Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Mezina familiei, Merida BigNine

The Tattooist of Auschwitz (2024)

Se poate recupera numar de telefo...

Upgrade de la MacBook Pro M1 cu 8...
 Ce tip de monitor am nevoie pt of...

Resoftare camera supraveghere

Cu ce va aparati de cainii agresi...

Nu imi platiti coletul cu cardul ...
 Exista vreun plan de terorizare p...

Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone

Monede JO 2024
 Suprasolicitare sistem electric

CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...

Scoatere antifurt airtag de pe ha...
 

Protest

- - - - -
  • Please log in to reply
150 replies to this topic

#1
Rigid Aurel

Rigid Aurel

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,564
  • Înscris: 14.07.2004
Nu stiu daca ati observat, dar in ultimul timp nu mai ai voie sa fotografiezi nicaieri. Am fost luati pe sus in urmatoarele locuri: Gara de Nord, Muzeul Tehnic, Muzeul Ceasului, cimitirul Pantelimon 2, metrou Bucuresti, barajul de la Lacul Morii si ultima oara Libraria Carturesti.
Eu sunt de-a dreptul revoltat. Am mai iesit si eu prin lume si nu mi s-a intamplat sa imi zica cineva ca nu am voie sa fotografiez, decat acolo unde arata expres ca este interzis si avea si o explicatie. (unitate militara, or something) Am fotografiat in mari muzee peste tot in europa, statii de metrou (si asta in Londra unde se mai faceau atentate, nu ca la noi), in magazine, in gari s.a.m.d.
Mie mi se pare ca aceasta atitudine trebuie combatuta si trebuie sa ne aratam intr-un fel indignarea fata de aceste reguli stupide. Constitutia, care este de prea multe ori o brosura ignorata, imi garanteaza libertatea de exprimare, dreptul la informatie si liberul acces la cultura. Toate acestea sunt vorbe goale in momentul in care un garcea dobitoc vine si iti spune ca nu ai voie sa fotografiezi. Cel putin in locurile publice care nu contin elemente de siguranta nationala, fotografiatul nu are de ce sa fie ingradit. Cum se poate explica interdictia asta in privinta metroului, barajului, cimitirului sau garilor?
In cazurile unor locuri publice care apartin unei persoane private (ex. librariei Carturesti) discutia se nuanteaza un pic. Patronul are dreptul de a restrictiona fotografiatul. Insa, in primul rand trebuie sa anunte cumva aceasta prin mijloace vizuale. In al doilea rand, ar fi bine daca ar oferi si un motiv, pentru a limita frustrarile.
Eu spre exemplu, am fost extrem de indignat, mai ales ca sunt un client fidel si care a lasat multe milioane pe acolo, in momentul in care mi s-a spus ca nu pot fotografia lampa de pe tavan. Am lasat din mana vraful de carti pe care intentionam sa le cumpar si o sa ii ocolesc pe viitor. E singurul meu instrument de protest.
Intrebarea este ce putem noi face pentru a schimba ceva in privinta asta? Mi-e teama ca in scurt timp nu o sa mai avem voie sau motive sa scoatem aparatele din casa.  :angry:  :angry:  :angry:  :cursing:  :cursing:

#2
mr.fred

mr.fred

    Moderator

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,137
  • Înscris: 29.01.2004
Pai daca tocmai dvs. domnule avocat care cunoasteti legile mai bine ca noi sunteti incercat de frustrare si intr-un fel debusolat ca nu prea aveti ce face atunci inseamna ca nu prea e nimic de facut.

Noile temeri si masuri antiteroriste creaza o fobie generala si nu cred ca lucurile se vor imbunatati in curand, din potriva.

Eu cred ca, traind intr-o societate capitalisata unde cererea ar trebui sa se intalneasca cu oferta, cineva la un moment dat va constientiza publicitatea pe care o pot face fotografii amatori printr-o simpla declansare.

Sa asteptam si sa ne apucam de peisaje pana atunci.

#3
add

add

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,146
  • Înscris: 09.09.2003

Rigid Aurel, on Mar 7 2005, 14:02, said:

Cum se poate explica interdictia asta in privinta metroului, barajului, cimitirului sau garilor?

