Forumul SoftpediaBursa auto / moto / veloAnunƣuri imobiliareAnunƣuriOferte de serviciiLocuri de muncă Ɵi cursuri de specializareBloguriJocuriTeste / ReviewsÎntrebări Ɵi răspunsuriChestionareFotoStatistici

Bine ai venit ( Autentificare | Înregistrare )

2 V  < 1 2  
Reply to this topicStart new topic
> noua asigurare RCA+carte verde -- atentie la tzepe
dragospas
mesaj 3rd January 2007, 21:47
Mesaj #19

mai bine mort decat comunist !

Grup: Senior Members
Data înscrierii: 7-August 06
Locație: Km 0 al democratiei
ID membru: 90 051

Si totusi eu unde ma asigur...coane Fanica...???
Deci.....
BCR asig. NU
Alianz NU
Asirom ?
Omniasig ?
Unita ?
Astra ?

Si sa-mi spuna si mie cunoscatorul de mai sus de ce la unele e mai ieftin si la altele mai scump? (inteleg ca stie dar nu spune )
Astept cu interes
Go to the top of the page

+Quote Post
maxone
mesaj 3rd January 2007, 22:32
Mesaj #20

Junior

Grup: Members
Data înscrierii: 5-August 03
Locație: Bucuresti
ID membru: 5 292

Diferentele de pret sunt din cauza liberalizarii preturilor la politele RCA. Pana acum CSA stabilea un pret de referinta si firmele de asigurari puteau sa se abata de la acesta cu 5 sau 10% maxim. Acum e liber, fiecare firma isi stabileste pretul pe care-l considera corect astfel incat sa-i acopere si eventualele daune.

+Quote Post
bani002
mesaj 4th January 2007, 01:30
Mesaj #21

Junior

Data înscrierii: 3-November 06
ID membru: 106 812

QUOTE(batman @ Jan 3 2007, 19:04) *
Imi pare rau sa te anunt, dar pe site-ul CSA apare acest model de polita in care scrie foarte clar si citet : "MAI PUTIN STATELE ANULATE PRIN BARARE".
Deci, tepari nu sunt nici BCR Asig, nici Allianz. De altfel si ASTRA ofera asigurari in care bareaza unele tari. Cu ochii mei am vazut polita in care Turcia, Albania etc. erau barate.
Cei care iau tepe sunt cei care se arunca la asigurari ieftine, fara sa stie de ce dau mai putini bani pe ele.

Bafta! (IMG:style_emoticons/default/peacefingers.gif)

Edit: de altfel nici nu ar mai avea rost existenta casutelor pentru barare in cazul in care aceasta ar fi interzisa, nu?

Man cand mi-am facut asigurarea la bcr stiam exact la ce sa ma astept vizavi de chestia cu statele barate. cand ziceam de tepari ma refeream la persoanele fizice 'autorizate', cum era si useru sik mai sus- zicea ca politele bcr facute de el nu au state barate. deci, teparii nu cre ca-s firmele de asigurare, ci dubiosii care incheie polite prin masini sau cine mai stie pe unde . (IMG:style_emoticons/default/peacefingers.gif)

+Quote Post
batman
mesaj 4th January 2007, 05:45
Mesaj #22

Active Member

Data înscrierii: 15-September 04
Locație: Bucuresti, orasul papagalilor si nesimtitilor
ID membru: 23 072

QUOTE(dragospas @ Jan 3 2007, 21:47) *
Si sa-mi spuna si mie cunoscatorul de mai sus de ce la unele e mai ieftin si la altele mai scump? (inteleg ca stie dar nu spune )
Astept cu interes

Dupa ce ai asteptat cu interes, cunoscatorul de mai sus spune ca poti sa inchei asigurare unde vrea muschii lu' matale. Insa in functie de cati bani dai pe ea si de locul in care o inchei (pe capota unui Oltcit fara roti sau intr-un cotet care seamana cu o rulota) poti avea mari surprize!
Pretul e stabilit de fiecare societate de asigurari in parte. Conform noii legislatii nu mai exista un pret fixat de CSA. Pretul astfel stabilit poate scadea daca Cartea Verde nu acopera toate statele. In alta ordine de idei: tata a incheiat RCA la Asirom si are o gramada de tari barate.
Eu alt lucru nu inteleg: chiar toata lumea de aici merge in Albania si Turcia?

Acest mesaj a fost modificat de batman: 4th January 2007, 06:18

+Quote Post
bubalus
mesaj 4th January 2007, 09:43
Mesaj #23

Active Member

Grup: Senior Members
Data înscrierii: 15-February 05
Locație: la mama dracu' ... in Kazakhstan
ID membru: 30 714

la BCR am facut si eu... pe 28.12
am tarile barate (mai putin cele 4) dar mi-au dat buzunar si vesta.(IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . pret 228 ron (1587 cmc)
oricum nu cred ca am sa folosesc cartea verde...decat cel mult sa ma duc intr-un uichend pana in bulgarica mai la vara.

+Quote Post
TIC
mesaj 4th January 2007, 10:28
Mesaj #24

Active Member

Data înscrierii: 5-March 03
Locație: București
ID membru: 3 146

am facut la astra. nu mi-a barat nicio tara si mi-a dat si buzunarul de lipit pe parbriz. da' nu o sa-l lipesc! nu o sa lipesc pe parbriz niciodata asigurarea si/sau rovigneta!

+Quote Post
Vizantea
mesaj 4th January 2007, 12:44
Mesaj #25

Junior

Data înscrierii: 23-December 06
Locație: Bucharest
ID membru: 118 289

QUOTE(batman @ Jan 3 2007, 19:04) *
Imi pare rau sa te anunt, dar pe site-ul CSA apare acest model de polita in care scrie foarte clar si citet : "MAI PUTIN STATELE ANULATE PRIN BARARE".
Deci, tepari nu sunt nici BCR Asig, nici Allianz. De altfel si ASTRA ofera asigurari in care bareaza unele tari. Cu ochii mei am vazut polita in care Turcia, Albania etc. erau barate.
Cei care iau tepe sunt cei care se arunca la asigurari ieftine, fara sa stie de ce dau mai putini bani pe ele.
Edit: de altfel nici nu ar mai avea rost existenta casutelor pentru barare in cazul in care aceasta ar fi interzisa, nu?

Batman, ok, sa luam de bun modelul de pe site-ul CSA.

Atunci:

1) Allianz n-a respectat modelul intrucat pe polita mea lipseste partea cu "mai putin statele anulate prin barare" (vezi scanul politei mele postat ceva mai sus).

2) Dupa parerea mea, atunci cand spui "asigurarea este valabila in statele A, B si C, precum si in statele D, E si F", faptul ca adaugi mai putin statele anulate prin barare" nu iti da neaparat dreptul sa barezi statele D, E si F. Sau, daca da, de ce sa nu baram toate statele ca sa stam linistiti ca asiguratori? (IMG:style_emoticons/default/mad.gif)

3) Povestea cu bararea unor state a fost folosita dintotdeauna in sistemul carte verde in cateva situatii:

a) razboaie, stare politica instabila, etc -- pana la lamurirea lucrurilor, asiguratorul roman nu-si asuma raspunderea si bara tara respectiva. Exemplu: recentul razboi din Iugoslavia cand, pentru o perioada nu s-au eliberat carti verzi din Romania -- acestea trebuiau cumparate la frontiera, din Serbia;

(IMG:style_emoticons/default/cool.gif) bararea tarii de origine a cartii verzi pentru autovehiculele rezidente. Pentru noi, de pilda, Cartea Verde nu este valabila in Romania daca autoturismul este inmatriculat aici pentru ca functioneaza RCA-ul. DAR pentru o masina inmatriculata in Moldova, de pilda, se poate cumpara Carte Verde din Romania, valabila in Romania si se bareaza Moldova, unde respectivul ar trebui sa aiba RCA-ul lui, etc.

c) in fine, pentru tarile vecine, in trecut asiguratorii ofereau niste Carti Verzi la pret redus, valabile doar in acele tari. Daca mergeai doar in Ucraina, plateai mai putin si ti se barau toate tarile mai putin cele vecine. Banuiesc ca sistemul functiona pe baza unor conventii bilaterale -- oricum nu mai conteaza acum pentru ca nu mai e de actualitate.

Cu asta cred ca am raspuns la intrebarea "ce rost ar mai avea existenta casutelor..."

4) Nu cred ca exista vreo legatura intre pretul asigurarilor si bararea tarilor. Preturile sunt publice si, conform legii, sunt postate pe site-urile asiguratorilor. Diferentele apar mai degraba din algoritmii folositi la calculul primei. Unii asiguratori te taxeaza mai mult daca esti tanar, altii daca ai avut amenzi (de fapt, daca recunosti ca ai avut, pentru ca oricum deocamdata nu pot verifica...), etc. Brokerii pot oferi mici reduceri (probabil din comision) fata de pretul de baza. Oricum, am mai spus-o, eu am facut asigurarea la sediul firmei si nu la botu' Oltcitului.
Haosul cu bararea cred ca e mai degraba un amestec de smecherie (asiguratorul nu-si asuma raspunderea si, in plus, e sigur ca va vinde ceva carti verzi la vara cu pretul astronomic de 100$/luna, chiar daca ne gandim numai la cei care-si vor face vacanta in Turcia) si tupeu ("las' ca nu baga prostii de seama... si, oricum, ce nu le-am dat carte verde pentru UE? Sa zica mersi!")

5) In mod sigur, nu toti cei care au scris aici vor merge in Albania sau Turcia... Probabil ca multi din ei nu vor iesi deloc din tara. Pentru ei, RCA-ul a insemnat o scumpire considerabila, justificata de includerea unei carti verzi pe care nu o vor folosi. Asta inseamna castig pentru asiguratori. Pentru foarte putini romani (printre care si subsemnatul) care stau mai mult pe-afara decat in tara, noul RCA a insemnat o ieftinire. In loc sa dau bani degeaba pe un RCA intern de care nu prea beneficiez (pentru ca nu stau prin tara) PLUS vreo 5-6 carti verzi, acum le am pe toate intr-o singura asigurare. Sau, asa ar trebui... Una peste alta, asiguratorii castiga pentru ca numarul celor care circula frecvent cu masini personale prin strainatate este redus.

6) Romania este acum tara UE. Nu stiu sa exista nici o alta tara UE ai carei soferi sa aiba nevoie de carte verde pentru a circula in strainatate, indiferent de tara. De fapt, majoritatea europenilor habar n-au ce-i aia carte verde pentru ca de cand se stiu au avut-o inclusa in pretul asigurarii.

Scuze pentru lungimea postului. Toate cele bune!

+Quote Post
batman
mesaj 4th January 2007, 19:16
Mesaj #26

Active Member

Data înscrierii: 15-September 04
Locație: Bucuresti, orasul papagalilor si nesimtitilor
ID membru: 23 072

Sa presupunem ca ai dreptate, desi in afara de punctul 1 nu sunt de acord cu nimic din ce spui.
Totusi, unde e ilegalitatea sau teapa pe care o iau romanasii cand cumpara carti verzi barate, atata timp cat CSA permite bararea?

+Quote Post
maxone
mesaj 4th January 2007, 19:17
Mesaj #27

Junior

De acord cu ce a scris Vizante mai sus, mai putin faptul ca te costa 100$ ca sa mergi la vara la Turci. Ca sa extinzi actuala Carte Verde si la tarile care au fost barate la emiterea politei, tariful este de 10 Euro pe luna. Deci la vara mergi 2-3 saptamani la Turci, dai 10 Euro si ti se va mai da o carte verde pe 1 luna care e valabila si in tarile care acum sunt barate. Cel putin asa este la Allianz, daca stiti cum este la alte firme, s-auzim.

+Quote Post
Vizantea
mesaj 4th January 2007, 20:07
Mesaj #28

Junior

QUOTE(maxone @ Jan 4 2007, 19:17) *
De acord cu ce a scris Vizante mai sus, mai putin faptul ca te costa 100$ ca sa mergi la vara la Turci. Ca sa extinzi actuala Carte Verde si la tarile care au fost barate la emiterea politei, tariful este de 10 Euro pe luna. Deci la vara mergi 2-3 saptamani la Turci, dai 10 Euro si ti se va mai da o carte verde pe 1 luna care e valabila si in tarile care acum sunt barate. Cel putin asa este la Allianz, daca stiti cum este la alte firme, s-auzim.

Ups... Maxone, de unde ai informatia cu extinderea cartii cu 10 euro? Ceva lege? site? Nu ca nu te-as crede, dar sunt curios cine si cum a "legiuit" o situatie care e oricum aiurea... Pentru ca, din cate am citit pe topicul asta, la ora actuala exista indivizi "barati" care vor plati cei 10 euro/luna si indivizi "nebarati" (la aceleasi societati de asigurare) care nu vor plati nimic desi asigurarea i-a costat tot la fel. Pe de alta parte, pana acum tarifele pentru carte verde erau fixe: 60$ pentru 15 zile si 100$ pentru 1 luna, indiferent de societatea de asigurare. Tariful era reglementat de BAAR. Pe site-ul BAAR eu n-am vazut nici un anunt inca... sa trag concluzia ca Allianz s-a simtit jenata de protestul meu si s-a hotarat sa-si spele partial pacatele? (IMG:style_emoticons/default/naughty.gif)

+Quote Post
Vizantea
mesaj 4th January 2007, 21:00
Mesaj #29

Junior

QUOTE(batman @ Jan 4 2007, 19:16) *
Sa presupunem ca ai dreptate, desi in afara de punctul 1 nu sunt de acord cu nimic din ce spui.
Totusi, unde e ilegalitatea sau teapa pe care o iau romanasii cand cumpara carti verzi barate, atata timp cat CSA permite bararea?

Batman, ma bucur ca esti de acord macar cu punctul 1 pentru ca scanul este evident. (Desi, chiar si asa, ai fi putut sa ma acuzi ca am sters partea respectiva de fraza in Photoshop, nu?)

Cu punctele 4, 5 si 6 nu e nevoie sa fii de acord -- sunt punctele mele de vedere si se bazeaza fie pe opinii personale (punctele 4 si 5), fie pe cunoasterea situatiei din UE (punctul 6).

Punctul 2 nu este decat un exercitiu de logica, chiar daca am apelat in final la o reducere la absurd. Pentru detalii, putem discuta pe PM.

Punctul 3, ca de altfel toata povestea cu sistemul Carte Verde se bazeaza pe o indelungata experienta personala (am o colectie de vreo 30-40 de carti verzi). NU cred ca le stiu pe toate si nu incerc sa impun nimanui adevarurile mele. Mi se pare ca, in ciuda "experientei personale de xx carti verzi", de data asta am luat o tzeapa si m-am gandit sa-i avertizez si pe ceilalti. Sau, daca vrei sa o iei altfel, dupa ce am platit mii de dolari pentru niste carti verzi de care nu am beneficiat (pentru ca m-a ferit al de sus de accidente), acum, cand ziceam si eu ca am liber in spatiul carte verde la pret de RCA ma trezesc ca nu-i chiar asa... Inteleg ca cineva care nu conduce decat de la Bucuresti la Fundulea si inapoi n-are nimic de obiectat, dar intelegeti-ma si voi pe mine...

Scuze, am incercat sa evit invocarea "indelungatei experiente" ca sa nu enervez pe nimeni cu aere de batran intelept... Dar asta e adevarul -- stiu cum functioneaza si sistemul Carte Verde si sistemul Carte Orange (Carnet de Passage), dar deocamdata esentialul mi s-a parut sa avertizez co-forumistii in legatura cu noile abuzuri ale asiguratorilor din Romania...

Ca sa raspund la intrebarea ta, NU e nici o ilegalitate ca "romanasii" sa cumpere carti verzi barate... si eu am dreptul meu suveran de a cumpara muste storcite cu pliciul la pret de diamante! Este o inselatorie sa folosesti formularea "precum si statele cuprinse in sistemul Carte Verde" si sa barezi unele state dupa bunul plac FARA a atentiona in prealabil clientul si FARA a explica de ce (sau, mai grav, invocand motive false gen "asa a zis UE"!)

Ca sa fie clar pentru toata lumea -- asigurarea de raspundere civila in trafic international este: (1) fie de tip Carte Verde (tarile din Europa, unele din Africa si Asia care au aderat la conventia de la Geneva), (2) fie la latitudinea tarii respective, cazul celorlalte state in afara celor 44 mentionate pe Cartea Verde. Cand spui ca RCA cuprinde si Cartea Verde, te referi la toate cele 44 state semnatare ale acordului. Trebuie sa ai un motiv foarte serios, gen razboi (?), ca sa excluzi un stat cu care ai incheiat un acord -- si asta doar temporar!

In fine, faptul ca oamenii scriu ca la aceeasi companie de asigurare pot fi incheiat si polite "barate" si "nebarate" demonstreaza ca de fapt nu exista nici o logica si ca avem de-a face cu o autentica bulibaseala romaneasca. Asa ca singurul sfat ar fi... daca brokerul nu vrea sa va "dea" toate tarile din cartea verde, schimbati-l sau schimbati compania de asigurare!

+Quote Post
ccezar2004
mesaj 4th January 2007, 22:17
Mesaj #30

Active Member

Data înscrierii: 16-June 04
Locație: .ro
ID membru: 18 472

ce inseamana asta?... e de pe site-ul allianz...

Atentie!
Incepand cu luna ianuarie 2007, polita de asigurare de raspundere civila auto obligatorie in Romania (RCA) va include nu doar acoperirea riscurilor specifice pe teritoriul tarii noastre, ci isi va extinde aria de valabilitate pentru toate tarile din Uniunea Europeana. Pentru soferii romani, acest lucru nu va elimina necesitatea de a dovedi, atunci cand calatoresc cu masina in strainatate, ca detin o asigurare „Carte Verde”. Pentru asiguratii RCA Allianz-Tiriac, incepand cu 1 ianuarie 2007, acest document „Carte Verde” va fi emis gratuit, la cerere.

Acest mesaj a fost modificat de ccezar2004: 4th January 2007, 22:19

+Quote Post
maxone
mesaj 4th January 2007, 22:25
Mesaj #31

Junior

QUOTE(Vizantea @ Jan 4 2007, 20:07) *
Ups... Maxone, de unde ai informatia cu extinderea cartii cu 10 euro? Ceva lege? site? Nu ca nu te-as crede, dar sunt curios cine si cum a "legiuit" o situatie care e oricum aiurea... Pentru ca, din cate am citit pe topicul asta, la ora actuala exista indivizi "barati" care vor plati cei 10 euro/luna si indivizi "nebarati" (la aceleasi societati de asigurare) care nu vor plati nimic desi asigurarea i-a costat tot la fel. Pe de alta parte, pana acum tarifele pentru carte verde erau fixe: 60$ pentru 15 zile si 100$ pentru 1 luna, indiferent de societatea de asigurare. Tariful era reglementat de BAAR. Pe site-ul BAAR eu n-am vazut nici un anunt inca... sa trag concluzia ca Allianz s-a simtit jenata de protestul meu si s-a hotarat sa-si spele partial pacatele? (IMG:style_emoticons/default/naughty.gif)

Asta este la Allianz, nu se aplica la celelalte societati. Cand au fost autorizate de catre CSA sa vanda RCA si implicit carte verde societatile de asigurari si-au asumat obligatia ca in pretul pe care ele il vor stabili pentru RCA (inca odata subliniez faptul ca pretul RCA-ului s-a liberalizat) , cartea verde sa acopere obligatoriu anumite tari, cele care raman netaiate la toate firmele, iar ptr. celelalte fiecare societate sa practice politica sa, ori sa le ofere gratis, ori sa ceara suplimentar o taxa pentru acestea. La Allianz se plateste 10 Euro pe luna ca sa extinzi cartea Verde si in tarile care sunt barate (Albania, Moldova, Ucraina, Turcia, etc.).

Eu sper ca fiecare firma de asigurari si-a facut calculele foarte bine atunci cand au facut preturile la RCA, astfel incat sa fie in stare sa acopere daunele care or sa inceapa sa vina de la extern. Stiti bine ca erau unele firme care pana acum traiau numai din RCA-iada ca sa zic asa, adica venea iarna, incepeau sa se agite cu RCA-urile, scoteau bani frumosi, si dupa aia in cursul anului se dateau de ceasul mortii ca nu au lichiditati si se apucau sa amane oamenii la nesfarsit cand era vorba sa-i despagubeasca, astfel incat unii din ei preferau sa-si repare masina pe polita CASCO (care aveau asa ceva) decat sa astepte dupa RCA-ul vinovatului. Cate cazuri stiti in care cel implicat intr-un accident, si care nu era vinovat de producerea lui sa-l dea in judecata pe vinovat ca sa-si recupereze diferentele de bani pe care societatea de asigurari refuza sa i le plateasca, etc?

Acum lucrurile se schimba. Ai iesit cu masina din tara, ai dat peste un neamt cu nu stiu ce Mertan ultimul racnet, si societatea de asigurari la care ai facut tu RCA-ul il pune pe acesta pe drumuri si-l duce cu vorba, pai te judeci cu neamtul pana in panzele albe, pana-si recupereaza si ultimul euro de la tine.

Acest mesaj a fost modificat de maxone: 4th January 2007, 22:26

+Quote Post
maxone
mesaj 4th January 2007, 22:27
Mesaj #32

Junior

Cezar ce anume vrei sa spui? Faptul ca se elibereaza la cerere sau ce?

+Quote Post
JJOne
mesaj 11th January 2007, 12:55
Mesaj #33

Active Member

Data înscrierii: 22-August 06
ID membru: 92 867

E foarte simplu: De la 1 ianuarie 2007, RCA-ul include si cartea verde pe UE. Pt. alte tari, asiguratorul nu e obligat sa dea CV gratuit, dar poate sa o faca. Nu inteleg de ce asiguratorii care s-au decis sa dea CV pt. toate tarile nu fac public acest lucru. Mi-am luat un RCA de la BCR - ca dadeau si vesta - si mi-au dat si buzunar de plastic. Probabil ca la inceput nu aveau buzunarele respective.

Referitor la Turcia: eu am platit tariful redus de 30 USD pt. 15 zile, in timp ce un prieten a platit tariful intreg de 60 USD la alt broker, pt. aceeasi perioada. Presupun ca unul din cei doi brokeri era pe dinafara.

Ceva ciudat: i-am zis asiguratorului unei masini noi ca vreau sa mai dau niste bani sa-mi iau si carte verde pt. cele 4-5 luni din 2007 cat mai am RCA de tip vechi. Cica nu se poate, si nici anularea vechii polite si incheierea uneia de tip nou, cu compensarea valorii celei vechi pt. perioada ramasa nu e posibila.

Acest mesaj a fost modificat de JJOne: 11th January 2007, 12:56

+Quote Post
adris1919
mesaj 11th January 2007, 13:27
Mesaj #34

Member

Data înscrierii: 10-October 06
Locație: MG
ID membru: 101 759

si eu am la asirom, n-am barata nici o tarisoara de asta exotica sau erotica, mi-au dat si pliculetul minunat de plastic, intr-un cuvant, ma doare la basca! Si nu va inteleg de ce va plangeti atata, cand piata e asa de plina de asiguratori, voi va duceti chiar la aia care ofera cel mai prost raport calitate/pret. Cine e vinovat? Clientul neatent sau grabit (ca sa nu zic altfel, ca va suparati) sau brokerul "nesimtit" care nu va citeste inainte toata legislatia in vigoare si incearca sa faca si el un ban?
Departe de mine intentia de a lua apararea asiguratorilor (eu chiar vreau sa infiintez o "Asociatie a clientilor" care sa se ocupe de protectia clientilor impotriva ticalosilor care le iau banii prin inselaciune sau minciuna), dar am impresia ca tindem tot mai mult sa invinovatim pe altii pentru lipsurile noastre.
Ce-ar fi sa ne asumam deciziile pe care le luam, daca suntem suficient de lucizi si documentati cand le luam?

+Quote Post
Reclama
mesaj A minute ago
Mesaj #

Grup: Bot

Esti student? Beneficiaza acum de gratuitatile si reducerile de iarna!

2 V  < 1 2
Reply to this topicStart new topic
1 utilizatori citesc acest subiect (1 utilizatori neautentificați și 0 anonimi)
0 Membri:

RSS Versiune simplificată Data: 23rd November 2009 - 17:49
© 2001 - 2009 Softpedia. All rights reserved.
Softpedia® and Softpedia logo are registered trademarks of Soft News NET SRL.
Privacy Policy | Terms of Use | Contact Softpedia