|
  |
Thread general de filtre |
|
|
|
|
1st November 2006, 10:12
|
Active Member
Grup: Senior Members
Data înscrierii: 19-January 04
Locație: Galati / Ploiesti
ID membru: 10 433

|
QUOTE(hellrider @ Nov 1 2006, 09:01)  Singura problema cu aceste filtre este faptul ca DOF-ul este f mare DOF ingust, probabil ... nu?
|
|
|
|
|
|
|
|
1st November 2006, 10:14
|
Active Member
Grup: Members
Data înscrierii: 25-September 03
Locație: Perast,CrnaGora
ID membru: 6 690

|
QUOTE(Taxon @ Nov 1 2006, 10:12)  DOF ingust, probabil ... nu? Corect, am gandit bine si am scris aiurea, este ff ingust, la +4 dioptrii zona sharp e undeva in intervalul +/-0.25mm, restul e blurry.
Reason of edit: asa se intampla cand faci rapoarte, vorbesti la telefon si scrii pe forum in acelasi timp | |
Acest mesaj a fost modificat de hellrider: 1st November 2006, 10:17
|
|
|
|
|
|
|
|
2nd November 2006, 00:41
|
Member
Data înscrierii: 21-August 06
ID membru: 92 569

|
Ce este un filtru skylight ? si daca ar fi de ales intre skylight si UV care ar fi mai necesar?
|
|
|
|
|
|
|
|
2nd November 2006, 10:03
|
Active Member
Data înscrierii: 19-January 04
Locație: Galati / Ploiesti
ID membru: 10 433

|
grrrr.. nu tot tie ti-am mai raspuns la intrebarea asta? din punctul meu de vedere, pe digital nici unul nu e necesar. ai grija sa nu lovesti/murdaresti lentila frontala si atit.
daca tii totusi sa pui un filtru, eu as zice sa alegi un sky 1b. sky-ul si uv-ul fac acelasi lucru, "taie" din radiatia uv care ajunge pe captor (senzor sau film). sky-ul e un filtru "cald" (1b mai accentuat decit 1a), uv-ul e un filtru "rece". cum asemenea filtre se cereau folosite la munte (pe zapada) sau la mare (pe plaja), unde fotografiile au tendinta de a iesi "reci", as alege un filtru care sa "incalzeasca" un pic - deci 1b.
.... dar unde am mai zis eu asta, acum de curind?
alte opinii, domnilor?
|
|
|
|
|
|
|
|
6th December 2006, 18:19
|
Junior
Data înscrierii: 24-November 05
Locație: Bucuresti
ID membru: 54 893

|
Deocamdata am tot obiectivul din kit, dar m-am gandit sa folosesc un step-up ring pentru a cumpara niste filtre de diametru mai mare (sa fie compatibile cu eventualele upgrade-uri de obiectiv). Aveti idee cat de bun este acesta? Cat de mult poate afecta focalizarea in cazul obiectivului meu? Ce parere aveti de acest filtru UV? Am observat ca totusi filtrele de 58mm sunt ceva mai ieftine. Cum am spus si mai sus, inca nu am experienta in lucrul cu filtre si vreau sa incep prin a-mi lua un filtru UV iar apoi unul de polarizare circulara. Ar merita in cazul meu sistemele Cokin? Daca da, care? PS: Am de gand sa iau in viitor si un gradient, neutral density si IR.
|
|
|
|
|
|
|
|
7th December 2006, 23:54
|
Junior

|
Merci Tudor. Este evident ca polarizatoarele circulare sunt indicate in cazul DSLR-urilor. Am vazut ca sunt o multime de modele, unele mai usoare, altele multi-coated. Problema e ca eu am obiectivul din kit si nu stiu daca face diferenta un filtru multi-coated, astfel incat sa merite si banii.
Revin cu intrebarile de mai sus legate de filtrele UV si step-up ring. Despre sistemele Cokin pot spune ca nu cred ca merg pe obiectivul din kit din cauza sistemului de focus. | |
Acest mesaj a fost modificat de BOGraphics: 7th December 2006, 23:55
|
|
|
|
|
|
|
|
8th December 2006, 00:01
|
Moderator
Grup: Moderators
Data înscrierii: 7-September 05
ID membru: 46 259

|
Poti sa folosesti sistemul Cokin, dar va fi ceva mai greu. Intai focalizezi, dupa care reglezi filtrul.
Daca ai focalizare interna, potrivesti filtrul si nu iti mai faci griji.
|
|
|
|
|
|
|
|
8th December 2006, 07:20
|
Member
Data înscrierii: 14-January 04
ID membru: 10 228

|
Ca idee vezi kitul acesta: http://f64studio.ro/det.php?id=187&pid=3824Nu cred sa fie de calitate extraordinara, dar pentru obiectivul kit ajunge, dupa parerea mea.
|
|
|
|
|
|
|
|
8th December 2006, 09:29
|
Junior

|
Mi-a atras atentia si mie acel kit de filtre. Totusi sunt convins ca au o calitate indolielnica si in plus filtrul warm chiar nu mi-ar trebui. Daca as lua filtre ieftine ce neplaceri as putea avea la calitatea imaginilor? Apar reflexii nedorite, distorsiuni, artefacte, culori false ?
|
|
|
|
|
|
|
|
8th December 2006, 09:36
|
Moderator
Grup: Moderators
Data înscrierii: 7-September 05
ID membru: 46 259

|
Problemele cu unele filtre e ca pot sa degradeze calitatea imaginii, sa absoarba din lumina mai mult decat trebuie, si sa dea nastere la flare si ghosting.
Cam asta ar fi.
|
|
|
|
|
|
|
|
14th December 2006, 11:30
|
Junior
Data înscrierii: 9-December 06
ID membru: 115 167

|
M-am inscris si eu pe forum. As avea si eu cateva intrebari. As vrea sa achizitionez pentru FZ20 niscaiva filtre (UV, polarizare si close-up pentru poze macro). A folosit cineva filtrele patrate Corkin? Se monteaza cu http://www.f64studio.ro/det.php?id=234&pid=599 ? In instructiunile pt. FZ20 scrie ca lentila se protejeaza cu filtru ND. Pe forum am citit ca se poate proteja cu filtru UV. Care este diferenta? Ce inseamna ND4, ND8, etc.? Am vazut ca lentilele close-up sunt 1+, 2+, 4+. Se poate lua doar un singur tip si folosi zoom-ul optic? Exista vreo diferenta intre filtrele patrate si cele circulare d.p.d.v. al calitatii imaginii? Voi ce parere aveti?
|
|
|
|
|
|
|
|
17th December 2006, 01:17
|
Junior
Data înscrierii: 9-December 06
ID membru: 115 167

|
Nu stiu daca aici e cazul sa postez si eu o intrebare: ce pare aveti despre Hoya Introduction Kit http://www.f64studio.ro/det.php?id=384&pid=4056 ? De ce "introduction"? De ce pt. incepatori? Are vreo legatura cu calitatea lor?
|
|
|
|
|
|
|
|
17th December 2006, 01:50
|
233SP09
Data înscrierii: 2-March 06
Locație: Sighet, MM
ID membru: 68 047

|
Ce chestie.... fix pentru intrebarea asta am intrat pe topicu asta, deh... e promotie! (IMG: style_emoticons/default/w00t.gif) Si eu sunt curios, care-i faza cu filtrele asta de costa toate 3 cat un jumate de filtru de polarizare?
|
|
|
|
|
|
|
|
17th December 2006, 03:52
|
Member
Data înscrierii: 18-January 06
Locație: Pitesti
ID membru: 61 940

|
Poate vrei sa spui ca se protejeaza cu filtru NC (no color) care e sticla curata, dar de prefereat sa aiba multi-coating. Filtrul UV nu are efect decat la peste 2000 de meti altitudine si la malul marii, dar da, poate fi folosit cu succes la protejarea obiectivului. LE: Ute cateva sugestii pentru FZ20 (ce e la FZ10 merge si la FZ20): http://www.cs.mtu.edu/~shene/DigiCam/
Acest mesaj a fost modificat de Hann: 17th December 2006, 04:19
|
|
|
|
|
|
|
|
17th December 2006, 03:57
|
Member

|
Se pare ca Cokin si Hoya (cele HMC) sunt destul de greu de curatat si exista riscul destul de mare de a strica coating-ul lentilei, facand-o practic inutila. Ia vedeti ce mai zic si altii: http://www.camerahobby.com/Access-Filters.htmLE: Cat despre protectie nu cred ca e de ajuns sa ai grija sa nu pui mana pe elementul exterior al obiectivului...salinitatea de la malul marii, vantul (care antreneaza nisip), mainile altora pot deteriora ireparabil (sau reparabil cu bani multi) obiectivul. Ce prefereti sa se strice: Un filtru de 1 milion sau un obiectiv de zeci de milioane. Personal prefer filtrele NC sau UV (double coated e de ajuns). Filtrele de polarizare le folosesc doar cand e neaparata nevoie deoarece "incetinesc" obiectivul cu 3-4 f-stop si daca nu ai obiectiv cu diafragma foarte mare (macar 2f) pot aparea probleme la fotografierea in lumina slaba fiindca forteaza un timp de expunere mai mare (sau ISO mai mare), iar cine nu are stabilizator de imagine sau are zgomot prea mare la ISO mare stie ca asta nu e de dorit.
Acest mesaj a fost modificat de Hann: 17th December 2006, 04:13
|
|
|
|
|
|
|
|
17th December 2006, 11:04
|
Active Member
Data înscrierii: 25-September 03
Locație: Perast,CrnaGora
ID membru: 6 690

|
QUOTE(Hann @ Dec 17 2006, 03:57)  Filtrele de polarizare le folosesc doar cand e neaparata nevoie deoarece "incetinesc" obiectivul cu 3-4 f-stop... Cel mai prost filtru de polarizare de la Tiffen (cele mai ieftine) iti ia 2.5 stopuri.....avand in vedere ca un filtru de polarizare nu se foloseste decat afara cand soarele este puternic.....deci acel -2.5 f-stops poate fi chiar un avantaj.
|
|
|
|
|
|
|
|
17th December 2006, 15:41
|
Member

|
QUOTE(hellrider @ Dec 17 2006, 11:04)  Cel mai prost filtru de polarizare de la Tiffen (cele mai ieftine) iti ia 2.5 stopuri.....avand in vedere ca un filtru de polarizare nu se foloseste decat afara cand soarele este puternic.....deci acel -2.5 f-stops poate fi chiar un avantaj. Corect, dar eu vorbeam de folosirea filtrelor de polarizare ca protectie pentru obiectiv, si ca protectie multi tind sa pastreze acel filtru in permanenta pe obiectiv.
|
|
|
|
|
|
|
  |
2 utilizatori citesc acest subiect (1 utilizatori neautentificați și 0 anonimi)
|