|
Cred ca ar fi interesant sa ajunga Portugalia in finala, desi, din punctul meu de vedere, Franta a jucat mai mult fotbal decat portughezii. Ar fi interesant pentru a continua traditia inceputa la Campionatul European, care a facut posibila afirmarea unor noi echipe nationale. Nu sunt de acord cu faptul ca a castigat Grecia, desi a fost semnalul de alarma al unei noi ere fotbalistice, ale carei simptome au aparut inca din 1998. Este era nefericita a fotbalului tactic, prudent, a asa-numitului anti-fotbal pe care Grecia la brevetat, dupa multe incercari ale altor echipe, in Portugalia. Fotbalul total a murit, cred, cu riscul de a parea patetic. Observati ca multe echipe mari au jucat cu un singur varf: Anglia, Protugalia, Franta si, incredibil, Brazilia. Aceia dintre voi care au urmarit toate meciurile pot completa lista. In schimb, apararea nu mai este avansata ci ermetica, pe doua randuri, iar recuperarea nu se mai face prin pressing in jumatatea adversa ci prin supraaglomerarea centrului terenului. Echipele care nu au respectat regulile anti-fotbalului au iesit devreme. Splendida aparare in linie cu joc la offside a Spaniei a fost demotata tactic de etanseismul defensiv francez. In 2004 o echipa mica care si-a jucat sansa ca o echipa mica a luat cupa. Rezultatul: tot mai multe echipe mari joaca asa cum inainte se credea ca au voie sa joace numai Lituania, Islanda etc. Iar Brazilia, prinsa parca intre cele doua epoci, uimita si ea de cat de greu a devenit sa bati Australia si Croatia, s-0a dovedit a fi doar "un urias cu picioare de lut".
|