Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...
 probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National
 Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...
 Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...
 

Instalažii SOLARE, Panouri plane, Tuburi vidate

* * * * - 4 votes
  • This topic is locked This topic is locked
8468 replies to this topic

#757
Dani Mois

Dani Mois

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 889
  • Înscris: 11.02.2007

 blimpyway, on May 25 2008, 10:31, said:

Acuma inteleg de unde pretul asta asa mare, livrezi panourile cu piscina cu tot. Daca-i musai sa incalzesti apa din piscina cand e canicula mare asta e... mai bine decat sa tai lemne, nu?

TE PLATESC ASTIA DE LA SOFTPEDIA CA SA FACI PE PROSTUL AICI? Ca imi vine greu sa cred ca nu ai priceput ce voiam sa spun, mai ales ca esti in tema.

Ideea de baza era ca vara uneori apare un surplus de apa calda, pe care il poti consuma in mai multe moduri, cel mai bine e sa incalzesti piscina...

De regula, vrei economie la energie iarna, si supradimensionezi sistemul ca sa faca fata bine iarna, iar vara energia solara fiind de 4 ori mai mare si ai un surplus de caldura. Piscina il preia.

#758
blimpyway

blimpyway

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,954
  • Înscris: 03.11.2005
ai cam luat-o pe aratura  :)  

in primul rand recunosti ca vinzi instalatii supra dimensionate:

Quote

Rolul piscinei e adesea sa PREIA SURPLUSUL DE CALDURA VARA, daca instalatia e supradimensionata ca numar de tuburi.

apoi spui aiureli:

Quote

vara va genera un surplus de caldura, care trebuie orientat undeva
eu stiam ca nu trebuie, e doar o optiune sa o arunci in piscina. Ca deh,  amarastenii fara piscina NU MERITA "mercedesuri" vidate ca mintea celui care le vinde!

Dar esentialul e clar - cu panouri scumpe, mari si multe, degeaba ai (posibilitatea de) eficienta a productiei, daca nu ai eficienta a consumului - adica daca nu poti folosi in mod util apa calda produsa - lucru care in mod majoritar se intampla vara. Din cei 600-700 kwh/mp  produsi pe an 300-400 in plus captati in lunile de canicula nu-s folositi deloc, sau pentru cei alesi, incalzesc piscina.

Quote

Parca era mai bine sa fie putin mai rece apa aia acu' cand sunt 40 de grade, dar la naiba! trebuie sa incalzesc ceva cu panourile nu? Au costat 5000 de oiroi draga!

Cam asta  era de spus despre prostie versus economie, eficienta si alte idei (altfel utile) transformate in bullshit de marketing.

Edited by blimpyway, 26 May 2008 - 00:44.


#759
marihuana

marihuana

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 218
  • Înscris: 08.12.2007
Faptul ca Dani Mois n-are nici o legatura cu stiinta se vede si chiar si el spune ca are specialisti angajati.
Ce se fereste sa spuna e ca are o dilema.
Superpanourile lui au o supereficienta, sint superbune pe timp de iarna (transpiri sub limba de la ele) si te convinge sa-ti cumperi cit mai multe.
Ce se inimpla insa, daca vara nu consumi apa calda? Nu se incalzesc aceste superpanouri prea mult? Ba da.
Spicuim direct din wikipedia:

Two types of tube collectors are distinguished by their heat transfer method: the simplest pumps a heat transfer fluid (water or antifreeze) through a U-shaped copper tube placed in each of the glass collector tubes. The second type uses a sealed heat pipe that contains a liquid that vapourises as it is heated....... The high stagnation temperatures can cause antifreeze to break down, so careful consideration must be used if selecting this type of system in temperate climates.

Asa ca temperaturile ridicate de care se tot vorbeste in sus si in jos (de stagnare, sa nu uitam) se transforma dintr-un prieten intr-un adevarat dusman, pe timp de vara. Din acest motiv are nevoie de piscina ca racitor sau orice alta solutie. Dar asta nu da bine la marketing.

Aceeasi problema, dar pe dos, o au sistemele nepresurizate, care iarna ingheata. La acestea, o solutie era cea cu incalzitor electric. Mai sint si altele?

#760
cipaul

cipaul

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,078
  • Înscris: 15.10.2006

 blimpyway, on May 26 2008, 01:30, said:

in primul rand recunosti ca vinzi instalatii supra dimensionate:
apoi spui aiureli:
eu stiam ca nu trebuie, e doar o optiune sa o arunci in piscina. Ca deh,  amarastenii fara piscina NU MERITA "mercedesuri" vidate ca mintea celui care le vinde!
Dar esentialul e clar - cu panouri scumpe, mari si multe, degeaba ai (posibilitatea de) eficienta a productiei, daca nu ai eficienta a consumului - adica daca nu poti folosi in mod util apa calda produsa - lucru care in mod majoritar se intampla vara. Din cei 600-700 kwh/mp  produsi pe an 300-400 in plus captati in lunile de canicula nu-s folositi deloc, sau pentru cei alesi, incalzesc piscina.

Trebuie luati in calcul si cei care incalzesc un pic locuinta cu panouri solare. Adica ecologisti cu bani multi.
La ei se poate sa foloseasca panourile performante pt. incalzirea piscinei.
Era mai sus referita chiar o lucrare la o persoana din asta.

#761
scheleton

scheleton

    Walhalla

  • Grup: Banned
  • Posts: 10,910
  • Înscris: 19.05.2006

 cipaul, on May 26 2008, 10:42, said:

Trebuie luati in calcul si cei care incalzesc un pic locuinta cu panouri solare. Adica ecologisti cu bani multi....
Poate ca din cand in cand ar trebui sa mai dam si exemple pozitive de implementare a instalatiilor solare in Ro, ca altfel o sa ramana lumea cu impresia ca e doar un lux pt. cei cu vile.
Aleg si eu unul la intamplare: Mangalia

#762
Dani Mois

Dani Mois

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 889
  • Înscris: 11.02.2007

 blimpyway, on May 26 2008, 01:30, said:

ai cam luat-o pe aratura  :)  

in primul rand recunosti ca vinzi instalatii supra dimensionate:
sau pentru cei alesi, incalzesc piscina.

Iar faci pe naivul? Supradimensionarea e atunci cand vrei ca iarna sa ai incalzire solara suficienta. O faci atunci cand clientul o cere, cu un scop clar: Ori iarna vrea sa faca o mare economie de energie, ori vara are de incalzit o piscina sau chiar un hotel, in zona de munte unde noaptea e frig... Problemele apar NUMAI DACA nu se consuma acel surplus de apa calda, adica clientul pleaca in concediu etc. Dar este si pt asta o rezolvare tehnica simpla. Sau chiar mai multe.

Se vede de la un km ca esti complexat de faptul ca tu nu iti permiti o instalatie solara, si daca caut bine voi gasi pe vre-un alt topic posturide ale tale prin care combati Mercedes-ul, si lauzi Trabantul, sau bicicleta...

Ti-am mai spus, clientii care si-au instalat pana acum sisteme solare nu sunt din categoria becaliotilor, nici macar a ecologistilor. Sunt oameni constienti, care s-au documentat si care doresc CONFORT si prevad criza energetica din viitorul apropiat.

Cea mai scumpa instalatie solara realizata e prevazuta sa se amortizeze in doar 3-4 ani la ACTUALELE PRETURI ALE ENERGIEI! (cu cat e mai complexa si mai scumpa instalatia, cu atat se amortizeaza mai repede, cam paradoxal, dar asa e).

Daca energia isi dubleaza pretul, instalarea unui sistem solar va fi o necesitate, si nu un plus de confort ca si acum.

Te inteleg in opozitia ta, deoarece am vorbit cu cineva din Bucuresti, care se declara foarte multumita de sistemul de termoficare centralizat. Spunea pe un ton foarte degajat niste chestii care m-au surprins: De ce sa fac contorizare separata la gaze? La ce imi trebuie mie centrala de apartament? Pana semneaza toti vecinii ca sunt de acord cu contorizarea (bloc turn din Bucuresti) si pana strang bani trece un secol... Si mi-e bine si asa... (salariul ei managerial actual ii permite sa plateasca pierderile enorme din reteaua de cartier...).

La mine in oras toti gandeau la fel acu vreo 10 ani, dar aici lucrurile s-au precipitat: Institutia de stat a dat faliment, centralele termice de cartier s-au inchis, acum se concesioneaza celor care vor sa faca cluburi sportive din ele, iar pensionarii fara bani si cu vederi conservatoare nu au avut de ales, au luat un credit bancar, si-au introdus centrala de apartament (dupa ce si-au facut contorizare separata) si acum DECID SINGURI confortul pe care vor sa il aiba, regland un simplu termostat. Daca pleaca de acasa pentru o saptamana nu mai au de ce sa se certe cu administratorul blocului, ca sa ii scoata de la plata caldurii sau a altor cheltuieli... pur si simplu dau termostatul la 14 grade, si raman in casa 14 grade... La fel, totul e contorizat separat, si asta aici e deja un lucru ABSOLUT NORMAL si de la sine inteles... Iar cei care aleg blimpy way in loc de right way, pot sa conteste unde vor, ca sunt nevoiti sa intre in normalitate.

Sistemele solare sunt ceva la fel de necesar ca si CENTRALA TERMICA DE APARTAMENT sau ferestrele termoizolatoare (TERMOPAN). CANDVA CONSIDERATE SI ASTEA LUX SI MOFT DE OAMENI CARE VOR SA EPATEZE CU BANII LOR.

Din pacate, sistemele solare sunt eficiente doar la locuinte MARI, cu cat mai mare casa, cu atat mai mare consumul, deci creste automat si eficienta. La o garsoniera cu consum mic, amortizarea se va face in 10-15 ani, deoarece trebuie aceleasi componente pentru sistem (doar cu capacitati mai mici).

Criza de energie ne va obliga FOARTE CURAND sa utilizam ceea ce astazi unii considera un moft, un lux etc.

As vrea ca Blimpy-way sa aiba dreptate, energia sa se ieftineasca mult, si sa nu ne mai pese cat gaz consumam, sa ne aruncam la gunoi sistemele de economisire, si sa ne dea statul la toti case gratis, energie gratis in cantitate nelimitata, si proiectul meu de imbunatatire si promovare a celor mai bune sisteme solare din UE sa fie aruncat la cos.

Realitatea ne arata insa ALTE PERSPECTIVE...

#763
marihuana

marihuana

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 218
  • Înscris: 08.12.2007

 Dani Mois, on May 27 2008, 08:00, said:

Problemele apar NUMAI DACA nu se consuma acel surplus de apa calda, adica clientul pleaca in concediu etc. Dar este si pt asta o rezolvare tehnica simpla. Sau chiar mai multe.

Si care ar fi astea?

#764
picpro52

picpro52

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 566
  • Înscris: 01.11.2004

 Dani Mois, on May 27 2008, 08:00, said:

Cea mai scumpa instalatie solara realizata e prevazuta sa se amortizeze in doar 3-4 ani la ACTUALELE PRETURI ALE ENERGIEI!
In sfarsit,o veste buna!
Inseamna ca eu am gresit la calcule fiindca in cazul meu (4 pers., casa 120mp) instalatia se va amortiza in 6-7 ani, considerand si cresterea pretului gazului.
Si nu este nici pe departe cea mai scumpa, plus ca unele componente le-am facut eu (automatizarea).
S-ar putea detalierea calculului din care reies cei 3-4 ani, sa vad unde gresesc?
Multumesc.

#765
blimpyway

blimpyway

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,954
  • Înscris: 03.11.2005
Dani_Mois, decat sa ataci persoana mai bine ai veni cu cifre clare:
- cati kwh produc pe metrul patrat panourile tale in fiecare luna, din ianuarie pana in decembrie.
- cati din acestia trebuie aruncati  in piscina - sau, pentru "complexatii" ca mine care n-avem si n-o sa avem niciodata piscina, cat din energia ce ar putea fi captata intr-un an se pierde din cauza ca nu avem la ce s-o folosim.

Pun pariu ca la un panou care contribuie si la incalzire iarna, vara peste 70% din capacitate e inutila. Pe intregul an presupun ca intre 30-50% din energia captata e rejectata cumva deci si amortizarea costurilor e de fapt cu 50-100% mai lunga decat in cazul unui panou mult mai mic si unei instalatii mult mai simple care doar furnizeaza apa calda de primavara pana toamna.

---------------

picpro52, daca te pricepi la automatizari comercializeaza dom'le un contor, care sa numere exact caloriile produse de panourile solare - sa integreze (Tcald - Trece) * debit pe circuitul panoului.  Sa aibe fiecare client posibilitatea sa verifice afirmatiile vanzatorului si sa prevada daune contractuale daca acestia fac reclama falsa.

Edited by blimpyway, 27 May 2008 - 10:46.


#766
picpro52

picpro52

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 566
  • Înscris: 01.11.2004

 blimpyway, on May 27 2008, 11:37, said:

picpro52, daca te pricepi la automatizari comercializeaza dom'le un contor.....

Multumesc pentru sfat,nu ma intereseaza comercializarea,automatizarea am facut-o pentru distractie.
Intr-adevar,"computerul" meu,pe langa comenzile pompei si a centralei cu gaz si protectiile aferente afisaza puterea instantanee a panoului, energia extrasa zilnic din el (KWh) si energia totala pana la data respectiva. Deoarece nu am gasit un debitmetru la pret convenabil (nu vreau sa extind durata de amortizare dincolo de speranta mea de viata) se introduce valoarea debitului masurata cu un contor obisnuit, deci ar fi o oarecare aproximatie.
In afara de asta, printr-o interfata seriala trimite la PC datele achizitionate (7 temperaturi) si face un grafic zilnic.
Chestia cu verificarea furnizorilor si daunele eventuale pentru reclama falsa le las in seama pasionatilor (te-ar tenta?).
Dar incepand din vara asta o sa am la dispozitie date statistice pe un sistem real (pana acum am date statistice incurajatoare privind temperaturile de stagnare in panouri plane).

#767
blimpyway

blimpyway

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,954
  • Înscris: 03.11.2005
Wow, jos palaria!
Automatizarea vrei s-o comercializezi sau vrei sa pui scheme si pentru alti amatori?

Quote

Chestia cu verificarea furnizorilor si daunele eventuale pentru reclama falsa le las in seama pasionatilor (te-ar tenta?).

Nu, desi nu ma pot abtine sa-i zgandaresc pe forum! O contorizare m-ar interesa pentru a masura  instalatia care vreau s-o pu pe viitoarea casa.

Quote

(pana acum am date statistice incurajatoare privind temperaturile de stagnare in panouri plane).
Poti sa le dai aici ? (ma refer la temperaturi de stagnare) Ce panouri ai ?(inteleg ca-s comerciale).

mersi,
cezar

#768
scheleton

scheleton

    Walhalla

  • Grup: Banned
  • Posts: 10,910
  • Înscris: 19.05.2006

 blimpyway, on May 27 2008, 11:37, said:

Dani_Mois,..- cati kwh produc pe metrul patrat panourile tale in fiecare luna, din ianuarie pana in decembrie.
- cati din acestia trebuie aruncati  in piscina ...
...la un panou care contribuie si la incalzire iarna, vara peste 70% din capacitate e inutila. Pe intregul an presupun ca intre 30-50% din energia captata e rejectata cumva ....
Am tot asteptat sa scrie Dani Mois, dar am impresia ca o sa zica pas de data asta si o sa revina peste 2 zile, schimband vorba si subiectul. Am vazut ca a mai facut asa si in paginile din urma ale acestui topic -poate totusi gresesc de data asta.

Instalatile solare nu trebuie supra-dimensionate, dupa cum nici instalatiile de incalzire nu trebuie supra-dimensionate. Fac o supra-dimensionare numai cei care stiu ca datele declarate de fabricant sunt mult mai mici in realitate (lucru frecvent la produsele chinezesti); in rest nu se supra-dimensioneaza.

Instalatiile solare sunt destinate in general caselor locuite cu consum regulat de apa calda; pentru o casa de vacanta, folosita sporadic, trebuie gasita o alta solutie (de la caz la caz).
Dau exemplul cu Viessmann ca imi e mai la indemana, dar putem discuta si de alti producatori (Buderus etc.): daca nu exista consum de apa calda si tuburile risca sa se incalzeasca prea tare, atunci porneste pompa solara si transfera caldura in boilerul bivalent pan ala un moment dat: standard 95 grd C temperatura apa din boiler. se poate seta si un pic mai sus aceasta temperatura, dar nu mult.
La atingerea acestei temperaturi, pompa din circuitul solar se va opri. In cazul in care intre timp nu a venit noaptea sau nu au inceput sa se raceasca panourile solare, trebuie gasita alta metoda de racire.
Viessmann recomanda montarea unui "consumator solar (schimbator extern)", practic o solutie de racire ca la ..cazanele de lemne..

Ce se intampla daca se mareste temperatura prea mult in panouri? Sticla rezista (nu sunt probleme), dar se disociaza tyfocor-ul si isi pierde din proprietati (nu mai ingheata la -30 grd C, ci la -15 grd C..), deci trebuie inlocuit.

Concluzie: nu trebuie asociata o piscina la fiecare instalatie solara, ci eventual un circuit de racire de siguranta.

Per total e o situatie rar intalnita la o instalatie de la o casa locuita permanent -la o casa de vacanta e altceva..

Referitor la contorizare: la automaitzarea Vitosolic de la Viessman poti oricand lega un contor de energie, astfel incat sa vezi aportul efectiv al instalatiei solare.

Legat de cat e aportul anual al panourilor solare, etc: am verificat soft-ul american recomandat de tine -e cam greoi dupa parerea mea. Incearca un soft de la Valentin daca ai ocazia (ca se numeste ESOP ca la Viessmann sau altfel -am impresia de ex. ca si Ariston are soft-ul facut tot de Valentin). Vei vedea in acel soft niste rezultate destul de clare in functie de parametrii de intrare diferiti.

Edited by scheleton, 27 May 2008 - 15:35.


#769
picpro52

picpro52

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 566
  • Înscris: 01.11.2004

 blimpyway, on May 27 2008, 14:15, said:

Automatizarea vrei s-o comercializezi sau vrei sa pui scheme si pentru alti amatori?
........
Poti sa le dai aici ? (ma refer la temperaturi de stagnare) Ce panouri ai ?(inteleg ca-s comerciale).

Am spus,nu ma intereseaza comercializarea.
Schema propriu-zisa nu insemna nimic. Principalul este softul. Si l-am facut in functie de situatia mea, adica imi comanda si centrala pe gaz (pe care am cumparat-o fara automatizare, prin '97 nu erau asa sofisticate ca acum). Senzorii (7 buc.) sunt digitali, dispusi in anumite puncte ale instalatiei. Am ales senzori digitali pentru ca nu necesita calibrare, pot avea lungimi mari de transmisie (am incercat 100m) si sunt adresabili individual, adica  sunt insirati ca margelele pe ata pe un bus din 3 fire(solutia clasica cu PT1000 necesita doua fire per senzor). Unitatea centrala este un microcontroller tip PIC16F876(A) (dar poate fi folosit si procesor din familia ATMEL) care prelucreaza semnalele de la senzori, face operatii matematice, comanda elementele de executie si afisaza pe un ecran LCD 16x2 diversi parametri. Cu un caiet de sarcini judicios stabilit (eu m-am inspirat si din cele industriale) un electronist poate face softul asta intr-o saptamana, cred. Nu stiu daca are rost sa dezvoltam subiectul, se gasesc in comert automatizari solare (mai bune ca a mea,presupun) la preturi intre 100 si 300 Euro. Repet, eu am facut-o fiindca vreau sa fac putina cercetare si sa modific softul dupa necesitati.
Initial am vrut sa instrumentez doua panouri, unul plan si altul cu tuburi, sa clarific o data pentru totdeauna disputa performante/pret. M-a oprit suma care trebuia cheltuita. Intre timp m-am lamurit ca pentru o casa familiala, in conditiile in care statul nu subventioneaza achizitionarea instalatiilor solare (ca la altii) deocamdata durata de amortizare e mare. Cum am spus, mie mi-a iesit, cu mare indulgenta 6-7 ani. Dar fiindca am inceput, merg inainte.
Din ce-am vazut eu (dl. Mois o sa ma contrazica,parca vad) panourile cu tuburi au o eficienta cam cu 30% mai mare dar sunt duble ca pret fata de cele plane. Asa ca dupa un marketing de vreun an pe Internet si la fata locului prin RFG si Austria (la Sonnenkraft) m-am hotarat la doua panouri plane Megasun de 2,6 mp (asta ca ai intrebat ce panouri am). De fapt acum am doar unul, urmeaza sa vina si al doilea.
Temperaturile de stagnare (temperaturi "in gol") le-am masurat pe un panou de proba facut de mine, fara circuit hidraulic, fiindca ma interesa temperatura acolo, mai ales iarna. Am facut masuratori zilnice (perioada de esantionare de un minut) incepand din ianuarie. Nu stiu cum sa pun graficele aici si poate nici nu-s de interes. Daca-mi dai o adresa de PM, le trimit acolo. Bine, doar cateva reprezentative (de ex. unul dintr-o zi geroasa si altul de acum, sau unul dintr-o zi innorata).

#770
blimpyway

blimpyway

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,954
  • Înscris: 03.11.2005
picpro52,

Nu ma intereseaza problema decat ca amator, cred ca sunt pe forum si altii care-s interesati de solutii DIY.  Eu sunt softist si cu electronica sunt cam paralel, deci eram interesat exact de hard, chiar daca pentru tine pare banal - de ex. interfata cu senzorii si partea de comanda a pompelor. Personal m-am jucat sumar cu atmega si cu picaxe care e foarte simplut (un PIC cu interpretor BASIC) si presupun ca ar fi suficient pentru un control simplut.
Nu-mi dau seama de ce ai nevoie de 7 puncte de masurare, credeam ca pentru a decide cand sa porneasca si sa opreasca pompa de circulatie ar merge si doua, maxim trei?

Date/grafice cu temperaturi de stagnare din ianuarie incoace cred ca-s foarte pertinente pe topicul asta.  Probabil trebuie puse intr-un format "citet", gen jpg, gif sau pur si simplu text si atasate la un mesaj (cand editezi poti sa si atasezi fisiere, preferabil poze sa fie vizibile direct). Daca ti se pare treaba prea complicata le convertesc eu si le postez aici, depinde in ce format le ai.

-----

scheleton,

deci inteleg ca la unele instalatii se pune si bucla de racire a apei din boiler, de dragu glicolului. Presupun ca-i trebuie sch. de caldura suplimentar. Ar fi util un bypass a.i. vara sa fie golite o parte din panouri ca sa limiteze "productia"?

#771
picpro52

picpro52

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 566
  • Înscris: 01.11.2004

 blimpyway, on May 27 2008, 19:17, said:

picpro52,

Nu ma intereseaza problema decat ca amator, cred ca sunt pe forum si altii care-s interesati de solutii DIY.  Eu sunt softist si cu electronica sunt cam paralel, deci eram interesat exact de hard, chiar daca pentru tine pare banal - de ex. interfata cu senzorii si partea de comanda a pompelor. Personal m-am jucat sumar cu atmega si cu picaxe care e foarte simplut (un PIC cu interpretor BASIC) si presupun ca ar fi suficient pentru un control simplut.
Nu-mi dau seama de ce ai nevoie de 7 puncte de masurare, credeam ca pentru a decide cand sa porneasca si sa opreasca pompa de circulatie ar merge si doua, maxim trei?

Date/grafice cu temperaturi de stagnare din ianuarie incoace cred ca-s foarte pertinente pe topicul asta.  Probabil trebuie puse intr-un format "citet", gen jpg, gif sau pur si simplu text si atasate la un mesaj (cand editezi poti sa si atasezi fisiere, preferabil poze sa fie vizibile direct). Daca ti se pare treaba prea complicata le convertesc eu si le postez aici, depinde in ce format le ai.

Pai schema electrica si softul sunt in relatie,nu prea vad cum sa le separi.In fine, sa vad cum transcriu schema (e facuta in ExpressPCB) ca sa ti-o trimit.
Nu am lucrat cu picaxe (eu programez in assembler) dar pentru actionarea pompei de circulatie a circuitului panoului (plus niste functii de protectie) e suficient si un PIC (sau ATMEL) mai micut, cu 11 pini I/O .  Cum am spus, eu vreau sa fac niscai "cercetare", asa ca am supradimensionat totul ca sa adaug noi functii in soft.
Interfata cu senzorii e un pic mai complicata decat in cazul senzorilor analogici. Este pe protocolul 1 wire de la Dallas Semiconductor. Senzorii sunt DS18B20. Gasesti tot ce trebuie in data sheet-ul lor.
Partea de comanda a pompelor consta dintr-un releu de 12V pentru fiecare pompa, comandat de cate o iesire din microcontroler printr-un banal tranzistor.
Am avut initial intentia sa comand turatia pompei de pe circuitul solar in functie de diferenta de temperatura intre iesirea din panou si cea a apei din boiler dar n-am gasit o pompa de 12V la un pret acceptabil.
Cele 7 puncte de masurare: temp. ext,temp. panou iesire,temp. panou intrare,temp. agent la intrarea in boiler, temp. agent la iesire din boiler,temp. ACM in partea sup., temp. ACM in partea inferioara a boilerului. Dar dispozitivul comanda si centrala cu gaz pentru ACM (deci alta pompa).
Ti-am trimis graficele.

#772
caraiane

caraiane

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 149
  • Înscris: 04.02.2007
Referitor la supraincalzirea boilerului cind nu este consum de ACM exista automatizari care noaptea pornesc pompa de recilculare si transforma panoul solar in radiator care raceste foarte bine apa pina la 35 grade . Eu instalez in mod curent acest tip de automatizare. Problema este rezolvata.

Referitor la manufacturarea unui controller este prohibitiva. Numai un afisaj lcd te costa de te zvinta. Mai costa si senzorii ... Nu se renteaza dpdv economic. Doar pentru hobby.Plus de asta sunt tot felul de setari tampite pe care te chinui groaznic sa le programezi. Daca vrei discutam serios pe tema asta dar nu public.

#773
scheleton

scheleton

    Walhalla

  • Grup: Banned
  • Posts: 10,910
  • Înscris: 19.05.2006

 caraiane, on May 27 2008, 22:03, said:

Referitor la supraincalzirea boilerului cind nu este consum de ACM exista automatizari care noaptea pornesc pompa de recilculare si transforma panoul solar in radiator ...
Pai asta am spus si eu.. Dar tot exista sansa sa nu se rezolve -pe timp de zi, nu noaptea. Am sa postez o schema, ca sa fie mai clar.

#774
scheleton

scheleton

    Walhalla

  • Grup: Banned
  • Posts: 10,910
  • Înscris: 19.05.2006

 scheleton, on May 27 2008, 22:08, said:

...Am sa postez o schema, ca sa fie mai clar.
Am gasit o documentatie Viessmann mai veche (2005), si aici nu se explica clar ce e CS=consumator solar, care de fapt e un "schimbator de caldura extern", cum e numit in var. 2008. Daca e cazul am sa postez si var. 2008 maine.

Attached Files



Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate