|
  |
Ce autorizație este necesară pentru o rețea de bloc? |
|
|
|
|
7th September 2004, 17:43
|
Active Member
Grup: Members
Data înscrierii: 30-August 03
ID membru: 5 939

|
Rețele de cartier sunt peste tot. Aproape in orice bloc mergi există rețea de calculatoare.
Este cineva, măcar un singur om de pe acest forum, care a obținut aprobarea necesară de la ANRC sau de la alte instituții pentru rețeaua sa?
Care este procedura pentru a obține autorizația? Concret!!! Nu vreau raspunsuri de genul: vezi pe site sau intreaba acolo. Frate, daca ai obținut autorizația, zi-ne si nouă clar ce ai facut? La ce ghișeu ai mers, ce ai scris în cerere, cum arată tanti de la ghișeu, etc.?
|
|
|
|
|
|
|
|
9th September 2004, 06:11
|
Guru Member
Grup: Moderators
Data înscrierii: 7-February 03
Locație: KN34AL
ID membru: 2 942

|
Nu stiu sa fie nevoie de vreo autorizatie pentru o retea de bloc privata si non-profit. Exista dreptul la libera asociere stipulat in constitutie.
Daca insa faci ceva pentru profit atunci normal, trebuie sa te constitui firma. | |
Acest mesaj a fost modificat de Andrei Cioaca: 9th September 2004, 06:11
|
|
|
|
|
|
|
|
9th September 2004, 13:18
|
Active Member

|
Te asigur că profitul nu are nici o legătură. Trebuie autorizație. Problema este: cum o obțin?
|
|
|
|
|
|
|
|
9th September 2004, 14:40
|
Junior
Data înscrierii: 9-September 04
ID membru: 22 833

|
Exista intradevar nesesitatea unei autorizatii. Am citit despre ea pe undeva, nu mai stiu exact. Insa pun pariu ca daca chiar aflii pana la urma cum sa o obtii si o sa incerci sa urmezi procedurile o sa te afunzi in negura birocratiei pana la gat si o sa-ti blestemi ziua cand ai incercat sa fi si tu legal. Pe partea ailalta daca 99% sunt in ilegalitate de ce te-ai gasi tu sa fi primul? (IMG: style_emoticons/default/smile.gif) In plus, daca reteaua ta e inregistrata cine stie ce le mai trece prin cap sa ti-o impoziteze? (IMG: style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
|
|
|
|
|
9th September 2004, 14:53
|
Guru Member

|
QUOTE(dobrotescunicol @ Sep 9 2004, 14:18) Te asigur că profitul nu are nici o legătură. Trebuie autorizație. Problema este: cum o obțin? E, fii serios... E ca si cum ai nevoie de autorizatie sa vorbesti cu vecinul... sau sa legi 2 calculatoare in propria casa. Singurul aspect inputabil ar fi constructia pe spatiul comun al blocului unde normal ai nevoie de autorizatia asociatiei deci vb cu Administratorul, in rest nimic... decat consimtamantul partilor implicate. Bumble Bee, zi-mi si mie unde si ce ai cititi ? (IMG: style_emoticons/default/smile.gif)
Acest mesaj a fost modificat de Andrei Cioaca: 9th September 2004, 14:55
|
|
|
|
|
|
|
|
9th September 2004, 17:11
|
Active Member

|
Andrei Cioaca, care sunt argumentele tale în a susține afirmația: nu este necesară autorizatia, ea este legată de profit. Eu aduc ca argument Ordonanța Guvernului nr.34/2002 cu completări în Legea nr.527/2002: Orice persoană, fizică sau juridică "dacă intenționează: a ) să desfășoare activități de instalare, operare, control sau de punere la dispoziție a unei rețele de comunicații electronice sau b ) să realizeze transportul semnalelor prin rețelele de comunicații electronice, indiferent dacă această activitate este realizată contra cost sau nu" trebuie să...
Acest mesaj a fost modificat de dobrotescunicol: 9th September 2004, 17:17
|
|
|
|
|
|
|
|
9th September 2004, 17:23
|
Guru Member

|
Nu asta e point-ul ci factul ca e reteaua MEA ! Nu cer voie nimanui atata timp cat nu este ceva public. Asa cum nu ma intreaba nimeni ce vorbesc la telefon cu prietenii si nu ma intreaba nimeni ce operez la baie... la fel si cu reteaua mea... (IMG:style_emoticons/default/mad.gif)
Nu-ti dai seama ca nu s-ar mai vinde placi de retea & stuf daca ar fi cum presupui tu... legea e ambigua si neclara avand in vedere ca pentru modem nu ceri autorizare dar tot o retea de date este... | |
Acest mesaj a fost modificat de Andrei Cioaca: 9th September 2004, 17:28
|
|
|
|
|
|
|
|
9th September 2004, 18:18
|
Guru Member

|
QUOTE(dobrotescunicol @ Sep 9 2004, 18:11) Andrei Cioaca, care sunt argumentele tale în a susține afirmația: nu este necesară autorizatia, ea este legată de profit. Eu aduc ca argument Ordonanța Guvernului nr.34/2002 cu completări în Legea nr.527/2002: Orice persoană, fizică sau juridică "dacă intenționează: a ) să desfășoare activități de instalare, operare, control sau de punere la dispoziție a unei rețele de comunicații electronice sau b ) să realizeze transportul semnalelor prin rețelele de comunicații electronice, indiferent dacă această activitate este realizată contra cost sau nu" trebuie să... Am ambele texte de lege, mai intai ordonanta si dupa aia legea de apropare a iei si nu gasesc in ea ce spui tu: "Orice persoană, fizică sau juridică "dacă intenționează:" si ce trebuie sa faca... am cautat acest text si nu se regaseste. Doar cadre de reglementare generale si precizarea ca se refere la retele PUBLICE... atata... Poate imi dai ceva mai exact. Eu am cautat pe superlex.
Acest mesaj a fost modificat de Andrei Cioaca: 9th September 2004, 18:19
|
|
|
|
|
|
|
|
10th September 2004, 12:16
|
Active Member
Data înscrierii: 12-September 03
Locație: Cluj
ID membru: 6 304

|
Probabil cel care a pus intrebarea initial se referea nu atat la retelele limitate doar la un bloc (unde probabil aprobarea asociatiei de proprietari e suficienta) ci la retelele de cartier, unde cel mai adesea cablurile traverseaza alei, strazi, bulevarde etc, sunt atarnate pe stalpii electrica... Aici probabil sunt necesare autorizatii si de la primarie, Electrica, daca nu si de la ANRC si mai stiu eu de la ce alte institutii ... Sunt sigur ca s-a mai discutat problema asta intr-un alt thread cu ceva timp in urma... Deocamdata din cate se pare retelele de cartier sunt 'tolerate'/'ignorate' de autoritati...
Tudor
|
|
|
|
|
|
|
|
10th September 2004, 15:26
|
Guru Member

|
Da ai dreptate. Dupa cum s-a pus problema se intelegea gresit ca pentru orice ai nevoie de autorizatii ceea ce este stupid, adica daca tu si un vecin vreti sa va jucati gata trebuie autorizatie... E nevoie de autorizatie pentru traversarea unui bulevard de exemplu, anume pentru proiect care sa restecte disciplina in constructii mai ales in preajma liniilor de tramvai/trolebuz etc, trebuie sa ai proiect facut de firme acreditate samd... Deasemenea la Electrica se plateste taxa pentru stalpi, in jur de 1$ pe luna de stalp. La un bloc e nevoie de autorizatia administratorului, sa zicem ca ai de traversat un bloc, prietenul tau e in blocul de dupa cel traversat... Iar ca sa devii ISP adica sa furnizezi servicii, automat trebuie sa fii firma si sa ai autorizatie pentru asta, nu se indoieste nimeni de asa ceva (IMG: style_emoticons/default/smile.gif) Vezi exemplul retelei de cartier SpeedNet - Drumul Taberei - fost undernet, este constituita in firma pe bune (IMG: style_emoticons/default/smile.gif) Dar pentru o retea privata non-profit intre 2 sau 3 prieteni nu e nevoie de autorizatii ! Nu de alta dar nu suntem in korea de nord sau mai stiu eu unde...
|
|
|
|
|
|
|
|
14th September 2004, 15:32
|
Member
Data înscrierii: 31-December 03
Locație: Bucuresti Pantelimon
ID membru: 9 616

|
deci din ce ati zis voi nu am inteles nimic,
ok deci exista o ordonantza si ... atat, ce treaba are ANRC? si ce imi trebuie sa devin ISP?
am inteles treaba cu stalpi, dar retele de cartier nu prea se folosesc de stalpi, ele merg pe traseele practice (directe), peste bloc sau pe langa.
asa cum se descurca omul, atat timp cat nu am treaba cu alte retele nu interferez sau intervin intre alte retele device uri sau mai stiu eu ce.
deci ce imi trebuie concret
??
acordul partilor exista (ca si eu si cel care vrea net de la mine)si merg pe fire directe... de la geam la geam... cine se supara... ? si de ce?
|
|
|
|
|
|
|
|
14th September 2004, 22:23
|
Active Member

|
QUOTE(LOCOTUS @ Sep 14 2004, 15:32) deci ce imi trebuie concret ?? acordul partilor exista (ca si eu si cel care vrea net de la mine)si merg pe fire directe... de la geam la geam... cine se supara... ? si de ce? Pai eu zic ca totul e clar.. Daca vrei musai sa dormi linistit in ce priveste aprobarile (IMG: style_emoticons/default/smile.gif) , nu e asa greu: daca reteaua e limitata la un singur bloc, aprobari scrise de la comitetul asociatiei de proprietari, daca trece de la un bloc la altul, acordul celor doua asociatii de proprietari, probabil acordul primariei (intrebi acolo), daca trece peste alei/strazi/bulevarde publice cu cabluri electrice, mai mult ca sigur aprobari de la electrica (la fel intrebi acolo)... Daca se trece peste cabluri troleu / tramvai se complica treaba ... Asta cat timp se desfasoara activitatea sub forma unei asociatii/club non-profit, privat... Deja daca e S.C. sau ISP se schimba povestea, si intra pe rol finantele, camera de comert, si desigur ANRC... Tudor
|
|
|
|
|
|
|
|
15th September 2004, 00:20
|
C-C-COMBO BREAKER!!!
Grup: Senior Members
Data înscrierii: 13-November 02
ID membru: 2 340

|
Sunt retele de cartier pe firma care nu au cerut voia nici unei asociatii pentru cablare si pentru huburi, chiar le-au alimentat din contorul scarii de bloc. Presupun ca au restul licentelor in ordine.
Adica eu sunt ilegal? Nam voie sa-mi pun hub sub monitor si 5 cabluri in geam? De fapt asa ziceau si parintii mei acu 2 ani.... Atunci, decat sa ma chinui, fac retea wireless, am 250m fara cablu si in caz de probleme nu ma stie nimeni. Ce-o sa zica atunci, e ilegal sa transmiti semnale radio fara licenta?
Acest mesaj a fost modificat de greendick: 15th September 2004, 00:20
|
|
|
|
|
|
|
|
15th September 2004, 00:30
|
Big Boobs
Data înscrierii: 5-December 02
Locație: Bucharest, Ro
ID membru: 2 515

|
|
|
|
|
|
|
|
|
15th September 2004, 11:44
|
Active Member

|
QUOTE(greendick @ Sep 15 2004, 01:20) Sunt retele de cartier pe firma care nu au cerut voia nici unei asociatii pentru cablare si pentru huburi, chiar le-au alimentat din contorul scarii de bloc. Sigur ca exista, dar o fac pe riscul lor - daca se supara un proprietar, atunci apar problemele... Daca te referi la firme care se ocupa cu instalarea de retele de cartier, sigur ca sunt, am vazut si astfel de firme care in momentul in care fac o oferta de acces la internet unei retele existente pun ca si conditie ca echipamentele hardware din retea (cabluri, switch-uri, hub-uri) sa devina proprietatea lor (dobandind astfel un pseudo-monopol) ... ---------------------- QUOTE(greendick @ Sep 15 2004, 01:20) Adica eu sunt ilegal? Nam voie sa-mi pun hub sub monitor si 5 cabluri in geam? E o chestie de bun simt ca pentru orice cablu care traverseaza parti de proprietate comuna a unui imobil (pereti exteriori, casa scarilor, acoperis etc...) sa se ceara aprobarea asociatiei de proprietari (daca exista)... Normal, in cele mai multe cazuri nimeni nu cere nici o aprobare si in general nu sunt probleme in practica... Tudor
|
|
|
|
|
|
|
|
15th September 2004, 21:11
|
C-C-COMBO BREAKER!!!
Data înscrierii: 13-November 02
ID membru: 2 340

|
Nu fac reclama da azi miam luat chee'p special.... E cam scump da merge pentru un mic handbook asupra retelelor mici, casnice sau profesionale.... Ei au dat exemplu de o lista cu acte care ar trebui cumparate. Da spun sincer ca nu au avut curajul sa faca rost de nici unul. Sa zicem ca la vreo 4-5 tipi(e) le vine sa si dea alocatia pe 2 luni pe o retea si se apuc sa faca rost de autorizatii... le piere pofta de cauntar pana termina...
|
|
|
|
|
|
|
|
16th September 2004, 09:18
|
Junior
Data înscrierii: 23-October 03
ID membru: 7 518

|
l-am luat si eu chip-ul special (IMG: style_emoticons/default/biggrin.gif) probabil diseara am sa-l scanez si maine o sa pun un link aici. oricum pentru toti cred ca este un bun ghid. Doar la partea cu legalizarea actelor mi se pare chiar neexplicit. Au dat exemplu ca oras Brasovul, dar in Bucuresti nebunia este de 2 ori mai mare. in fine sper ca diseara sa am timp sa o vedeti si voi.
|
|
|
|
|
|
|
|
16th September 2004, 09:27
|
Active Member

|
QUOTE(greendick @ Sep 15 2004, 22:11) Ei au dat exemplu de o lista cu acte care ar trebui cumparate. Cum adica acte care ar trebui cumparate? (IMG: style_emoticons/default/huh.gif) QUOTE(greendick @ Sep 15 2004, 22:11) Da spun sincer ca nu au avut curajul sa faca rost de nici unul. Sa zicem ca la vreo 4-5 tipi(e) le vine sa si dea alocatia pe 2 luni pe o retea si se apuc sa faca rost de autorizatii... le piere pofta de cauntar pana termina... (IMG: style_emoticons/default/laugh.gif) Normal ca cu banii d ealocatie nu se face mare lucru... Sunt retele unde cand s-o infiintat fiecare o contribuit cu 2,5 mil., asta la peste 50 de useri... Depinde de la caz la caz... In reteaua in care sunt sunt deja peste 300 de useri si aprope sigur nici o autorizatie, nici macar de la asociatiile de proprietari... Si deja unii vecini stramba din nas ca cica cablul care trece peste acoperis ar fi stricat hidroizolatia intr-o portiune a acoperisului... (IMG: style_emoticons/default/confusedsmiley.png) Tudor
|
|
|
|
|
|
|
  |
1 utilizatori citesc acest subiect (1 utilizatori neautentificați și 0 anonimi)
0 Membri:
|