<{POST_SNAPBACK}>


La baraje tin sa precizez ceva: absolut toate sunt considerate puncte strategice si aproape toate sunt insemnate cu semnul ala "fotografiatul interzis" ...

cu cimitirul e cel mai tare.  cred ca nu-ti este permisa fotografierea de frica sa nu pui vo bomba sa moara toti :death:

nu cred ca se interzice fotografiatul neaparat dion motive de siguranta (om fi noi mai paranoici ca americanii?)  ci mai degraba din exces de zel. Ar fi frumos sa dai in judecata institutia care nu a pus semnele corespunzatoare, sau organul care te-a oprit fara vreo baza legala.  dar.. hello?  :death:  suntem in .ro

btw, am intrat cu aparatul in Carfur si m-a oprit unul sa-l trag in folie. (asta stia poezia: "e magazin privat si va trebuie o autorizatie din partea conducerii, etc" )

#4
adipelcz

adipelcz

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,789
  • Înscris: 28.05.2004
Exemple sunt multe. Mergeam de la Brasov catre Codlea in weekend. Muntii erau frumos luminati de soare si ma tenta sa opresc sa fotografiez. Era fix langa intrarea la Metro locul...dar pe gard era un semn mare "FOTOGRAFIATUL INTERZIS" si probabil ca daca scoteam aparatul sa fotografiez muntii (care erau fix la 180 de grade fata de Metro) se gasea vreun paznic sa vina sa ma ia de urechi ca de ce fotografiez.

Cum intorci capul, peste tot vezi "Fotografiatul interzis". Asta ca sa nu mai zic de faptul ca nu poti fotografia in nici un muzeu, manastire, castel, etc. Exemple f. bune sunt Castelul Bran, castelul Peles, etc. Inteleg ca blitzul deterioreaza exponatele, dar daca fac fara nu inteleg de ce sa nu am voie. Mi se pare stuipd.

Ma alatur si eu acestui protest, care din pacate nu este vazut si citit de cei care ar trebui.  :angry:

#5
bistibois

bistibois

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 245
  • Înscris: 24.11.2004
as mai adauga Aeroportul Otopeni unde am fost luat pe sus de bajetzi (nu acelasi lucru intamplandu-se in Lisabona sau Amsterdam, e adevarat ca si densitatea de pesti/curve/smenari era mai mica acolo decat la noi)
+ 1 sectie votare la ultimele alegeri pe motiv ca 'tocmai aici ti-ai gasit sa faci poze ?'

poate ca Asociatia aia lipsa ar fi utila
zic si eu

#6
icss

icss

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 226
  • Înscris: 24.05.2004

adipelcz, on Mar 7 2005, 14:16, said:

Exemple f. bune sunt Castelul Bran, castelul Peles, etc. Inteleg ca blitzul deterioreaza exponatele, dar daca fac fara nu inteleg de ce sa nu am voie. Mi se pare stuipd.

<{POST_SNAPBACK}>


Un alt loc la serie ar fi Biserica Neagra... :(
Motivul pentru care este interzis fotografiatul in astfel de locuri nu cred ca este ala cu 'deteriorarea'........
Mai degraba vor ei sa-si vanda pliantele/vederile/pozele lor de la intrare. Iar daca tu faci poze .... n-o sa le mai cumperi, asa-i?  :naughty:

#7
Monitoxus

Monitoxus

    Back!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,184
  • Înscris: 26.11.2001

icss, on Mar 7 2005, 14:35, said:

Un alt loc la serie ar fi Biserica Neagra... :(
Motivul pentru care este interzis fotografiatul in astfel de locuri nu cred ca este ala cu 'deteriorarea'........
Mai degraba vor ei sa-si vanda pliantele/vederile/pozele lor de la intrare. Iar daca tu faci poze .... n-o sa le mai cumperi, asa-i?  :naughty:

<{POST_SNAPBACK}>


Eu mi-am fotografiat prietena anul trecut in Mag. Unirea si era sa raman fara aparat... Am avut o perioada cand caram aparatul cu mine dar am invatat cu timpul ca NU am ce sa fac cu el. Oriunde faci o poza in oras risti un pumn in bot sau sa ramai fara aparat ca NU AI VOIE sa faci poze acolo... Peste tot e "proprietate privata" si deci... CLAR, nu ai voie sa faci poze.  :puke:

#8
geea

geea

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 285
  • Înscris: 15.04.2004
Mda, mie mi s-a mai intamplat asta la Manastirea Lainici, cand calugarii mi-au atras atentia asupra placutei cu "Fotografiatul interzis in incinta manastirii". Asa ca m-am plasat in poarta avand mare grija ca aparatul sa stea dincolo de linie si am facut poze de-acolo. M-au mai enervat cei de la Gregory's. Eram acolo cu un prieten si ne pozam unul pe altul, cand a si aparut un gardian care ne-a spus ca fotografiatul e interzis. Nu l-a interesat ca nu faceam spionaj economic pentru McDo, nu ne-a lasat cu aparatul scos si a stat langa noi sa fie sigur ca-i respectam indicatiile.

Partea proasta e ca n-ai cu cine sa te certi. Gardianului asta i se spune, asta face, nu are chef de polemici pe tema drepturilor omului.

#9
Rigid Aurel

Rigid Aurel

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,564
  • Înscris: 14.07.2004
Eu cred ca exista o rezolvare, cel putin in cazul institutiilor si locurilor publice. Fred spune ca daca eu nu rezolv, celorlalti le este mai greu. El isi aduce aminte ca am infrant la Gara de Nord si in cimitir, dar mai si obosesti sa te certi cu toti. Chestia cu securitatea mi se pare ilara. La tehnologiile din ziua de azi se poate fotografia fara a fi vazut, oriunde. E penibil sa iti inchipui ca teroristii sau spionii vin cu SLR-uri.
Daca am fi avut asociatie, aceasta ar fi putut constitui o voce care sa inainteze un protest catre institutiile de reglemenare. Un exemplu ar fi muzeele care ar trebui sa fie obligate sa permita fotografiatul. Majortatea se poarta de parca ar fi muzeul lui tac'su, si nu al nostru al tuturor. Multi nu au constiinta ca lucreaza pentru public si se poarta ca dracu. Ne facem de cantec in toata lumea. Am putut sa fotografiez fara probleme Monalisa si Chiparosii lui Van Gogh dar nu pot sa fotografiez niste cazaturi de ceasuri la Ploiesti. Daca cuiva i-ar trece prin cap sa interzica fotografierea Monalisei cred ca a 2-a zi ar fi un scandal monstru. Ei inteleg ca aceasta e patrimoniul mondial si nu e la cheremul nimanui.
In magazine, iar nu inteleg de ce este interzis. Care este ratiunea? Mi-ar fi mult mai usor sa ma conformez daca as intelege.
Acum un an am fotografiat in BricoStore niste preturi pt. ca aveam multe cumparaturi de facut si mi s-a parut mai simplu asa. Dupa ce am facut 30 de cadre diferite, vine un agent de paza la mine ca trebuie sa ii dau filmul din aparat. Cei care ma cunosc, isi pot inchipui cam ce a urmat. A venit cu seful si cu oberseful sa ma oblige sa sterg pozele. Le-am zis, mai pe ocolite, ce le spun dinamovistii stelistilor si la tristete si la bucurie.
Eu cred ca trebuie sa luam cumva atitudine, de aceea o sa continui demersurile mele cu crearea asociatiei foto, chiar daca dinspre "cei mari" nu mai vin semnale de sprijin.

#10
adipelcz

adipelcz

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,789
  • Înscris: 28.05.2004
Lasa ca te sprijinim noi astia micii, dar multii.

#11
whitey

whitey

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 579
  • Înscris: 19.01.2004
Nu numai la noi :)


http://forums.dprevi...essage=12536171

#12
Sakura

Sakura

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,007
  • Înscris: 14.04.2004
Sa va explic de ce fotografiatul este interzis in magazine. Din cauza decorurilor. Patronii cheltuiesc mult timp si bani pentru a face decorurile alea care au rolul de a atrage clientii in magazin, asa ca vor sa le pastreze unicat.  Si mie mi s-a interzis sa fotografiez intr-un magazin (cand am facut poza cu candelabrul pentru concursul "Linii curbe"), dar am inteles mai tarziu motivul.
In ce priveste muzeele, nu condamn interzicerea fotografiei. Ar scadea numarul vizitatorii, daca lumea ar putea sa vada toate exponatele din poze si cataloage. Ar mai ramane doar cei care doresc neaparat sa vada de aproape exponatele si sa simta misrosul de vechi. Ma mira faptul ca se pot fotografia obiective ca Monalisa, dar argumentez totusi in favoarea mea spunand ca sunt obiective prea celebre pentru ca cineva sa se multumesca a le vada in poze. Oricum, la majoritatea muzeelor, fotografiatul este interzis.
In privinta locurilor publice, justificarea interzicerii fotografiei din motive de siguranta mi se pare exagerata in Romania ( "better safe than sorry", dar totusi nu e cazul). Cand ma plimbam prin New York cu capul pe sus uitandu-ma la zgarie-nori, si incercand sa-i pozez, un politist mi-a spus amabil ca nu am voie sa fotografiez deoarece eram in preajma unei cladiri federale sau asa ceva ( nu m-a obligat sa sterg pozele ), dar un astfel de comportament ( chiar mai drastic ) nu se justifica in Romania.
In alte tari, autoritatile sunt constiente ca poti sa fotografiezi linistit o statie de metrou cu o camera ascunsa, in ciuda interdictiei exprese, asa ca aceasta interdictie e inutila.
Se intampla la noi cum s-a mai intamplat si in alte dati cand am incercat sa aplicam concepte preluate din Occident care nu aveau fond la noi.
Nu inteleg interdictia de a fotografia in gari. Si eu am patit acelasi lucru ca si Rigid Aurel, in gara din Sibiu, unde mi s-a spus ca nu pot fotografia decat cu aprobarea sefului de gara.
De cimitir ce sa mai vorbesc....eu cel putin nu am avut problema asta si am pozat nestingherit ( a adevarat ca groparii se uitau suspect la noi ).
Rigid, tu poti protesta prin a nu mai cumpara carti de acolo, dar trebuie sa le ingelegi motivele.
Nu vreau sa fiu inteles gresit. Eu sunt impotriva oricarei restrictii de a fotografia. Am si eu un aparat foto si vreau sa pozez oriunde vreau, fara sa mi se ceara sa sterg pozele. Totusi sunt si motive intemeiate pentru care autoritatile, persoanele fizice sau juridice interzic fotografitul in anumite locuri.

#13
Rigid Aurel

Rigid Aurel

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,564
  • Înscris: 14.07.2004
Argumente se pot gasi pentru orice varianta. Eu din asta traiesc de fapt. Pot sa iti argumentez perfect logic si intelgibil ce vrei tu, de la inchizitie pana la decapitarea lui Robespierre. Dar asta nu inseamna ca am si dreptate.
1. Argumentul cu decorul din magazin e cat se poate de subtire. Trebuie sa il fotografiez pentru a-l putea copia? NU. Ca nu esti handicapat sa nu poti reproduce un decor din amintire.
2. Argumentul cu muzeul e si mai aiurea. Toate muzeele care se respecta au si galerii on-line cu tururi virtuale. Asta inseamna ca nu mai au vizitatori decat pe site-uri? Nu. Mai ales ca cei care intra cu un aparat de gat nu pot face si nu fac fotografii care sa inlocuiasca o vizita obisnuita.
Afirmatia cu "in majoritatea muzeelor fotografiatul este interzis" nu stiu daca se refera la Romania sau afara. Daca se refera la Romania, exact asta ne deranjeaza, pe mine si pe antevorbitori. Daca te referi la afara, vorbesti aiurea. Am umblat destul de mult (in Europa doar) si nu am intalnit nici macar 1 (unul) singur unde sa fie interzis. Mi s-a intamplat in unele biserici din Paris, dar niciodata in muzeu.

#14
.ral:cr

.ral:cr

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 3,591
  • Înscris: 16.07.2004
daca platesti o taxa te lasa sa si pozezi, cel putin la mine.

#15
Sakura

Sakura

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,007
  • Înscris: 14.04.2004
Eu nu am fabricat argumentul cu decorurile din magazine. Stiu asta de la un patron care mi-a spus de ce nu permite fotografiatul in magazinul sau. E adevarat ca nu e decat o singura parere, dar eu am extins-o pentru nu e doar o presupunere.
In ce priveste muzeele, e adevarat ca nu stiu cum sta treaba din proprie experienta dar stiu din auzite. Ah! ba da! am fost in Copenhaga la "Muzeum Erotica"  :naughty: si nu m-au lasat sa pozez sub nici o forma.

Edit:
Nu m-ai inteles gresit asa-i? Sunt pe acelasi mal cu tine, doar ca incerc sa vad si ce-i pe malul celalalt.  :)

Edited by Sakura, 07 March 2005 - 18:53.


#16
X-Plicit

X-Plicit

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 193
  • Înscris: 24.11.2004
Singura mea problema cand am fost la fotografiat a fost in gara din oraselul meu, Satu Mare. Am povestit asta mai pe larg http://www.mereuta.c...ent/trenul.html. Pana la urma a iesit bine dar asta probabil nu se intampla decat foarte rar. De obicei politistii ma intreaba ce fac cand ma vad cu aparatul la gat.

O solutie este sa anunti din timp ca vrei sa fotografiezi acolo, sa le explici ca o faci pentru tine, ca asa si asa. Si daca explici bine sunt sanse mari sa te lase.

Oricum, cand e vorba de magazine e la latitudinea patronului daca te lasa sau nu. Si degeaba cautam motive, e spatiu privat, face omu ce si cum vrea. Daca zice nu, apoi nu ramane.

#17
X-Plicit

X-Plicit

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 193
  • Înscris: 24.11.2004
Ups. Feel free to delete this post :)

Edited by X-Plicit, 07 March 2005 - 19:33.


#18
arty

arty

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 8,563
  • Înscris: 09.12.2001
in mod normal trebuie sa ai o autorizatzie de la primaria orashului ca sa te lase sa faci poze pe teritoriul controlat de ei. aceasta autorizatzie insa e o chestie mai mult simbolica, sa ai ceva la tine daca cineva se ia de sufletul tau. de pilda, orice fotograf de la o publicatzie are aceasta autorizatzie prin legitimatzia de presa care i'o da ziarul/publicatzia unde lucreaza... aia este o "dovada" mai mica sau mai mare ca e ok cu camera aia in teren.

nu stiu cum zice legea in ro, dar in us spune asha. daca o proprietate privata este fotografiabila sau are partzi vizibile din proprietatea publica unde fotograful are access, nu e nici o problema. daca fotpgrafiez din elicopter in curtzile oamenilor nu e nici o problema. daca vor sa se ascunda sa'sh puna acopersihuri peste tot. daca se vede prin geamurile casei iara e problema lor.

totul e ca eu, fotograf sa NU imi fac locul ala... sa sparg un geam, sa trag o gaura intr'un gard, etc

in magazine, sau alte locatzii, cel mai ushor si fara probleme (am facut asta de mii de ori) este sa te duci sa vorbeshti cu cel care e rasponsabil la acel moment, ii spui in 2 cuvinte despre ce e vorba, cine esti, ii aretzi eventuale legitimatzii daca ai, ii spui scopul pozelor si il ROGI sa'tz dea voie. un "please" face enorm. mie mi'a fost spus NU de doua ori si asta din motive ca tocmai inkideau si trebuiau sa faca arrangements speciale si in alt caz in care n'a vrut si gata... indiferent despre ce e vorba, e manadatoriu sa vorbesti cu managerul magazinului din acea tura, sa stie despre ce e vorba. n'are rost sa te certzi cu bodyguarzi.. aia ishi fac treaba lor.

asta e valabil in orice situatzie. de ex...

am fost angajat odata sa afc poze pt un producator de frigidere de magazin. erau 90 de locatzii in care trebuiam sa merg. persoana de la firma producatoare a vorbit in principiu cu cei de la lantzurile de marketuri, office'urile corporate, a obtzinut in cateva secunde un acord de principiu (verbal, telefonic)

mi'a dat locatziile si mi'a zis descurca'te. eu m'am dus la acele marketuri si in mod invariabil spuneama ceashi chestie, sunt eu, m'au trimis ei, care au produs frigiderele, vor poze, te rog sa'mi ingadui sa le fac. el zice OK, apoi eu le fac.

in mod invariabil persoane ma luau la intrebari, what's going on? eu le spuneam ca am acordul lu' mr.x (managerul) si gata.

in definitiv ideea e sa faci pozele nu sa socializezi cu persoanele. de cele mai multe insa imi lasam biz carduri (la cerere) pe la diverse persoane cu care am facut alte chestii ulterior. nu mai zic de una alta... itzi dau aia sa mananci si sa bei pana nu mai sti de tine daca ai o vorba de duh pe acolo si o zici zambind. dar asta e deja ceva ce nu mai tzine de fotografie.

Edited by arty, 07 March 2005 - 20:09.


Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate