sigur că da! iată o pisică deșteaptă. (IMG:
style_emoticons/default/thumbup.gif)
dacă cei 6m de balcon au în mare parte gemuri fixe, atunci poți opta pt oferta mai ieftină. dacă în 6m sunt multe canate care se deschid, în timp, ele vor trebui să-și păstreze proprietățile (să nu se torsioneze), deci tb alegi varianta mai scumpă.
împortantă este și feroneria utilizată, precum și sticla folosită => degeaba cuplezi o tâmplărie de calitate cu o feronerie și o sticlă varză.
fără să minimalizez rolul tâmplăriei, eu pun accent pe sticlă (mare parte din căldura din interior la acest nivel se disipă) și feronerie.
aparte de ce discutați voi aici, părerea mea este că subțirimea armăturii este importantă dar pt deschideri ample, ferestre ff mari. pt un balcon care se presupune că are h=1200-1500mm, minima grosime a armăturii
să recapitulăm: veka este nr1 printre PVC-uri, și cum este și firesc, costă pe masură. din cauza prețului mareee și a beneficiarilor care nu știu să aprecieze raportul calitate/preț, multe ateliere au schibat macazul de la veka spre alte profile, mai accesibile, mai..., mai...cu o cotă de piață în creștere.
n-am banc de probe și nici firmă de metrologie să pot verifica, dar pot spune din auzitelea că existența armăturii în tâmplărie diminuează coficientul de izolație. dealtfel, marii furnizori de profile își prezintă marfa și coeficientul de izolație în 2ouă coloane: fără inserție metalică, cu inserție metalică; a doua coloană prezintă valori diminuate față de prima. deci cu armătură izolează mai puțin bine. ce să mai spunem dacă "carnea" armăturii este f groasă (3mm like veka)?
suntem totuși la capitolul izolație termică iar fierul nu tb să fie de prisos, și mai departe, nici nu tb să nu existe deloc în dauna scăderii rigidității.
deci: dacă producătorul recomandă armătură de 1-1,5mm înseamnă că așa a fost făcut calculul să dea coficientul de izolație cu care se laudă
și în același timp, să asigure o bună rigiditate a profilului în timp.