Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Joc Drone

Sfat achizitie AC Gree Fairy vs P...

MONITOR LG fara sonor !

Batalia pentru Bucuresti - ND, Fi...
 Identificare font

Samsung Galaxy A35

Sfat pentru aprinderea automata a...

Masina de copt paine - pareri
 Cum reactivez Google Maps?

Conectare tableta X220la Tv

Femeile tinere nu mai vor sa munc...

La mulți ani @un_dac!
 La multi ani de Sfantul Gheorghe&...

Job - Facultate sau certificare

Deadpool & Wolverine (2023)

sistem hibrid eoliana + panouri +...
 

Laptele si toate produsele lactate

- - - - -
  • Please log in to reply
131 replies to this topic

#1
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006
M-am decis sa incept acest topic despre lapte (si va rog sa ma completati), intrucat am senzatia ca mare parte din noile generatii trec prea usor cu vederea - iar unii au pareri chiar gresite - despre tot ce inseamna lapte si produse lactate. Daca cumva gresesc, iar interesul nu exista, acest topic va muri de la sine.

Laptele poate fi considerat cel mai complet si echilibrat aliment. Hrana cea mai adecvata pentru orice pui de mamifer este laptele ce provine de la mama lui. Tot asa, pentru puiul de om, laptele de mama este idealul aliment.

Laptele este descris drept "o secretie holomerocrina", intrucat la "fabricarea" lui iau parte atat componente umorale, cat si celulare, ale organismului. Este greu sa va imaginati cat de complicat este mecanismul de sintetizare al laptelui in glanda mamara.

Adeptilor evolutionismului pur, celor care incearca sa ne convinga ca toate au aparut pe aceasta planeta minunata - in mod spontan, de la sine - nu le-as cere altceva decat sa-mi produca (prin orice mijloc stiintific) o cana cu lapte. Pentru asta le-as da cateva brate de iarba, o galeata cu apa, un drob de sare si mult soare. Si hai, sa nu ziceti ca sunt un zgarciob, vreo doua maini de tarate de grau.

Dar totul este in zadar - fiindca nimeni nu poate produce in mod artificial o cana cu lapte. Cam dezamagitor, dupa toate rachetele si computerele, si laserele si toate alea - alea.

O Cana Cu Lapte ! Spuneti-le lucrul asta pustilor vostri cand nu vor sa bea laptele ! Spuneti-le ca lichidul acesta banal, care sta in cana in fata lor, NU POATE fi fabricat de om !

Laptele a fost sesizat de specia umana drept o sursa extrem de valoroasa de hrana. Va intrebati poate de ce au fost domesticite - si folosite pentru productia de lapte - numai vacile, bivolitele, oile, caprele, iepele (!), magaritele (!), camilele .... Si de ce nu si scroafele, catelele, pisicile etc.

Pentru ca numai aceste animale au glanda mamara de tip "cisterna". Adica laptele secretat se depoziteaza aici, pana cand poate fi muls. La celelalte specii, secretia lactata este instantanee. Adica puii scancesc si incep sa frece mameloanele mamei si, dupa cateva minute de masaj pe mameloane dar si de "fredonat pe creier", mama incepe sa secrete lapte ! Nu mult - cativa mililitri (pana la 10-20) la fiecare mamelon - suficient pentru o gustare rapida. Dupa alte 30 de minute, alt masaj, alt "fredonat la melodie", alta secretie. Si tot asa.

Laptele nu poate fi inlocuit cu altceva - vorbesc din punctul de vedere al nou-nascutului. Parintii "proaspeti" stiu asta de la zilnicul sau saptamanalul alergat dupa "laptele praf", atunci cand mama n-are lapte.

Populatiile de pe intregul mapamond au o "cultura" a laptelui si lactatelor. Pentru ca laptele dulce este anevoios de pastrat - si in anumite cazuri chiar imposibil de consumat - vezi intoleranta la lactoza, s-au dezvoltat numeroase metode de conservare si de consumare a produselor din lapte.

Sa ne oprim putin la "intoleranta la lactoza". Lactoza este glucidul din lapte. Pentru ca sa il digeram, avem nevoie de o enzima - lactaza. Daca aceasta enzima este secretata de toti bebelusii normali, la o anumita varsta - 12-13 ani - uneori mai devreme - anumite populatii (mediteraneana, africana etc) ajung sa aibe un deficit al acestei enzime si nu mai pot digera lactoza. Ce se intampla cand o astfel de persoana consuma lapte dulce ? Parte din lactoza ramane nedigerata, trece din stomac in intestinul subtire, apoi mai departe in cel gros si aici incepe sa fermenteze cu efecte foarte violente: diarei spumoase si colici foarte dureroase. Problema a fost identificata destul de recent, s-au facut si statitici - in anii 50-60 OMS a trimis numeroase ajutoare populatiilor africane suferinde de foamete - sub forma de conserve de lapte praf ! Surprize, surprize ! In majoritatea celor flamanzi a dat diareea ! Au realizat in final greseala comisa, dar pentru unii era deja prea tarziu.

Dupa cum spuneam, laptele este un aliment foarte complet. Are un continut foarte mare in vitamine (pe langa ceilalti nutrienti), dar atentie - vitamine care se cam distrug la fierbere. De aceea, din puct de vedere strict nutritiv, laptele crud este cel mai valoros. Spun "strict nutritiv", pentru ca d.p.d.v. igienic este destul de riscant sa bei lapte crud. Sunt multe boli care se pot transmite de la vaca (oaie, capra) la om - asa ca daca nu cunoasteti foarte bine starea de sanatate a animalului, mai bine il fierbeti. Oricum, prin fierbere vitaminele nu se distrug in totalitate - raman pe undeva, mai putin de jumatate (cantitativ).

