu. Erau deja aproape de pensie amandoi. O sa te miri, dar nimeni nu-l iubea pe ceasca. banii nu pot acoperi restul restrictiilor pe care erai nevoit sa le suporti. Crezi ca daca aveau salarii mari nu li se lua curentu' ca la toti? si nu indurau frig, asa cum indurau toti? si nu stateau la cozi?

Edited by Dari@, 24 August 2009 - 13:05.


#126
xdaniel

xdaniel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,069
  • Înscris: 13.01.2008

View PostGeorgeM, on 24th August 2009, 13:40, said:

1) In afara de asta, eu am convingerea ca cine cumparase inainte apartamente erau oameni din sistem, sau cel putin informatori, PCR, etc.  TOTUSI, poate nu a fost asa la inceputul programului respectiv, in anii 70.  CERT este ca asa era in anii 80.
[...]
2) Asa ca inca 5 ani de comunism si dispareau si visele astea generalizate cum ca sub comunism aveai un acoperis deasupra capului. Lucrurile mergeau din rau in mai rau.
1) Sigur nu a fost asa la inceputul programului! Dar trebuia sa dai spaga, totusi. Tata cauta un apartament de trei camere, nu de patru. N-a gasit sub nici o forma. La noi a fost un fel de "daca n-ai paine, mananci cozonac". Tata si mama au aruncat cu balcestii in stanga si-n dreapta si un functionar a gasit un apartament de patru camere disponibil, de trei nu mai exista nicaieri, nici chiar cu spaga.
2) Corect!

Edited by xdaniel, 24 August 2009 - 13:05.


Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate