Forumul SoftpediaBursa auto / moto / veloAnunƣuri imobiliareAnunƣuriOferte de serviciiLocuri de muncă Ɵi cursuri de specializareBloguriJocuriTeste / ReviewsÎntrebări Ɵi răspunsuriChestionareFotoStatistici

Bine ai venit ( Autentificare | Înregistrare )

3 V   1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic
> Engleza fara profesor, faimosul manual ...
shobi
mesaj 4th November 2006, 09:34
Mesaj #1

dabăl iu ti ef?

Grup: Senior Members
Data înscrierii: 18-January 05
Locație: p-ici p colo
ID membru: 29 054

Stiu ca se vorbea de un manual, mai demult : Engleza fara profesor (titlu aproximativ) care era tare bun ... sau cel putin asa se vuia in sat.
Problema e urmatoarea, de cand am intrat la liceu, treptat-treptat am inceput sa uit engleza pe care o stiam in generala (care era la un nivel destul de bun ... olimpliade & shit) asa ca m-am gandit sa ma apuc de meditatii ... da 300.000 sedinta, in fiecare saptamana ... 1.200.000 nu sunt chiar de colo(mai ales ca trebuie sa ma apuc si la matematica ... alti bani alta distracti)si oricum nu prea ma gandesc sa dau cambridge-ul & stuff ... asa ca poate puteti sa ma ajutati cu un manual de genul celui pe care l-am mentionat.

Please help. Mersi anticipat
Go to the top of the page

+Quote Post
Aprilia
mesaj 5th November 2006, 18:12
Mesaj #2

Member

Grup: Members
Data înscrierii: 3-November 05
Locație: Bucuresti
ID membru: 52 084

QUOTE(shobi @ Nov 4 2006, 09:34) *
Stiu ca se vorbea de un manual, mai demult : Engleza fara profesor (titlu aproximativ) care era tare bun ... sau cel putin asa se vuia in sat.
Problema e urmatoarea, de cand am intrat la liceu, treptat-treptat am inceput sa uit engleza pe care o stiam in generala (care era la un nivel destul de bun ... olimpliade & shit) asa ca m-am gandit sa ma apuc de meditatii ... da 300.000 sedinta, in fiecare saptamana ... 1.200.000 nu sunt chiar de colo(mai ales ca trebuie sa ma apuc si la matematica ... alti bani alta distracti)si oricum nu prea ma gandesc sa dau cambridge-ul & stuff ... asa ca poate puteti sa ma ajutati cu un manual de genul celui pe care l-am mentionat.

Please help. Mersi anticipat

Muzzy e super, daca vrei sa incepi de la nivel elementar si sa avansezi repejor; daca ai simtul umorului te distrezi indiferent de virsta. La British Council au fel de fel de carti, cel mai bine da o fuga pina acolo. Si ca sa stii cam cit ai uitat si cit nu, da un Placement Test - e gratis. Poate gasesti la un prieten Young Children Britannica, din care inveti o multime de cuvinte, expresii etc si, linga un dictionar bun, nu-ti trebuie altceva.
Dintre cartile romanesti nu prea ti-as recomanda, iar Engleza fara profesor de care zici era slabuta.

+Quote Post
gtk
mesaj 5th November 2006, 21:01
Mesaj #3

Senior Member

Grup: Moderators
Data înscrierii: 18-September 04
ID membru: 23 187

QUOTE(Aprilia @ Nov 5 2006, 18:12) *
Dintre cartile romanesti nu prea ti-as recomanda, iar Engleza fara profesor de care zici era slabuta.

pe ce te bazezi cand afirmi asta? eu pariez ca nici nu ai incercat sa studiezi din asa ceva...

in primul rand "engleza fara profesor" nu e o carte ci e vorba de mai multe manuale cu acelasi titlu(de Dan Dutescu sau Dan Dutescu si Leon Levitchi), toate extrem de bune! am aprox 30 de carti romanesti de engleza si vreo 15 straine (in special de la Oxford, Cambridge si Longman)
pot spune ca aceste carti romanesti care-l au autor pe Dan Dutescu sunt printre cele mai bune carti existente pt. invatarea limbilor straine(adica nu am descoperit inca un echivalent pt. italiana sau germana)! sunt extrem de bine concepute!

"Engleza fara profesor" - editura Niculescu (Dutescu) - e o carte extrem de inteligent realizata: se bazeaza aproape exclusiv pe exercitii de traducere si retroversiune (explicatiile gramaticale - plictisitoare pt. multi - lipsesc aproape complet), abordand diverse subiecte gramaticale de la simplu la complicat (in ordinea lectiilor), textele fiind paralele(stanga engleza, drapta romana iar sub textul in engleza exista transcrierea fonetica pt. toate lectiile)... cititorul va deduce in mod automat fenomenele gramaticale cu ajutorul traducerii din romana... vocabularul cuprinde un numar mare de cuvinte, iar cuvintele ceva mai rare sunt reluate in diferite lectii pt. a nu fi uitate... are si cheia exercitiilor (448 la numar), vocabular, liste tematice de cuvinte, proverbe, etc.

"Engleza fara profesor" - editura Teora (Dutescu, Levitchi) - este realizata in stilul clasic: se ofera pt fiecare lectie vocabularul, un text in engleza, ceva explicatii gramaticale sau de uzanta apoi exercitii si ceva material suplimentar(proverbe, lecturi, etc.)... ceva mai aparte e faptul ca are si exercitii bazate pe transcriere fonetica (adica ti se da o transcriere fonetica iar in baza acesteia trebui sa refaci un text).. la sfarsit are ceva texte paralele si lecturi... include cheia exercitiilor si un sumar de gramatica...

"Engleza fara profesor" seria I - vol 1 si 2 - editura Moldova[si altele] (Dutescu) - nu stiu daca in momentul de fata o mai tipareste cineva, cel mai probabil de gasit prin anticariate... seamana oarecum cu cea de la Niculescu (texte parelele - evident, diferite fata de cele de la niculescu) cu diferenta ca are si explicatii gramaticale, exercitii fonetica (ceva mai complexe decat cele din manualul de mai sus) si ceva lecturi cu vocabular pt. cuvintele mai dificile...in schimb transcrierea fonetica se face doar pt. primele 10 lectii... oricum, foarte buna...

de la editurile straine nu cunosc nici o carte foarte buna care sa te invete sistematic de la incepator la avansat(nu spun ca nu exista, dar nu cunosc)... alea cu muzzy & co. sunt pt. copii... nimic serios ...
in schimb au carti bune de gramatica si exercitii... in special seria English Grammar in Use (Cambridge) si seria Grammar Practice (Longman)

@shobi: cum adica "sa te ajutam cu un manual"? vrei unul gratis? (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
anyway, studiul cu ajutorul unor astfel de carti presupune multa ambitie si disciplina!
ps. mai exista o carte de la editura Steaua Nordului cu aceeasi denumire(contine si CD) insa nu cunosc, nu recomand...
Dan Dutescu si Leon Levitchi au fost(si raman) unii dintre cei mai mari profesori si traducatori romani de engleza!

+Quote Post
Aprilia
mesaj 6th November 2006, 05:40
Mesaj #4

Member

QUOTE(gtk @ Nov 5 2006, 21:01) *
pe ce te bazezi cand afirmi asta? eu pariez ca nici nu ai incercat sa studiezi din asa ceva...

in primul rand "engleza fara profesor" nu e o carte ci e vorba de mai multe manuale cu acelasi titlu(de Dan Dutescu sau Dan Dutescu si Leon Levitchi), toate extrem de bune! am aprox 30 de carti romanesti .....

Eu am inteles ca se referea la Emgleza fara profesor. un singur volum (cam cit o caramida), care exista acum o suta de ani, care nu era de Dutescu si Levitchi.
Cred ca cel mai bine e sa inveti o limba straina dupa manuale scrise de autori care sint vorbitori nativi, ca daca ai citi carti de romana scrise de straini te-ai lua cu miinile de cap.
Dupa ce am invatat engleza din carti scrise de romani mi-am dat seama ca vorbesc un fel de limba inexistenta de fapt, ne-naturala, cu expresii care sigur sint corecte, dar nu sint folosite in vorbirea curenta de un englez. In plus am avut senzatia ca vorbesc in alb-negru, fara nuante. De aceea prefer sa invat o limba straina folosind carti din tara cu pricina, chiar daca la inceput e mai greu.

PS Am vazut ca acum si in scoli se lucreaza dupa manuale englezesti.

+Quote Post
krossfire
mesaj 6th November 2006, 09:57
Mesaj #5

Lord of the Bunnies

Data înscrierii: 21-April 06
Locație: BucharestRm.Valcea
ID membru: 74 512

Da...si pe noi ne luase Alexandrescu cu Muzzy, in clasele 2-3. Oricum la Ralex Lingvistic Center mi-am adus engleza la un super nivel, iar acum o fac praf in facultate.

+Quote Post
Aprilia
mesaj 6th November 2006, 14:35
Mesaj #6

Member

QUOTE(krossfire @ Nov 6 2006, 09:57) *
Da...si pe noi ne luase Alexandrescu cu Muzzy, in clasele 2-3. Oricum la Ralex Lingvistic Center mi-am adus engleza la un super nivel, iar acum o fac praf in facultate.

Pai daca esti la super nivel nu-ti ajunge sa citesti ziare, literatura etc, sa te uiti intr-un dictionar bun (e un Oxford care are si CD) si sa faci cite un test cind si cind, ca sa nu-ti iesi din mina? Au la British C fel de fel de carti cu teste pentru IELTS, Cambridge etc.
Am crezut ca ai uitat tot ce stiati, de-aia ti-am zis de Muzzy, sorry !

+Quote Post
krossfire
mesaj 6th November 2006, 18:59
Mesaj #7

Lord of the Bunnies

Data înscrierii: 21-April 06
Locație: BucharestRm.Valcea
ID membru: 74 512

QUOTE(Aprilia @ Nov 6 2006, 14:35) *
Pai daca esti la super nivel nu-ti ajunge sa citesti ziare, literatura etc, sa te uiti intr-un dictionar bun (e un Oxford care are si CD) si sa faci cite un test cind si cind, ca sa nu-ti iesi din mina? Au la British C fel de fel de carti cu teste pentru IELTS, Cambridge etc.
Am crezut ca ai uitat tot ce stiati, de-aia ti-am zis de Muzzy, sorry !

Pai eu n-am treaba cu Muzzy, doar am intrat intr-o 'valtoare a amintirilor'. Vad ca se chinuie din greu astia de la facultate sa ne faca sa uitam engleza.

+Quote Post
gtk
mesaj 9th November 2006, 20:43
Mesaj #8

Senior Member

QUOTE(Aprilia @ Nov 6 2006, 05:40) *
Cred ca cel mai bine e sa inveti o limba straina dupa manuale scrise de autori care sint vorbitori nativi, ca daca ai citi carti de romana scrise de straini te-ai lua cu miinile de cap.
Dupa ce am invatat engleza din carti scrise de romani mi-am dat seama ca vorbesc un fel de limba inexistenta de fapt, ne-naturala, cu expresii care sigur sint corecte, dar nu sint folosite in vorbirea curenta de un englez. In plus am avut senzatia ca vorbesc in alb-negru, fara nuante. De aceea prefer sa invat o limba straina folosind carti din tara cu pricina, chiar daca la inceput e mai greu.

PS Am vazut ca acum si in scoli se lucreaza dupa manuale englezesti.

nope... nu ai acum sa incepi sa inveti o limba dupa un manual in limba respectiva ("one-way")

invatarea oricarei limbi presupune niste pasi:
1. deprinderea structurilor gramaticale de baza + acumularea unui vocabular acceptabil (ex. 2000-3000 cuvinte)
2. deprinderea notiunilor de gramatica avansata (ex. reported speech) + vocabular suplimentar (cuvinte ceva mai rare, verbe complexe, colocatii prepozitionale. etc)
3. "slefuirea" limbajului (invatare expresii colocviale, etc.)

cartile serioase de engleza scrise de autori nativi nu te invata absolut nimic in plus fata de cartile pe care le-am mentionat... din contra, cartile romanesti permit intelegerea anumitor fenomene gramaticale mult mai usor datorita traducerilor si exemplelor din romana... abia la pasul 2 ai putea folosi si ceva materiale direct in limba engleza...

poti sa-mi dai macar un singur exemplu de expresie din cartile mentionate care nu este fololsita in vorbirea curenta a nativilor?

+Quote Post
Mosotti
mesaj 9th November 2006, 20:52
Mesaj #9

Geniu umil

Data înscrierii: 21-April 04
Locație: Timisoara, orasul jeguletzului
ID membru: 14 919

vrei sa inveti engleza? citeste in fiecare zi 2-3 ore chestii pe net (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) unde nu pricepi, te uiti in dictionar. asa o sa te prinzi si care e chestia cu gramatica si o sa-ti si ramina mai usor in cap cuvintele si situatiile in care sint folosite

+Quote Post
nexland
mesaj 10th November 2006, 01:01
Mesaj #10

Active Member

Data înscrierii: 15-September 04
ID membru: 23 064

Manualul acesta insotit de 4 CD-uri l-a vazut/testat cineva? M-ar interesa achizitionarea unui exemplar dar as vrea sa stiu daca merita banii.

+Quote Post
gtk
mesaj 11th November 2006, 02:34
Mesaj #11

Senior Member

QUOTE(Mosotti @ Nov 9 2006, 20:52) *
vrei sa inveti engleza? citeste in fiecare zi 2-3 ore chestii pe net (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) unde nu pricepi, te uiti in dictionar. asa o sa te prinzi si care e chestia cu gramatica si o sa-ti si ramina mai usor in cap cuvintele si situatiile in care sint folosite

nu se invata corect intr-un astfel de mod

QUOTE(nexland @ Nov 10 2006, 01:01) *
Manualul acesta insotit de 4 CD-uri l-a vazut/testat cineva? M-ar interesa achizitionarea unui exemplar dar as vrea sa stiu daca merita banii.

de fapt nu e manual, ci un soft destul de popular numit "learn to speak english" (softul fiind baza, nu manualul)... varianta deluxe contine si un manual de vreo 100 de pagini... cel mai bine e sa intrebi la firma in legatura cu manualul(daca e asa cum spuneam - ~100 pag, nu merita)... am versiunea 7.0 si e destul de "varza"... coperta care au pus-o pe site e de la versiunea 8.1, nu 9...

iata niste review-uri pe amazon:
http://www.amazon.com/The-Learning-Company...&s=software

http://www.amazon.com/Learn-Speak-English-...&s=software
ps. "trateaza" american english

+Quote Post
Aprilia
mesaj 11th November 2006, 06:40
Mesaj #12

Member

QUOTE(gtk @ Nov 11 2006, 02:34) *

Dar cum se invata corect?
De fapt cred ca tu folosesti verbul a invata intr-un sens mai ingust decit Mosotti. Si eu cred ca imersia intr-o limba te ajuta sa vorbesti corect limba 'vie', sa te familiarizezi mai ales cu expresii si contexul in care sint folosite, te ajuta sa stii cind sa foloseste un sinonim si cind altul si, nu in cele din urma, ti se formeaza 'urechea', exact ca atunci cind inveti o melodie ascultind-o, fara sa stii neaparat notele. Tie nu ti s-a intimplat niciodata sa auzi o chestie absolut corecta (nu doar gramatical) si sa nu sune englezeste?

+Quote Post
gtk
mesaj 11th November 2006, 17:02
Mesaj #13

Senior Member

QUOTE(Aprilia @ Nov 11 2006, 06:40) *
Dar cum se invata corect?
De fapt cred ca tu folosesti verbul a invata intr-un sens mai ingust decit Mosotti. Si eu cred ca imersia intr-o limba te ajuta sa vorbesti corect limba 'vie', sa te familiarizezi mai ales cu expresii si contexul in care sint folosite, te ajuta sa stii cind sa foloseste un sinonim si cind altul si, nu in cele din urma, ti se formeaza 'urechea', exact ca atunci cind inveti o melodie ascultind-o, fara sa stii neaparat notele. Tie nu ti s-a intimplat niciodata sa auzi o chestie absolut corecta (nu doar gramatical) si sa nu sune englezeste?

se invata corect studiind mai intai gramatica si vocabularul la modul serios, apoi se trece la "finisare"... si nu e nevoie sa te apuci sa "inveti" dupa ureche, exista o multime de carti de specialitate care trateaza o multime de subiecte, inclusiv folosirea sinonimelor in contexte diferite (ex. sinonime in gramatica limbii engleze - teora, engleza contemporana vorbita - teora, developing competence in english - polirom, etc.)...
ca lucru suplimentar se pot si traduce texte cu ajutorul vocabularului... numai ca nu se poate invata foarte corect in acest mod... de ex. daca cineva da peste niste texte care contin cuvintele "shout" sau "thow", putini sunt cei care vor realiza ca atunci cand se folosesc cu prepozitia "at" (shout at, throw at) au conotatie negativa, insemnand a tipa la cineva in sens negativ(a certa)/ a arunca cu ceva in ceva/cineva cu scopul de a lovi/vatama... si exemplele pot continua... ca sa nu mai vorbim de gramatica...uzanta se invata FOARTE BINE din carti... nu dupa ureche...
majoritatea care studiaza in modul recomandat de moso si de tine, de obicei deprind diverse cuvinte si expresii (de multe ori foarte informale), insa nu stiu daca multi ar reusi sa traduca corect un text de genul:
"De cine va mai fi ascuns adevarul dupa ce ea se va intoarce de la birou si iti va spune ca i s-a spus totul de catre prietenii tai?"

+Quote Post
shobi
mesaj 12th November 2006, 01:31
Mesaj #14

dabăl iu ti ef?

Data înscrierii: 18-January 05
Locație: p-ici p colo
ID membru: 29 054

QUOTE(Mosotti @ Nov 9 2006, 20:52) *

nu asta e ideea ... nivelul meu zic ca e unul destul de ridicat, da daca nu am de ce sa invat la clasa (profesoara cam varza, colegi cam varza) nu am nici un impuls efectiv... pe net tot citesc, da degeaba, atata timp cat citesc lucruri scrise la modul informal (IMG:style_emoticons/default/huh.gif)

QUOTE(gtk @ Nov 11 2006, 02:34) *

exact, mie imi trebuie sa-mi aduc aminte timpurile, trecerea la persoana a3a and that kind of stuff (IMG:style_emoticons/default/confusedsmiley.png)
mai mult pt sufletul meu, ca ma oftic cand vad cat de mult am regresat ... desi la vocabular sunt clar deasupra nivelului de acum 2-3 ani, la gramatica sunt cam praf (IMG:style_emoticons/default/dry.gif)

+Quote Post
Aprilia
mesaj 12th November 2006, 07:18
Mesaj #15

Member

QUOTE(gtk @ Nov 11 2006, 17:02) *
se invata corect studiind mai intai gramatica si vocabularul la modul serios, apoi se trece la "finisare"... si nu e nevoie sa te apuci sa "inveti" dupa ureche, exista o multime de carti de specialitate care trateaza o multime de subiecte, inclusiv folosirea sinonimelor in contexte diferite (ex. sinonime in gramatica limbii engleze - teora, engleza contemporana vorbita - teora, developing competence in english - polirom, etc.)...

Cele doua NU se exclud, ci se completeaza. Si se retine mult mai usor un sinonim - de exemplu- intr-un context mai larg (un articol integral), decit intr-un exercitiu, chiar daca e facut pe un fragment de text din acel articol. Citind ziare, reviste etc, ai in plus informarea si contactul cu diverse stiluri. (cred ca despre finisare vorbeam si noi, eu cel putin, nu stiu de Moso) (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Iar chestia cu 'dupa ureche' nu e chiar asa cum zici tu, depinde unde, cit si cum iti exersezi urechea (doar asa ai invatat romaneste, si la fel ai invata o limba, daca ai locui in tara respectiva -stiu, ti-ai cumpara si carti, si eu as face-o. Pe vremuri se angajau bone, originare din diverse tari, ca sa-i invete pe copii o limba straina (culmea e ca rezultatele erau spectaculoase)
Cred ca e o mare greseala a profesorilor ca nu isi sfatuiesc elevii sa asculte cu atentie, nu doar ce spun ei la ore, ci si o emisiune, dialogurile dintr-un film etc, asta fiind de fapt aproape singura modalitatea de a 'prinde' pronuntia, accentul (care ii da de gol pe cei care nu au urechea ciulita). A nu se uita dictionarele cu CD care au si fisiere audio.
Ca sa inchei cu o rautate neintentionata: stii cit la suta din profesorii de engleza de la noi au petrecut o luna intr-o tara unde se vorbeste limba asta? Nu ca ar fi vina lor, insa au invatat totul pe hirtie si cred ca asa e ce mai bine, daca nu cumva singurul mod de a o face.

Acest mesaj a fost modificat de Aprilia: 12th November 2006, 07:21

+Quote Post
gtk
mesaj 12th November 2006, 15:41
Mesaj #16

Senior Member

[quote name='shobi' post='2093600' date='Nov 12 2006, 01:31']
exact, mie imi trebuie sa-mi aduc aminte timpurile, trecerea la persoana a3a and that kind of stuff (IMG:style_emoticons/default/confusedsmiley.png)
mai mult pt sufletul meu, ca ma oftic cand vad cat de mult am regresat ... desi la vocabular sunt clar deasupra nivelului de acum 2-3 ani, la gramatica sunt cam praf (IMG:style_emoticons/default/dry.gif)
[/quote]
exact ce spuneam.. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

[quote name='Aprilia' post='2093840' date='Nov 12 2006, 07:18']
Cele doua NU se exclud, ci se completeaza.
[/quote]
corect!
Si se retine mult mai usor un sinonim - de exemplu- intr-un context mai larg (un articol integral), decit intr-un exercitiu, chiar daca e facut pe un fragment de text din acel articol. [/quote]
ba nu se retine, dintr-un motiv foarte simplu: cititorul cel mai adesea nici macar nu realizeaza unzanta diferita intr-un context sau altul (mai ales atunci cand diferenta e facuta de o propozitie sau forma a verbului [ex. diferenta dintre "I stopped smoking" vs. "I stopped to smoke"])

cartile ofera indototdeuna suficient context plus explicatiile de rigoare!

Iar chestia cu 'dupa ureche' nu e chiar asa cum zici tu, depinde unde, cit si cum iti exersezi urechea (doar asa ai invatat romaneste, si la fel ai invata o limba, daca ai locui in tara respectiva -stiu, ti-ai cumpara si carti, si eu as face-o. Pe vremuri se angajau bone, originare din diverse tari, ca sa-i invete pe copii o limba straina (culmea e ca rezultatele erau spectaculoase)
[/quote]
ooops! tu nu stii ca adultii invata intr-un mod total diferit fata de copii? copii(pana la o varsta 10-12ani) invata o limba straina intr-un mod natural, "cognitiv" - asemanator cu limba materna... adultii invata in special cu ajutorul analogiilor dintre limba materna si cea straina... diferenta e foarte mare! si da, dupa cum spuneam, "dupa ureche" nu se invata mare lucru si nu vorbesc aiurea... acum 2 ani cand am fost in italia am intalnit oameni care stateau de 4-5 ani si nu stiau la fel de bine ca mine sa vorbeasca (la gramatica erau jalnici!), doar vocabularul il aveau mai dezvoltat - in timp ce eu invatasem sistematic din carti...
este adevarat ca este buna expunerea intr-un mediul nativ, insa numai dupa ce se invata serios din carti... alfel te trezesti cu un vocabular marisor si o exprimare de toata jena... poate dupa vreo 10-15 ani sa inveti binisor "dupa ureche", dar nici atunci nu e garantat....

Cred ca e o mare greseala a profesorilor ca nu isi sfatuiesc elevii sa asculte cu atentie, nu doar ce spun ei la ore, ci si o emisiune, dialogurile dintr-un film etc, asta fiind de fapt aproape singura modalitatea de a 'prinde' pronuntia, accentul (care ii da de gol pe cei care nu au urechea ciulita). A nu se uita dictionarele cu CD care au si fisiere audio.
[/quote]
eu nu stiu cum se mai procedeaza inscoala, dar ma cam indoiesc ca nu-i sfatuiesc sa foloseasca materiale suplimentare...
ps. din filme nu se invata doar privindu-le si ascultandu-le... pt. a invata ar trebui sa te apuci sa traduci sistematic, sa ai transcripturile, si sa folosesti niste vocabulare bune (cu expresii si termeni informali)

Ca sa inchei cu o rautate neintentionata: stii cit la suta din profesorii de engleza de la noi au petrecut o luna intr-o tara unde se vorbeste limba asta? Nu ca ar fi vina lor, insa au invatat totul pe hirtie si cred ca asa e ce mai bine, daca nu cumva singurul mod de a o face.
[/quote]
probabil ca nu, dar nu vad ce legatura are cu ce discutam noi aici...
autorii cartilor de care am pomenit(Dutescu, Levitchi), nu numai ca au petrecut chiar ani dar au fost unii dintre cei mai reputati anglisti si traducatori (Dan Dutescu era numit pe vremuri "Ambasadorul lui Chaucher in Romania"), traducand dintr-o limba in alta , printre altele, lucrari de Shakespeare, Browning, Eminescu, Calinescu si chiar "Balada Mesterului Manole" - intr-o engleza muzicala, frumoasa, culta. (citez aprox. dintr-un "cuvant inainte" al lui Andrei Bantas din 1993)

ps. Aprila, fara rautate, nu stiu de ce dar tind sa cred ca nu ai pus mana nici macar pe o singura carte BUNA de limba engleza romaneasca (care sa-i aiba pe autrori pe Dutescu, Levitchi, Bantas sau Lidia Vianu)

Acest mesaj a fost modificat de gtk: 12th November 2006, 15:45

+Quote Post
Aprilia
mesaj 12th November 2006, 20:10
Mesaj #17

Member

QUOTE(gtk @ Nov 12 2006, 15:41) *
ps. Aprila, fara rautate, nu stiu de ce dar tind sa cred ca nu ai pus mana nici macar pe o singura carte BUNA de limba engleza romaneasca (care sa-i aiba pe autrori pe Dutescu, Levitchi, Bantas sau Lidia Vianu)

La vremea cind am inceput sa invat engleza manualele erau jalnice. M-am trezit vorbin un fel de engleza, era(m) de un penibil desavirsit. Cind am mai 'crescut' mi-am luat carti englezesti sau americane, fiindca cele romanesti, care mi-au cazut in mina, erau jalnice. Apreciez in continuare dictionarul englz-roman de Bantas @ Levitchi - pe care il am de o mie de ani, desi nu l-am mai deschis de mult si stau cu Oxford-ul si Miriam Webster-ul deschise mai tot timpul (se vede ca nu am mai avut de facut traduceri, ca atunci eram gramada pe cel englez-roman).
Avind ocazia sa vad si alte metode pedagogice decit cele clasice, si sa constat si avantaleje acestora, recunosc ca am 'un dinte' impotriva invatamintului anchilozat romanesc.
Nu vreau sa continui polemica, fiindca in multe privinte diferentele dintre punctele noastre de vedere sint doar de nuanta, si nici nu as vrea sa crezi ca sint adepta invatatului 'dupa ureche'. fiindca invatatul metodic da rezultate f bune, numai ca - alta nuanta- poti invata metodic si analizind un articol de ziar.

Trecind in alt registru, ce parere ai de testele LNAT (www.lnat.ac.uk) ? Ma refer in special la aspectul lingvistic si ceva mai putin la cel logic.

+Quote Post
gtk
mesaj 12th November 2006, 21:16
Mesaj #18

Senior Member

QUOTE(Aprilia @ Nov 12 2006, 20:10) *
La vremea cind am inceput sa invat engleza manualele erau jalnice. M-am trezit vorbin un fel de engleza, era(m) de un penibil desavirsit.

nu stiu la ce fel de manuale te referi... daca e vorba de cele scolare cred ca ai dreptate... eu nu am reusit mare lucru sa invat din alea...

Avind ocazia sa vad si alte metode pedagogice decit cele clasice, si sa constat si avantaleje acestora, recunosc ca am 'un dinte' impotriva invatamintului anchilozat romanesc.

pai "metodele pedagogice" la care am tot facut referire nu prea au legatura cu invatamantul scolar... eu nici la ora actuala nu sunt convins ca se preda cum trebuie in scoli/licee/facultati cu toate manualele lor englezesti....

poti invata metodic si analizind un articol de ziar.

cam greu... asta dupa ce ajungi la un nivel destul de avansat...
pt. studii de genul asta, cei de la BBC ofera materiale foarte bune, in special stiri la care se ofera fisierul audio si textul cu anumite cuvinte ingrosate (care sunt explicate mai jos)...
ex.: http://www.bbc.co.uk/worldservice/learning...ain/index.shtml
index-ul cu arhivele:
http://www.bbc.co.uk/worldservice/learning...ish/index.shtml
pt. exersare "listening" :
http://www.bbc.co.uk/worldservice/learning...ish/multimedia/

Trecind in alt registru, ce parere ai de testele LNAT (www.lnat.ac.uk) ? Ma refer in special la aspectul lingvistic si ceva mai putin la cel logic.

nu cunosc testul... din ce observ e aprox. echivalentul LSAT-ului american, pt. cei care vor sa dea la drept... e clar ca e nevoie de un nivel de ridicat de engleza... o parte a testului presupune si realizarea unui eseu, deci... (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Acest mesaj a fost modificat de gtk: 16th November 2006, 20:43

+Quote Post
Reclama
mesaj A minute ago
Mesaj #

Grup: Bot

In curand... autoevolution.ro

Teste, stiri, ghiduri, jurnale, forum si multe altele!

3 V   1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic
1 utilizatori citesc acest subiect (1 utilizatori neautentificați și 0 anonimi)
0 Membri:

RSS Versiune simplificată Data: 23rd November 2009 - 12:03
© 2001 - 2009 Softpedia. All rights reserved.
Softpedia® and Softpedia logo are registered trademarks of Soft News NET SRL.
Privacy Policy | Terms of Use | Contact Softpedia