Unul din modurile de preparare a produselor lactate este acidifierea. Omul a observat ca laptele, la cald si in mediu acid, coaguleaza. De fapt, cea care precipita, este cazeina - proteina din lapte. In functie de tulpinile bacteriene probiotice (bacterii acido-lactice, fermenteaza lactoza, producand acid lactic) utilizate, produsele alactate acidifiate sunt diverse: iaurt, sana, kefir, kumis (o bautura produsa din lapte de iapa - usor alcoolizata), sau mai simplu - lapte batut. Arabii produc un fel de iaurt deshidratat - dupa acidifierea laptelui si formarea coagulului, iaurtul se intinde pe niste bucati de panza si este uscat. Se formeaza niste bucati destul de fragile (cam ca niste cruste), de culoare alb-galbuie, care pentru a fi consumate trebuiesc dizolvate in apa. Personal nu am vazut, intregul procedeu mi-a fost descris de un palestinian.

Exista pareri pro si contra referitoare la cat de benefic este laptele pentru alimentatia noastra zilnica. La sugari si copii este esential. Pentru restul nu vreau sa intru in polemici. O singura observatie as avea: uneori, laptele de vaca este destul de greu digerat de catre batrani. Recomandarea: sa se teaca pe lapte de capra. De ce ? Pentru ca laptele de vaca, ajuns in stomac, la pH acid si temperatura destul de ridicata (37 grade) precipita (coaguleaza) sub forma unui bloc. Care este destul de greu de patruns de enzimele gastrice. de aici digestie partiala, fermentatii nedorite, colite etc. Laptele de capra in schimb, coaguleaza sub forma de "fulgi", fiind mult mai usor "atacat" de enzime si digerat complet.

Cam atat despre lapte, azi. Va rog din suflet sa completati. Maine trecem la branzeturi (mmmm ...).

#2
antigen

antigen

    Djilawurr

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,599
  • Înscris: 10.08.2006
Mi s-a parut tare interesant faptul ca starea normala este cea de intoleranta la lactoza. Toleranta la adulti este o mutatie care a aparut atunci cand oamenii au trecut de la activitatea de vanator-culegator la cea de agricultor-pastor.

Horia, sper sa postezi mai des pe-aici!  :coolspeak:

#3
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

View Postantigen, on Feb 10 2009, 22:35, said:

Mi s-a parut tare interesant faptul ca starea normala este cea de intoleranta la lactoza. Toleranta la adulti este o mutatie care a aparut atunci cand oamenii au trecut de la activitatea de vanator-culegator la cea de agricultor-pastor.

Horia, sper sa postezi mai des pe-aici!  :coolspeak:
Populatiile nordice nu au intoleranta la lactoza. Eu, personal, nu am asa ceva - consum lapte dulce cat de mult pot (nevasta-mea zice ca nu-s intarcat ! :lol:)

Acu', daca m-am apucat, trebe' sa ma tin ...

#4
adybmw

adybmw

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 2,288
  • Înscris: 22.03.2007
Off,ce topic lung!
Sa incep cu niste puncte de dezbatut in privinta laptelui.
"Laptele poate fi considerat cel mai complet si echilibrat aliment. Hrana cea mai adecvata pentru orice pui de mamifer este laptele ce provine de la mama lui. Tot asa, pentru puiul de om, laptele de mama este idealul aliment."

Bine spus PUI de om.Suntem singura specie de pe aceasta planeta(sa ma corecteze cineva daca gresesc) care bea lapte toata viata.Restul animalelor,dupa intarcare beau doar de sete.
Vad ca mult din ce ai scris,lucruri foarte corecte,se refera la PUIUL de om,nicidecum la adult.

"Daca aceasta enzima este secretata de toti bebelusii normali, la o anumita varsta - 12-13 ani - uneori mai devreme - anumite populatii (mediteraneana, africana etc) ajung sa aibe un deficit al acestei enzime si nu mai pot digera lactoza."
Vezi,daca suntem "programati genetic" ca dupa o anumita varsta sa inceteze secretia acestei enzime? Oare natura asta neinteleasa de noi,nu cumva si-a luat masurile necesare,numai ca noi nu le stim?(inca?)

"Parte din lactoza ramane nedigerata, trece din stomac in intestinul subtire, apoi mai departe in cel gros si aici incepe sa fermenteze cu efecte foarte violente: diarei spumoase si colici foarte dureroase. Problema a fost identificata destul de recent, s-au facut si statitici - in anii 50-60 OMS a trimis numeroase ajutoare populatiilor africane suferinde de foamete - sub forma de conserve de lapte praf ! Surprize, surprize ! In majoritatea celor flamanzi a dat diareea ! Au realizat in final greseala comisa, dar pentru unii era deja prea tarziu."
QED

"Dupa cum spuneam, laptele este un aliment foarte complet. Are un continut foarte mare in vitamine (pe langa ceilalti nutrienti), dar atentie - vitamine care se cam distrug la fierbere. De aceea, din puct de vedere strict nutritiv, laptele crud este cel mai valoros. Spun "strict nutritiv", pentru ca d.p.d.v. igienic este destul de riscant sa bei lapte crud. Sunt multe boli care se pot transmite de la vaca (oaie, capra) la om - asa ca daca nu cunoasteti foarte bine starea de sanatate a animalului, mai bine il fierbeti. Oricum, prin fierbere vitaminele nu se distrug in totalitate - raman pe undeva, mai putin de jumatate (cantitativ)."
Adevarat,laptele crud e cel mai bun,dar nu pentru adulti,parerea mea.
Eu stiu ca prin fierbere se distrug mai mult de jumatate din vitamine,mai ales ca fierberea inseamna cat:5-10-15 min?

Acum ce sa spun? Nici eu nu vreau sa intru in polemici dar natura ne arata ca numai omul bea lapte si adult.(sper sa nu ma insel)
Si apoi,de unde lapte crud? Animalele au hrana din ce in ce mai poluata.Noi astia de la oras,mai greu cu lapte crud.Laptele UHT iese din discutii,e lichid alb care aduce cu gustul de lapte,pe care mai dai si 1 euro pe litru.
Cele mai bune alimente din lapte sunt derivatele sale,eu de ex consum branza de capra si kefir sau mai rar,un ayran(un fel de sana).Si iaurtul e bun dar cateodata.
Vezi,fara sa stiu prea bine cum era cu digestia,prefer produse din lapte de capra. :lol:




Si pana la urma e bun pentru adulti laptele crud?
Sau mai bune sunt derivatele sale,kefir,iaurt,branza etc?

Horia,ar trebui deschise si alte topice,cu carne(alba sau rosie),cereale,legume,fructe etc

#5
antigen

antigen

    Djilawurr

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,599
  • Înscris: 10.08.2006

View Postadybmw, on Feb 10 2009, 22:53, said:

Suntem singura specie de pe aceasta planeta(sa ma corecteze cineva daca gresesc) care bea lapte toata viata.Restul animalelor,dupa intarcare beau doar de sete.
Nu chiar. Daca au ocazia, si alte animale beau lapte de vaca fara nicio problema (pisicile si cainii, de exemplu) si cu placere. Dar de obicei nu au de unde sa bea dupa ce sunt intarcati. Cu atat mai putin au ocazia sa bea laptele altor specii in the wild.

#6
adybmw

adybmw

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 2,288
  • Înscris: 22.03.2007
Antigen,pai asta e problema!
Fiecare specie nu-si bea laptele ei! Bea d-ala de vaca,care cica e bun! Si cainii si pisicile beau mai mult ca sigur lapte din comert,adica apa si gust de lapte,adica il beau ca pe apa. :lol:
Horia a punctat un lucru esential as spune si anume ca dupa o anumita varsta lactaza asta se cam reduce(opreste) dupa 12-13 ani. Oare de ce?

#7
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

View Postadybmw, on Feb 10 2009, 22:53, said:

Si pana la urma e bun pentru adulti laptele crud?
Sau mai bune sunt derivatele sale,kefir,iaurt,branza etc?

Multi indivizi din varii specii de animale mor din cauza episoadelor de foamete.

Si oamenii mureau in trecut de foamete. Si in anumite locuri inca mai mor.

Cei mai expusi mortii prin inanitie sau carentiale sunt extremitatile sectorului de varsta; copii si adultii. Faptul ca oamenii s-au priceput sa domesticeasca animale - de la care sa mulga lapte - dovedeste ca au gasit o varianta de a avea acces la un aliment complet.

Adultii care pot digera laptele dulce il pot consuma fara nici un fel de contra-indicatie. Daca ne referim strict la lapte - si nu la produse lactate - cei care nu-l pot digera, pot consuma formele acidifiate ale acestuia. De-aia au fost inventate. Pana la urma nu trebuie sa o luam ca o contradictie: lapte dulce versus lapte acidifiat. De fapt, in cel acidifiat, nu s-a schimbat decat glucidul lactoza in acid lactic. Restul au ramas (aproape) neschimbate.

Referitor la cat se distruge din vitamine in laptele fiert, sa va povestesc o scurta patanie care se refera la vitamina C.

In primul an de facultate (inainte de 1990), aveam la o lucrare practica de biochimie dozarea vitaminei C din lapte. Din oarecari motive am lipsit cand s-a efectuat acea l.p. cu grupa mea si am fost nevoit s-o refac mai tarziu, ca sa pot intra in examen. Profesoru' insa mi-a spus sa aduc si ceva lapte ca sa pot reface laboratorul. N-am avut de unde sa fac rost de lapte crud si am adus o juma' de kil de lapte fiert, de-acasa. Maica-mea cumpara laptele din comertul socialist. Era, acre vasa zica, pasteurizat. Apoi, maica-mea - obsedata de microbi - il mai fierbea vreo jumatate de ora. Va dati seama cam cat fiersese laptele ala. L-am adus bine-mersi laptele si am trecut la efectuarea operatiunilor de laborator de dozare a vitaminei C. Rezultatele obtinute de mine au fost cam 0,5 din cat scria in carte ca este concentratia vit. C in lapte. Seful de lucrari mi-a zis ca am gresit la dozarea reactivilor. Am repetat reactia. Acelasi rezultat. I-am spus ca am adus lapte fiert, ca n-aveam de unde crud. A zambit si a fost de acord. Multi ani m-am gandit la aceasta concentratie a vit. C in laptele fiert, de 50% fata de cel crud.

Nu mi se parea normal. Molecula de acid ascorbic ar trebui sa reactioneze la fel. Temperatura ajunge la acelasi nivel in cazul fierberii, in toate moleculele din lapte. N-au cum sa fie anumite zone mai protejate. Toate astea au ramas fara raspuns pana cand acum cativa ani am citit cateva lucrari straine de cercetare, care descoperisera ca vit. C se gaseste in alimente in mare parte sub forma de saruri ale acidului ascorbic - ascorbat de calciu, magneziu, mangan. Acestea sunt mult mai rezistente la temperaturi ridicate si, in acelasi timp ofera o bio-disponibilitate mult mai mare a radicalului ascorbat (se absoarbe mult mai rapid) care redevine acid ascorbic in mediul celular hidrosolubil si in patul vascular. Plus ca, chelatate fiind (chelati= componente organice ce au o legatura cu un metal), ofera elementele calciu, magneziu, mangan ansorbabile organismului (libere nu se absorb).

#8
antigen

antigen

    Djilawurr

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,599
  • Înscris: 10.08.2006

View Postadybmw, on Feb 10 2009, 23:20, said:

Antigen,pai asta e problema!
Fiecare specie nu-si bea laptele ei!
Acum asta e problema?? Inainte era alta:

View Postadybmw, on Feb 10 2009, 22:53, said:

Suntem singura specie de pe aceasta planeta(sa ma corecteze cineva daca gresesc) care bea lapte toata viata.

Quote

lactaza asta se cam reduce(opreste) dupa 12-13 ani. Oare de ce?
Din cate stiu eu, cantitatea de lactaza incepe sa scada pe la 2-3 ani (la cei la care scade, evident). Dar noi (specia umana) am reusit sa facem rost de lapte si dupa aceasta varsta, si ne-am adaptat. Nu e nici prima mutatie de genul asta, nici ultima.

#9
Kdefthog

Kdefthog

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 499
  • Înscris: 16.09.2008
Sunt si alte topic-uri deja deschise.

Link - Cat de bolnave sunt vacile defapt.

Si cum consumul de lapte promoveaza acneea.

Link

Studiu publicat in mai 2006, realizat pe 6094 de fete, intre 9 si 15 ani. S-a ajuns la concluzia ca cele care consumau 2 sau mai multe pahare de lapte zilnic aveau o acnee cu 20-30% mai severa decat cele care consumau mai putin de un pahar. Laptele era cu grasime putina, astfel sugerand ca nu grasimea, dar alte ingrediente din lapte au promovat acneea. Cercetatorii au propus o teorie cum ca proteinele din lapte au provocat o crestere in corp a nivelului unui hormon puternic de crestere IGF-1("Insulin-like Growth Factor-1"), iar acesta defapt a promovat acneea.

Hormonii masculini sunt si ei in stransa legatura cu acneea si cresc datorita consumului de lapte si branza.

Am mai citit si ca acest hormon de crestere IGF-1 este direct implicat in aparatia, promovarea si raspandirea celulelor canceroase. Asemeni vitaminei B12 prelungeste viata celulelor, acestea nu mai mor cand ar trebui si se inmultesc in nestire.

Ar mai fi si alte dezavantaje pentru consumul de lapte de vaca. Cel mai simplu si dur ar fi cantitatea principalilor nutrienti: carbohidrati, proteine si grasimi. Vitelul isi dubleaza greutatea la 60 de zile, iar un bebelus la 180 de zile, de aici si dezechilibrele nutrientilor si imposibilitatea ca laptele de vaca sa fie "cel mai complet si echilibrat" aliment.

#10
adybmw

adybmw

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 2,288
  • Înscris: 22.03.2007
"Dar noi (specia umana) am reusit sa facem rost de lapte si dupa aceasta varsta, si ne-am adaptat. Nu e nici prima mutatie de genul asta, nici ultima."
Asa e,ai dreptate,unii s-au adaptat si tolereaza,altii nu.
Problema e ca laptele asta din comert,numai lapte nu e.(dar explica copiilor cum e in combinatie cu cereale-o nebunie :rolleyes: )
Horia,vitamina asta C,trebuie neaparat sa o luam din lapte?
Ma gandesc ca sunt o gramada de citrice si legume care contin vitamina C.De ce e musai sa o luam tocmai din lapte? In plus,fructele si unele legume nu trebuiesc fierte,se consuma in starea lor naturala.

#11
Mirovaia_Scorb

Mirovaia_Scorb

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,722
  • Înscris: 30.03.2004
Avînd în vedere că deja mi-am exprimat părerea depsre lactate pe forum, pun direct linkul către postul împricinat.  ;)
Download: [ http://i148.photobucket.com/albums/s35/JustLetYouBe/c22d7cd6b1f2.gif - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
The Origins Of Agriculture A Biological Perspective And A New Hypothesis
Pentru Guest : [ http://i148.photobucket.com/albums/s35/JustLetYouBe/c22d7cd6b1f2.gif - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
http://rapidshare.co..._Hypothesis.pdf

-------------------------------------------------------
Dacă ar fi să vorbim despre exorfine, laptele animal oferă cazeina, într-o concentrație mult mai mare decît cel uman 2,4 g la animale, 0,6 g cel uman

Asediul opioizilor alimentari - exorfinele

Sunt corporații ce manifestă o religiozitate ipocrită în ce privește alimentația odraslei preaiubite. Danone, Nestle trimit clienților divesrte cărțulii, cu desene, poezioare. De fapt totul se rezumă la:
Ești atît de nepriceput, încît te vom învăța noi cum trebuie să-ți hrănești copilul.

La care mama zice:

Zăpăcește-mă...

Dacă stai și te uiți la ei sunt ca niște orbi ce conduc alți orbi, dimineața cînd își iau porția de cereale cu lapte, ambele conținînd diferite tipuri de exorfine. Sigur că nu este un drog la fel de puternic  ca marijuana sau cocaina, însă mecanismul de dependență există. Însă dacă într-una din zile nu-i mai dai porția de lapte, de multe ori sibiectul devine  agitat, irascibil sau în orice caz comportamentul este cu totul altul.
Comportamentul tipic în cazurile de dependență chimică, alcoolicul trebuie să se dreagă dimineața cu o votcă sau coniac, nicotinomanul și cofeinoimanul cu o țigare și o cafeluță  :)
Dacă și-au luat drogul, lucrurile intră într-un calm relativ pentru toți.

Chiar dialogam cu cineva pe topicul despre laptele pasteurizat

View Postdjclocky, on Nov 25 2006, 11:18, said:

Don't give a damn about your research.

Chestia e ca ma simt bine seara dupa o cana de lapte Cedra si niste pita`unsa cu branza topita ?.

Si ce simte organismul meu ca e bun... aia e. :)
Ar putea fi un comportament tipic de dependență ? Șanse extrem de mari, suportul biochimic există  :rolleyes:


Mai multe detalii aici Food addictions

Quote

Smokers who quit, in common with alcoholics and heroin junkies who quit, all go through a phase called withdrawal syndrome. The features vary from substance to substance and from addict to addict, but all agree that it is an intensely unpleasant experience, and responsible for a lot of backsliding. It is largely through the study of withdrawal that we know about addiction, and it is clear that for all addicts, it is the imperceptible onset of very early withdrawal symptoms that triggers the next intake of substance. The smoker, for example, when preoccupied with something, will not normally notice that his hands have automatically reached for the cigarette pack and lighter. But if you interrupt him at that point and ask what he's doing and how he feels, you will see a little frown on his face; he actually doesn't feel all that good, and he knows that a cigarette is what he needs. Now watch the frown clear as he takes that first deep drag - ah!

----------------------------------------------
CUM se menține prolifică o populație ?  Statistic vorbind un anumit număr de indivizi dintr-o specie, vor contribui la perpetuarea ei trasmițînd generației următoare un ANUMIT genotip. Acesta poate fi optimizat funcție de evoluția fenotipului sub influența factorilor de mediu, regimul alimentar.
Însă este un proces relativ lent. De pildă hominizii și-au format genotipul de-a lungul a două milioane de ani, pentru ca timp de 200 mii de ani - paleoliticul, să rămînă practic neschimbat.
Ori agricultura și zootehnia se practică de doar 10 mii de ani, ceea ce este o mare diferență. Asta ar însemna ca cei care mănîncă lactate vor fi generația de sacrificiu, contribuind cu 0,0005% la formarea unui alt fond genetic. Asta dacă vor mai avea timp să dea la buci pentru aparția unei alte generații. Însă întrebarea care îmi vine în minte ar fi, cît de prolifică va fi generația următoare, dacă ei vor fi și mai ocupați cu drumurile prin spitale sau pentru a-și trata alergiile și bolile autoimune, adhdul etc.
Cînd am lucrat în spital,  printre recomandările de tratament în bolile autoimune, erau deseori eliminarea laptelui, a glutenului sau mai rar restul cerealelor. De fapt mi se pare că există metoda de tratament cu alimente puține și non-alergene sau fără opiacee.

------------------------------------------
Consumul de lapte - efecte nocive


Paleolithic Nutrition

The Paleolithic Diet and Its Modern Implications

Evolution, Diet and Health

Paleolithic Nutrition:
Your Future Is In Your Dietary Past

-----------------------------------------------------

Am ajuns la concluizia că medicii și farmaciștii au un rol bine determinat în ziua de azi : trebuie să contribuie la reducerea populației globului măcar cu vreo cîteva miliarde, altminteri cum credeți că ar avea răbdare planeta să suporte cîteva miliarde de zombi ce orbecăie prin hipermarketuri și mall-uri după junk-food și frigidere în care să-și depoziteze respectivul junk-food.

Cine a studiat doar abc-ul evoluției sistemelor (în natură sau mai simplu în tehnică), știe că orice sistem are nevoie de o conexiune inversă, o reacție negativă pentru a-și asigura stabilitatea. Conștient sau nu, mainstreamul științific tocmai asta are de fapt în vedere: STABILIZAREA SISTEMULUI.

Doar cei inteligenți se vor menține la suprafață :peacefingers:

Edited by Mirovaia_Scorb, 11 February 2009 - 10:09.


#12
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006
Sa ma explic un pic, ca am impresia ca nu prea am fost inteles. Cand spun ca laptele este cel mai complet aliment, spun ca intr-un singur aliment gasesti tot ceea ce este necesar vietii si dezvoltarii armonioase. Puiul de om este cel mai pretentios consumator alimentar - in comparatie cu celelalte varste ale omului. Aparatul sau enzimatic este precar, ficatul nu face fata solicitarilor intense, pancreasul nici atat, si pe langa toate astea, tesuturile organismului sau au o rata fenomenala de multiplicare, cerand cu disperare nutrienti potriviti fiecarui tesut in parte, echilibrati si care sa soseasca rapid la destinatie (adica sa nu dormiteze printr-un proces prelungit de digestie).
Daca laptele este capabil sa satisfaca toate aceste cerinte ale noului-nascut, ce credeti, e bun si pentru adulti ? Care oricum nu au cerinte atat de stricte si de "disperate" ca ale unui nou-nascut.

Oameni buni, sa ne intelegem: vorbim despre adulti (si nou-nascuti) sanatosi ! Nu amestecam in aceasta discutie bolnavii, de orice fel.

Alergiile sunt deseori o problema de hiper-permeabilitate intestinala. Adica mucoasa intestinala nu-si mai face rolul de bariera biologica si lasa sa treaca prin ea si macromolecule (ex: cazeina, gluten, germeni etc.) care dau organismului senzatia de "corp strain" si declanseaza mecanisme imunitare extrem de violente (ex. alergiile). Nu poti spune ca mierea este un aliment nociv numai pentru ca face extrem de rau unui diabetic. sau ca laptele dulce este diavolul pe pamant numai pentru ca produce reactii violente la un om cu intoleranta la lactoza. Asa si fructele si legumele crude sunt daunatoare unui om cu colita cronica, ciupercile sunt daunatoare celor alergici la ele etc.

Vreau sa luam in aceasta discutie a noastra, numai oamenii sanatosi. Si cu un regim sanatos de viata - care fac oarecare miscare, nu sunt sedentari - consuma caloriile pe care le mananca, au o digestie normala, nu sunt alergici s.a.m.d.

Si am deschis acest topic despre lapte deoarece sunt foarte multi adolescenti care sufera de anorexie, care incearca sa slabeasca desi au numai 35-40 de kg, altii care mananca numai hot dogs sau hamburgeri, altii care toata ziua rontaie numai chipsuri si-si clatesc gaturile numai cu Cola.

Voi, cei care ati reactionat furibund la enorma mea indrazneala de a spune ca "laptele este cel mai complet aliment", ce parere aveti: unui adolescent ce i-ar fi indicat sa bea in timpul zilei - o Cola sau un iaurt ? Ce i-ar fi indicat sa manance: chipsuri si hamburgeri sau o tartina cu branza si ardei grasi ?

View Postadybmw, on Feb 11 2009, 08:36, said:

1. Horia,vitamina asta C,trebuie neaparat sa o luam din lapte?
2. Ma gandesc ca sunt o gramada de citrice si legume care contin vitamina C.De ce e musai sa o luam tocmai din lapte?
3. In plus,fructele si unele legume nu trebuiesc fierte,se consuma in starea lor naturala.
1. Nu neaparat. Eu m-am referit la vit. C pentru ca sa fac o corelatie cu continutul laptelui in vitamine, in general.

2. Consumul exagerat de citrice duce la hiper-aciditate gastrica datorita continutului mare in acid citric. In general nu e bine sa le consumam pe stomacul gol, iar pentru cei care au un inceput de ulcer (datorat cafelei pe stomacul gol, meselor dezordonate, stress-ului) sunt tortura curata.

3. Excesul duce la colite de fermentatie. Consumate echilibrat, e OK. Cele mai mari concentratii de vit. C in plantele din regiunea noastra sunt in macese si patrunjel. Macesele se pot consuma ca suc (sau "vin" de macese). Puse la fermentat in apa, cu putin zahar, lamaie si drojdie. E deosebit ca protector anti-infectios pt. copii. Cel de Sus ne ofera sanatate imprastiata cu generozitate pe toate maidanele si toate santurile ...

View PostKdefthog, on Feb 11 2009, 01:15, said:

1. Link - Cat de bolnave sunt vacile defapt.
2. Si cum consumul de lapte promoveaza acneea.
Link
3. Vitelul isi dubleaza greutatea la 60 de zile, iar un bebelus la 180 de zile, de aici si dezechilibrele nutrientilor si
4. imposibilitatea ca laptele de vaca sa fie "cel mai complet si echilibrat" aliment.

1. De-aia am si spus "din punct de vedere nutritional" si nu igienic. Vacile sunt la fel de bolnave ca si celalte specii, si tot la fel de bolnave ca si oamenii - in aceleasi procentaje. Leucoza bovina nu se transmite prin laptele pasteurizat (vreti sa discutam despre leucoza bovina ?!). Am spus sa beti lapte crud numai daca stiti foarte bine starea de sanatate a vacii / caprei / oii respective.

2. Acneea este de foarte multe ori pe fond alergic. Am spus mai sus ca discutam despre oameni sanatosi. Cei bolnavi sa se duca la medic si dupa aceea sa vina cu un diagnostic stabilit si sa ceara sfaturi pe forumuri ... Nu putem discuta despre boli si oameni bolnavi la modul general ...

3. Ar fi frumos daca ar fi asa... (chestia cu vitelul). Ritmul de crestere difera, e adevarat, dar si durata de viata a fiecarei specii in parte difera, si masa corporala. Sunt efectiv alte ritmuri biologice.

4. N-am spus lapte "de vaca". Am spus "lapte" si atat. Originea lui difera in functie de foarte multi factori - printre care cei economici, sociali, geografico-climatici joaca un rol foarte important. Vaca este in Europa cea mai "la indemana" si cea mai rentabila la productia de lapte. Din cauza aceasta s-a ajuns la supra-productie de lapte si la impunerea de cote de lapte in spatiul UE.

#13
Kdefthog

Kdefthog

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 499
  • Înscris: 16.09.2008
@horia66

Te rog fa distinctia clara despre ce lapte vorbim aici si nu doar " "lapte" si atat ".

Stiai ca 90% din populatia afro-americana are intoleranta la lactoza. Cauta si ai sa gasesti. Asa ca nu mai afirma ca ce ai spus tu se aplica la oameni sanatosi pentru ca spui pe fata ca esti rasist.

Cauta singur, daca nu am sa o fac eu mai incolo, si posteaza cantitatea principalilor nutrienti(carbohidrati, proteine, grasimi) din laptele de vaca si cel de om, ca o comparatie. Fiecare, cum ai zis si tu, este creat specific pentru o anumita rata de crestere.

Deci singurul lapte bun pentru bebelus este cel de mama sau in cazuri exceptionale(imposibilitate de alaptare din diverse motive) cel artificial creat dupa formula celui natural. Iar omul peste 2 ani nu are nevoie de lapte pentru a se dezvolta si trai sanatos.

Si nu poti sub nici o forma exclude sanatatea animalelor de la care omul consuma lapte.

Ce vrei mai mult decat un studiu care demonstreaza clar: consumul de lapte promoveaza acneea.

Stii cate grasimi saturate are laptele si cate grasimi saturate sunt recomandate de AHA(American Heart Association) pentru a nu avea risc crescut de boli cardiovasculare? Cauta si ai sa vezi ca daca faci niste calcule nu poti sa bei prea mult lapte de vaca intr-o zi, presupunand prin absurd ca aceasta ar fi singura sursa de grasimi saturate de peste zi.

#14
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

View PostMirovaia_Scorb, on Feb 11 2009, 09:41, said:

Chiar dialogam cu cineva pe topicul despre laptele pasteurizat
Chiar vroiam sa ma apuc sa va mai spun ceva despre ce se-ntampla cu laptele dupa mulgere si pana ajunge in galantar. Ii multumesc lui @Mirovaia_Scorb ca mi-a adus aminte de topicul acesta - postarile sunt mai vechi, dar unele dintre ele foarte la obiect (ex. cele ale lui @otto toxic).

In schimb, hai sa vin cu o reteta de iaurt (s-o faceti acasa): se ia lapte de la tara (de la un / o taran(ca) curat(a), nebotezat si nesmantanit. Se pune pe fiert pe foc mic si se da la o parte cand incepe sa se umfle. Se lasa sa se raceasca si se controleaza periodic temperatura - cu un termometru. Cam din sfert in sfert de ora. Cand temperatura a scazut sub 41-40 de grade (nu mai fierbinte ca mor bacteriile pe care o sa le puneti in el), turnati in el un borcanas de iaurt (de 200 g suficient la 5-6 litri de lapte).

Iaurtul il alegeti astfel: sa nu aiba in el conservanti, gelatina, amidon, nici macar lapte praf. Sa scrie pe eticheta doar; lapte si culturi bacteriene selectionate. Coagulul (aspectul iaurtului cand desfaceti capacul) sa fie ferm si unitar - sa stea cam ca un guguloi in pahar, cand inclinati paharul, sa nu se fragmenteze. Poate sa aibe zer - nu e un defect, mai degraba o dovada de naturalete. Gustul sa fie cat mai dulce - cele care tind catre acru-foarte acru sunt deja supra populate cu bacterii intens acidofile.

Amestecati bine laptele cald cu iaurtul cu un tel, cateva minute (1-2), sa se omogenizeze bine. Astupati repede vasul cu un capac si inveliti-l cu multe prosoape de bucatarie, diferite textile etc. Ideea este sa stea la aceasta temperatura (intre timp aceasta a ajuns la 37-38, cat v-ati invartit cu iaurtelul) cateva ore bune (5-6). Dupa 5-6 ore veti obtine un coagul uniform in toata oala. Bagati oala la frigider si de-abia dupa ce se raceste bine luati din ea . Pofta buna !

#15
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

View Posthoria66, on Feb 11 2009, 15:45, said:

de la un / o taran(ca) curat(a), nebotezat si nesmantanit
laptele, nu taranul  :lol:

#16
Mirovaia_Scorb

Mirovaia_Scorb

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,722
  • Înscris: 30.03.2004
Un iaurt făcut în casă, e una din puținele lactate satvice ( în latină satva = util) Reface flora intestinală.
Am înțeles că se poate face un lapte de foarte bună calitate și nutritiv din migdale, după cum se știe este un foarte bun aliment probiotic.

Sau din unt obișnuit se poate face unt clarifiat : GHEE - foarte satvic. Și probabil că nu are cum să aibă cazeină.

bottom line: nu e mare beneficiu dacă îmboldești un copil să bea lapte, chiar dimpotrivă. Măcar de-ar fi de capră.

Mai bun de atît. Cînd merg să plătesc întreținerea mă întîlnesc mereu cu un cuplu, vin mereu cu moștenitorul în căruț. Ne salutăm, sunt foarte amabili mereu. Oare am și io șansă la o căniță de lapte/ săptămînă cu nivelul de cazeină de 6 ori mai redus ??
La ce lăptărie are femeia aia, ar fi chiar zgîrcită să mă refuze  :lol:

Veți spune că e o idee tîmpită. Total de acord, tocmai de aia nici nu fac asta, dar mult mai ridicol este să-ți bazezi alimentația pe laptele unei alte specii, mai exact al unui animal răpănos și jegos. Cam aceeași chestie cum ar fi să cumpăr io acuma un TV și să fac inovații în el după capul meu, fără să țin cont de schemă și implicații  :rolleyes:

Edited by Mirovaia_Scorb, 11 February 2009 - 17:25.


#17
Stapanul_clonelelor

Stapanul_clonelelor

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 2,340
  • Înscris: 08.07.2008
Nu suport laptele de la tara, mi se pare ca are un gust oribil. Prefer de asta la cutie de carton...zuzu de exemplu .

Edited by Stapanul_clonelelor, 11 February 2009 - 18:58.


#18
hunor66

hunor66

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 15,413
  • Înscris: 23.11.2006

View PostKdefthog, on Feb 11 2009, 15:19, said:

1. Te rog fa distinctia clara despre ce lapte vorbim aici si nu doar " "lapte" si atat ".

2. Stiai ca 90% din populatia afro-americana are intoleranta la lactoza. Cauta si ai sa gasesti. Asa ca nu mai afirma ca ce ai spus tu se aplica la oameni sanatosi pentru ca spui pe fata ca esti rasist.

3. Cauta singur, daca nu am sa o fac eu mai incolo, si posteaza cantitatea principalilor nutrienti(carbohidrati, proteine, grasimi) din laptele de vaca si cel de om, ca o comparatie. Fiecare, cum ai zis si tu, este creat specific pentru o anumita rata de crestere.

Deci singurul lapte bun pentru bebelus este cel de mama sau in cazuri exceptionale(imposibilitate de alaptare din diverse motive) cel artificial creat dupa formula celui natural. Iar omul peste 2 ani nu are nevoie de lapte pentru a se dezvolta si trai sanatos.

4. Si nu poti sub nici o forma exclude sanatatea animalelor de la care omul consuma lapte.

5. Ce vrei mai mult decat un studiu care demonstreaza clar: consumul de lapte promoveaza acneea.

6. Stii cate grasimi saturate are laptele si cate grasimi saturate sunt recomandate de AHA(American Heart Association) pentru a nu avea risc crescut de boli cardiovasculare? Cauta si ai sa vezi ca daca faci niste calcule nu poti sa bei prea mult lapte de vaca intr-o zi, presupunand prin absurd ca aceasta ar fi singura sursa de grasimi saturate de peste zi.

1. lapte de vaca, oaie sau capra. Sau bivolita. Cam atat avem noi romanii acces. Altii isi "permit" si lapte de iapa, magarita sau camila. Atunci cand spun "lapte" ma refer pur si simplu la produsul de secretie al glandei mamare. Ca diferitele surse de lapte variaza ca si parametri, e adevarat. Ca putem spune ca un lapte e mai dietetic (mai slab) decat altul, sau mai bogat intr-o vitamina sau alta (a se citi parametru), iarasi este adevarat.
Dar daca pornim de la ideea ca laptele nu este bun pentru alimentatia omului, cum putem oare sa mai spunem atunci ca un anumit tip de lapte e mai bun decat altul ? Vezi cel de capra comparat cu cel de vaca. Ar fi ca si cum am spune ca o otrava e mai putin letala decat alta. Daca, in schimb, acceptam faptul ca laptele este un aliment in general benefic si recomandat omului, putem dupa aceea sa clarificam: pentru copii e mai buna "asta", pentru batrani "cestalalt". Altfel, mi se pare ilogic.

2. Am spus si eu mai sus, "populatiile mediteraneene si africane". Pare-mi-se ca afro-americani provin din africani, nu ?
Da, sunt rasist. Dar n-am nimic cu afro-americanii. Cu alta rasa am eu ce am. Si nu cred ca rasistii nu au nici un fel de drept. Nu cred ca sunt mai anormali decat ... homosexualii, sa zicem. Cred ca rasistii au dreptul sa traiasca cat mai departe si separati de rasa pe care nu o tolereaza - ca si homosexualii, ca tot luaram exemplul asta, care au dreptul sa-si foloseasca orice orificiu anatomic in cautarea satisfactiei supreme ...

Intorcandu-ne la afro-americanii care nu pot bea lapte dulce, le recomand calduros sa bea lapte acidifiat (iaurt, sana, kefir etc.). In nici un caz nu le pot spune ca laptele este in general, extrem de nociv. Pentru ca eu am o opinie contrara si mi-o sustin cu argumente.

3. Chiar te rog sa faci asta. Pentru mine e prea mult de "bibilit". Dar daca o faci, te rog pune toti parametrii: nu numai glucide, lipide si proteine, ci si combinatiile lipo-proteine, fosfo-lipide, minerale majore si oligo-elemente, vitamine si enzime. Si intr-un tabel separat pune necesarul zilnic al unui om adult. Si pune in dreptul fiecarui parametru din necesarul uman, cat ar fi satisfacut din consumul zilnic al unui litru de lapte - din fiecare fel de lapte analizat. Vezi la cati parametri se depaseste necesarul zilnic, ca sa poti spune ca laptele "este toxic". Poate in felul asta ai sa ajungi la vorba mea. Poate nu.

4. Am vorbit prima data "din punct de vedere nutritional", iar apoi am mentionat "din punct de vedere al starii de sanatate". Nu am exclus sanatatea animalelor din discutie. Am identificat posibilitatea logica ca acel animal sa fie perfect sanatos. Mai apoi, nu am spus "cand animalul nu este sanatos" ci "cand nu exista certitudinea supra starii lui de sanatate". E o nuanta, nu ? Este o situatie simpla: stim, cunoastem - varianta A (cel mai bine pentru sanatatea noastra, il bem crud). Nu stim, nu suntem siguri - varianta B (il pasteurizam / fierbem). Acum sunt clar ?

5. La acneea deja instalata, pe un fond alergic, da, orice proteina sau grasime animala poate accentua starea si evolutia clinica. Inclusiv laptele. Hai sa tratam cauza alergiei si sa vedem din ce motiv componentele laptelui determina stari alergice. Nu "hai sa nu mai manance nimeni lapte".

6. Ce fel de lapte - vaca, capra, oaie ? Riscul de boli cardio-vasculare nu este dat exclusiv de consumul de lapte. Sunt foarte multi factori. Inclusiv evoutia starii de sanatate a altor organe si influentele de mediu. Sau vrei sa spui ca toti cei care bem lapte ne vom imbolnavi de boli cardiovasculare ? E ca si cum ai spune ca toti cei care consuma alcool devin alcoolici. Sau toti cei care mananca grasimi devin obezi. Ar fi fain sa fie asa. Iti dai seama ce usor ar progresa medicina si cat de mult ar evolua ? Numai ca natura asta animala sau umana este extrem de variabila.

Cat lapte de vaca as putea bea eu zilnic, dupa normele AHA ?

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate